zupa z porów - 5432 przepisów (strona:152/363)

AROMATYCZNA ZUPA POMIDOROWA Z MOZZARELLĄ I BAZYLIĄ 137

Włoskich klimatach dodałam ser mozzarella oraz dużo świeżej bazylii. Aromat podczas gotowania niesamowity, wypełniający całą kuchnię. Zupa jest apetyczna, intensywna, aromatyczna i rozgrzewająca, taka że Łoooo! SKŁADNIKI: woda 3 l.  pomidory krojone bez skórki w puszce Łowicz koncentrat pomidorowy 190 g. Łowicz por biała część 10 cm. marchew 2 szt. cebula  1 szt. seler 1/2 małej(...)Umieszczamy w garze. Dodajemy por oraz ćwiartkę z kurczaka. Gotujemy. Cebulę obieramy i przypalamy/ opalamy. Dodajemy do bulionu wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.  Gdy warzywa zmiękną, wyciągamy je. Dodajemy pomidory z puszki Łowicz, koncentrat pomidorowy oraz gałązki bazylii. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 15 min.  Na koniec doprawiamy zupę solą, pieprzem i cukrem

Kuchnia Paulettes
Zupa serowa z makaronem 188

Szybka ,prosta i sycąca zupa serowa z jednym z ulubionych serów. Składniki 200 g sera gorgonzola 100 g serka topionego śmietankowego 2 marchewki pietruszka mały seler 1,25 l bulionu warzywnego por (biała część) oliwa z oliwek 3 łyżki gęstej śmietany szczypiorek 500 g makaronu wstążki (u mnie Tagliolini z papryczką peperoncino) Przygotowanie   Obraną marchew ,pietruszkę i seler kroimy(...)drobną kostkę ,pora w piórka i podsmażamy na odrobinie oliwy ,następnie zalewamy bulionem i gotujemy do momentu ,kiedy warzywa staną się al dente. Dodajemy ser gorgonzola oraz serek śmietankowy ,rozpuszczamy i zagotowujemy. Zestawiamy z ognia ,dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Makaron porcjujemy do talerzy i zalewamy ciepłą zupą. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem

R'n'G Kitchen
Kapuśniaczek na kurczaku. 165

oraz przypraw od   firmy Becla. Zapraszam :)   Składniki : 1 udko z kurczaka 2 marchewki pęczek włoszczyzny do zupy 1 łyżka Suszonego lubczyku Becla 1 łyżka suszonego selera Becla 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy kawałek selera i pora  około 6 ziemniaków 2   litr y wody 1 szklanka  Kiszonej kapusty Orzech   1 łyżka domowej(...)około 30 minut, następnie dodajemy ziemniaki, wlewamy resztę wody i gotujemy aż mięso i ziemniaki zmiękną.Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili.Mięso wyciągamy z zupy i kroimy w paseczki. Przekładamy  z powrotem do zupy. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Krem gruszka z fenkułem 132

gruszką i fenkułem. Pewnie zastanawiacie się jak smakuje. Dla mnie zupa jest numerem jeden w kremowych zupach. Podałam ją z plastrami gruszki przesmażonymi z serem camembert. Koper włoski ma niepowtarzalny aromat lekko anyżkowy. Z gruszką stanowi świetny duet. 4 gruszki 1 por biała cześć kawałek 1 kawałek korzenia selera 1 pietruszka korzeń 1 fenkuł 1 cebula 2 ząbki czosnku olej(...)cebuli dodaje por, fenkuł i chwilę przesmażam, na końcu dodaję seler, pietruszkę, i trzy obrane gruszki pokrojone. Zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu około 20 minut. Na końcu dodaję sól, pieprz, papryczkę chili i miksuję blenderem. Jedną gruszkę kroję na cienkie plastry i przesmażam na oleju na patelni, układam na nich kawałki camemberta. Zupę podaje z gruszką, zielonym fenkułem

wesoła kuchnia
ZUPA Z SOCZEWICĄ I ZIEMNIAKAMI 186

Zupa z soczewicy jest idealna dla dzieci - zdrowa i pożywna, jako szybki obiad po szkole :) A Wy możecie zapakować ją w pojemnik i odgrzać sobie następnego dnia w pracy :) SKŁADNIKI: 2 litry wody 1 duża cebula 5 łyżek oliwy z oliwek 800 g ziemniaków 2 średnie marchewki 1 pietruszka 0,5 średniego selera 8-10 cm kawałek pora 1 szklanka(...)gotującej się wody. Pokrój obrane ze skórki warzywa: ziemniaki w większą kostkę, marchewkę w półksiężyce, por w talarki, pietruszkę i seler w 1,5-2 cm cienkie słupki. Możesz  warzywa   również (oprócz ziemniaków) zetrzeć na tarce, jeśli wolisz. Do zupy dodaj pokrojone warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj je około 4-5 minut

Słodko-Słony Świat Ilony
zupa z flądry 172

pierwszy), a raczej mało spotykaną w innych częściach kraju. A szkoda, ponieważ ta prosta,  pożywna zupa, warta jest szerszego uznania. Składniki  dla 4 osób 2-3 flądry 1-2 korzeń pietruszki 1 marchew 2 cebule 1 por kawałek korzenia selera ćwiartka cytryny 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 ząbek czosnku pieprz, sól 100 ml kwaśnej(...)grzbietu, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy pieprzem oraz solą,  po czym odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Do garnka wkładamy obraną pietruszkę, marchew, pora, selera, jedną cebulę oraz gorsze części ryb ( głowy, płetwy i ogony)  i całość gotujemy ok 15 minut.  W tym samym czasie, na rozgrzanym na patelni maśle przesmażamy na złoty

Miód i pieprz
FLAKI SOJOWE 123

grubych oczkach marchew,pietruszkę i seler. Wymieszałam warzywa z cebulą i podsmażyłam. Następnie przełożyłam je do garnka z bulionem. Wyłowiłam pora i dodałam pokrojoną soję i przyprawy. Ilość ich zależy od upodobań smakowych. Gotowałam aż warzywa będą miękkie i zupa nabierze smaku po dodaniu przypraw. Szybko i zdrowo. Nie trzeba tak jak tradycyjnych flaków obgotowywać... no i jest to zupa

potrawyregionalne
Flaczki 173

gotowych (odgotowanych i pokrojonych ) flaczków-bulion warzywny lub rosół ( ok. 3 litry wody )-majeranek-przyprawa do zup-koncentrat pomidorowy-olej-mąka-korzeń imbiru-pieprz-sól   Gotujemy rosół na niewielkim kawałku kości schabowej.Dodajemy:-korzeń pietruszki-kawałek selera-kawałek pora-3 marchewki-kilka liści laurowych-pokrojony w plastry korzeń imbiru-kilka gałązek oregano-kilka ziarenek pieprzu-kilka ziaren ziela angielskiego(...)kostkę a następnie dodajemy do rosołu.Do rosołu wsypujemy też flaczki.   Gotujemy ok. 30 minut.   Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawę do zup do smaku.Dosypujemy pieprz i majeranek i gotujemy kolejne 30 minut.   Na patelnię wlewamy 5-6 łyżek oleju a kiedy się rozgrzeje wsypujemy 5-6 łyżek mąki pszennej. Mieszamy do uzyskania

Maminek kulinarny
155. Barszcz ukraiński 122

pierwszy raz spróbowałam tej zupy w ukraińskiej restauracji wiedziałam, że będę chciała gotować ją w domu. Gęsta i pożywna często podawana jest na obiad i choć jest dosyć pracochłonna a raczej czasochłonna, to jej smak  wynagradza nam wszystko. 1 szklanka suchej fasoli Piękny Jaś 1 ząbek czosnku 4 buraczki ok. ½ kg mięsa i kości do nagotowania wywaru(...)angielskie i pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Gotować ok. 10 minut i następnie dodać pokrojonego pora, kapustę i podsmażoną cebulę. Zagotować dodać fasolę wraz z wywarem i mięso. Na samym końcu dodać starte buraczki i już nie gotować, aby zupa nie straciła koloru. Dodać sok z cytryny, majeranek, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie sól. Przed podaniem

Jadło i czytadło
Kremowa zupa marchewkowa, z czerwoną soczewicą 114

Kremowa zupa marchewkowa, z czerwoną soczewica. Aromatyczna i pyszna. Składniki: kilka łyżek oliwy z oliwek 300 g marchewki 1 duża cebula mała pietruszka biała część niewielkiego pora 4 ząbki czosnku 100g  czerwonej soczewicy około 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 1 łyżeczka sosu sojowego sól i pieprz do smaku 3 listki bazylii 50 g ziaren słonecznika(...)cebulę, pietruszkę, pora obieramy, myjemy, kroimy w krążki, solimy i podsmażamy do lekkiego zrumienienia na oliwie. Warzywa odgarniamy na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażamy jeszcze 3 minuty. Warzywa przekładamy do garnka, dolewamy 750 ml bulionu, dodajemy: soczewicę, sos sojowy, pieprz. Całość gotujemy 40 minut.  Dodajemy liście bazylii i zupę gotujemy jeszcze

Smak mojego domu
BOTWINKA I 161

Botwinka to sezonowa zupa z młodych liści buraków. Jest nie tylko zdrowa ale i bardzo pyszna. Zawartość nowalijek w tej zupie powoduje, że kojarzy się nam ona z wiosną... i słońcem... Składniki:1 pęczek botwiny (buraczków z liśćmi)1 młoda pietruszka2 młode marchewki1 por1/2  selera3 ziemniaki3 łyżki śmietany(...)kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10min. Po tym czasie dorzucić  obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotować na małym ogniu.Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w kosteczkę. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną.Doprawić zupę cukrem, kwaskiem cytrynowym, solą

Walijskie Pichcenie
Restauracja Róg Mysikrólika na warszawskim Ursynowie 110

miało bardzo fajną konsystencję. Pyszne były też pasty bliskowschodnie podane z chrupiącą  domową pitą. Rillettes z kaczki Sałatka cezar Tatar wołowy Sałatka z zapiekanym kozim serem Następnie przyszła pora na ciepłe przystawki: bao-ban z szarpaną wołowiną, cebulą i jajkiem pierogi z dziczyzną, żółtym burakiem i czarnuszką domowe kopytka z wędzonym twarogiem i roszponką  sałatka z zapiekanym kozim(...)wołowiną Pierogi z dziczyzną i żółtym burakiem Kopytka z wędzonym serem Potem na naszym stole pojawiła się pyszna zupa krem z zielonego groszku z dodatkiem świeżej mięty oraz serem halloumi.  Bardzo mi ta mięta tutaj podpasowała! Nie tylko kolorystycznie 😋. Pora na drugie dania: udko z kaczki confit z aronią, domowymi kopytkami i czerwoną kapustą sandacz z puree z cukinii

Kulinarne przygody Gatity
Ryż z kurczakiem a'la risotto 120

ryż z dużą ilością mięsa z kurczaka. Przygotowuje się go bardzo szybko. Ja wykorzystuje mięso z rosołu, z udek kurczaka z zupy, ale dobra będzie również pierś z kurczaka. Można dodać różne składniki np. paprykę, kukurydzę, marchewkę czy pora. Składniki: 1,5 szklanki ryżu + 3 szklanki wody duża cebula ząbek czosnku kilka pieczarek groszek zielony (mrożony lub z puszki) miseczka

Na moim talerzu
Krem z białych warzyw (od 7 miesiąca) 251

Zupa z białych warzyw jest kremowa i delikatna. Świetnie się sprawdzi w diecie małego dziecka. Bez dodatku pora taką zupkę można podać maluszkowi już od 6 miesiąca życia. Po 8 miesiącu życia można ją zabielić odrobiną domowego mleczka kokosowego . 4 różyczki kalafiora pół średniego ziemniaka 1 średnia pietruszka mały kawałek pora mały kawałek selera 1 łyżeczka oleju rzepakowego/ oliwy

Dieta bez mleka
Zupa fasolowo-pomidorowa 83

Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu zupa robi się prawie sama w nie więcej niż 30 min.  Składniki 1 cebula 1 marchew 1 por (biała część) 3 średniej wielkości ziemniaki 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 puszka

R'n'G Kitchen