Koperty z budyniem i wiśniami. Edyta Guhl. Witajcie kochani, minął już urlop świąteczny i pora zabrać się do pracy. Spędziłam dwa tygodnie w Polsce i wypróbowałam
dolcevitainmykitchenpierwszej piątce moich ulubionych zup. Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem, z dodatkiem ziemniaków i warzyw. Lubicie takie zupy? Gęste, pełne warzyw, mięsa z kurczaka, na prawdziwym bulionie. Pycha! 40 dag pieczarek 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka 1 mały por 1/4 selera 2 podudzia z kurczaka sól, pieprz 3 duże ziemniaki 100 ml śmietana 36 % 1 łyżka oliwy Przygotowujemy(...)przykryciem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, lekko doprawiamy solą, wlewamy bulion warzywny, resztę pokrojonych pieczarek i gotujemy dalej na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszać. Gdy zupa jest gotowa wlewamy śmietanę, mięso kurczaka rozdrabniamy, doprowadzamy do wrzenia, już nie gotujemy. Zupę rozlewamy do miseczek i posypujemy świeżym koperkiem. Smacznego! The post Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem appeared
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone w piórka pory, podsmażamy 5-6 min. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu 20 min. Zestawiamy z ognia, lekko studzimy i blendujemy na gładko. Do zupy dodajemy śmietanę i posiekany koperek, doprowadzamy do wrzenia. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenroku to za mało. Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowaniu tego łatwego i dobrego przepisu. Przysmażony boczek dodaje świetnego smaczku zupie, a ugotowane jajka przypominają o wiośnie i o Wielkanocy :) Składniki dla 6 osób: – ok.2 l wody – włoszczyzna (2 marchewki, por, seler, pietruszka, 2 cebule) – 2 ząbki czosnku – 2 laski białej kiełbasy – 10 dkg boczku – 2 ziemniaki – butelka zakwasu(...)cebulę i boczek pokroić drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Najpierw stopić boczek. Dodać cebulę, chwilę smażyć. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę białą kiełbasę. Po kilku minutach dodać do zupy. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je z wywaru (oprócz ziemniaków). Można je wykorzystać np. na sałatkę warzywną. Wlać zawartość żurku uprzednio dobrze wstrząśniętego. Doprawić solą, pieprzem, maggi i majerankiem
Wołowina od rekinaCześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszną, słoneczną zupę z żółtej soczewicy z mleczkiem kokosowym i świeżą kurkumą. Rozgrzewająca, ciesząca oko gdy za oknem szaro. Ulubioną o tej porze roku. Spróbujcie koniecznie! Składniki (4 porcje): 2/3 szklanki żółtej soczewicy 1 puszka mleka kokosowe 1 korzeń kurkumy 2 – 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 średnie marchewki olej(...)Dodaj marchew i soczewicę. Dolej wodę. Gotuj pod przykryciem do momentu aż marchew i soczewica zmiękną – około 20 minut. Dodaj mleczko kokosowe, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Zupę odstaw do przestygnięcia następnie zblenduj (ja zblendowałam częściowo). Zupę wyłóż do miseczek. Udekoruj świeżą kolendrą i płatkami kokosowymi. Smacznego! Artykuł Zupa z żółtej soczewicy z mleczkiem kokosowym i świeżą kurkumą
Moja pasja smakudlaczego nie połączyć tej sympatii w zupie :) I to był strzał w dziesiątkę! Zupa wyszła pyszna i sycąca, na pewno będę ją gotować częściej. Tym bardziej, ze przygotowuje się ją błyskawicznie. Składniki: 30-40 dkg surowego łososia , 4-5 łyżek masła , około 10 cm kawałek pora , 2 średnie ząbki czosnku , 1 puszka pomidorów (400 g), 1/3 papryczki chili , 2 większe(...)smaku, pół pęczka szczypioru . Masło stopić w garnuszku, dodać posiekanego pora i posiekany czosnek, zeszklić. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pokrojone pomidory z puszki wraz z sokiem. Papryczkę chili posiekać drobno, dołożyć do garnka. Można ją zastąpić ostrą mieloną papryką ewentualnie. Dolać wodę, doprawić solą i cukrem. Zupę przez chwilę gotować. Na końcu dodać wyfiletowanego i pokrojonego w kostkę
Codzienna kuchnia niecodziennaszparagowa, a z zieloną fasolką najbardziej. Tym razem zamiast ziemniaków dodałam do niej ryż. Zupa wyszła sycąca i naprawdę bardzo dobra, polecam :) Składniki: 600 g skrzydełek lub 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera kawałek pora 500 g zielonej fasolki szparagowej 1 szklanka ryżu 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki posiekanej pietruszki(...)kawałki. Por pokroić w półplasterki. Mięso umyć, włożyć do garnka, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, zalać 2-2,5 L zimnej wody, zagotować. Po 15 minutach gotowania wrzucamy fasolkę i gotujemy 10 minut. Po tym czasie wkładamy pokrojone warzywa, wsypujemy ryż i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość gotujemy ok 15 minut do miękkości warzyw. Na koniec zupę zabielamy
magiczna kuchnia KasiTradycyjny żurek kujawski na domowym zakwasie to najlepsza propozycja na wielkanocna zupę. Dla leniuchów może być oczywiście w wersji na zakwasie kupionym ;) Składniki: 1l zakwasu na żurek 3 średnie marchewki 3 średnie pietruszki Por Pół dużego selera Biała cebula 100g wędzonego boczku 500g białej kiełbasy 150ml śmietany sól, czarny pieprz w kulkach, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek, 2 ząbki czosnku(...)laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować jeszcze pół godziny. Kiełbasę i boczek wyjąć. Do wywaru wlać zakwas, zagotować a następnie zaprawić śmietaną wymieszaną z gorącą zupą. Włożyć z powrotem pokrojone kiełbasy i boczek. Serwować z gotowanym na twardo jajkiem
Pyry na Gazmodyfikowanie starych przepisów. Dawno, dawno temu wrzucałam Wam pomysł na zupę krem z brokułów z serkiem topionym , dziś odchudzona wersja :) Składniki: - 500 g brokułów - dwie cebule - opakowanie jogurtu naturalnego - 1,5 litra bulionu - 1 marchewka - kawałek czerwonej papryki - łyżka oleju kokosowego - mielona słodka papryka - sól, pieprz Opcjonalnie: - por - chilli - jogurt naturalny do dekoracji Jak zawsze będzie szybko i łatwo - cebulę(...)czym zalewamy bulionem. Ja swój przyrządzałam tak jak tutaj . Wrzuciłam również machewkę, pora i paprykę z rosołu, ale można użyć surowych. Gdy bulion się zagotuje dodajemy brokuły. Jak długo gotować? Aż brokuły będą miękkie :) Powinno to zająć ok. 20-30 minut. Po tym czasie zdejmujemy zupę z palnika, czekamy aż przestygnie, po czym blendujemy na gładką masę (kilka brokułów można
Kulinarne zapędy KokosaRoman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Popełniliśmy przepyszną zupę, która dzień po przygotowaniu jest jeszcze lepsza. Składniki: 1 wędzony ogon wieprzowy 1 kg wędzonych kości wieprzowych 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 1 por 400 g ziemniaków 6 liści laurowych 4 ziarna ziela angielskiego 4 łyżki kaszy pęczak 200 g kapusty kiszonej(...)dodajemy obrane jarzyny, por, liście laurowe, ziele angielskie, płaską łyżeczkę soli, zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Wędzonki i warzywa wyjmujemy. Marchew kroimy w plasterki, seler w dużą kostkę, mięso oddzielamy od kości. Wrzucamy z powrotem do wywaru razem z pokrojonymi ziemniakami i kaszą. Gotujemy kwadrans na średnim palniku. Kapustę kroimy, wrzucamy do zupy, wlewamy kwas
R'n'G Kitchenszpinakiem. Wystarczy włoszczyznę pokroić w paski, ugotować ją, a na sam koniec dodać szpinak w liściach. Zupa jest bardzo gęsta i nie wymaga dodatku makaronu. Składniki na 4 porcje: 2 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1/2 małego selera 1 por (jasna i ciemna część) 2 łodygi selera naciowego 250 g mrożonego szpinaku w liściach 2 ząbki czosnku(...)wody sól, pieprz papryka słodka papryka ostra 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka oliwy z oliwek Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w paski. Por umyć, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Seler naciowy umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka dodać warzywa, listki laurowe, ziele angielskie, wlać wodę, oliwę z oliwek
Ugotowaćsame w sobie nie mają bardzo zdecydowanego smaku dlatego w duecie z sosem paprykowym smakują wyśmienicie. Moja zupa jest zupełnie vegańska, bo wywar tez czysto roślinny, ale Wy zróbcie tak jak lubicie. Wywar: - pęczek zielonej pietruszki - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1/2 pora, może być zielona część - 1/2 selera - 1 cebula - kilka liści laurowych, pieprzu i ziela angielskiego - 1/2 łyżeczki(...)Warzywa obrać, natkę pietruszki wrzucić w całości, cebulę opalić mocno nad ogniem lub opiec na suchej patelni. Wszystko razem gotować na wolnym ogniu ok. 60 minut, wywar odcedzić. Zupa właściwa: - 2 do 3 litrów wywaru - 30 do 50 dag bocznikaów - 2 do 3 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego extra virgin - 3 łyżki ajvaru - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - sól - pęczek cebuli
Apetyczna babeczkabarwników, sztucznych aromatów, glutenu ani laktozy. To po prostu 9 suszonych warzyw (marchewka, pasternak, cebula, ziemniaki, seler, pomidory, por, papryka, natka pietruszki), suszone zioła i naturalne przyprawy oraz sól morska. Tylko tyle i aż tyle. Vegetą Natur można doprawiać, mięsa, zupy, sosy, zapiekanki, farsze, dania z warzyw, grzybów. Wzbogaci smak dania, ale nie przytłumi go. Rodzina Vegeta Natur to ponad(...)różne rodzaje Vegety Natur Choinka z farszem grzybowym czas przygotowania: 60 minut składniki: 2 op. gotowego ciasta francuskiego, 300 g każde FARSZ: 300 g świeżych pieczarek 100 g pora - jasna część 1 łyżeczka oleju roślinnego 1 łyżka masła 2 łyżeczka Vegety Natur z czosnkiem 1/3 łyżeczki świeży mielonego pieprzu czarnego 2-3 łyżki posiekanej zieleniny
Smaczna PyzaWitam serdecznie Dzisiaj zaproponuję przepis na zupę kartoflaną z zacierką, zupa jest bardzo smaczna i syta ale muszę zaznaczyć że dość tłusta więc idealnie nadaje się na chłodniejsze dni. Będziemy potrzebować: na wywar: kawałek kurczaka (ja przygotowałam z 1 ćwiartki i 2 skrzydełek) kawałek pora kawałek selera (około 50 g) 2 marchewki (około 150 g) 1 cebula 1 pietruszka (około
Uwaga Babcia Gotuje