zupa z porów - 5432 przepisów (strona:155/363)

zupa z flądry z kwaśną śmietaną 119

zupa z flądry z kwaśną śmietaną Składniki   dla 4 osób 2-3 flądry 1-2 korzeń pietruszki 1 marchew 2 cebule 1 por kawałes korzenia selera ćwiartka cytryny 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 ząbek czosnku pieprz, sól 100 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżka masła koper Sposób przygotowania Tuszki ryb myjemy, odcinamy głowy(...)grzbietu, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy pieprzem oraz solą,  po czym odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Do garnka wkładamy obraną pietruszkę, marchew, pora, selera, jedną cebulę oraz gorsze części ryb ( głowy, płetwy i ogony)  i całość gotujemy ok 15 minut.  W tym samym czasie, na rozgrzanym na patelni maśle przesmażamy na złoty

Miód i pieprz
Chińska zupa domowa 186

Taka zupka jest smaczna i dość szybka do wykonania. :)Składniki : 2 marchewki mały por, kawałek selera cebula, chili- wystarczy nie więcej jak płaska łyżeczka, zawsze można dodać :) garść drobnego makaronu 20 dag pieczarek lub innych grzybów koperek, olej do smażenia sól, pieprz, sos sojowy filet z kurczaka lub około 20 dag mięsa z indyka ewentualnie przyprawa chińska  lub kostka(...)rosołowa, a jeszcze lepszy rosół domowy Przygotowanie: Mięso pokroić w paski, posypać obficie chili i podsmażyć- ale nie przesadzać, bo zupa będzie za ostra ! W garnuszku zagotować około 1 l wody,( rosół jeszcze lepszy) wrzucić obsmażone mięso, później  dodać garść makaronu, pokrojone pieczarki  Warzywa pokroić w słupki , obsmażyć stopniowo, krótko na oleju , dołożyć do rosołu

Proste Potrawy
ZUPA KREM Z PORA I ZIEMNIAKÓW 160

Żeby ugotować pyszną zupę wcale nie potrzebujemy dużo czasu ani wyszukanych składników. Wystarczy szybki przegląd lodówki i zupa stoi na ogniu. Tu moja propozycja smakowitej i bardzo kremowej zupki.  Polecam ugotować jest pyszna :) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 1 por 6 ziemniaków mała marchewka kawałek selera i pietruszki mała cebula łyżka serka topionego po 2 ziarenka ziela angielskiego, pieprzu(...)liście laurowe. Przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw, wsypujemy oregano i majeranek.  Jeśli jest potrzeba możemy dolać rosół.  Następnie wyciągamy listek ziele i pieprz, wszystko dokładnie blendujemy. Zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy serek topiony i mieszamy żeby się rozpuścił. Przyprawiamy do smaku. Zupę podajemy z grzankami lub makaronem. GRZANKI: Chleb kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju z wszystkich

Pani na deser
Bulion drobiowo-warzywny 202

Sama wolę przyrządzać zupy na bazie bulionów niż wody, bo takie są o wiele smaczniejsze. Oczywiście przygotowanie bulionu zabiera duzo czasu, ale spokojnie możemy przygotować większą ilość, zamrozić i użyć kiedy będzie potrzebny. Przepisów na doskonałe buliony jest wiele, sama wypróbowałam kilka-niektóre lepsze, inne gorsze. Ostatnio udało mi się zrobić najlepszy jak do tej pory,bardzo intensywny, z wiejskiego(...)normalnej postaci. Jeśli chcecie wzbogacić smak swoich zup, sosów i potrawek, zachęcam do wypróbowania przepisu :) Składniki na ok 1-1,5l bulionu: 1 udo indyka (w całości, nie sama "pałka") 2 średnie pietruszki 2 małe lub 1 średnia marchewka (im więcej, tym bardziej słodki bedzie bulion) kawałek selera 1/3-1/4 pora (biała część) kawałek kapusty włoskiej 1 średnia cebula 2 ząbki

Zawsze głodna!
Zupa pietruszkowo – gruszkowa 102

myślę, że było warto, aby zdjęcia były apetyczne i odzwierciedlały cały smak potrawy. Zatem zapraszam na pyszną zupę krem. Składniki 500 g obranej pietruszki, pokrojonej w kostkę 2 gruszki obrane pokrojone w kostkę włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek, selera i pora, obrane pokrojone na kawałki 2 łyżki masła 200 g śmietanki 30%, można zastąpić jogurtem naturalnym curry 1 łyżeczka papryka(...)rondelku masło, wrzucamy pietruszkę, gruszki i chwilę dusimy , cały czas mieszając. Z gotowego wywaru wyjmujemy warzywa, pietruszkę zostawiamy i wrzucamy duszoną pietruszkę z gruszką. Gotujemy do miękkości warzyw. Gotową zupę wlewamy do misy blendera i miksujemy na gładki płyn. Przelewamy ponownie do garnka, mieszamy ze śmietaną lub jogurtem. Doprawiamy przyprawami, curry, papryką , solą i pieprzem. Na suchej patelni prażymy rozdrobnione

gotuj ze mną
Zupa z karpia z sakiewkami 126

Pyszna zupa z karpia zabielana taka jak robiła moja babcia. Podaję ją z sakiewkami z farszem z karpia. Pachnie świętami. Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim dużo radości, spokoju, zdrowia i miłości. Niech ten czas będzie dla Was magiczny, oderwany od trosk codziennego dnia. Z Całego serducha życzy wesoła kuchnia, Magda, mysza75 :-) 1 marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera(...)szklanki wody gorącej 1 łyżka oliwy Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję obraną marchewkę, seler, pietruszkę, por, ziele angielskie, liść laurowy, sól i gotuję wywar na wolnym ogniu. Jak warzywa będą miękkie wyjmuję je i dodaję kawałki karpia i dalej gotuję zupę na wolnym ogniu około 10 minut.Kawałki ryby wyjmuję, wywar odcedzam na sitku żeby był klarowny. Seler

wesoła kuchnia
Zupa ze świeżych pomidorów 156

Często gotuję zupę ze świeżych pomidorów, zima zastępuję je domowym przecierem. Taka zupa jest bardzo smaczna, najlepiej smakuje z makaronem. Składniki: 2 udka z kurczaka 2 średnie marchewki  1 pietruszka Kawałek selera  Kawałek pora Mała cebula 1 kilogram dojrzałych pomidorów 3 litry wody 200 ml.śmietany 18% 2 łyżki mąki 5 ziaren pieprzu Przyprawa do rosołowa Swojski Wyrób(...)cukrem. Dusimy na małym ogniu do momentu aż pomidory będą się rozpadać, przecieramy przez sitko. Mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru, dodajemy przetarte pomidory, zagotowujemy, gotujemy przez 5 minut. Zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielką ilością gorącej zupy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu

Bajeczna Kuchnia
Zupa kalfiorowa z marchewką 135

śniadanie. Tym razem powstała kalafiorowa z dużą ilością marchewki i zieleniny. Latem gotuję zupy niezabielane śmietaną, tylko czasem dodaję odrobinę mleka dla uzyskania jaśniejszego koloru. Składniki: • 1 kalafior • 4 ziemniaki • pęczek młodej włoszczyzny – marchewka, pietruszka, seler • 1 cebula, kawałek pora • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki • kilka gałązek naci selera i lubczyku – posiekane • 2 liście laurowe(...)Kalafior podzielić na różyczki. • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki, seler w kostkę. • Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski i obsmażyć na oliwie. • Dodać włoszczyznę i chwilę poddusić. • Wlać ok. 2 litry gorącej wody, dodać ziemniaki, sól, pieprz, sos sojowy i liście

To co kocham
Kremowa zupa porowo-ziemniaczana 129

zimowe mroźne dni, najlepszą potrawą jest ciepła pożywna zupa. Kremowa porowo-ziemniaczana nie dość, że jest pyszna to jeszcze sycąca. A na większy głód można ją podać np. z pomidorowymi bułeczkami z soczewicą :) 4 pory (białe części) 6 małych ziemniaków mała cebula 2 łyżki masła klarowanego 1,5 l bulionu warzywnego łyżeczka lubczyku pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki majeranku(...)kroimy w kosteczkę. Pora i cebulę kroimy w piórka. Wszystkie warzywa wraz z ziołami podsmażamy w garnku, na maśle klarowanym. Po ok. 10 minutach gdy zmiękną zalewamy je bulionem. Gotujemy około 25 minut, miksujemy po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja przed miksowaniem wyciągam cześć ziemniaków, aby zostały w kawałkach. Smacznego :) Artykuł Kremowa zupa porowo-ziemniaczana pochodzi

Mienta blog
4. Jesieni na talerzu ciąg dalszy, czyli trójkolorowa zupa krem. 135

kojarzą nam się z czymś ciepłym, a zarazem rozgrzewającym nas w chłodne jesienne popołudnia.   Potrawy tej pory roku powinny składać się z urzekającej kompozycji kolorowych, pastelowych smaków. Powinny być zapamiętane i wspominane przez cały rok. Dlatego dzisiaj zapraszamy Was na trójkolorową zupę krem, która idealnie pozwoli zapisać w Waszej pamięci smaki jesieni. Składniki:    Ok. 2,5l wywaru

Symfonia Smaków
Delikatna zupa z żółtą fasolką szparagową 137

Prosta i delikatna zupa, którą robi się bardzo szybko, a podana w pięknej zastawie (*) wygląda kusząco... Zgadzacie się ze mną? Można mieszać różne kolory fasolki i dodać więcej śmietany. Pycha!  mięso drobiowe na wywar 300g żółtej fasolki szparagowej 4 ziemniaki (średnie) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera   10 cm pora przyprawa rosołowa 2 listki laurowe 3 ziarna ziela(...)dodatkiem przyprawy rosołowej, ziela angielskiego i listków laurowych. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, pora) oraz fasolkę w całości (jeśli jest świeża, to poobcinać końce i przekroić na mniejsze kawałki). Całość gotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą. Zupę posypać posiekaną zieleniną i doprawić do smaku.  (*) Już wiele osób pytało mnie

Di gotuje
Krem z dyni z nutą kokosa i imbiru z migdałami 115

świetna i dobrze rozgrzewająca zupa , w sam raz na takie dni jakie mamy- na jesień! Będziecie zaskoczeni jaka jest pyszna! Koniecznie ją zróbcie, bo pora ku temu jest idealna! Składniki 1 mała dynia, najlepiej hokkaido 2 średnie marchewki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku pół szklanki mleka kokosowego 3 cm kłącza świeżego imbiru 1 łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy olej(...)Wlej mleko kokosowe. Gotuj 5 minut na małym ogniu. Zmiksuj, spróbuj, dopraw.Podawaj z siekanymi migdałami , około łyżki na talerz. Przed podaniem dodaj szczyptę cynamonu. Smacznego! Jeśli przygotujecie więcej tej zupy, możecie ją przechowywać kilka dni w lodówce, jeśli będzie za gęsta, dolejcie wody . (Inspiracja- "Jaglany Detoks" Marek Zaremba

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa chrzanowa 115

mamy. Zapewniam Was, że w tamtych czasach zimy były bardziej mroźne niż teraz 😊 A wiec rozgrzewajmy się pożywnymi zupami z tamtych czasów. Składniki: -25 dag kości cielęcych lub wołowych -15 dag wędzonego boczku -30 dag włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler, cebula, por -4 jajka ugotowane na twardo -6 łyżek tartego chrzanu świeżego lub  ze słoiczka -4 ząbki czosnku(...)warzywa z przyprawami. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do wywaru dodajemy starty chrzan, podsmażony boczek, roztarty z solą czosnek. Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką i zabielić zupę. Zagotować chwilę, aby mąka straciła smak surowizny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkami na twardo. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne przemyslenia

Proponowane wyszukiwania