Tradycyjna, pyszna zupa z kiszonymi ogórkami i świeżym koperkiem. Smak dzieciństwa:) Składniki: 500 g żeberek wieprzowych pół selera 2 pietruszki 2 marchewki 6 ogórków kiszonych połowa pora 5 ziemniaków pół szklanki jogurtu naturalnego gęstego, np. Bakomy mały pęczek kopru sól, pieprz do smaku Wykonanie: Do garnka wrzucić warzywa i mięso, dolać zimnej wody, tak by delikatnie przykryło warzywa i mięso(...)wyjąć i ostudzić seler, marchewkę i pietruszkę, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić z powrotem, gotować 5 minut. Pokroić ogórki w drobną kostkę i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu do 10 minut. Na koniec dodać jogurt naturalny i posiekany drobno koperek. Smacznego
Zasmakuj Kuchnizimne dni. Można ją jeść na śniadanie, obiad lub kolację - co kto lubi. Ta zupa ma kremową konsystencję, cieszy słodyczą warzyw i wspaniałym smakiem imbiru. Składniki: 7 łyżek (płaskich) kaszy jaglanej 1/4 małej dyni hokkaido 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 małego korzenia selera kawałek pora (jasnozielony, ok.10 cm) kawałek świeżego imbiru (4-5 cm) 4 ziemniaki (średniej wielkości(...)tarce o grubych oczkach. Pora pokroić na cienkie plasterki. W garnku rozgrzać olej, dodać tarte i pokrojone warzywa, smażyć 2-3 minuty, aż trochę zmiękną. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, obraną cebulę (w całości). Kaszę jaglaną wypłukać na sicie pod bieżącą wodą i dodać do pozostałych składników zupy. Dodać 1/2 łyżeczki soli i bulion
Codziennik Kuchennyzupę. Ja zupę podaję z jajkiem, ale możecie dodać skwarki z boczku, kaszę, czy grzanki. Drukuj Zupa z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3 garście pokrzyw 1 garść czosnku niedźwiedziego 2 marchewki 1 mała cebula 1/2 selera 1/2 pora 3 ziemniaki 1,5 l wody/bulionu mięsnego Mleko/śmietana/jogurt do zabielania 1 łyżka masła 3 jajka(...)smażymy. Dolewamy wodę/bulion i gotujemy. Po 15 minutach dodajemy ziemniaki pokrojone na mniejsze części. Gotujemy ok 15 min. Dodajemy pokrojoną pokrzywę i czosnek niedźwiedzi. Gotujemy 5-10 min. Zupę blendujemy i zaprawiamy śmietaną/mlekiem. Podajemy z jajkiem 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-pokrzywy-czosnku-niedzwiedziego/ BosowKuchni Artykuł Zupa z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery
Mieszam w GarnkuZupę ugotowałam na pysznej kiełbasie bekonowej Hańderek . Na dworze niby wiosna ale jeszcze zimo, miska gorącej zupy po dniu spędzonym w szkole lub w pracy w sam raz :) Zapraszam do wypróbowania z kaszą bulgur :) Składniki : 3 pętka kiełbasy bekonowej 2 marchewki kawałek pora kawałek selera pęczek pietruszki kilka gałązek lubczyku 4 duże ziemniaki 1/2 szklanki kaszy bulgur domowa(...)ziela angielskiego Wykonanie : Kiełbasę kroimy w grubsze plasterki. Marchewkę, seler obieramy i kroimy w kostkę. Pietruszkę i lubczyk myjemy. Świerzy lubczyk można kupić w doniczce w Lidlu. Kiełbasę, marchew, por, natkę pietruszki, kilka ziarenek ziela angielskiego wkładamy do garnka i zalewamy około 2 l wody, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy.Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki
Sama słodycz i szczypta chilipyszna jak diabli :D Gotujcie i smakujcie :) Lubię wszelakie kombinacje z kremowymi zupami, można do nich dodać rozmaite warzywa, tym razem wykorzystałam kawałek kapusty pekińskiej, do tego fioletowe bataty, rzodkiewki... i mamy pyszny obiad ! 2 bataty fioletowe 2 pęczki rzodkiewek 2 młode cukinie mały por 2 średnie marchewki kawałek kapusty pekińskiej ( u mnie tylna część, pozostała po zrobieniu(...)maśle klarowanym obsmażam warzywa, najpierw rzodkiewkę, por i czosnek. Jak rzodkiewka zmieni kolor, dodaję marchew, bataty, seler, posypuję solą i ziołami prowansalskimi. Na koniec wkładam cukinię i kapustę pekińską, wsypuję resztę przypraw, chwilę całość mieszam i podsmażam. Zalewam warzywa gorącą wodą i gotuję do miękkości ( około 30 minut) Do prawie gotowej zupy wlewam mleko ( napój jaglany) całość miksuję
Takie tam pichcenieUwielbiam zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. Teraz , kiedy jest sezon na wspaniałe pachnące pomidory to nie można jej nie ugotować. Zamykam również smak pomidorów w słoikach, aby zimą cieszyć się smakiem domowego przecieru. (przepis) Składniki: 3 średnie marchewki 1 mały seler 1 duża pietruszka(korzeń) 1 por 2,5 l wywaru mięsnego 400 ml domowego przecieru pomidorowego (przepis(...)pieprzu 1 łyżeczka bazylii sól pieprz makaron lub ryż Marchewkę , pietruszkę, seler i por obrać i włożyć do gotującego się wywaru mięsnego, a następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie,pieprz, czosnek i gotować do miękkości warzyw. Na koniec wlać przecier pomidorowy, pogotować chwilę. Usunąć z zupy liść laurowy i ziele angielskie, a resztę zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić
O kuchni z uczuciemczasie jej robienia. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Okazało się, że zupy w wersji fit wcale nie muszą być nie smaczne. Co więcej, mogą być bardzo sycące. Zupa brokułowa już na stałe zagości w moim menu. Polecam. Składniki: mięso drobiowe na wywar (ja użyłam 2 podudzi z indyka) 2 brokuły (każdy o wadze 50 dag) włoszczyzna 3-4 dymki(...)przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy. Ściągamy szumowiny. Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce. Pora wkładamy w całości. Dodajemy ziele i liście laurowe. Gotujemy wywar przez ok. 30-45 minut. Wyjmujemy mięso, dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy z powrotem do zupy. Brokuły dzielimy na mniejsze kawałki. Płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do zupy. Gotujemy do czasu
Pobite gary BarbaryNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 O tej porze roku nie mamy do wyboru zbyt dużej gamy świeżych warzyw i owoców, a po świętach by się przydały wszystkim, którzy mają mocne postanowienie odrobinę schudnąć. Postawiłam więc dziś na jeden z głównych towarów eksportowych naszego kraju - pieczarkę ;) Ta zupa jest prosta w przygotowaniu, bardzo tania i niskokaloryczna (porcja to około
Quinoa Raz!plasterki ziemniaki i paprykę w kostkę 2. W garnku dać olej pokroić w paski cebulę i por podsmażyć dodać pokrojone warzywa i startą cukinię chwilę przesmażyć. Wlać ok 2,5 l wody gotować aż warzywa zmiękną.Dodać do zupy odcedzoną z zalewy cieciorkę 3. Ogórki zetrzeć na grubej tarce podsmażyć na patelni z dodatkiem masła
W królestwie smaków BeatyZupa jest kremowa i bardzo pożywna. Idealna na chłodne jesienne oraz zimowe dni. Polecam :) SKŁADNIKI : 1 średnia marchewka kawałek selera kawałek pietruszki 4 duże ziemniaki 0,5 zielonej części pora mała cebula łyżka masła ok. 1,5 l wody 2 ziela angielskie 2 ziarenka pieprzu listek laurowy ok. 5 dag drobnego makaronu łyżka śmietany szczypta ostrej papryki i kurkumy(...)pietruszkę, selera, pora, cebulę i 2 ziemniaki kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, trochę ziół prowansalskich oraz świeży lubczyk. Dwa pozostałe ziemniaki kroimy na pół i gotujemy razem z warzywami do miękkości. Jeśli trzeba dolewamy wody. Połówki ziemniaków wyciągamy i kroimy w kostkę. Zupę blendujemy
Pani na deserDziś przepis na śląską sałatkę warstwową z natury bezglutenową . Nie potrzebujemy do niej żadnych przypraw tylko wielki słój majonezu i noc do przegryzienia się smaków. Niestety
Kawa z mlekiemniezwykle sycąca i pożywna. Doskonale sprawdzi się na chłodniejsze dni. U nas w domu duży garnek takiej zupy znika błyskawicznie i nikogo nie trzeba namawiać do jedzenia. 300 g surowego boczku 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 mały por 6 ziemniaków 5 kulek ziela angielskiego 2 listki laurowe pęczek koperku sól pieprz zacierki(...)Zaczynamy od przygotowania warzyw. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Obraną marchewkę, pietruszkę oraz selera ścieramy na tarce na największych oczkach. Pora dokładnie oczyszczamy i kroimy w talarki. Warzywa zalewamy około 3 litrami wody, dosypujemy 1,5 łyżeczki soli, ziele angielskie oraz listki laurowe i zagotowujemy. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie dodajemy zacierki i gotujemy całość około 5 minut
Dieta bez mlekagałka muszkatołowa itp.) KROK 1: Boczniaki delikatnie umyć, osuszyć na papierowym ręczniku oraz pokroić w paski ok, 0,5 cm. Marchewkę oraz pietruszkę zetrzeć na tarce na grubych okach. Por pokroić w cienkie talarki. KROK 2: Wszystkie warzywa kolejno podsmażyć na patelni po czym przekładać do dużego garnka. Zalać wodą do wysokości około 5 cm ponad zawartością garnka(...)Rozrobić w naczyniu 3 łyżki mąki ziemniaczanej z łyżka koncentratu pomidorowego oraz odrobiną wody (tak by nie było grudek). Pozostały koncentrat dodać bezpośrednio do garnka z gotującą się zupą. Przyprawić według uznania (ja dodałam połowę opakowania z przyprawami do flaków, porządnie sypnęłam majeranku oraz słodkiej i ostrej papryki). Gotować jeszcze około 10 minut. SMACZNEGO! :) Koszt: około
smacznieinatematkroimy w kostkę. 2. Wlewamy 2 l wody do garnka. Dodajemy marchew, pietruszkę selera i pora. 3. Kiedy wywar warzywny będzie gotowy wyjmujemy włoszczyznę, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, boczek pokrojony w paski chwilę gotujemy. 4. Białą kiełbasę kroimy w krążki. Dodajemy do zupy. 5. Umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do zupy. 6. Wlewamy zakwas na żurek
Kuchnia Pełna PasjiBulion czy wywar warzywny to podstawa wielu zup, risotta (lub jego kaszowych odmian) i dań głównych (np. duszonego królika ). Podejrzewam, że każdy ma własny przepis na niego i dlatego nie ma dwóch bulionów smakujących tak samo. Każdy doprawia po swojemu. W moim nigdy nie może zabraknąć świeżego imbiru, lubczyku, liści laurowych i kozieradki, którą uwielbiam ze względu na zapach(...)bardzo cenną rośliną zielną. O jej właściwościach piszę niżej. Składniki (na 1,5 litra bulionu): duży ziemniak lub 2 średniej wielkości 3 marchewki pietruszka 1/3 selera ok. 20 cm pora lub opieczona na blasze albo w płomieniu cebula 3 cm imbiru lubczyk (wiosną, latem i jesienią 2 gałązki świeżego, zimą - łyżeczka suszonego) 6 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe płaska
Weekendy w domu i ogrodzie