Indyjska zupa Dahl w mojej wersji, żartobliwie nazwanej "studencką". Pierwszoplanowymi przyjaciółkami są: Skromna Soczewica oraz Szalona Cebula. Zupka rozgrzewa, co teoretycznie kłóci się z wykonywaniem jej w porze letniej, aczkolwiek jest na tyle pyszna, że niezależnie od pogody można się nią śmiało delektować. SKŁADNIKI: szklanka czerwonej soczewicy czerwona cebula 1/2 żółtej cebuli 2 ząbki czosnku ziemniak marchewka pomidor(...)soczewicę wraz z warzywami- gotujemy ok 15-20 min na małym ogniu. Pod goniec gotowania całość doprawiamy (Nie żałujmy sobie przypraw! Im ich więcej, tym lepszy i intensywniejszy smak zupy
healthy dreamsmarchew, cebulę i pora, chwilę smażymy, a następnie zalewamy wodą (1 litr). Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ziemniaki i gotujemy.3. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, odkrawamy głąb i kapustę kroimy kostkę.4. Kiedy ziemniaki są już miękkawe, dodajemy pokrojoną kapustę i podlewamy wodą wa takiej ilości, jaka nam odpowiada ( osobiście lubię, kiedy ta zupa jest gęstsza). Dodajemy też
Kuchnia domowa AniQchnia po prostu Delikatny a zarazem aromatyczny, może stanowić świetną bazę do innych zup :) Składniki: Qchnia po prostu 1 korpus z kurczaka 4 skrzydełka drobiowe 3 litry zimnej wody 4 marchewki 3 pietruszki 1 mały seler 1 mały por 3 listki laurowe około 7 ziarenek ziela angielskiego około 10 ziarenek pieprzu 2 łyżki vegety sól do smaku posiekana natka(...)wraz z przyprawami (oprócz soli). Całość gotować powoli pod przykryciem około 1,5 godziny. Na koniec doprawić solą do smaku. Na talerze nakładamy makaron i dodajemy marchewkę ugotowaną w zupie. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Możemy również dodać trochę ugotowanego mięsa. Qchnia po prostu
Qchnia po prostuZupa zupełnie bezmięsna, same warzywa...lekko i przyjemnie....no i ten aromat świeżego lubczyku <3 Składniki 1/2 kalafiora 100 g zielonej fasolki szparagowej 1 kapelusz suszonego podgrzybka 50 g kaszy pęczak 2 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) 1 gałązka natki selera korzeniowego 1 gałązka natki pietruszki 1 gałązka lubczyku(...)kostkę, fasolkę na mniejsze kawałki, kalafior dzielimy na różyczki, por kroimy w piórka. Warzywa, natkę, grzyb, kaszę, liść laurowy, ziele angielskie przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,5 l), zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Następnie dodajemy sól (1 łyżeczka) oraz pieprz (wg uznania). Gotujemy do miękkości warzyw. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną
R'n'G Kitchenkiedy mama obiecywała mi lody. Zupa kalafiorowa była jednak z tych dań po które chętnie siegałam. Z dodatkiem makaronu ta lekka ale wyrazista zupa staje się pożywna. Do zupy użyłam świderków Arc Pol. Składniki: 200 g makaronu świderki Arc Pol włoszczyzna 1 kalafior 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 l bulionu drobiowego liść laurowy ziele angielskie sól(...)posolić. Masło z olejem roztopić na patelni. Cebule zeszklić. Warzywa z włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por) obrać, pokroić i dodać do cebuli. Podsmażyć razem. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, przyprawić. Dodać różyczki kalafiora i gotować aż warzywa zmiękną. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami zupy a następnie przelać wszystko do garnka z zupą. Jeżeli potrzeba przyprawić pieprzem. Podawać z posiekanym
Kuchnia w oparachmega pyszna. Smak wędzonego kurczaka idealnie komponuje się z kiszonymi ogórkami (jeśli zupa będzie mało kwaskowa ,polecamy doprawić sokiem z cytryny). Całość okraszona świeżym koperkiem. Mniam! Składniki 500 g kiszonych ogórków 4-5 wędzonych pałek z kurczaka duża marchewka łyżka masła czosnkowego pietruszka mały seler 4 ziemniaki por (biała część) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki ryżu(...)razem z pokrojonym w piórka porem i pokrojonymi w kostkę ziemniakami podsmażamy kilka minut. Następnie zalewamy gorącą wodą ,wkładamy kurczaka ,wlewamy sok z ogórków ,dodajemy liście laurowe i ziele angielskie ,zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy 30 min. Następnie kurczaka wyjmujemy ,studzimy i oddzielamy mięso od kości. Kroimy na mniejsze kawałki ,ponownie przekładamy do zupy. Dodajemy ryż i gotujemy do jego
R'n'G Kitchenseler z natką, cebula, 1/4 kapusty włoskiej, por) 5 ząbków czosnku liście laurowe ziele angielskie kilka listków maggi (idealnie zastępuje wegetę czy kostkę rosołową) 1 średni kalafior świeżo zmielony pieprz Dodatkowo (jak, kto lubi. Ja zjadłam zupkę z ryżem i jajkami. Dodałam także jogurt naturalny dokładany stopniowo na talerz, dzięki temu zupa zyskała super kwaskowatość) Przygotowanie: Porcję rosołową obmywamy
ClauditteMissCookingjednak. Okazało się, że smakuje naprawdę bardzo dobrze. Zupa wygląda oryginalnie, można ją podać nawet podczas wykwintnego przyjęcia. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z innymi daniami w upalny, letni dzień. Zapraszam. Składniki na 4 porcje: • 1 długi ogórek szklarniowy średniej wielkości • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1/3 niedużego pora • 1 dojrzałe awokado • 1/2 litra bulionu warzywnego • 1/2 pęczka koperku (około(...)dnem rozgrzać oliwę z oliwek. 4. Dodać ogórka oraz pora pokrojonego na 1 cm kawałki. Dusić przez 7 minut, od czasu do czasu mieszając. 5. Wlać połowę bulionu i gotować przez 10 minut. 6. Awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę. Łyżką wybrać miąższ ze skórki i dodać go do zupy. Dodać posiekany koperek oraz natkę pietruszki. 7. Zmiksować
W mojej kuchniUpieczenie tutaj chleba to nie lada wyzwanie, nie tylko ze względu na brak mąki żytniej, której do tej pory w Arabii Saudyjskiej nie znalazłem.
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzień dobry!Masz kawałek chleba, który za bardzo się ususzył, aby przygotować z niego kanapki? Nic straconego!Jeśli nie przygotowujesz w tym dniu zupy (chleb pokroisz
Pora coś zjeśćoknem to nieomylny znak, że pora zacząć sezon na chłodniki ! Tradycyjnie, jak co roku, sezon ten otwieram naszym klasycznym chłodnikiem. Natomiast w tym roku postanowiłam troszkę poeksperymentować... Do tej pory robiłam go według klasycznego przepisu na chłodnik litewski, ale zostało mi w lodówce trochę zakwasu na barszcz, więc postanowiłam go wykorzystać zamiast soku(...)zakwas buraczany dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biały kefir barwi się na intensywny biskupi kolor ! Zupę przyprawiamy, jeśli wyda się nam mało kwaskowa możemy dolać do niej więcej zakwasu.. Chłodnik podajemy schłodzony z pokrojonymi w ósemki jajkami
Kulinarne przygody Gatitytrawie i choć słońce wygoniło ją na biegun północny, dla zmarzniętych polecam zupę... Składniki: 2-3 skrzydełka z kurczaka 2 marchewki szklanka ugotowanej ciecierzycy ok. 150 g dyni, np. Hokaido 3 łodygi selera naciowego selera 1 mała papryczka chili 2-3 ząbki czosnku 1/2 pora posiekana natka pietruszki 2/3 szklanki komosy ryżowej (quinoa) tymianek, mielony kminek, słodka papryka sól(...)opłukany por. Po kilku minutach dodać opłukaną komosę ryżową, obraną i pokrojoną w kostkę dynię, pokrojoną w paseczki papryczkę i zmiażdżony czosnek. Kiedy quinoa i warzywa zmiękną dodać ugotowaną wcześniej ciecierzycę, posiekaną natkę pietruszki , tymianek, mielony kminek, słodką paprykę , sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Skrzydełka wyjąć, obrać z kości i skóry, a mięso dodać do zupy. Zabielić
Czerwień i błękitbotwiny prosto z gruntu, która nie tylko świetnie smakuje ale też nadaje zupie piękny kolor. Do zupy można wykorzystać zarówno małe buraczki, łodyżki a także młode listki. składniki: 800 g botwiny (buraczki, łodyżki i listki) 2 l bulionu pęczek włoszczyzny ( liść selera i pora, natka pietruszki ) pęczek koperku 4 łyżki śmietany 3-4 łyżki soku z cytryny sól do smaku(...)posiekać. Gdy botwinka będzie już miękka dodać koperek i sok z cytryny. Dosolić do smaku jeśli potrzeba. Jeszcze chwilę gotować i zestawić z ognia. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy i wlać do garnka. Wymieszać i można podawać, u mnie z tłuczonymi ziemniaczkami
Monia miesza i gotujekoperku Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę,seler, por obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć chwilę warzywa. W garnku zagotować bulion, dodać podsmażone warzywa, pieczarki pokrojone w plasterki, liść laurowy, ziele angielskie i gotować. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę. Makaron ugotować osobno według instrukcji na opakowaniu. Zupę podać z makaronem i posypać
O kuchni z uczuciempiękny, poprawiający humor kolor :) Składniki na ok 6 porcji: (zupę przyprawiam "na oko", co chwilę próbując, więc podane ilości przypraw są orientacyjne, możecie je zmieniać według własnych upodobań) 500g batatów 1 litr bulionu (przydadzą się też gotowana marchew, pietruszka i kawałek selera z rosołu) 1 por (biała i jasnozielona część) 3 duże ząbki czosnku Kawałek imbiru (wielkości 2 dużych(...)zeszklenia. Pod koniec smażenia dorzucamy do pora obrany i pokrojony w plasterki czosnek oraz obrany i pokrojony w plasterki imbir i wszystko razem smażymy jeszcze przez chwilę. Zawartość patelni wrzucamy do garnka z batatami. Warzywa gotujemy w bulionie ok. 20 minut, do zmięknięcia. Jeśli pozostały nam warzywa z bulionu, możemy dodać do naszej zupy 1 małą pietruszkę, 1 małą marchew
Zawsze głodna!