Zupa, której smak przypomina wakacje spędzone u babci. Klasyczna, pyszna i zdrowa. Najpierw przygotowujemy wywar, w tym celu do garnka dajemy skrzydełko z kurczaka oraz warzywa: marchew, seler, por, opaloną cebulę.. zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe. Doprawiamy solą i pieprzem Gotujemy ok godzinę na małym ogniu ( na początku gotowania należy zdjąć szumowinę) Po wskazanym czasie wyjmujemy mięso
Moje WyrobyPyszna domowa zupa z lekkimi pulpecikami. Starte warzywa sprawiają, że jest bardzo aromatyczna. 2 l wody Kilka kości wieprzowych 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) Kawałek pora Kawałek selera (korzeń) 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Kucharek 3 ogórki kiszone 5 ziemniaków Sól Pieprz Liść lubczyku 3 łyżki śmietany 18% Pulpeciki: 250 g mięsa mielonego(...)wraz z porem do mięsa. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Ogórki ścieramy na tarce o średnich oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Z wywaru wyjmujemy kości. Dokładamy ogórki i ziemniaki. Pulpeciki: Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Wyrabiamy z mięsem, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy solą
VioletoweKucharzeniestole. Jako pierwsza w tym sezonie potrawa powstała zupa krem z dodatkiem jarmużu. Szybka i dietetyczna zupa, można pominąć śmietanę i masło a będzie jeszcze bardziej fit. Składniki : 6 listków jarmużu 2 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli śmietana 18 % 1 litr bulionu lub wywaru warzywnego 1 łyżeczka masła(...)kostkę. Pora kroimy w krążki. Warzywa dodajemy do bulionu i gotujemy ok 10 min, dodajemy masło i doprawiamy solą i pieprzem W tym czasie liście jarmużu dokładnie płuczemy i obrywamy listki od twardego nerwu głównego, dzieląc jednocześnie na mniejsze kawałki. Porwane listki dodajemy do pozostałych warzyw, i gotujemy jeszcze 10 min. Po tym czasie całą zupę miksujemy, dodajemy
W kuchennej krainiekuchni potrzeba mi ciągłych inspiracji. Są dni kiedy inspiruje mnie pogoda, aktualna pora roku, konkretny składnik, nowy talerz lub tylko przyprawa. Są też takie dni kiedy gotowanie to ostatnia rzecz na jaką mam ochotę a weny do zdjęć nie mam w ogóle. Dziś miało być podobnie, jednak ta koszmarna pogoda zainspirowała mnie do kilku fotografii dania, które ukończyłam robić kilka(...)minut po północy, by kolejnego dnia zjeść ciepły obiad w domu, co ostatnio zdarza się niezwykle rzadko. Kremowa, delikatnie lawendowa i rozmarynowa zupa krem z młodego selera, kalafiora i gruszki to posiłek rozgrzewający, idealny na pogodę jaką jesień funduje nam za oknem. Składniki (na 4 porcje): 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cm imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek
Mango Papajapyszną zupę rybną z dodatkiem warzyw. Jest treściwa, sycąca, pyszna! Świetny sposób na przemycenie ryby ;) Polecam!!! Składniki na zupę rybną z warzywami: 1 łyżka oliwy 1 duża marchewka 1 mały seler 1 mała pietruszka 1 nieduża cebula biała część pora 1 listek laurowy 5 ziaren ziela angielskiego kilka garści fasolki szparagowej (u mnie mrożona) 4 ziemniaki 300-400 g pokrojonych(...)słodkiej śmietanki (30%) sól pieprz (u mnie młotkowany z kolendrą) W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy obrane i pokrojone w drobną kostkę marchew, seler, pietruszkę, cebulę, por i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, około 1 litra wody, pół łyżeczki soli i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dorzucamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki
Rozpustne gotowaniepożywnej zupy koperkowej. To ostatnia okazja na tak aromatyczną zupę przed nadejściem zimy. Składniki: Baza do zupy: -porcja z kurczaka np. pierś i dwa skrzydełka lub udko i pierś -dwie marchewki -dwie pietruszki -zielona część pora -kawałek bulwy selera -jedna duża cebula Mięso i oczyszczone warzywa zalewamy 1 l wody i gotujemy na wolnym ogniu(...)gotujemy 3 minuty, aby usunąć surowy smak mąki. Dodajemy posiekany koperek. Zdejmujemy garnek z ognia. Śmietanę lub jogurt spieniamy trzepaczką, hartujemy wywarem i powoli, cały czas mieszając, wlewamy do zupy. Solimy i pieprzymy do smaku. Marchewkę z wywaru kroimy w kosteczkę i dodajemy do zupy już na talerzu. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i pure ziemniaczanym. Jeżeli chcemy zaostrzyć
Kulinarne przemysleniabulionu mięsnego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 śmietana 18% 1 łyżka masła 1/2 cytryny sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por pokroić drobno i wszystko włożyć do garnka. Zalać gorącym bulionem i gotować około 10 min. Z cykorii wyciąć głąby i pokroić na paseczki po czym dołożyć do wywaru. Doprawić solą i pieprzem(...)patelni rozgrzać masło. Jajka rozbełtać dobrze widelcem wraz z posiekaną natką pietruszki, posolić,popieprzyć i usmażyć na patelni omleta. Po usmażeniu pokroić go w cieniutkie paseczki, włożyć do zupy na sam koniec gotowania i zalać śmietaną. Smacznego
O kuchni z uczuciemłyżki musztardy dijon mozzarella (małe kulki) bułka tarta sól ,pieprz ,mąka ,mielona czerwona papryka Przygotowanie Marchew ,pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Razem z pokrojonym w piórka porem ,podsmażamy na maśle i oliwie z oliwek. Zalewamy wodą (tak by wszystkie warzywa były zanurzone) ,dodajemy zioła prowansalskie ,sól ,pieprz ,suszony grzyb ,liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości(...)osączoną z zalewy kuleczkę mozzarelli. Owijamy mięsem ser i obtaczamy w mące wymieszanej z odrobiną słodkiej papryki Smażymy na rozgrzanym tłuszczu ,na rumiano. Po czym dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze jakieś 5 min. Zestawiamy z ognia i dodajemy posiekany koperek
R'n'G Kitchenzupę. Jest pyszna, aromatyczna i sycąca. Czyli taka jaka powinna być jesienna zupa. Oczywiście taką zupkę można też ugotować wykorzystując mrożone grzybki! polecam :) 1 udko z kurczaka 400g świeżych grzybów 7 dużych ziemniaków (jeśli nie robimy świderków wystarczy 3-4) 2 marchewki kawałek korzenia selera kawałek pora łodyga naci selera 2 łyżki śmietany natka pietruszki sól,pieprz(...)łyżeczka kucharka W garnku gotujemy 1,5-2 l wody. Wrzucamy udko, marchewkę, seler, por i kucharka. Grzyby oczyszczamy i kroimy na większe kawałki. Po 15 minutach gotowania wywaru dodajemy grzybki. Gotujemy ok 20 minut. Wyciągamy całe warzywa. Marchew kroimy w talarki i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i specjalną spiralą wydrążamy z nich świderki
Smakołyki Asigrubym kuskusem i niestety dostępny jest tylko w sklepach z orientalną żywnością. Zamiast moghrabieh można dodać do zupy kaszę jaglaną, ryż lub drobny makaron. Składniki: 1 szkl. czerwonej soczewicy 3/4 szkl. moghrabieh (makaron z mąki durum) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora (biała część) 2 ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru 1/3 łyżeczki kurkumy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście(...)smaku Przygotowanie: Pokrojonego pora przełożyć do dużego garnka i podsmażyć na klarowanym maśle. Marchew i pietruszkę obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka i smażyć do czasu, aż zmiękną. Następnie dodać 6 szklanek wody, wypłukaną soczewicę, kurkumę, kumin, liście laurowe, liście limonki, koncentrat pomidorowy oraz 1/2 łyżeczki soli. Gdy zupa zagotuje się zmniejszyć grzanie pod garnkiem
Codziennik Kuchennywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zupa jest pyszna, pożywna i bogata w pełnowartościowe składniki. Ciecierzyca ma mnóstwo zalet i doskonale nadaje się do urozmaicania naszej diety. Zawiera sporo białka, witamin i minerałów, więc z powodzeniem może zastępować nawet mięso. Dla przypomnienia, przepis na humus - klik oraz ciasteczka - klik . mięso drobiowe na wywar 250g ciecierzycy + 1,5 łyżeczki sody(...)wywar drobiowy z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garnka wrzucić pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora), a 20 minut przed końcem gotowania - opłukany ryż i czosnek przeciśnięty przez praskę. Na końcu dod ać ciecierzycę i koncentrat pomidorowy. Zupę doprawić do smaku i zabielić śmietaną. Zagotować
Di gotujeTaka zupa jest rozgrzewająca, aromatyczna i pyszna. Pewnie zaskoczy was, że jednym ze składników tej zupy jest… dżem. Dynia, ostre papryczki, chrzan i dżem morelowy to idealne połączenie. Nie wierzycie? Spróbujcie. około 1,2 kg dyni (zważonej ze skórą) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera 1 papryczka chili* 1 łyżeczka chrzanu 4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego(...)czasie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora poszatkowanego w talarki. Całość gotujemy aż włoszczyzna zmięknie. Dynia powinna zacząć rozpadać się w garnku. W międzyczasie papryczkę chili myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy z niej wszystkie pestki i kroimy bardzo drobno. Gdy warzywa zaczynają mięknąć zupę doprawiamy papryczką chili, chrzanem oraz dżemem i gotujemy jeszcze 10 minut. Na patelni
Dieta bez mlekaKrupnik, bardzo smaczna, syta i pożywna zupa. Niby jest wiosna a u mnie za oknem szaro, buro, mokro i zimno... jeśli też tak macie to polecam smakowitą zupkę na rozgrzewkę i poprawę humoru :) Składniki - 2 duże szyje z indyka - 2 marchewki, - 1 pietruszka - pól selera - cebula, kawałek pora - 2 ząbki czosnku - 3 większe ziemniaki - 6 łyżek kaszy jęczmiennej - garść suszonych(...)szyjki są już prawie miękkie dodaję pokrojone w kosteczkę ziemniaki, pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę, seler ,por, opieczoną na palniku cebulkę i ząbki czosnku. Całość dalej gotuję, następnie dodaję ok. 6 łyżek kaszy jęczmiennej, gotuję jeszcze ok. 15 minut. Na koniec dorzucam do zupy gałązkę lubczyku i zielonej pietruszki, doprawiam domowa wegeta i majerankiem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródniedzielę przy wybornym jedzeniu, w miłej atmosferze, u progu wiosennego oczarowania. Dajmy się ponieść zmysłom, które o tej porze roku szczególnie się wyostrzają. Także w kuchni, gdzie pojawiają się ożywcze smaki, wyraziste kolory i zdecydowane aromaty. Wiosenna zupa szczawiowa właśnie gotowa! Na wiosnę jakoś bardziej mamy ochotę na zupy. Agata wychodzi naprzeciw naszym smakom i oczekiwaniom kulinarnym, proponując wyrazistą zupę
KulinarneImpresje.plMarchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, seler, cebulę, ziemniaki, pora, pietruszkę pokroić w kostkę Do ok. 2 l wody wrzucić ziemniaki, liście i pieprz- zagotować, posolić do smaku Dołożyć warzywa wraz z pokrojoną kapustą, gałązkę lubczyku- zagotować Startą marchew przesmażyć na maśle klarowanym lub oleju- dołożyć do zupy, doprawić do smaku pieprzem mielonym, majerankiem, wlać przecier pomidorowy, ewentualnie
Proste Potrawy