zupa z porów - 5432 przepisów (strona:186/363)

Wiosenna zupa krem. 87

Piękna pogoda zachęca do przygotowywania kolorowych, zdrowych posiłków. Taka zupa to najlepszy przyjaciel osób odchudzających się - naładowana warzywami, pełna błonnika i wartościowych substancji, a przy tym lekka i szybka w przygotowaniu. Składniki (2 porcje): 1,5 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 pory - tylko jasne części, pokrojone w księżyce 1 batat - obrany i pokrojony w kostkę 3 szklanki(...)warzyw 100 g białej fasoli ugotowanej 150 g świeżego szpinaku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta soli Szczypiorek i rzodkiewka, do przybrania 1. Czosnek i pora podsmaż chwilę na oliwie. 2. Dodaj pokrojone ziemniaki i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. 3. Dodaj bulion i fasolę. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem

Powiedz dietom nie
Zupa pieczarkowa z chia 172

jogurtów, kefiru, maślanki dodatek do owocowych koktajli. Ja postanowiłam dodać je do mojej pieczarkowej zupy. Składniki: 2 podudzia z kurczaka 6 skrzydełek kurczaka 500 g pieczarek 2 -3 łyżki nasion chia 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 obrana cebula kawałek pora 2 liście laurowe, szczypta mielonego ziela angielskiego do smaku: sól, pieprz, śmietanka 18% - około(...)słodkiej mielonej papryki. Gdy zmiękną a w kuchni uniesie się piękny zapach (lubczyk podkreśla aromat grzybów) to pieczarki z patelni wraz z powstałym sosem dodaj do zupy, wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę do połączenia się składników. Dodaj poszatkowany drobno koperek i śmietanę, dopraw do smaku. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
BOTWINKA 160

okrągło ❤  Więc kiedy tylko pojawia się pierwsza botwinka, do późnego lata gotuję z niej zupkę.  Jest nie tylko zdrowa ale i bardzo pyszna. Zawartość nowalijek w tej zupie powoduje, że kojarzy się nam ona z wiosną...  i słońcem...  Pychotka... taką botwinkę mogłabym jeść i jeść i jeść ... Podana z młodymi, podsmażonymi z cebulką ziemniakami jest szczególnie(...)seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10min.  Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną. Doprawić zupę cukrem, solą i pieprzem do smaku. Aby zaostrzyć smak

Walijskie Pichcenie
Wiosenny kapuśniaczek z młodej kapusty - tradycyjne potrawy gospodyni 134

nockę w pracy... No ok, bez przedłużania. Może i zupa, jak zupa - ale my uwielbiamy! Dobra, trochę słodka w smaku przez kapustę, ale treściwa, bo jest i włoszczyzna, ziemniaki, boczuś, może i kawałki mięsa, jeśli piesa nie zjadła :) Składniki: główka młodej kapusty porcja włoszczyzny - marchew, pietruszka, seler, por porcja rosołowa mięsna - u nas były żeberka wieprzowe, ale też może być(...)około 5-6 ziemniaków koperek Przygotowanie: 1. Wrzucamy kości do zimnej wody, dodajemy liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy około 30-40 minut bez przykrycia (zresztą każdą zupę gotujemy bez przykrycia). Kości wyjmujemy. Możemy kości obrać z mięsa i na koniec dorzucić do zupy. 2. Wrzucamy drobno pokrojoną włoszczyznę, gotujemy dalej. Po chwili, gdy marchewka będzie lekko miękka

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Pomidorowa z ryżem 190

Klasyk sam w sobie ...Pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup. Przygotowuję ją tak jak nauczyła mnie moja mama. Smak mojego dzieciństwa.  Czas przygotowania: ok. 45 minPorcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI:3 pałki z kurczakakoncentrat pomidorowy1 woreczek białego ryżu4 marchewki1/2 selera 1 pietruszka1 por3 liście laurowe4 ziela angielskielubczykkoperek lub natka pietruszkiśmietanasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności(...)marchewkę, selera, pietruszkę i pora. Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Wszystkie składniki powinny się gotować ok. 30 min. W oddzielnym garnku gotujemy ryż. Następnie do wywaru dokładamy koncentrat pomidorowy i doprawiamy posiekanym lubczykiem, solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy 2 łyżki śmietany.Wcześniej ugotowany ryż nakładamy do talerza i zalewamy naszą zupą. Dekorujemy odrobiną śmietany

kulinarnyJa
Krem pieczarkowy 165

SKŁADNIKI: 8 skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 mały por 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 800 g pieczarek natka pietruszki łyżeczka suszonego lubczyku szklanka śmietanki 30-36% sól i pieprz do smaku 1,5 litra wody PRZYGOTOWANIE: Do misy multicookera wlać wodę. Dodać umyte i pokrojone warzywa (jeśli trzeba obrać). Dołożyć(...)przyprawy. Zamknąć klapę i ustawić program SOUP i czas 40 minut. Na sam koniec dodać śmietanki i zmiksować. Z racji tego iż ostatnio blender całkiem stracił życie to zmiksowałam zupę w thermomixie. Oczywiście miksujcie zupę po usunięciu z niej skrzydełek. Zupę dodatkowo udekorowałam chipsem z pieczarki

ClauditteMissCooking
zupa krem z dynią i jabłkiem 155

dlatego każdej jesieni gości na moim stole zupa krem z dyni . Tym razem w nieco bardziej odważnym połączeniu - z kwaśnym jabłkiem (szara reneta sprawdza się znakomicie!) i estragonem, pikantna i rozgrzewająca. Spróbujcie koniecznie. składniki: 1 kg obranej dyni 2 średnie ziemniaki 1 duże kwaśne jabłko (np. szara reneta) 150 g białej części pora 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka(...)zeszkliłam na maśle pokrojoną cebulę, por i czosnek. Dodałam obrane i pokrojone jabłko, ziemniaki i dynię, podsmażałam około 5 minut. Po tym czasie wlałam wodę, doprawiłam solą i pieprzem. Gotowałam pół godziny, pod koniec dodając zioła prowansalskie i estragon. Całość zmiksowałam. Podawałam z gęstą śmietaną i uprażonymi pestkami dyni. Jako dodatek do kremowej zupy znakomicie sprawdziły się czosnkowe grzanki

babka w formie
zupa krem marchewkowo-porowa 118

Dzisiaj pyszna rozgrzewająca zupa krem - marchewkowo-porowa z kawałkami kurczaka. Będą chętni?  Przepraszam za jakość zdjęcia, ale było ciemno, miałam mało czasu i tak wyszło, że jedno, w niezbyt dobrej jakości :(.   Ale zupka pyszna :). Składniki: 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/3 selera 1 pierś z kurczaka (większa pojedyncza) 1 duża por (biała część) 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego(...)odcedzić. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną por i smażyć 5 minut. Po 5 minutach dodać marchewkę, seler i pietruszkę i smażyć kolejne 5 minut. Warzywa przerzucić do odcedzonego wywaru i zmiksować za pomocą blendera. Na tej samej patelni podsmażyć kurczaka i wrzucić go do naszego kremu. Tuż przed podaniem rozpuścić w zupie serek topiony. Można podawać z makaronem

Trufelkowo
Pomidorówka 107

Składniki 1 pietruszka 3 marchewki 1/2 pora 2 kostki rosołowe 1 słoiczek przecieru 2 woreczki ryżu 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Zagotować ok 1,5 litra wody, wrzucić kostki rosołowe i pokrojone warzywa. Gotować aż warzywa będą miękkie, dodać słoiczek przecieru i wymieszać. Blenderem miksuję warzywa, by zupa była gęstsza. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania

pink envelope
Chłodnik z botwinki z ziarnami czarnuszki 127

Chłodnik z botwinki już wiele razy był w kręgu moich postanowień. Nadchodzą upały, więc jest idealna pora by go zrobić. Zimny, orzeźwiający i ma piękny kolor.  W takie upalne dni nikomu nie przyjdzie do głowy by stać godzinami w gorącej kuchni. Podałam go z dodatkiem ziarna czarnuszki, które dostałam od firmy  SemCo . Powstał pyszny chłodnik, który wzbogaciłam(...)koperek siekamy drobno, zalewamy maślanką, śmietanką i przestudzoną botwinką z buraczkami, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem. Najlepiej schłodzić około 2 godziny. Przed podaniem zupę posypać ziarnem czarnuszki.  Czarnuszka ma gorzki smak, który zmienią się w ostry i korzenny. Stosowana również jako substytut pieprzu. Współgra z serami, marynatami, zupami, sałatkami, idealnie pasuje do domowych wypieków

Garnkowe fanaberie
Zupa z pokrzywy. 219

wapń, krzem, magnez, jak również witamin: A, C, E i K, czyli ta zupa to samo zdrowie. Korzystajcie z tego, kiedy jest sezon. Pokrzywę zbieramy z terenów gdzie jest mało spalin, zbieramy w gumowych rękawicach. Najcenniejsze są młode listki, zbierane w kwietniu i maju. Składniki: por 2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki 2 łodygi selera naciowego 3 małe pietruszki(...)130g. (tylko listki) 3 łyżki śmietany 1 żółtko 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżka octu jabłkowego pieprz ziołowy sól szczypta chili  Wykonanie: Przygotowujemy bulion czyli do garnka wrzucamy por, marchewki, seler naciowy, pietruszkę, cebulę, lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wszystko wodą. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 1.5 godziny. Z bulionu wyciągamy warzywa, zostawiamy tylko marchew

Apetyt na Zielone
Pyszne, szybkie pierniczki w lukrze 173

Jeżeli jeszcze nie macie pierniczków, a chcecie je upiec to polecam wam przepis na szybkie i pyszne, chyba najpyszniejsz jakie do tej pory upiekłam. Jest to

Polska Zupa
Chłodnik z botwinki 132

jeszcze kilka lat temu... gdyby nie to, że na kilkudniowym wypadzie do Nałęczowa zamówił sobie zupę krem i okazało się, że była z nielubianych przez niego brokułów, a ja delektowałam się pysznych chłodnikiem z rzodkiewki, który zaraz mi podmienił tak pewnie do tej pory miałabym problem go namówić. Nie ulegajcie stereotypom, że czegoś nie da się zjeść ;) Wszystko się(...)minut. Dodajemy sok z cytryny, studzimy. Po ok godzinie dodajemy rzodkiewki, pokrojonego na mniejsze kawałki ogórka oraz połowę pęczku koperku. Uruchamiamy prędkość 8, czas 30 sekund (jeśli chcemy gładszą zupę, zwiększamy obroty lub dodajemy kilka sekund). Tak przygotowaną bazę zupy łączymy z maślanką, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z odrobiną koperku i jajkiem. Sposób przygotowania tradycyjny: Buraki myjemy

Kuchnia w czekoladzie
Pomidorówka na Indyku 127

zdrowy. Nie mogę się doczekać jak wrócę do Domu, pierwsze co zrobię tą zupę na delikatnym Indyku. Polecam. Pomidorówka na Indyku  Składniki: 1 szt-Podudzie z Indyka -można dodać Skrzydło albo Golonkę  2.5 l Wody Mały słoiczek Koncentratu Pomidorowego 1 Marchewka 1 Pietruszka 1/2 Pora 1 Rosołek Drobiowy 2 Łyżki Wegety 1 łyżeczka Pieprzu, 1 łyżeczka  Lubczyku(...)dodaję wszystkie przyprawy i zioła.   Gotuje aż wszystko będzie miękkie.  Na koniec dodaję cały koncentrat po ok 5 minutach dodaję śmietankę   Gotuję ok3-4minut.  Zupę zdejmuje z palnika.  Przecedzam by została sama zupa bez warzyw i mięsa.   Między czasie gotuję makaron.   Zupę podaję z natką pietruszki i lubczykiem.  SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Lekka zupa ogórkowa na masełku. 129

masełku.Uwielbiam takie lekkie zupy bez mięsa.  Do zupy użyłam przepysznych suszonych warzyw od firmy Becla.   Składniki: 1 łyżka suszonego korzenia lubczyku  1 łyżka  mieszanki warzywnej   1 łyżka  suszonego koperku   2 łyżki masła 2 litry wody 2 marchewki kawałek selera i pora malutka natka pietruszki 4/5 ogórków kiszonych 5 średniej wielkości ziemniaków domowa(...)zagotuje zmniejszyć ogień, dodać, ziemniaki , starte na tarce jarzynowej ogórki, masło,resztę przypraw i czosnek. Gotować aż wszystko zmięknie, na końcu przyprawić do smaku  vegetą i pieprzem, Gdy zupa przestygnie lekko zabielić śmietanką.Jeśli chcecie bardziej rzadszą zupę dolejcie więcej wody, jeśli gęściejszą dodajcie więcej warzyw. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili