zupa z porów - 5432 przepisów (strona:188/363)

Krem kalafiorowo-serowy 163

kategorii zup krem. Nie używałam żadnego bulionu, jedynie warzywa, przyprawy i dwa rodzaje sera. Wystarczył całkiem sprawny blender w użyciu, by stworzyć niezwykle smaczny, pożywny i rozgrzewający posiłek. Polecam każdemu - świetna opcja na szybki obiad czy kolację! Najlepiej smakuje podana z kawałkami kurczaka i rukolą. Pycha! :) Składniki: 1 kalafior ok. 0,5 kg ziemniaków kawałek pora 2 ząbki czosnku(...)oleju podsmażam czosnek (przeciśnięty przez praskę) i por (pokrojony w półplasterki). Dodaję kalafior i ziemniaki, odrobinę solę. Zalewam wodą tak, by przykryła warzywa. Zagotowuję, po czym zmniejszam moc palnika, dodaję łyżeczkę soli i pieprz ziołowy (do smaku), gotuję pod przykryciem przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie blenduję ,, zupę " na gładki krem. Dodaję jeszcze kremowy serek, ser żółty

Kuchnia Ellie
Zupa krem ze szpinakiem 158

Sposób przygotowania 1. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła dodać pokrojony por chwilkę podsmażyć  Dodać ziemniaki seler i pietruszkę pokrojone w kostkę podsmażyć chwilę 2. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka zalać ok 2,5 litra wody  gotować aż warzywa zmiękną 3. Miękkie warzywa zmiksować w zupie dodać jogurt wymieszany z śmietaną  zagotować ponownie doprawić solą i pieprzem

W królestwie smaków Beaty
WCZESNOJESIENNA MINESTRONE 156

fenomenalną bazę smakową. Ta włoska zupa, dostarczy nam dużo warzyw a co za tym idzie bombę witaminową. Składniki: 500 ml / 1 l bulionu warzywnego kawałek dyni 1 szt. cukinii 2 szt.marchewki 2 szt.pietruszki 2 szt.ziemniaków garść świeżej zielonej fasolki szparagowej 2 łodygi selera naciowego 1 szt.cebuli 1 ząbek czosnku kawałek białej części pora 2 szt.pomidorów świeże gałązki tymianku(...)Dorzuciłam  plasterki pora.   Warzywa powinny być miękkie ale nie przyrumienione. Można podlewać je stopniowo bulionem. Dusiłam na małym ogniu przez około 15 minut częściowo pod przykryciem, mieszając co jakiś czas.   Następnie dodałam cukinię.    Na koniec dołączyły pomidory. Wszystkie warzywa już zmiękły.  Wlałam resztę bulionu, doprawiłam solą i pieprzem. Gotowałam zupę aż warzywa były miękkie

potrawyregionalne
Zupa z mrożonych warzyw na patelnię 235

razem " warzywa na patelnię" wykorzystałam na zupę. Na pewno nie jest to mój odkrywczy pomysł, ale w momencie gdy mam mało czasu na przygotowanie obiadu- sięgam po ten patent. Składniki : u mnie opakowanie warzyw na patelnię orientalnych- 750 g hortexu 3 małe ziemniaki 1 cebula liść laurowy sól, pieprz do smaku ok 1 l. wody majeranek, malutka płaska łyżeczka czerwonej(...)powinna Wam smakować :) Mieszanka warzywna składa się z marchewki, papryki czerwonej, pomarańczowej, żółtej, groszku zielonego, pora, kiełków fasoli Mung. Ja dodałam jeszcze pieprz czarny mielony oraz majeranek i pieprz ziołowy. Doprawiłam już w miseczce mlekiem ryżowym. Papryka wędzona którą dodałam "podkręciła jeszcze ostrość zupy, takie lubię :) Otrzymałam garnek zupy smacznej zupy. W handlu jest wiele mrożonek które na pewno

Proste Potrawy
Zupa z ogórków małosolnych 83

skrzydełka z kurczaka 2 gałązki selera 2 gałązki natki pietruszki 1 część zielonego pora 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki  1 kapelusz suszonego grzyba 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka soli 1 listek lubczyku Zupa: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki 50 g masła 500 g ogórków małosolnych

R'n'G Kitchen
Nietypowa zupa pomidorowa 293

wiedzieć czemu nie wiedzieć skąd poczułam w piątek smak i zapach zupy pomidorowej. Pewnie nie zauważyliście ale bardzo rzadko robię zupy, a to dlatego że po prostu nie potrafię, wiem że to żadna filozofia, ale zawsze mam problem z przyprawienie, zawsze, ale to zawsze czegoś mi brakuje, jakiejś kropki na "i", dlatego nie biorę się za nie zbyt często(...)około godzinę do lodówki seler, marchew, pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach por kroimy w drobną kostkę tak przygotowane warzywa wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut dodajemy krojone pomidory, koncentrat przyprawiamy zupę wg. smaku wrzucamy kurczaka oraz bazylię całość gotujemy jeszcze około 20 minut  zupę nalewamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Flaki 162

pewnych smaków trzeba dorosnąć. Na pewno flaczki są taką potrawą. Tradycyjna zupa, podawana raczej od święta. Znakomicie rozgrzewa w jesienne i zimowe dni.    Składniki: bulion wołowy lub drobiowy np. na skrzydle i szyjce z indyka wywar z warzyw np. marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek, seler flaki (najlepiej nie mrożone) pieczarki papryka sól, pieprz liść laurowy majeranek koperek(...)godzin.  Jeśli nie mamy gotowego wywaru z warzyw to gotujemy warzywa razem z mięsem, przy czym wkładamy je później niż mięso. Czas gotowania warzyw to maksymalnie godzina. Aromat zupie zapewni dodatek liści laurowych i ziela angielskiego.Przelewamy przez sito bulion do flaków. Dodajemy sól i pieprz. Z pozostałych warzyw i mięsa część można pokroić i dodać do gotowej zupy. Flaki

prawdziwe jedzenie
ZUPA POMIDOROWA NA SKRZYDEŁKACH + FILMIK 91

Dzisiaj przepis na zupę pomidorową którą ugotowałam na skrzydełkach kurczaka. Przygotowałam ją w tradycyjny sposób z makaronem. Jest pyszna polecam.  SKŁADNIKI  5 skrzydełek z kurczaka 1,5 l wody jarzynka - 2 marchewki, kawałek selera,1 mała pietruszka, kawałek pora  1 gałązka selera naciowego 1 łyżka suszonej jarzynki ( naturalnej ) 1 cebula podpieczona na gazie kilka kulek pieprzu(...)ziele, liść i pieprz w ziarnkach. Zagotowujemy. Następnie dodajemy całą jarzynę i podpieczoną cebulę. Wsypujemy jarzynkę. Gotujemy jakieś 20 minut.  Mięso i jarzynę należy wyjąć na talerz. Do zup[y dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy.  Marchew kroimy w talarki a mięsko obieramy od kości. Dodajemy do zupy. Pomidorówkę doprawiamy solą i pieprzem, następnie wlewamy rozmieszaną mąkę ze śmietaną

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa klopsowa 254

ugotowana na wywarze w wersji „lajt”. Przyprawiona lubczykiem, gałką muszkatołową i majerankiem. Zapisz przepis Drukuj Składniki Zupa 500g mięsa drobiowego z kością (najlepiej grzbiety, szyje, skrzydła, itp.) 2 średnie / 4 małe marchewki (250g) 1 średnia cebula (150g) kawałek korzenia selera (150g) kawałek pora (100g) mały pęczek lubczyku (patrz zdjęcia) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego(...)wlewamy 4 litry wody. Wkładamy mięso, dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli i zaczynami podgrzewać. Gdy woda zbliżać się będzie do wrzenia odszumowujemy jak bulion . Dodajemy marchewkę, seler, cebulę i pora oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz ziarnisty i lubczyk. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy powoli pod częściowym przykryciem przez 2 godziny i 15 minut. Jeśli w międzyczasie

Kulinarna Pokusa
Indyjska rozgrzewająca zupa z soczewicą 116

pełni im się udawało i to tej pory udaje. Należy pamiętać   też o tym , że w tej kuchni nie należy smażyć na pierwszym lepszym tłuszczu tylko na sklarowanym maśle np. ghee. W polskich realiach można je zastąpić zwykłym masłem. Dziś proponuję gęstą,   sycącą i aromatyczną zupę ugotowaną na bazie soczewicy rozgrzewających przypraw takich jak curry i imbir

Wanilia i Kardamon
Zupa warzywna z kurczakiem i ryżem 107

Print Zupa warzywna z kurczakiem i ryżem Codzienna zupa warzywna gotowana na kurczaku z dodatkiem ryżu. Gęsta i pożywna, w sam raz na początek jesieni. Prep Time 20 minutes Cook Time 50 minutes Servings 6 Ingredients 4 udka z kurczaka 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 pietruszka 2 marchewki 1 por 3 łodygi selera naciowego 2 ziarna ziela angielskiego(...)plasterki, pora pokroić w półkrążki. W garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać warzywa, smażyć 10 minut. Do warzyw przełożyć kurczaka, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać 2-3 litrami wody, posolić. Gotować 30 minut. Do oddzielnego garnka włożyć ryż ( najlepiej w torebce) , zalać wodą i zagotować. Wyjąć torebkę z ryżem, rozciąć i przełożyć do zupy. Gotować kolejne

Cooking for Emily
Juszka rybna 129

wpływem kuchni ukraińskiej. I rzeczywiście  - kuchnia ukraińska obfituje w juszki, czyli pożywne, zawiesiste zupy. Tu zagadki nie ma. Zastanawiam się skąd wzięła się taka nazwa kompotu z suszu u Łemków... Składniki: karp lub inne ryby słodkowodne, 2 duże marchewki, 2 pietruszki, spory kawałek selera, por, 1 ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz, sól, sok z cytryny, słodka(...)kostkę. Wszystkie składniki przełożyć ponownie do wywaru, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dosypać majeranek. Jeszcze chwilę gotować i w razie potrzeby doprawić. Na koniec zaprawić śmietanką.  Zupę doprawiać sokiem z cytryny już po nalaniu na talerze (wedle uznania). Podawać z ugotowanymi, ugniecionymi ziemniakami okraszonymi podsmażona cebulką

Nie tylko w kuchni
Grzybowa z ziemniakami 115

Składniki: 1/2 kg ziemniaków 25 dkg odgotowanych podgrzybków 3/4 szklanki mleka 2 marchewki liście selera, pora i pietruszki jarzynka, pieprz porcja rosołowa lub kości schabowe (można

czarrna od kuchni