Gotujemy udko, tak aby powstał wywar. Do bulionu wrzucamy podzielony na kawałki kalafior, marchewkę (w kosteczkę) , por, seler, pietruszka i ziemniaki (pokrojone w kostkę). Do garnka wkładamy lubczyk. Gotujemy do miękkości warzyw. Śmietanę rozrabiamy w miseczce z odrobiną soli i bulionu z zupy. Łączymy w garnku. Przyprawiamy do smaku. Natke pietruszki i koperek drobno siekamy i wrzucamy do zupy
ChilliJemyczęsto podajemy tę wersję kapuśniaku ze słodkiej kapusty, dlatego jest to doskonały pomysł na zupę wiosenną i zimową, pożywną i sycącą, warto skorzystać z tej propozycji! Składniki: 0,5 kg żebra wędzonego 3 marchewki 2 pietruszki 0,5 selera 1 por mała główka włoskiej kapusty 4 ziemniaki pół łyżeczki pieprzu ziołowego parę ziarnek kminku liść laurowy, parę ziaren ziela angielskiego
kgwjanczewomyślę, że to wina wiatru. Jeśli nie śledzicie wydarzenia na FB podam Wam co do tej pory jadłam :) Dzień 1 Przez cały dzień jako przekąska jabłka, oprócz tego: Surówka -1 czerwona papryka, -3 pomidory, -1 szalotka, - 2 ogórki kiszone, - 1/2 cykorii, - sól. Zupa cebulowa Ugotować wywar z marchwi, pietruszki, selera z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, soli
Co na wege obiad?Jarzynka na zimę ( Doskonały dodatek do zup,sosów i mięs ) Składniki : 1,25 kg marchewki 65 dkg pietruszki ( korzeń ) 65 dkg selera ( korzeń ) 25 dkg cebuli 25 dkg kapusty włoskiej 20 dkg porów 20 dkg natki pietruszki 10 dkg natki selera 60 dkg soli Sposób wykonania : Wszystkie warzywa umyć obrać i zetrzeć
Przepisy i porady kulinarnepowstrzymać, bo przebiegła cebula jest bezlitośnie nieugięta. Cebula. Od niej niemal wszystko się zaczyna. Zupa. Potrawka. Sos. Całe kuchenne przedstawienie. Taki rytuał - ostry nóż i strumień łez. Jak inicjacja, początek. Potem wszystko się zmieni. Cebula złagodnieje. Łzy obeschną. I przyjdzie pora niewidzialnego. Subtelnie rosnącego w siłę. Docierającego wszędzie i zmieniającego powietrze w kuszącą zapowiedź. To pora
KUCHARNIAporze roku nie wracam myślami do rodzinnego domu tak często jak jesienią. I o żadnej innej porze roku nie przygotowuję tylu dań, które kojarzą się z dzieciństwem. Gołąbki, pierogi, ryż na mleku, ryż z jabłkami, racuchy, szarlotki, placki ziemniaczane, mielone z buraczkami, zupy jarzynowe, krupnik i obowiązkowo rosół. Czytaj więcej
bistro mamaoleju gorącym je podsmażyć do pieczarek dodać pokrojoną cebulę i mieszając zeszklić następnie dodać pokrojone drobno pory i dusić z 2 minuty następnie dodać szpinak liściasty /użyłam swój zamrożony/, dodać mięsko obrane z kości schabowych /wcześniej ugotowane w wywarze do zupy/ następnie doprawić do smaku kucharkiem, dodać zmiksowaną natkę pietruszki razem z papryczką chilli z pestkami i podsmażać
W Mojej Kuchni Lubięzdrowia i smacznego jajka. Niech radość i szczęście zagości w waszych serduchach. Aksamitna zupa kremowo chrzanowa. Moja rodzina uwielbia wersję z pieczonymi ziemniakami i kiełbaską. Można dodać oczywiście też gotowane. Na Wielkanocnym stole goście będą się zajadać a jest bardzo prosta do zrobienia. 1 por biała część 1/3 selery dużej 1 cebula 2 ząbki czosnku 800 ml bulionu warzywnego(...)tarce seler. Zalewam bulionem, dodaję liść laurowy, ziele i gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Na końcu dodaję chrzan tarty i miksuję blenderem. Do śmietany dodaję dwie łyżki zupy, mieszam i dopiero wlewam do zupy. Już nie gotuję. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i natką. Podaję z kiełbasą i ziemniakiem i gałązką rozmarynu
wesoła kuchniaTaki prawdziwy, domowy, wołowy, bez dopalaczy smakowych... SKŁADNIKI: porcja mięsa wołowego z kością (pręga, gicz, szponder lub krzyżowa), włoszczyzna (marchewka, pietruszki, pół selera, ćwierć główki włoskiej kapusty, por, cebula) ząbek lub dwa czosnku, sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie natka pietruszki makaron rosołowy Mięso opłukać, zalać zimną wodą i zacząć gotować. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać(...)zebrać, zanim woda się zagotuje. Po zagotowaniu wody, zmniejszyć gaz i gotować półtorej godziny. Po tym czasie dodać włoszczyznę. Na patelni opiec cebulę i dodać ją do zupy wraz z czosnkiem. Następnie wrzucić: lubczyk, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie . Gotować na wolnym ogniu. Następnie doprawić solą, pieprzem. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu :) Przed podaniem na stół
MarciochaKucharzyRosół to zupa, której przygotowanie dla niektórych może kojarzyć się z wejściem w posiadanie wiedzy tajemnej i nic dziwnego bo do rosołu należy podchodzić z należytym szacunkiem. :) Nie warto jednak się zniechęcać bo wystarczy znać tylko kilka podstawowych zasad i gotowanie rosołu okaże się banalnie proste. Jak się zabrać za rosół? Kilka prostych zasad. Rosół to potrawa z wybitnie długą(...)ilością, ponieważ każde warzywo dodane do rosołu modyfikuje jego smak i wygląd. Marchewka dodaje pomarańczowej barwy i nadaje słodki smak, pietruszka i seler dodają korzennego i lekko goryczkowatego posmaku, por i cebula nadają wywarowi pikantności. Jak przechowywać rosół? Całe szczęście nie musimy jeść rosołu na jeden raz. Dlatego ja gorący rosół przelewam do wyparzonych wcześniej słoików, które solidnie zakręcone odstawiam
Book of spellsrozgrzewająca zupa. Tylko tego potrzebuję do szczęścia, gdy za oknem zimno. To moje zimowe comfort food. Na pewno macie coś takiego. Zdradźcie proszę czym sobie poprawiacie humor, gdy za oknem szaro, deszczowo i zimno ? Składniki (6 porcji): 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/3 szklanki kaszy pęczak 1 batat (mój około 760 g) 1 duża czerwona cebula 1 średni por – biała(...)masłem. Dodaj cebulę i pora, smaż do momentu aż zmiękną. Następnie dodaj czosnek i imbir, po minucie dodaj przyprawy: kolendrę, kurkumę, kumin i cynamon, smaż 1 minutę. Czas na dodanie pomidorów, soczewicy i kaszy. Smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając. Zalej bulionem, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 40 minut. Gdy zupa będzie miała idealną konsystencje – wyłóż
Moja pasja smakukażdej proponowanie kompozycji , i tak sobie pomyślałam że zaproponuję zupę krem , właśnie z tym pysznym warzywem , smak jest bardzo zaskakujący , i uzależnia od siebie , zapraszam serdecznie do wypróbowania . Składniki 3 średnie ziemniaki 4 średnie ogórki kiszone 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler por ( tylko biała część ) 1 średnia cebula natka pietruszki(...)zakryło nam wszystkie warzywa i dodajemy 1 kostkę rosołową i gotujmy do miękkości naszych warzyw . Jak nasze warzywa są już miękkie , miksujemy na gładką masę , ostrożnie bo nasza zupa jest bardzo gorąca , jak już mamy zmiksowaną zupkę na bardzo gładką masę , doprawiam do smaku , oraz dodaję pieprz ziołowy , i gałkę muszkatołową , i gotowe do podania . Super smakuję z grzankami
Mój Smakwiem jak Wam smakuje taka zupa ,ale ja jestem jej wielbicielką.Orginalny posmak chrzanu ,miodu i musztardy - to moje ulubione składniki dania.Zupa pyszna , kremowa o delikatna i łatwa do przyrządzenia.Zapraszam. 1.5 litra bulionu 1 mała starta marchewka 1 mała starta pietruszka kawałek startego selera kawałek białej części pora drobno posiekanego 1 mały słoiczek chrzanu 1 płaska łyżka musztardy chrzanowej(...)Makaron ugotować al' dente w dużej ilości osolonej wody.Odcedzić. 2.Do garnka wlać bulion ,zagotować ,włożyć warzywa starte ( na tarce o dużych oczkach ) podsmażone na oleju kokosowym. 3 .Do zupy dodać cały słoiczek chrzanu , musztardy , sól i pieprz , wymieszać. Gotować 15-20 minut. 4 . Wlać do zupy mąkę ziemniaczaną i minutę pogotować.Zdjać z ognia. 5 . Wsypać ugotowany
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZawsze na przełomie maja i czerwca dopada nas kapuściane szaleństwo :) Bo kapusta już później nie smakuje tak, jak właśnie o tej porze roku... dlatego w każdym domu serwowana jest na tyle sposobów - na ile tylko się da :) U mnie dziś w formie zupki, z dużą ilością warzyw i obowiązkowo zielonego, młodego koperku... Pyyycha!Składniki:1 główka(...)ziele angielskie.Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy ziemniaki. Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek lub 1 kiełbaskę oraz cebulę. Po podsmażeniu całość patelni przekładamy do garnka z zupą.Gotujemy jeszcze ok 10 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pół pęczka posiekanego koperku
Walijskie PichcenieZupa rozgrzewająca z pulpecikami Składniki: 0,5 kg - pieczarek 2- papryki słodkie 2- słoiki sosu meksykańskiego 2- puszki fasoli czerwonej sól i pieprz 1- marchewka(...)pietruszka 0,5- selera 0,5 - pora 1- łyżka masła 1- cebula liście laurowe ziele angielskie majeranek 3,5 l wody Pulpety 0,5 kg-mięso mielone jajko - 1 szt bułka tarta - 3 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Sposób przygotowania: Wlać wodę do garnka i włożyć obrane , opłukane i pokrojone w kostkę warzywa, gotować
Kuchnia Danusi