kurczaka * kość wieprzowa bądź kawałek żeberka * marchew , por , seler , pietruszka * liść laurowy , ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty * 4 ugotowane buraki * 6 dużych ziemniaków * fasola biała * gęsta śmietana Przygotowanie : Ugotować bulion. Wyciągnąć mięso. Wrzucić fasolkę i ziemniaki . Gdy będą miękkie dodać starte buraczki. Pogotować. Wlać rozrobioną z ciepłą zupą śmietanę. Wymieszać. Zagotować. Posypać koperkiem. Jeszcze mała informacja
Magiczne Życie MartyDo tej pory na blogu funkcjonowało moje bezglutenowe prawie idealne ciasto na pierogi , ale że po kilku latach diety bezglutenowej zrezygnowałam z niej, zatem czas
Kawa z mlekiemDo tej pory na blogu funkcjonowało moje bezglutenowe prawie idealne ciasto na pierogi , ale że po kilku latach diety bezglutenowej zrezygnowałam z niej, zatem czas
Kawa z mlekiemżeby zrobić szybko i smacznie zupę krem ze świeżych kurek, to nie czekajcie, tylko zabierzcie się do pracy. Przepis jest dla 4 osób, ale jeśli macie w domu kilku łasuchów, proponuję zrobić podwójną porcję Składniki: 400 g kurek świeżych warzywa na wywar (2 marchewki, pietruszka, seler, por) 2 cebule 2 łyżki oliwy ziele angielskie listek laurowy(...)zmielony pieprz 4 łyżki śmietany (18%) Wykonanie: Oczyściłam grzyby (tak jak tutaj ). Ugotowałam wywar z warzyw (1 l). Wystarczy 15 minut. Warzywa wyjęłam, ziele i listek i por wyrzuciłam. Wywar odstawiłam. W garnku rozgrzałam oliwę, wsypałam pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszkliłam ją. Wrzuciłam kurki. Podsmażyłam około 7 minut, przyprawiłam pieprzem i solą. Warzywa z wywaru pokroiłam i dodałam
Kuchnia u Krysigodzina tej zupy". Jest rewelacyjna: - na gorąco i/lub na zimno, - przecedzona i/lub z owocami, - z grzankami/płatkami kukurydzianymi/ziarnami i/lub "czysta". Nie wiemy czemu wiele osób tak się jej boi i co dostawali pod tą nazwą w tym przedszkolu (lub u babci - bo i taka legenda krąży). Nam smakuje za każdym razem niezależnie od pory roku(...)zupoowocowo-fobię", czy tak jak my jesteście "zupoowocowoholikami"? A może w skrajności nie popadacie i ona Was nie rusza? :) :))) A tu coś dla tych, którzy wolą poważne smaki zup - do wyboru, do koloru, wystarczy kliknąć: KLIK . Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj
Wypisz Wymalujpotem robię z tego zupę właściwą. Tak zrobiłam i tym razem. Warzywa poddane takiej obróbce stają się jędrne, wyzwalają z siebie wspaniały aromat i uwalniają wszystkie smaki. To jest pyszne :) Składniki: 2 brokuły o wadze ok. 800 g 3 duże marchewki kawałek selera w korzeniu 2 dorodne pietruszki 2 cebule mały kawałek pora kilka ziemniaków kubeczek(...)seler w cienkie plasterki, a ziemniaki w kosteczkę. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzałam oliwę z masłem. Wrzuciłam cebulę, żeby się zeszkliła. Po chwili dodałam por, następnie pozostałe warzywa razem z ogonkami brokułów. Smażyłam około 10 minut, od czasu do czasu mieszając aż zmiękną i lekko się zrumienią. Zagotowałam 3 litry wody i przełożyłam do niego
Kuchnia u Krysigodzin. Proporcje na około 1,5 litra zupy. 4/5 szklanki zakwasu 2 białe kiełbasy 100 gram boczku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki śmietany 30 % 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 1/2 łyżeczka majeranku Na wywar: 3 marchewki 1 pietruszka seler kapusta 1 cebula por Warzywa na wywar zalać 5 szklankami wody i zagotować. Pozostawić(...)około 40 minut na małym ogniu. Następnie dodać zakwas, chrzan, zmiażdżony ząbek czosnku i przyprawy. Podgotować przez kilka minut, ściągnąć z palnika. Śmietanę zahartować wywarem, a następnie dodać do zupy i wymieszać. Podawać z jajkiem i pokrojoną w plasterki kiełbasą. marcelina
Czerwony Gupikwody, dodać pokrojoną na pół marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, por, liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli i pieprzu. wszystko zagotować do miękkości flaczków, a następnie dodać przecier pomidorowy, majeranek, paprykę ostrą , słodką, gałkę muszkatołową doprawić solą i pieprzem. Wszystko zagotować w razie potrzeby dolać wodę i zagęścić zupę mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać do garnka z flaki
O kuchni z uczuciemkońcem godziny dodać resztę selera i pora. Doprawić do smaku dowolną ilością bulionu z kostki oraz pieprzem i ewentualnie solą W międzyczasie rozgrzać na patelni oliwę i podsmażyć na niej na pasternak aż nabierze złotego koloru ale pozostanie pół-chrupki (ok.5 min.) Wmieszać podsmażony pasternak i posiekaną natkę do wyłączonej z ognia zupy. Na każdej porcji na talerzu ułożyć kopczyk
Sztuka gotowania w/g Samiryaromatyczny bulion warzywny, który będzie fajną bazą wyjściową do zup i kremów. Jeśli chcecie wiedzieć, jak przygotować tradycyjny rosół z kury koniecznie zajrzyjcie tutaj . Do przygotowania ok. 1,3 litra bulionu potrzebujemy: - 1,7 litra wody - 3 małe marchewki - 1 małą pietruszkę - 1/4 selera - kawałek zielonej części pora (ok. 10 cm) - pół pęczka natki pietruszki - kilka liści lubczyku (proporcjonalnie(...)łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie, dodałam dla koloru) - 1 łyżkę oleju (u mnie lniany) - 3 łyżki sosu sojowego - sól i pieprz do smaku 1. Wszystkie warzywa (marchew, pietruszkę, seler, por, czosnek, natkę pietruszki oraz lubczyk) obieramy, płuczemy, a następnie przekładamy do garnka. Mój garnek miał pojemność 2 litrów. 2. Warzywa zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień
Bez CebuliZnana wszystkim pomidorówka, nie co urozmaicona, bardzo pożywna. Można zrobić jako zupę krem lub pozostawić bez miksowania. Ja wybrałam drugą wersję , lubimy widzieć co zjadamy:) Składniki 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 świeże pomidory marchew pietruszka,kawałek selera,por 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 szklanka soczewicy sos sojowy liść laurowy,ziele angielskie sól,pieprz natka … Czytaj
gotuj ze mnądrugie- Emilka go uwielbia. A po trzecie gar rosołu to jedzenie na tydzień:) Zupa, z której jak się znudzi to można zrobić potem pomidorówkę (też uwielbiana), warzywa można przerobić na sałatkę albo na kotlety ), no i mięso. Z mięsa do tej pory najczęściej robiłam pastę do chleba ( to najpopularniejszy i najczęściej odwiedzany przepis na moim blogu) ale ostatnio koleżanka poddała
Cooking for Emilyburaczki . Jednak przychodzi też czas, że mam ochotę na coś lekkiego. Wtedy przygotowuję surówkę z pora . Tym razem jednak postawiłam na kapustę pekińską. Można z niej zrobić naprawdę kulinarne cuda. Używam jej do potrawki z kurczaka , nie raz wykorzystałam też kapustę pekińską do zupy . Surówkę z kapusty pekińskiej polecam każdemu, kto lubi połączenia warzyw i owców. Wyszło pysznie, lekko
Pobite gary Barbaryduży potencjał w gotowaniu przepysznych dań, a nie mają jak się tym podzielić.Właśnie ta zupa jest takim eksperymentem i muszę przyznać bardzo udanym.Przepis kiedyś ten umieściłam na starym blogu ,ale po spotkaniu trzeciego stopnia z hakerami wszystko miałam skasowane i do tej pory wielu przepisów i zdjęć niestety nie odzyskałam.Dlatego uważam że ten przepis jest wart
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki