Cześć i czołem! Kiedy o tej porze roku przemyka się przy straganach, czy warzywnych stoiskach w marketach nie da się przejść obojętnie obok przepięknie pomarańczowych, dorodnych dyń. My również dobrze znamy to jesienne, fajne uczucie zdrowego szału zakupowego, które można porównać do tego latem, gdy stoiska uginają się wręcz od sezonowych dobroci.. Mamy nadzieję, że Wy dynię kochanie równie(...)bardzo jak my, bo przecież ta wspaniała Pani smakuje zarówno na słono jak i na słodko! My dziś sporządziłyśmy ją w wersji wytrawnej i wedle naszej blogowej tradycji zupa ma konsystencję kremu! Zapraszamy Was zatem do sporządzenia naszej wersji zupy krem z dynii i dodatków! Składniki: 1,5l wywaru mięsno-warzywnego ok.1,5kg dynii nitkowej 1kg bardzo dojrzałych, mięsistych pomidorów
Symfonia Smakówtych państw. Trzeba jednak zaznaczyć, że większość potraw jest raczej tłusta i ciężka , dlatego ja dzisiaj przygotowałam lżejszą wersję kulajdy. Zamiast kości wieprzowych użyłam rosołu drobiowego, na którym zrobiłam zupę. Zrezygnowałam również z mąki, którą zastąpiłam 12 % śmietaną. Składniki:50 dag pieczarek 1 cebula 25 dag ziemniaków 1 i 1/2 litra rosołu 10 dag zacierek(...)podstawa , nie może być olej) 1 łyżka mąki ( ja zastąpiłam mąkę śmietaną ) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 listek laurowy 1 marchewka1 pietruszka 1 por ziele angielskie ( 2-3 ziarenka )sól, pieprz , majeranek2 łyżki sosu sojowego ugotowane i obrane ze skóry 1 udko z kurczaka Sposób przyrządzenia: Ziemniaki i włoszczyznę
pieprzny smaczekTaka alternatywa dla rosołu. Zupa kurczakowa. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Z braku czasu na gotowanie rosołu można taką właśnie przygotować. Czas przygotowania i gotowania to ok. 1,30 godziny, czyli krócej niż gotowanie rosołu. Składniki: * ok. 50 dkg mięsa z kurczaka (surowego) * 1 pietruszka * 1 duża marchewka * 1 duży liść pora * 4 ziarenka ziela angielskiego(...)łyżek mąki pszennej Miałam mięso z udek kurczaka. Pokroiłam je w drobne kawałki i podsmażyłam na maśle. Dodałam pokrojoną w półplasterki marchew i pietruszkę. Liść pora pokroiłam w paseczki a cebulę w pół talarki. Wszystko dodałam do kurczaka i wymieszałam. Posoliłam. Przykryłam pokrywką i dusiłam wszystko ok. 5 minut. Dosypałam lubczyk suszony ok.1 łyżeczki. Dolałam wody
Pieprzyć z Fantazjąstrasznie mi wówczas smakował! :) Pamiętam też, że kiedyś, raz Mama zrobiła zupę ze świeżymi pomidorami i, mimo jej zachwytów, konsekwentnie ja i moi bracia pozostawiliśmy kawałki pomidorów w pustych talerzach. ;) To nie były nasze smaki. Pomidorowa owszem, ale bez pomidorów! ;) Skła dniki: 1 włoszczyzna bez kapusty (kawałek pora, 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula) 2 -3 l zimnej(...)jeszcze 5 minut. Po tym czasie próbujemy, w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę koncentratu (jeśli jest mało czerwone czy kwaśne) i doprawiamy. Do talerzy nakładamy ugotowany, domowy makaron, nalewamy zupę, kładziemy łyżkę śmietany i posypujemy natką. Możemy jeść! :) Domowy makaron: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka masła ciepła woda sól i 2 łyżki oleju
Kuchnia Prezydentowejczosnkiem oraz świeżym koperkiem. Zupa przygotowywana na dużej ilości warzyw i dodatkowo na wywarze warzywnym (który śmiało można zastąpić mięsnym), dzięki czemu jej smak jest 'głębszy', dająca uczucie sytości na dłużej i bardzo, bardzo smaczna :) * bulion warzywny- 1,2 litra * ryż brązowy Kupiec- 100 g * włoszczyzna (1 pietruszka, 2 marchewki, mały seler, biała część pora) * cebula- 1 szt. * czosnek(...)listek laurowy, ziele angielskie oraz wsypać ryż. Gotować około 30 minut, aż ryż będzie miękki. W międzyczasie na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę wraz z posiekanym czosnkiem i przełożyć do zupy. Kilka minut przed końcem czasu gotowania się zupy dodać posiekany, świeży koper. Ugotować bób (maksymalnie 10 minut w lekko osolonej wodzie), obrać i wrzucić do garnka z zupą, doprawić solą
Kraina Miodem Płynącaliść selera i pora)2 łyżki majeranku4 łyżki śmietany 18%3 łyżki mąki pszennejsól Kamispieprz KamisBuraczki obrać i pokroić razem z łodyżkami. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ja dałam po 600 g już obranych i pokrojonych warzyw. Pokrojone warzywa zalać bulionem, dodać majeranek i gotować. Włoszczyznę drobno pokroić, cebulę pokroić w półplastry, dodać do zupy. Wszystko gotować aż warzywa
Monia miesza i gotujesię kupować odpowiednią wołowinę (od pań ze stoiska mięsnego firmy Sokołów) gotuję tę zupę tak: Składniki na duuuży garnek: ładny kawałek wołowiny rosołowej (ja kupuję ok. 500 g tzw. „łaty”) dwie ćwiartki z kurczaka albo szyja z indyka 5-6 marchewek pietruszka seler por (jak mały to dwa) cebula teraz mnie zabijecie ale 2 kostki rosołowe, drobiowa
Mama z miastaZupa przygotowana w ten sposób jest niezwykle aromatyczna i bardzo pożywna. Składniki 2/3 szklanki kaszy jaglanej 200 g boczniaków 1 łyżka masła 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 2 udka z kurczaka sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Udka myjemy, oprószamy
R'n'G Kitchenjednak warto być czujnym i mieć w zanadrzu co nieco. Zapraszamy na pyszną zupę buraczaną 35 min ok. 3,5 l składniki: 4-5 skrzydełek kurczaka 3-4 marchewki 5 średnich buraków 3 średnie ziemniaki ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz pietruszka seler por wykonanie: Zaczynamy od przygotowania wywaru. Nastawiamy 3 l wody i wrzucamy skrzydełka. Gotujemy
Ania i Marcin gotująskładnika potrawy, jak i dodatku. W tej pierwszej, rewelacyjnie sprawdza się jako baza do zupy. W roli dodatku cykoria najczęściej sprawdza się w sałatkach ponieważ ma lekki gorzkawy smak. Składniki: 2 cykorie 1 cebula, 1 ząbek czosnku 3 małe ziemniaki 1 mała żółta papryka por (biała część) 1 szklanka mleka kokosowego albo sojowego 2 szklanki bulionu warzywnego
Bon Appetit MałgorzatyKrupnik, to kolejna bardzo dobra zupa, którą u mnie w domu z chęcią zjadamy. Składniki ( na 4l wody): 3 pałki kurczaka ( ale mogą to być skrzydełka, udka bądź cały korpus), 1 duża pietruszka, kawałek selera, por, 5 większych marchwi, 7-8 średnich ziemniaków, pół szklanki kaszy jęczmiennej ( średniej), świeża pietruszka, sól, pieprz, trzy ziarenka ziela angielskiego, dwa listki laurowe, ewentualnie
W kuchni u MonikiCzas przygotowania: 45 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 8,00 złSKŁADNIKI:1 cukinia2 pory2 marchewki1 seler1 pietruszka1 ząbek czosnkuŚwieże liście bazyliiWywar drobiowy lub 2 kostki rosołoweŚmietana
kulinarnyJawarzywną, wersję do zup oraz wersję do mięs, sosów.Pierwsza wersja to bulionetka do zup:Ogólną zasadą robienia bulionetki jest taka, że na 1 kg włoszczyzny dodajemy 250g soliSKŁADNIKI:- 3 szt marchwi- 1 mały seler- 3 gałązki selera naciowego- 3 szt pietruszki korzeń - por kawałek ok 5 cm części białej - 2 cebule - natka pietruszki - kilka
Basia w kuchniZakupiłam to, co znalazłam i postanowiłam znów przyrządzić zupę krem. Ostatnio mogłabym jeść tylko zupy warzywne bądź kremy. KREM SZPARAGOWY WG KARMEL-ITKI. /spontaniczny;/ na 4-6 porcji 2 pęczki szparagów 1 pietruszka 1/4 selera ok. 800 ml bulionu warzywnego 1 biała część pora ew. sos sojowy do smaku Por kroję w plasterki. W garnku rozgrzewam odrobinę oleju
W kuchni Karmel-itkiZupa ugotowana specjalnie dla mojego mężczyzny (zresztą jak każde inne danie ale to jakoś szczególnie z myślą o nim), gdyż wiem jak lubi właśnie te składniki. Mówił, że niebo w gębie i zjadł 3 dokładki... Cóż, chyba smakowało :) Składniki: 2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka passaty pomidorowej po 1/2 papryki zielonej, czerwonej i białej 1 szalotka 1 ząbek czosnku(...)szalotkę i pora. Po chwili smażenia dodaję sambal oraz pokrojone w kostkę papryki. Całość duszę kilka chwil, wlewam cydr i gotuję 2-3 minuty. Następnie wlewam bulion i gotuję całość 7-8 minut. W tym czasie na patelni smażę wołowinę na brązowy kolor, doprawiam solą i pieprzem. Przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Do gotującej się zupy dodaję passate pomidorową
Mango Papaja