zupa z porów - 5432 przepisów (strona:211/363)

Pikantna kokosowa zupa z kapustą pak choi, marchewką i łososiem 159

zupy jest bardzo krótki czas jej powstawania. Łososia nie trzeba przecież gotować, wystarczy zaparzyć we wrzącej zupie, a posiekane drobno warzywa są gotowe w kilka minut. W tej zupie mocno wyczuwalny jest posmak i delikatna słodycz mleczka kokosowego, co w połączeniu z ostrą papryczką (ilość podałam orientacyjnie, dopasujcie ją do swojego smaku) i smakiem łososia, daje naprawdę pyszny efekt(...)porcji: ok. 350 g świeżego łososia 1 papryczka chilli 1 puszka mleczka kokosowego 1 litr wody sól do smaku 1 większa marchewka 1 kapusta pak choi ok. 15 cm pora 2 łyżki oleju 3 większe ząbki czosnku Pora przekroić wzdłuż, opłukać dokładnie pod bieżącą woda. Posiekać na średniej grubości kawałki. Czosnek obrać, posiekać. Papryczkę przekroić, usunąć nasionka i drobno posiekać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa pomidorowa z chili 146

Faza na chili w kuchni trwa Aromatyczna, esencjonalna, mocno mięsna pomidorowa zupa. Przygotowana z rosołu. Podaję ją z makaronem lub ryżem. Obowiązkowo zawsze na koniec coś świeżego zielonego – pietruszka, koperek. Prawie zawsze przygotowuję ją z rosołu, który jedliśmy dzień lub dwa dni wcześniej. Pycha! Składniki: szponder wołowy (500 g) – ma wyrazisty, lekko słodkawy smak. Jest to partia mięsa(...)marchewki 2 pietruszki por 2 średnie cebule dobrze umyte (bez obierania) 1 seler przekrojony na pół mały pęczek natki pietruszki kilka talarków chili 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, świeżo zmielony pieprz, 1,5 łyżki lubczyku, 4 ziarenka pieprzu natka pietruszki lub koper do podania opcjonalnie 2 łyżki śmietany / jogurtu naturalnego – dodajemy na koniec do zupy Przygotowanie rosołu: mięso

Zasmakuj Kuchni
Zupa pomidorowa z soczewicą 229

Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na zupę pomidorową z soczewicą. Zimne dni są już za nami, ale na ciepłą zupę zawsze znajdzie się ochota. Idealna na obiad lub  lancz po długim spacerze. Soczewica jest rzadko stosowana w polskich kuchniach, częściej sięgamy po fasole, groch i  bób. Pragnę Was zachęcić do gotowania  potraw z jej udziałem(...)por) 1 papryczka chili, sól, pieprz,  pół łyżeczki  mielonych nasion kolendry, oliwa z oliwek (do smażenia) Przygotowanie: W bulionie gotujemy  soczewice do miękkości, dodajemy pomidory  i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie całość miksujemy na gładką masę. Na patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek gdy nabiorą koloru dodajemy je do zupy.  Warzywa kroimy

cookpl
Bulion ze skrzydełek 157

Bulion ze skrzydełek jest u mnie podstawą zup i sosów. Zazwyczaj porcję zużywam zaraz po zrobieniu, a pozostałą część mrożę w plastikowych pojemniczkach i wykorzystuję w miarę potrzeb. Składniki: 4 skrzydełka 1 marchewka 1 pietruszka pół niewielkiego selera 1 mały por 1 cebula 20 ziaren pieprzu czarnego kilka gałązek natki pietruszki gałązka lubczyku 1 liść selera sól do smaku Wykonanie

Smak mojego domu
Rosół z pieczonej gęsi z suszonymi grzybami i domowym bezglutenowym makaronem 216

kulinarną tradycją. Bardzo spodobał mi się złocisty jesienny kolor i intensywny smak tej zupy uzyskany dzięki pieczonym gęsim udkom, pieczonym warzywom i suszonym grzybom. No i na koniec jestem bardzo dumna z mojego makaronu. Jako osoba chora na celiakię nie mogę jeść tradycyjnego makaronu, do tej pory zastępowałam go gotowymi bezglutenowymi odpowiednikami, które rzadko spełniały moje oczekiwania. Od kiedy odkryłam

Quinoa Raz!
Chlebek indyjski smażony w głębokim tłuszczu 210

Jest tradycyjny przepis na indyjski chlebek smażony w głębokim tłuszczu. Idealny do indyjskich dań oraz zup. Z tej porcji wychodzi 12 małych chlebków indyjskich. Mąkę pszenną

Kuchnia Pokoleń
Krem marchewkowy 155

Bardzo prosta w przygotowaniu zupa-krem o delikatnie słodkim smaku marchwi i cebuli. Jest dość gęsta i bardzo sycąca. Najlepiej smakuje skropiona oliwa z oliwek z płatkami parmezanu. Składniki: 700g marchewki 2 ziemniaki biała cebula biała część pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1l bulionu warzywnego 1 łyżeczka słodkiej papryki Sól, czarny pieprz 500ml bulionu warzywnego 200ml

Pyry na Gaz
Co warto kupić w Lidlu - zdrowa żywność 163

szczelne oraz nadaje się do podgrzewania w kuchence mikrofalowej. Po otwarciu zupę należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 24 h, a porcja 500 g powinna wystarczyć na 2 lekkie lunche w pracy. Skład: woda, brokuł 33%, cebula, ziemniaki, szpinak 4%, pietruszka, seler, por, zagęszczony sok z limonki, czosnek, masło, olej roślinny rzepakowy, pieprz biały, sól. Vitte żytnie

Bez Cebuli
Domowa vegeta śródziemnomorska – bez chemii 392

później mamy pod ręką zdrowe , bez chemicznych dodatków , bazy do sosów i zup . Składniki : 10 dość dużych, pomidorów o grubym , suchym ,miąższu i małej ilości pestek ( mocno się kurczą wysychając ) 6 dużych , czerwonych papryk słodkich 2 duże zielone papryki 4 duże cebule zielone , części ,liści pora ( końcówki z jednego dużego ) 2 główki czosnku 3 sporej wielkości korzenie pietruszki 3 średniej

Ogrodnik w podróży
Cynamonowe bułeczki ze śliwkami i antonówką czyli Niedzielne Śniadanie odc.90 222

weekend!!!  Po intensywnym urlopie, pracującej sobocie i niedzieli oraz tygodniu przyszła pora na odpoczynek.  Dzieci odpoczywają bawiąc się, Małżon kończąc remont łazienki a ja spędzam ten czas w kuchni. Jest dobrze, znowu jest mi dobrze gdy zagniatam chleb, piekę bułeczki a na gazie pyrkocze zupa! Dzisiejsze bułeczki to wczorajsze wspomnienie. Miałam je upiec na drugie śniadanie a wyszedł

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gotowanie na kolanie - zupa cebulowa 123

stwierdziła: "Tffuuu, ja mam w życiu jakieś zasady! Nie jadam zupy cebulowej!". Niech żałuje. Zupa jest pyszna i cała dla mnie :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Zupa krem z białych warzyw 126

Mało jest świeżych warzyw o tej porze roku albo takich, które nie zawierają dużo chemii. Można wybrać warzywa, które mogą leżeć parę miesięcy, a do takich należą między innymi ziemniaki, seler i pietruszka i zrobić z nich pyszną, gęstą zupę. Jeśli też nie chcecie czekać na wiosnę, żeby jeść warzywne zupy - spróbujcie

Milion Smaków
warzywa z makaronem i mielonym kotletem... 192

Składniki: warzywa mrożone 50 dag, groszek konserwowy 1 puszka, por 1 średni, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mięso mielone wieprzowe 50 dag, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżka, woda 1 szklanka, makaron 20 dag/suchy, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka mięso mielone z łopatki dobrze wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
bulion warzywny – przepis podstawowy 139

przepis przyda się na pewno! Bulion wykorzystujemy do zup, sosów, risotto i wielu innych dań. Wykonanie proste, a tak przygotowany wywar stanowi doskonałą bazę pod dalsze kulinarne szaleństwa. To do dzieła! SKŁADNIKI 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera 1/2 małego pora 1 cebula pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu sól

zabawa smakiem
Zupa ogórkowa 221

wywarze z warzyw,bo to najlepsza baza dobrej zupy.Ogórkowa to pożywna zupa z ziemnakami,marchewką i tartymi ogórkami kiszonymi,koniecznie ukiszonymi samodzielnie w domu.Zatem czas sięgnąc do spiżarni ....Zupę można oczywiście przygotować na wywarze z mięsa,wówczas do gotownia włoszczyzny wystarczy dodać mięso i gotować je do miekkości.Składniki na 6 porcji:3-4 ziemniaki2-3 marchewkikawałek pietuszki(...)świeżego koperku1 listek laurowy3-4 kulki ziela angielskiegosól,pieprz do smakujogurt grecki lub śmietana Wykonanie:ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Obrać marchewkę,pietuszkę,selera i pokroic w kostkę.Pora pokroić w półkrążki.Warzywa umieścić w garnku i zalać 1,5 litra wody.Dodać listek laurowy, ziele angielskie i trochę soli .Gotować do miekkościw miedzyczasie ściąć z ogórków piętki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!