Bulion wołowy wykorzystuję jako bazę do zup i sosów. Często dzielę go na porcje i zamrażam. Z mięsa po bulionie robię pierogi lub paszteciki. Składniki: 700 g mięsa wołowego z kością 1 marchewka 1 pietruszka niewielki seler niewielki por 2 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego około 1 płaskiej łyżeczki soli pieprz mielony Wykonanie: Mięso dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą
Smak mojego domuPożywna, pełna witamin zupa, trochę zapomniana, więc odświeżam pomysł. Składniki: kilka łyżek oliwy/oleju, 1 kawałek białej kapusty (u mnie stożkowa ), 2-3 buraki, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2-3 ząbki czosnku, 2 cebule lub 1 por, 4-5 ziemniaków, 1 puszka czerwonej lub białej fasoli, 3-4 łyżki przecieru pomidorowego, kilka łyżek kwaśnej śmietany, natka pietruszki, szczypiorek, suszony lubczyk, sól
Qlinarnie i Qlinarniefareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bardzo lubimy takie treściwe zupy. Są mega sycące i rozgrzewające, a ich aromat uzależnia ;) Składniki 300 g wołowiny (u nas łopatka) 2 łyżki oleju 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 kawałek białej części pora 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1,5 l wrzątku 4-5 ziemniaków
R'n'G Kitchenjuż udało mi się kupić piękną i świeżutką pietruszkę, to zrobiłam z niej zupę krem. Pyszną, pachnącą i pietruszkową. Jeśli dodacie mniej wody, wtedy może być dodatkiem do drugiego dania, zamiast ziemniaków czy ryżu. Składniki: 500 g pietruszki około 10 cm białej części średniej grubości pora około 1 litr wody 50 g masła 1 łyżka oliwy sól i świeżo mielony
Codzienna kuchnia niecodziennaDuży wybór miseczek śniadaniowych znajdziesz na LionsHome Natomiast małe bulionówki idealne do zup tutaj . Przy wyborze talerzy głębokich, obowiązują te same zasady, które opisałam dla Was, przy talerzach deserowych. Kierujemy się kolorem, linią talerza, tłoczeniem na talerzu. Ja osobiście również talerze głębokie dzielę na pory roku . Dlaczego? Bo jest mi tak zdecydowanie łatwiej i wygodniej, sięgać po określony
SMYKWKUCHNIsię najlepiej od środka – rozgrzewającymi przyprawami, budującymi pokarmami o ciepłej naturze, nasyconymi energią zupami i gulaszami. Nic tak nie zaspokoi głodu i nie rozgrzeje w kapryśnych pierwszych dniach października jak porcja pikantnego smażonego ryżu. Imbir i czosnek są jednymi z najcenniejszych naturalnych antybiotyków – od tej pory miejmy je zawsze na podorędziu. W tym niezwykle łatwym i szybkim do przyrządzenia daniu
Even Better Foodskładniki były przemyślane i końcowy efekt udowodnił, że jak najbardziej trafione. Zupa jest bardzo sycąca i co najważniejsze bardzo smaczna. Dla 4 osób: 200 g białej fasoli 300 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g pieczarek 2 kostki serka topionego w złotku 1 średni por 1 kostka rosołowa Sól, pieprz Olej do smażenia Fasolę ugotować
Jadło i czytadłopełni, więc można wykorzystać wszystkie po trochu. W tym wydaniu przygotowałam szybką zupę z kalafiora i batata w roli głównej. Całość zajmuje 20 minut. :) Składniki: 3 różyczki kalafiora 1 mały batat włoszczyzna (1 duża marchewka, kawałek pietruszki, kawałek selera, 1 łodyga selera naciowego, kawałek pora 1 pomidor przyprawa "warzywko" lub jarzynka pieprz 2 liście laurowe 2 ziela angielskie
Truskawkowa FiestaZamiast stosować bulion z kostki, który nie oszukujmy się należy do najzdrowszych, lepiej mieć zawsze pod ręką domowy bulion i wykorzystywać go jako baza do zup
Walijskie PichceniePost Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeniedaleko lasu , przez to często w domu pojawiały się gulasze, czy też zupy grzybowe- nie wspominając już o grzybkach marynowanych, a teraz jak tylko mam możliwość- czytaj grzyby :) staram się coś z nich wyczarowć. Rewelacyjnie smakują z kaszą gryczaną I sałatką z ogórka I por( tutaj przepis ). U mnie dziś z makaronem I sałatką colesław. Zaczynamy: Składniki
Smaki EdytyChoć rzadko jem zupy, ta należy do jednych z ulubionych. Kremowa w konsystencji, wyrazista w smaku, a w dodatku pożywna. Przepis prosty, a efekt można osiągnąć piękny nie tylko dla podniebienia, ale także dla oka. Jeśli są wśród Was fani "brokułowej" z popularnej restauracji Manekin, ten przepis oddaje jej charakter i smak ! Zdecydowanie :) Składniki: udko z kurczaka(...)marchewki 1 pietruszka 1/4 pora 1/4 selera 2 małe ziemniaki 1 brokuł 150 gram jogurtu naturalnego Z mięsa i warzyw (oprócz brokuła), gotujemy wywar jak na rosół. Wody nalewany tylko tyle, aby pokryć wszystkie składniki. Przyprawiamy solą, pieprzem. Możemy dodać kostkę rosołową. Po około godzinie, gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyjmujemy kurczaka i dodajemy umytego i podzielonego
Mój Smak na Życiepuszki-dodałam kilka ziaren cukru.Z wywaru wyjmujemy por, seler oraz korzeń pietruszki-marchew drobniutko kroimy i wkładamy do garnka.Dodajemy orzechy oraz pomidory. Dusimy kolejną godzinę. Mięso musi się rozpadać. Po tym czasie wsypujemy ryż, gotujemy 10-12 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, jeżeli trzeba papryką. Natkę drobno siekamy. Posypujemy zupę. Propozycja podania z chlebkiem lawasz np. z tego przepisu
Kopystką po garachbardzo charakterne zupy. Dziś kremowa przewidywalność została przełamana akcentem chrupkości - ziarnami "Piekło - Niebo", które podkręcają również charakterek potrawy (jak na nasz wytwór przystało - siła musi być). Pojawiła się też nutka słodyczy w postaci kokosowego mleczka i moc zaczerpnięta z dużej ilości czosnku. Całość tworzy bajkę. Bajkę, która z każdą łyżką smakuje inaczej. SKŁADNIKI:- kalafior, 1,- por, 2 całkiem duże(...)krążki, kalafior w różyczki, doprawiamy przyprawą warzywną, dodajemy solidną łyżkę masła i gotujemy do miękkości, doprawiamy pieprzem, zmiksowanym czosnkiem i blendujemy. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i gotowe :)Zupa jest nie tylko pyszna i rozgrzewająca ale i... zdrowa, i to bardzo! /Kalafior -Najcenniejsze warzywo pod względem wartości odżywczych. Jest dietetyczny i najlepiej trawiony z kapuścianych. Ma silne właściwości przeciwrakowe
Wypisz Wymalujnastępujące dania: vitello tonato halaszle, rybna zupa piersi kurczaka wellington zabajone quiche z dojrzewającą szynką kleftiko suflet parfait z karmelizowana gruszką i cebulą ossobuco crepe suzette chinkali piccata alla milanese baklava Fot. JBcomm. Moja grupa do przygotowania miała chinkali, piccatę alla milanese i baklavę. Do tej pory nigdy nie robiłam pierożków chinkali, więc bardzo mnie ucieszyło(...)się bardzo to, że nie dodawany jest do nich glutaminian sodu. Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie na warsztaty i za super przydatny gadżet kuchenny do gotowania przypraw w zupach czy sosach. Dziś wylądował w garze z rosołem, wraz z przyprawami Galeo, które dostaliśmy po zakończeniu warsztatów
Kulinarne przygody Gatitydyni i gotowanego jajka wzbogaca dodatkowo jego smak ... jak dobrze, że ugotowałam na 2 dni! :-) Składniki: 2 udka z kurczaka (bez skóry) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 1 łodyga selera naciowego 800g świeżego szczawiu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz śmietana słodka 18% do posypania: pestki dyni jajka Wykonanie:Udka myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane warzywa(...)angielskie, liść laurowy i gotujemy ok 20 minut. Szczaw dokładnie myjemy, kroimy w paski dorzucamy do bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie udka i warzywa wyjmujemy z zupy. Udka obieramy z mięsa, które możemy później wrzucić do zupy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na oczkach i przekładamy do zupy. Wlewamy śmietanę i odstawiamy, aby zupa przestygła. Lekko przestygniętą - blendujemy
Walijskie Pichcenietakich potraw jak węgierska zupa gulaszowa Wegetariański gulasz węgierski z młodych warzyw przeznaczony do natychmiastowego spożycia przygotowuję zgodnie z oryginalnym przepisem. Z ziemniakami, ale bez cukinii i pieczarek. Wegetariański gulasz węgierski proporcje dla 6 osób lub 5 dużych słoików 500 g pieczarek 2 małe cukinie 1 średnia pietruszka 2 duże marchewki 1 por, tylko biała część kawałek selera - około(...)cukier do smaku Ps. Ilość przypraw możecie oczywiście modyfikować, zgodnie ze swoimi upodobaniami. Wegetariański gulasz węgierski jak zrobić Cebulę pokroić w piórka, czerwoną i zieloną papryk w paski, por w cienkie plasterki, marchewkę w grube plastry, a pietruszkę i seler w cienkie słupki. Czosnek i czuszkę drobno posiekać. Cebulę zrumienić na tłuszczu, kiedy zacznie zmieniać kolor na jasno złoty
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajesiennego chłodu i dwóch ślicznych, średnich cukinii powstała kolejna kremowa zupa. Mam nadzieję, że przez te warzywne przeciery jedynym moim miejscem zatrudnienia w przyszłości nie zostanie Dom Spokojnej Starości;) Cóż, nic nie poradzę, że tak bardzo je lubię;) Jako kontrast dla mojego kremu dorzucam garść prażonego słonecznika, żeby rozruszać trochę mięśnie żucia i wykorzystać zęby:) Cukinia nie będzie tak samo(...)dobrze smakować bez czosnku, który wydobywa i podkreśla jej smak. Ponadto wiadomo, że czosnek działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, co przy tej porze roku jest niezwykle cenne. Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie 700ml bulionu 4 lub 5 ząbków czosnku garść ziaren słonecznika tymianek czubryca zielona sól pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy przez
Kuchnia Pani Wiosnyseler wkładamy w kawałku.Por i natkę związujemy i również wkładamy do garnka. Zalewamy wszystko połowa wody, gdy woda się zagotuje dodajemy łyżkę soli, ziarenka ziela i pieprzu, gotujemy około 5 minut następnie dodajemy Kaszę z woreczka i gotujemy około 10 minut. Gdy kasza lekko zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dolewamy wody. Gęstość zupy zależy już od Waszego
Sama słodycz i szczypta chiliPyszna, wyrazista i rozgrzewająca zupa, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie musimy ganiać po sklepach w poszukiwaniu nietypowych i drogich składników, sprawdźcie sami:) Składniki: ok. 300 g podudzi z kurczaka (bez skóry i kości) 100 g makaronu (np. chow mein, wonton) włoszczyzna: kawałek pora, 2 duże marchewki, pietruszka, kawałek selera 3 cm imbiru szczypiorek z małymi cebulkami(...)chwilę smażymy wszystkie składniki. 5. Wszystkie składniki dodajemy do bulionu, dodajemy łyżkę sosu sojowego oraz doprawiamy solą do smaku. 6. Na koniec dodajemy posiekaną zieloną część szczypiorku. 7. Zupę można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo
Kuchnia Pełna Pasjipor myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek opalamy nad palnikiem. Warzywa, łyżeczkę soli oraz masło dodajemy do gotującego się mięsa. Przykrywamy. Cieciorkę odsączamy z zalewy. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w paski. Po 1,5h dodajemy cieciorkę i paprykę, łyżeczkę chili i gotujemy jeszcze 30 minut. Po dwóch godzinach wyciągamy żeberka, oddzielamy mięso i dodajemy do zupy
Gotowanie i blogowaniezupę krem z dyni. Dynia to chyba najbardziej charakterystyczne jesienne warzywo, zawierające wiele wartości odżywczych. Jakich? Dynia dostarcza nam wiele potasu, fosforu i wapnia, jest idealnym warzywem dla osób dbających zdrowe odżywianie oraz o linię. Koniecznie jedzmy więc potrawy z wykorzystaniem dyni. Mniam! Krem z dyni i z mleczkiem kokosowym Składniki: średnia dynia, 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por(...)ziemniaki, cebula, 2 ząbki czosnku, łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki curry, liść laurowy, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, 100 ml mleczka kokosowego. Wykonanie: Marchewki, pietruszki, selera i pora obieramy, myjemy i gotujemy na nich wywar. Do wywaru dodajemy ziela angielskie i liść laurowy. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy
paapilotkaauprzejmości firmy Russell Hobbs, która dała mi do przetestowania blender Aura 6w1 . Składniki (na 5 osób): - 3l wody - 2 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek białej części pora - mała cebula - 1kg żeberek lub innego mięsa - 2 liście laurowe - 6 ziarenek ziela angielskiego - sól do smaku - 1/2 szklanki ryżu - 1 duży słoiczek przecieru pomidorowego (ja mam własnej roboty(...)mięso będzie do połowy ugotowane wsypujemy wypłukany ryż i włoszczyznę. Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy przecier pomidorowy, czekamy do zagotowania. Wyjmujemy mięso i włoszczyznę. I tak przygotowaną zupę blendujemy i na wierzch kładziemy łyżkę gęstej śmietany i przyozdabiamy migdałami. Smacznego
Tanio szybko zdrowosprawa. Miałam wiele obaw, ale udało się. Zupa jest lekka, dosyć delikatna, ale ma wyrazisty smak i aromat. Świetnie smakuje z kluskami - domowym makaronem, łazankami, albo jak u mnie z ręcznie robionymi włoskimi świderkami. Składniki: 1 garść suszonych podgrzybków 1 garść suszonych borowików 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1 kawałek pora (10 cm) 1 mała cebula 2-3 liście(...)gotować jeszcze przez 10 minut. W osobnym rondelku lub na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć chwilę wszystko razem, aż leciutko zacznie się złocić. Dodać łyżkę wazową zupy i wymieszać dokładnie. Wlać zawartość rondelka do garnka z zupą i wymieszać. Dodać kilka kropel soku z cytryny, dla zrównoważenia smaku, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę
Kulinarne Inspiracjeczasie na pozostałym na patelni maśle podsmażamy kapustę włoską i por. Dodajemy do reszty składników. Gdy warzywa będą miękkie, wrzucamy buraczki. Dodajemy 3-4 łyżki soku z cytryny i koncentrat pomidorowy. Mąkę rozprowadzamy w kilku łyżkach lodowatej wody. Dodajemy śmietanę i kilka łyżek wywaru. Od razu wlewamy do zupy. Zagotowujemy i ściągamy z ognia, gdy tylko zacznie się gotować
Gotowanie moimi oczami