około 8 minut. Po ostudzeniu, z barszczu wyjmujemy cebulę i por. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. W dniu podania barszcz przecedzamy i łączymy z wywarem z grzybów. Kilka grzybków kroimy w paski i pozostawiamy w zupie, resztę wykorzystujemy do farszu na uszka lub do bigosu. Możemy też
cool and mintyjednocześnie przepyszn ą zupę krem z zielonego groszku. Jest fantastyczna, lekko słodka, ciut kwaskowa z posmakiem mięty, a co za tym idzie bardzo orzeźwiająca, dzięki czemu idealnie nadaje się na letni chłodnik. Mo ż na j ą jednak serwować także na ciepło tak jak o tej porze roku. Polecam! Składniki : łyżka oliwy 4-5 łodyg dymki 1 ząbek(...)cytryny. Gotować przez 2-3 minuty, lub do czasu aż groszek będzie miękki, ale zanim zmieni kolor (!). Zestawić z ognia, odłowić dwie łyżki groszku do przybrania, zupę zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać gorącą przybraną groszkiem i miętą. Smacznego
Codzienne Gotowaniezupę kojarzącą się ze słońcem. W wielu sklepach mijający tydzień upływał pod znakiem kuchni azjatyckiej. A mnie natchnęło na wykorzystanie tych smaków u siebie. Składniki (na 4 porcje): garść grzybów mun cebula pół czerwonej papryki 3 cm świeżego imbiru 4 liście kaffiru (limonki) 200 ml mleka kokosowego pół szklanki ryżu suszona papryczka chili lub świeża, jeśli macie o tej porze(...)imbir. Grzyby odcedzić, oczyścić i pokroić w paseczki. Do garnka wlać mleko kokosowe i wodę do objętości 1,5 litra. Ryż dobrze wypłukać i dodać do garnka. Do zupy dodać jeszcze liście kaffiru, suszone chili, ćwierć łyżeczki świeżo zmielonej kolendry i sos ostrygowy. Po zawrzeniu zupy, zmniejszyć moc palnika i gotować, aż ryż będzie miękki. Doprawić do smaku solą
Weekendy w domu i ogrodzieZupa jest bardzo pożywna, konkretna i smaczna. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 50 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 50 min Składniki 1 kg ziemniaków 200 g kiełbaski chorizo 250 g jarmużu 3 litry bulionu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 mały por(...)półplasterki. Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy chorizo i smażymy do momentu, aż kiełbasa się wysmaży. Pod koniec smażenia dodajemy cebule, czosnek i drobno pokrojonego pora. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki i smażymy przez 2 minuty, mieszając. Całość zalewamy bulionem i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone na mniejsze kawałki
Wędrówki po kuchninajwiększym opróżnieniu lodówki, a ponadto dyni w tym roku kupiłam zdecydowanie za dużo, bo aż 11 kg ! :) Pomrożona, zapasteryzowana czeka na swoją kolej ;) No i oczywiście musiała powstać zupa krem ! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)plasterki. Imbir ścieramy na tarce na małym oczku. Pora podsmażamy na oleju, jak zmięknie dodajemy dynię. Smażymy, aż dynia lekko zmięknie, dodajemy marchew, pietruszkę i imbir. Smażymy jeszcze chwilę. Bulion w tym czasie podgotowujemy w osobnym garnku, wrzucamy warzywa i gotujemy je do miękkości. Na końcu blendujemy naszą zupę na krem. Doprawiamy według uznania, można pokropić odrobiną sosu
Justa próbuje gotowaćnią przepadamy, chociaż nie za często ją gotuję.Zupę gotowałam w szybkowarze który polecam, połowa czasu gotowania potraw, a smak, zapach, wszystko pozostaje w zamkniętym garnku :) 4 małe pętka kiełbasy alla swojska 100 g wędzonego boczku 6 ziemniaków małych 1,5 szklanki grochu drobnego 2 marchewki pęczek włoszczyzny ( pietruszka,seler,por,lubczyk) kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu Cykoria(...)lubicie.Gotujemy na małym ogniu już bez zamykania pokrywy( garnek można przykryć zwykłą pokrywką ) tak długo aż ziemniaki zmiękną.Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem lub szczyptą chili.Gęstość zupy zależy już od Waszego upodobania, możecie dodać więcej ziemniaków lub wody. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliKremy to fantastyczna alternatywa dla zup bazujących na rosole, czyli na tłuszczu zwierzęcym. Dzięki temu mogą być posiłkiem dla Wegan, Wegetarian, osób z alergiami na produkty mięsne i tych, którzy pragną zrzucić zbędne kilogramy. Ta ostatnia grupa powinna być szczególnie zainteresowana, ponieważ z mięsa do wywaru dostaje się szereg substancji uwalnianych z tkanek i tłuszczy. Te substancje odpowiadają(...)kuchnię. Gotujemy przez 20 minut, a następnie dodajemy podsmażony por, cebulę, mrożony groszek i przeciśnięty czosnek. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut (do miękkości warzyw). Na końcu przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Jeśli zbyt dużo wody nam wyparowało podczas gotowania to możemy jeszcze ze szklankę dolać, zależy czy chcemy zupę bardziej gęstą lub rzadką. Całoś miksujemy przy pomocy blendera
Dieta Rozdzielna i ZdrowieBardzo smaczna,rozgrzewająca zupa krem, w pięknym pomarańczowym kolorze. To zasługa batatów - słodkich ziemniaków. Jeżeli nie lubicie zbyt ostrych smaków, pomińcie ostrą papryczkę. Polecam! składniki 25 g masła lub oliwy 5 łodyg selera naciowego , obrane, pokrojone w plastry 300 g słodkich ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę 1 cebula - szalotka, pokrojona w drobna kostkę 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)garnku na małym ogniu. Dodać seler, por i ziemniaki i dusić, delikatnie mieszając, przez 5 minut . Wlać do garnka bulion i dodać liść laurowy, posiekaną ostrą papryczkę i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Kiedy zupa nieco przestygnie przetrzeć przy pomocy blendera
Stare GaryMoja ulubiona zupa z dzieciństwa wczoraj po raz pierwszy została przyrządzona przeze mnie a nie moją mamę czy babcię. Oczywiście gotowałam na czuja, więc pewnie pojawią się komentarze, że zrobiłam coś nie tak. Nie mniej jednak postanowiłam umieścić ten post bo wyszła genialna. Składniki: udo z indyka 2 średnie marchewki mały por mały seler korzeń pietruszki sól 1/2 łyżeczki ziarnistego(...)wodą do garnka z bulionem. W oddzielnym garnuszku ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Gdy będą już prawie dobre (ok. 10 minut gotowania), dodaj je do zupy. Do garnka dodaj śmietanę i dopraw zupę do smaku. Ps. Mam nadzieję,że przeniosłam was chociaż na chwilę do domu rodzinnego na pyszny, swojski obiadek. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetytCzerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler Zapraszam również po inne świąteczne przepisy tutaj: Przepisy na Boże Narodzenie Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler –
Kulinarne PrzebojeBulion wołowy wykorzystuję jako bazę do zup i sosów. Często dzielę go na porcje i zamrażam. Z mięsa po bulionie robię pierogi lub paszteciki. Składniki: 700 g mięsa wołowego z kością 1 marchewka 1 pietruszka niewielki seler niewielki por 2 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego około 1 płaskiej łyżeczki soli pieprz mielony Wykonanie: Mięso dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą
Smak mojego domuPożywna, pełna witamin zupa, trochę zapomniana, więc odświeżam pomysł. Składniki: kilka łyżek oliwy/oleju, 1 kawałek białej kapusty (u mnie stożkowa ), 2-3 buraki, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2-3 ząbki czosnku, 2 cebule lub 1 por, 4-5 ziemniaków, 1 puszka czerwonej lub białej fasoli, 3-4 łyżki przecieru pomidorowego, kilka łyżek kwaśnej śmietany, natka pietruszki, szczypiorek, suszony lubczyk, sól
Qlinarnie i Qlinarniefareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bardzo lubimy takie treściwe zupy. Są mega sycące i rozgrzewające, a ich aromat uzależnia ;) Składniki 300 g wołowiny (u nas łopatka) 2 łyżki oleju 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 kawałek białej części pora 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1,5 l wrzątku 4-5 ziemniaków
R'n'G Kitchenjuż udało mi się kupić piękną i świeżutką pietruszkę, to zrobiłam z niej zupę krem. Pyszną, pachnącą i pietruszkową. Jeśli dodacie mniej wody, wtedy może być dodatkiem do drugiego dania, zamiast ziemniaków czy ryżu. Składniki: 500 g pietruszki około 10 cm białej części średniej grubości pora około 1 litr wody 50 g masła 1 łyżka oliwy sól i świeżo mielony
Codzienna kuchnia niecodziennaDuży wybór miseczek śniadaniowych znajdziesz na LionsHome Natomiast małe bulionówki idealne do zup tutaj . Przy wyborze talerzy głębokich, obowiązują te same zasady, które opisałam dla Was, przy talerzach deserowych. Kierujemy się kolorem, linią talerza, tłoczeniem na talerzu. Ja osobiście również talerze głębokie dzielę na pory roku . Dlaczego? Bo jest mi tak zdecydowanie łatwiej i wygodniej, sięgać po określony
SMYKWKUCHNI