zupa z porów - 5432 przepisów (strona:215/363)

Chłodnik brzoskwiniowy 197

ustach smak słonej zupy, czy może jednak słodkich lodów owocowych. Bardzo mi się ta niepewność podoba. Naprawdę bardzo. Mówiąc ciut bardziej serio, to jednak słodycz przeważa, ale dodatek bulionu sprawia, że nie jest ona tak oczywista. Coś lekko perwersyjnego kryje się w tym smaku. To dobrze. Próbowaliście kiedyś takiego chłodnika? Takiego połączenia? Ja do tej pory nie, ale już wiem(...)odstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Przed podaniem wymieszać i ewentualnie dodać szczyptę soli. Migdały przekroić wzdłuż na połówki i uprażyć na suchej patelni. Przybrać nimi zupę na talerzach wraz z odrobiną pokruszonych płatków chili lub szczyptą pieprzu

zadanie-gotowanie
ZUPA KREM Z DYNI I ZIELONEJ SOCZEWICY Z CHIPSAMI Z JARMUŻU 146

SKŁADNIKI: 1/2 dyni (moja w całości ważyła 3 kg) włoszczyzna (3 marchewki, 1/4 selera, kawałek kapusty włoskiej, 1 cebula, natka pietruszki, 1 korzeń pietruszki, por) 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 goździki 1 puszka zielonej soczewicy 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 3 suszone papryczki pepperoni 1 łyżeczka suszonego lubczyku świeżo mielony pieprz sól do smaku(...)C/obr.1.  Dodatkowo na samej górze założyłam pojemnik do gotowania na parze i przy okazji zrobiłam część dyni oraz brukselkę dla męża. Gdy zakończył się program gotowania dolałam do zupy 150 ml mleczka kokosowego i ustawiłam czas 1 min/obr. 10. Zupę podałam z chipsami z jarmużu i kleksem mleczka kokosowego.  JAK ZROBIĆ CHIPSY JARMUŻOWE?   2 garści jarmużu

ClauditteMissCooking
Barszcz. 178

okresie jesienno zimowym jeść więcej rozgrzewających zup. Dzisiaj ma dla Was pyszny barszczyk z jajkiem. Rodzina go uwielbia jest bardzo syty i może wystarczyć jako jedno danie. Zapraszam :) Składniki: 2 żeberka lub jedna noga z kurczaka 2,5 l wody 6 ziemniaków 5 małych buraczków 2 marchewki kawałek selera i pora zielenina ( pietruszka, seler, lubczyk) 250 ml słodkiej śmietanki(...)długo aż ziemniaki i buraki będą miękkie. Ugotowane mięso wyciągamy, drobno kroimy i z powrotem przekładamy do garnka. Jajka kroimy w grubą kostkę lub w ósemki, jak wolicie. Zupę przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem i dodajemy śmietankę.Jeśli lubicie lekko kwaskowy możecie dodać troszkę octu lub soku z cytryny. My lubimy zupy gęste jeśli lubicie rzadkie dodajcie w czasie

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa gulaszowa 276

można mówić tutaj nie o zupie, a daniu jednogarnkowym. Po trzecie danie jest idealne dla zabieganych oraz studentów. Pyszny obiad można ugotować w bardzo krótkim czasie, bez wielkich nakładów finansowych. SKŁADNIKI: 500 g łopatki wieprzowej (może też być szynka) 200 g pieczarek 2 łodygi selera naciowego 1/2  marchewki 1/2 pietruszki 1/2 białej częśći pora 3 ziemniaki 1 papryka(...)jedynie zamknąć, by zachowało jędrność. Prosto z patelni przerzucamy do gotującego się wywaru. Na tej samej patelni smażymy pokrojone pieczarki, aż puszczą sok i razem z nim wlewamy do zupy. Kroimy marchew i pietruszkę i również dorzucamy do garnka.  Teraz zabieramy się za obieranie ziemniaków. Kiedy będą już pozbawione skórek, kroimy w kostkę i od razu wrzucamy do zupy

Kuchnia od dwojga
Zupa kalafiorowa z batatami 117

Kalafiorowa tym razem w słodszej i równie pysznej wersji. Składniki 500 g batatów 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 1 por (biała część) 1/2

R'n'G Kitchen
Flaczki wołowe z mięsem wołowym 129

Danie z kuchni polskiej. Składniki 500 g flaczków wołowych (krojonych) 2 marchewki średniej wielkości 1 pietruszka średniej wielkości seler średniej wielkości mały por 4 łyżki oliwy

R'n'G Kitchen
Rosół z papryczką chili 254

Wspaniały aromatyczny rosół z lekko pikantną nutą Składniki • 1 udko lub kilka skrzydełek • 2 marchewki średnie • 1 pietruszka • kawałek selera • kawałek pora • 1 cebulę • 1 duży

W królestwie smaków Beaty
ZUPA KURKOWA Z ZIEMNIAKAMI I ŚMIETANĄ 254

Zupa kurkowa to nowość w moim domu. Jakoś wcześniej nie wpadłam na to, by z kurek, które zajadamy w sezonie dość często, przygotować zupę. A szkoda, bo zupka wyszła meeega, bardzo delikatna, aromatyczna i przepyszna. Można ją przygotować także w wersji wegetariańskiej (wówczas pomijamy boczek), ale można tak jak ja z dodatkiem wędzonego boczku, który podkręcił smak zupki. Polecam bardzo(...)celu na bazie młodych warzyw: 2 marchewki, pietruszka, por, łodygi selera, nać pietruszki, sól himalajska i źródlana woda). Można dodać dowolny inny bulion, rosół, itp. Doprawiłam całość solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Gotowałam ok.15 minut (do miękkości ziemniaków). Na samym końcu dodałam śmietanę. Do śmietany wlałam kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszałam i dopiero wówczas wlałam ją do zupy. Całość

Smaczne Zdrowe
Rozgrzewający krem z pieczonej dyni i papryki 119

Jesień już w pełni! Za co ją lubicie? Ja uwielbiam ją przede wszystkim za cudowne warzywa i owoce. Uwielbiam dynie, kapustę, jabłka, gruszki i śliwki, a tych o tej porze roku nie brakuje Na jesienne chłodne dni świetnie sprawdzi się rozgrzewający krem z pieczonej dyni i papryki. Pyszny, aromatyczny, o cudownym kolorze, … no cóż mogłabym wyliczać tak długo. Najlepiej(...)Warzywa wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1 godzinę w 180°. Następnie obieramy warzywa ze skóry. Wrzucamy je do blendera wraz z ugotowanymi ziemniakami i miksujemy na gładką masę. Zupę przelewamy do garnka, dodajemy bulion (jeśli wolicie bardziej rzadki krem dodajecie go więcej), chili i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Na koniec dodajemy masło, śmietankę i dokładnie mieszamy

PatiGotuje
Pikantne flaki w rosole (dršťková polévka) 211

prostu ktoś skrzywdził pyszną zupę z przedżołądków wołowych, nazywając ją flakami i nic na to nie poradzimy. Od dziecka mimo wszystko ją uwielbiam i zawsze zachęcam do próbowania tych, którzy mają złe skojarzenia. ;) 1kg przedżołądków wołowych (flaków) 1kg mięsa wołowego rosołowego z kością 2 duże marchewki 1 duża pietruszka 1 mały seler 1 mały por pół łyżeczki ostrej papryki mielonej(...)wodą tak, by zostało przykryte z dwucentymetrową nadwyżką. Wodę z mięsem zagotowujemy, a w trakcie gotowania zbieramy szumowinę. Po przegotowaniu, do garnka dorzucamy obrane marchewki, pietruszkę oraz seler i por, a także liście laurowe, ziele i pieprz ziarnisty. Wsypujemy również łyżkę stołową soli. Zmniejszamy temperaturę na kuchni do minimum i gotujemy wywar pod przykryciem przez przynajmniej dwie godziny. Przedżołądki parzymy

Kuchenna Kontrrewolucya
Przykładowy jadłospis odchudzający 1500 kcal 181

wylej mango. Zamróź. Przed podaniem przelej foremki gorącą wodą, żeby było łatwiej wyjąć.     KOLACJA K:284.2 / B:27.1 / T:12.3 / W:16.2 / Błonnik:7.3   ZUPA KREM Z ZIELONYCH WARZYW Z BAZYLIOWYMI PULPETAMI (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Wywar z warzyw (gotowy) – 800 g (3.2 x Szklanka) Mięso wołowe (świeżo mielone z polędwicy(...)Łyżka) Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x Szczypta) Brokuł (mrożony) – 135 g (0.3 x Opakowanie) Szpinak (świeży) – 100 g (4 x Garść) Por – 140 g (1 x Sztuka) Ziemniaki – 70 g (1 x Sztuka) Bazylia (świeża) – 20 g (20 x Listek) Marchew – 90 g (2 x Sztuka) Czas przygotowania: 30 minut

Powiedz dietom nie
WIOSENNA BOTWINKA Z FETĄ 165

kulinarny. Cudowne połączenie smaków i lekkość tej zupy, czynią ją numerem jeden wiosennego menu. Ja przygotowywałam ją z podwójnej porcji, zajadałam ją kolejne 3 dni, nic nie straciła na smaku, a ja zaoszczędziłam cenny czas. Składniki: - 2 pęczki botwinki - 250g wędzonej szynki, schabu lub chudego boczku - 250 startych warzyw (marchew, seler, por, pietruszka), ja dałam mrożoną włoszczyznę pokrojoną w słupki(...)jest taka potrzeba. Dodajemy także wrzącą wodę do uzyskania pożądanej konsystencji. Gdy dodajemy kwaśną śmietanę musimy ja wcześniej zahartować, tzn. do śmietany dodajemy kilka razy  po łyżce zupy, po każdym dodaniu mieszamy i dopiero taką mieszankę wlewamy do garnka z zupą i dokładnie mieszamy. Można również dodać śmietanę do miseczki z zupą. Ja nie dodawałam do tej zupy wcale

Smaczne Zdrowe
Wegańska zupa ogórkowa 218

już przedostatnia zupa do odczarowania zrobiona, a nieeee jeszcze ze dwie, ehhh, co zrobić. Nie lubię, nie, i jeszcze raz nie lubię kwaśnych smaków, wiec moja ogórkowa jest przełamana i tu Was zaskoczę, nie mlekiem kokosowym a „śmietaną słonecznikową”, oraz dużą ilością warzyw. Nina jako fanka wszelkich kwasiorów była recenzentką i jej ocena to 5/5, ale mam nadzieję(...)pory, po 1 minucie smażenia dodaj wszystkie warzywa i smaż cały czas mieszając przez 3 minuty, po czym dodaj około 2 l wody oraz sól, pieprz i zmieloną kozieradkę. Gotuj pod przykryciem około 10 minut. W międzyczasie zblenduj słonecznik z 200-300 ml wody na idealnie gładką papkę, jeżeli przeszkadza Ci efekt lekkiego „trafienia”/zważenia się zupy

greenscarf
Flaczki wołowe swojskie 142

wołowe tradycyjne. To jedna z moich ulubionych potraw. Robię w różnych wersjach. Składniki 900 g flaków świeżych, pokrojonych 500 g wołowiny z kością 2 duże marchewki 1 pietruszka średni por mały seler imbir korzeń sól pieprz kilka ziaren ziela angielskiego gałka muszkatołowa 2 czubate łyżki majeranku papryka słodka papryka ostra 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki(...)odcedzeniu dodałem do rosołu wraz z pokrojoną marchewką i pietruszką. Wrzuciłem wołowinę. Dodałem koncentrat pomidorowy. Masło stopiłem na patelni , dodałem mąkę , rozprowadziłem szklanką rosołu i połączyłem z resztą zupy. Dodałem przyprawy ( majeranek można rozetrzeć w ręku ), świeżo starty imbir, doprawiłem solą i pieprzem ( polecam , wzmaga aromat ), chwilę podgotowałem

R'n'G Kitchen
Zupa ogórkowa 183

łyżki śmietany Do dużego garnka wkładamy selera, marchewkę, pora oraz przyprawy. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy. Ogórki ścieramy na tartce na dużych oczkach.Sok zachowujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do przygotowanego wywaru warzywnego dodajemy ziemniaki, gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy ogórki. Gotujemy do miękkości ziemniaków.  Łyżkę wazową zupy odlewamy do kubka, schładzamy, łączymy ze śmietaną i dodajemy

kulinarnyswiatdomi