Uwielbiam gdy przychodzi ta pora roku, gdy mam nieograniczone możliwości komponowania sałatek. Są też takie składniki, które darzę wyjątkową miłością ;) np. młody bób, który można jeść nawet na surowo, albo młodą pokrzywę, z której można wyczarować nie tylko zupę, pesto czy koktajl, ale również ciekawy dressing do sałatki. Oczywiście nie mogło zabraknąć komosy ryżowej. Wy też macie ochotę na sałatkę
Quinoa Raz!grzankach tatar wołowy w omlecie tatar z jelenia tatar z łososia aromatyczna zupa grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi opalana sianem pierś z kaczki kotleciki ziemniaczane w trzech wersjach- z grzybami, suszonymi pomidorami i smażonym porem pierś z kaczki z sosem czekoladowym Warsztaty z Lidl'em charakteryzują się miłą
Z Kuchni Do Kuchnizimie nie znudziły. Przygotowałam oczywiście najwięcej ogórków kiszonych, z których przygotowuję zupy ogórkowe, sałatkę z ogórków i cebuli, no i sałatki jarzynowe, w których kiszony ogórek to niezbędny składnik. Wymyśliłam sos z tartych ogórków w sosie pomidorowym , pyszne octowe pikle z papryką, a teraz przyszła pora na słodko-kwaśną sałatkę z ogórków i cebuli. Jak przygotować pyszną sałatkę z ogórków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZupa przygotowana na bazie indyka i samych zielonych warzyw. Ma delikatny smak. Jest idealna dla dzieci. Składniki 1 szyja indycza 1 szkl zielonego groszku 1 szklanka zielonej fasolki szparagowej 1 brokuł kilka brukselek kawałek pora ( zielona część) 1 czubata łyżka … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyZupa powstała na bazie "losowania" produktów z lodówki. Jak już wspominaliśmy, <3 kochamy kuchenne improwizacje <3. Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżka masła klarowanego 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 por (biała część) 100 g chorizo (plastry) 50 g kaszy pęczak 50 g kaszy jęczmiennej 1,5 l bulionu warzywnego 100 g mrożonych
R'n'G Kitchenwersji gotowanej), używam tylko selera naciowego. Z podanych ilości uzyskałam ok.4,5l zupy. U mnie porcja na dwa dni. Składniki: - ok.1,5-2 litrów wywaru (u mnie nagotowany na żeberkach, ale może być warzywny) - 4 marchewki - duży korzeń pietruszki lub pasternaku - 3 łodygi selera naciowego - kawałek pora - ok.400g obranych ziemniaków - 5 pełnych łyżek kaszy gryczanej białej - 5 pełnych łyżek kaszy
Smaczne Zdrowemożesz na nią liczyć, bezgranicznie. Bo ma dobre serce. Wegetariańska grochówka. Zupa inna niż zwykle. Kremowa, lekko słodka, pełna warzyw i bez mięsa. Polecam! Zmiany są pyszne! Składniki na 5 porcji: 400g grochu łuskanego 2 średnie marchewki 1 mały seler 1 duża cebula 1 średni por suszony majeranek sól świeżo mielony czarny pieprz oliwa z oliwek Sposób wykonania: Groch gotujemy
Kuchnia Pani Wiosnykoniec tygodnia wykorzystujemy zawartość lodówki przed szoppingiem w sobotę na cały tydzień. Zupa bardzo smaczna ,kwaśna ,lekko ostra. Dla lubiących łagodniejsze smaki proponujemy zabielenie śmietaną. Smakuje równie dobrze. Składniki 2 filety z kurczaka (ok 500 g) 1 duża marchew mały seler 200 g pieczarek 4 ziemniaki por (biała część) 200 g kapusty kiszonej 1/2 szklanki kwasu z kapusty kiszonej
R'n'G Kitchenjuż potrzebne więc możemy je na przykład upiec w piekarniku na drugie danie. Zupę podajemy z gotowanym na twardo jajkiem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturezupkę z brokułem dla niemowlaków. Mój synuś już nie jada całkowicie zmiksowanych zup, mięso i łyżkę warzyw miksuję, a resztę rozdrabniam widelcem. Przyzwyczajam go do stałych pokarmów i dobrze mu idzie. Nie gotuję też mięsa osobno, tylko wszystko razem. Składniki: 1 ziemniak 1/2 marchewki 1 plaster pora kawałek piersi z kurczaka kawałek pietruszki / selera 2-3 różyczki brokułu kasza manna
Kuchnia domowa AniJedna z mich ulubionych zup. Bardzo łatwa w wykonaniu a w każdym domu ma swój indywidualny smak (wszystko zależy od przepisu i "ręki" gotującego. Zapraszam na moją pomidorową. Składniki: udo z kurczaka 3 duże marchewki pietruszka seler kawałek pora śmietana 2 puszki pomidorów włoskich w kawałkach (bez skóry) bazylię sól pieprz czarny ziarnisty jogurt naturalny Sposób przygotowania
Wielki apetytmiękkości fasoli.Pamiętajmy by fasolę namoczyć minimum 12h przed gotowaniem.Warto przygotować zupy więcej, tak by wystarczyła również na drugi dzień, smakuje wtedy jeszcze lepiej. Mniam pyszności... :-)Składniki:- 0,5kg ziaren suchej fasoli, u mnie jaś karłowy- 3 marchewki- 1 korzeń pietruszki- 2 łodygi selera naciowego- por- kawałek- 0,4kg obranych,surowych ziemniaków- 6 kulek ziela angielskiego- 2 liście laurowe- kawałek
Smaczne ZdroweBulion rybny ma charakterystyczny, intensywny smak i zapach. Najczęściej wykorzystuje się go jako bazę do różnych potraw np. zupy rybnej. Dania przygotowane na tak esencjonalnym wywarze
Oryginalny smakduszonych i smażonych składników, które można łatwo przypalić, ale nie z Salento! Zupa wbrew pozorom jest lekka, ale pożywna, polecam. Przepis znajdziecie w podlinkowanej nazwie ze dwie linijki wyżej :)Tak więc w pierwszej kolejności zesmażyłam kiełbaskę i boczek. Wyciągnęłam do miseczki, a na wytopionym tłuszczu smażyłam por i cebulę pokrojoną w kostkę. Poniżej już widać, że dorzuciłam mrożone mini marchewki
Blondynka Gotujeczego się tylko da ;) Jedna porcja zupy krem z kalafiora (ok 300 ml) podanej z jogurtem naturalnym oraz płatkami jaglanymi dostarcza około 146 kcal, 10 g białka, 2 g tłuszczu, 31 g węglowodanów oraz 9,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. 1 średniej wielkości kalafior 1 pęczek włoszczyzny (marchew, korzeń pietruszki, por, seler, natka pietruszki) 2 cebule(...)ogniu przez około pół godziny. Po tym czasie odcedzamy wywar od warzyw. Do wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kalafiora podzielonego na różyczki. Gotujemy do miękkości warzyw. Zdejmujemy zupę z ognia i za pomocą blendera miksujemy na gładki krem. Pod koniec miksowania dodajemy posiekany koperek, suszony tymianek oraz chili. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem. Podajemy z łyżką
W kuchni Katie