wyczarować smaczną, pełną warzyw i witamin zupę. Świetnie wpiszę się w koncepcje świąt, a też będzie czymś nowym i zaskakującym. Jest subtelnie pikantna, smak rzeżuchy jest dobrze wyczuwalny. Smakowita propozycja na świąteczny obiad. Składniki (na 2-3 porcje): 3 garście świeżej rzeżuchy 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 1 duży ziemniak mały por pół kubka mrożonego groszku sól(...)seler i ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Pora nacinamy wzdłuż, dokładnie myjemy po czym kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy na nią pora – smażymy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumieni. Następnie, dodajemy warzywa – pietruszkę, selera i ziemniaka i smażymy, mieszając, przez kolejne 5 minut. Do garnka
Smaczna Stronanasze ulubione orzechy czyli pistacje. Wytrawna zupa z lekko pikantnymi grzankami i aromatycznym ziołowym pesto świetnie nadaje się na obiad w mroźny dzień i nie tylko, polecam :) 4 porcje: 3 cebule cukrowe 1 cebula czerwona 1,5 łyżki masła klarowanego 2 l bulionu warzywnego (zazwyczaj dzień wcześniej gotuję bulion z marchewek, pietruszki, selera, pora, cebuli i czosnku) szklanka wytrawnego białego(...)piórka i w garnku szklimy na maśle. Połowę zeszklonej cebuli miksujemy. Całość zalewamy winem i chwilę dusimy, po czym dodajemy bulion i gotujemy 25 minut. Dodajemy […] Artykuł Zupa cebulowa z pietruszkowo-pistacjowym pesto pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogZupa zachwyci smakiem nie tylko koneserów brukselki. Składniki 500 g brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 łyżki ryżu 1,2 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% natka pietruszki koperek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewkę obieramy(...)kostkę. Pora kroimy w piórka. Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone (w garnku), mieszając by nie przywarło do dna. Jak będzie „rozdzielone” dodajemy warzywa, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym wrzucamy brukselkę i ryż. Gotujemy kolejne 15 min, od czasu do czasu mieszając. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy
R'n'G Kitchenbiegu. Mamy wrażenie, że czas przyspieszył, a doba skurczyła się. Jest mało czasu na przygotowanie posiłków, ale przecież coś jeść musimy. Właśnie na takie dni mam propozycję: zupa z soczewicy z dodatkiem wędzonki. Danie smaczne, z kilku składników i, co najważniejsze, do przygotowania w krótkim czasie. O tym, że zdrowsze od czegoś(...)chyba przekonywać? :) Składniki: około 150 g soczewicy - użyłam czerwonej, 150-200 g chudej wędzonki - użyłam wędzonki parzonej Premium Nove , 2 średnie pietruszki , kawałek selera , 3 średnie marchewki , 10 cm pora , 2 łyżki oleju , 3 liście laurowe , 2/3 łyżeczki ziela angielskiego , sól , świeżo mielony pieprz do smaku, mały pęczek natki pietruszki . Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennasuchej patelni przesmażamy cebulę w całości. Gdy będzie już mocno zarumieniona, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. 2. W dużym garnku umieszczamy skrzydełka kurczaka, marchewkę, pietruszkę, seler, por, kapustę, podsmażoną cebulkę i czosnek, łodygi lubczyku, puree z dyni, papryczkę chilli, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy wodę (ja wlewam tyle wody, aby przykryła wszystkie składniki + 1 litr(...)doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez około 2,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy trochę wody w trakcie gotowania. 3. Zupę przecedzamy przez drobne sitko, marchewkę odkładamy na bok, resztę wyrzucamy. Marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z ulubionym
My Culinary Artpropozycja to Pomidorówka, ale nie taka tradycyjna, tylko przygotowywana na soku pomidorowym, podana z ryżem i maleńkimi krewetkami koktajlowymi, czyli taka bardziej 'luksusowa' wersja ;)Ja przyznam się Wam, że zupy robię tyle, by wystarczyło na dwa dni, pierwszego podaję pomidorową z makaronem, a drugiego z ryżem, czasami urozmaicam mięsem, tortellini czy- tak jak dziś- krewetkami (moja ulubiona wersja).Tym, którzy(...)oleju pokrojoną cebulę, por i czosnek.Dodać do wywaru warzywnego.Całość zblendować (można pominąć).Wlać sok pomidorowy, od razu też wrzucić krewetki i pod przykryciem gotować 10 minut.Smacznego! :)* ja kupuję koktajlowe krewetki w zalewie- już oczyszczone. Jeżeli są w całości, to trzeba odciąć pancerz, głowę i ogonek. A mrożone krewetki przed dodaniem do zupy odmrozić
Kraina Miodem Płynącaobowiązkowy zestaw do każdej zupy czy sosu,a te suszone to taki element dopełniający smak każdej potrawy. Warzywa do przyprawy suszę sama używając tych wyhodowanych w moim ogrodzie. Obraną marchew,pietruszkę i seler ścieram na tarce na grubych oczkach. Można warzywa pociąć w plasterki,ale te starte na wiórki szybciej się suszą. Por siekam na krążki,cebulę w piórka
Kolorowa kuchnia ElkiMówiłam już, że nie lubię zimy? Jeśli nie, to mówię teraz – nie znoszę tej pory roku. Pomimo, że jest pięknie, biało. Nie cierpię zimy, a już szczególnie prawie w marcu, gdy moje myśli krążą nieubłagalnie wokół wiosny. Nie znoszę tych czapek, szalików, rękawiczek, grubych swetrów, kurtek i ciężkich butów. Nie cierpię wyglądać jak bałwan, nie móc odwrócić głowy(...)zamiast na świeżym powietrzu. Wszystko z nadzieją, że to już ostatnie tygodnie i już za chwilę schowam te wszystkie zimowe ubrania do szafy. Przetrwam. Pomoże mi w tym rozgrzewająca zupa pieczarkowa, ciepła herbata, złote mleko i stos książek, które planuje przeczytać jeszcze przed przyjściem wiosny. Jeśli czekacie tak jak ja i podobnie jak ja szukacie sposobów na rozgrzanie, polecam rozgrzewającą
365 dni dookoła kuchnitylko. Wszystkie służą do przyprawiania zup, sosów i innych dań. Oczywiście są to przyprawy kupne, więc warto mieć w swojej kuchni ich… domowy odpowiednik. Nie powiem, że będzie taki sam… będzie o wiele lepszy. Domowy susz warzywny. Składniki: - marchew – 1500g - seler – ½ - pasternak – 5 - pietruszka – 2 - cebula – 1 - por – ok. 300g (jasne części(...)ziarnisty - różowa sól himalajska - kurkuma (dałam 4 łyżeczki) - suszona natka pietruszki Obrane, umyte i osuszone warzywa kroimy w cienkie talarki. Do warzyw korzeniowych i cebuli użyłam szatkownicy (mandoliny), pozostałe – por i czosnek i chili pokroiłam nożem. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia lub matą. Rozkładamy pokrojone warzywa. Suszymy w piekarniku nastawionym do 70 ° C, przy lekko uchylonych drzwiczkach do czasu
mojewypiekiinietylkomogłoby go być odrobinkę więcej – wówczas zupa będzie mega gęsta i treściwa, i będzie to świetna propozycja na jednodaniowy/syty obiad. 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula olej do smażenia 1/2 główki włoskiej kapusty 1-2 marchewki 1 nieduża pietruszka 1 ząbek czosnku ok. 3 litry rosołu lub bulionu 1 por 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól(...)190g koncentratu pomidorowego Połówkę kapusty kroimy na paski, a następnie w średniej wielkości kostkę. Marchewki obieramy, trzemy na dużych oczkach tarki, podobnie jak pietruszkę. Cebulę kroimy w kostkę, a pora w półplasterki. Wszystkie warzywa przesmażamy na 2 łyżkach oleju, do zeszklenia (będą błyszczące i minimalnie zmniejszą swoją objętość). Wówczas dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wkładamy mięso mielone
Smaki Na Talerzuwersję naszej ulubionej zupy gulaszowej. Od kilku lat byłam wierna tej zupie gulaszowej , aż do wczoraj, gdy postanowiłam ją troszkę zmodyfikować, dodałam m.in.więcej warzyw (marchew, pietruszkę, seler naciowy), których w tamtej nie było, a pominęłam łazanki. Zupka wyszła cudna, jak wszystkie gulaszowe, które do tej pory przygotowałam, ta jest dodatkowo bezglutenowa. Polecam bardzo gorąco, to bardzo pożywna, rozgrzewająca, mięsno(...)lekkiego zrumienienia. Następnie dodajemy obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy. Zalewamy szklanką bulionu i podduszamy całość ok.10 minut. Podduszone warzywa z patelni dodajemy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze kilka minut, do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku solą. Ja gotowałam łącznie ok.1,5h, mięso w zupie było mięciutkie. Można doprawić jeszcze chili, ja tym razem pominęłam, zupa
Smaczne Zdrowegorące, letnie dni i nasz wybór padł na zupę kalafiorową, w nieco odświeżonej za sprawą fasolki szparagowej, wiosennej wersji. Poddajemy ją Waszej ocenie 1,5 h + 5-6 l. 1 kalafior 3 garści fasolki szparagowej 5 podudzi kurczaka 4 średnie ziemniaki 3 duże marchewki 1 pietruszka niewielki kawałek selera por sól pieprz kolorowy ziele angielskie liść laurowy Przygotowujemy wywar(...)pietruszkę), fasolkę szparagową (kroimy na 2-3 części). Gotujemy do uzyskania pożądanej miękkości tj. ok 30-35 min. Mięso obieramy i nakładamy na talerz lub wrzucamy z powrotem do zupy. Kalafiorową zabielamy śmietaną 12%. NASZA WIOSENNO-LETNIA KOMPOZYCJA JEST GOTOWA PO OK. 1,5 GODZINIE. SMACZNEGO
Ania i Marcin gotująPo raz kolejny chce wam zaproponować prosty przepis z nasionami chia. Wieczorem wystarczy wymieszać wszystkie składniki, żeby rano cieszyć się smacznym i zdrowym śniadanie. Można też
Polska ZupaBardzo lubię gołąbki ale na ich przygotowanie trzeba poświęcić więcej czasu. Jednak gdy nie mamy czasu a mamy wielką ochotę na to danie wtedy świetnie sprawdzi się zupa gołąbkowa. Przygotowana w jednym garnku i z tych samych składników. Smakuje tak samo jak gołąbki tyle, że ma nieco inną formę a przygotowanie zajmuje tylko 1 godzinkę. składniki: 0,5 kg mięsa(...)pora) olej do smażenia Do garnka wlać wodę. Dodać przecier pomidorowy, listki laurowe, majeranek, sól i pieprz oraz pokrojoną włoszczyznę. Wszystko zagotować. W międzyczasie na patelni podsmażyć mięso mielone, krótko aby tylko zmieniło kolor. Gdy zawartośc garnka się zagotuje dodać podsmażone mięso mielone oraz ryż i dalej gotować. Białą kapustę pokroić w grubą kostkę i również dodać do zupy. Wszystko
Monia miesza i gotujebardzo mi zasmakowała, że nie mogłam sobie odmówić, aby zrobić ją w domu. Nie oczekiwałam, że uda mi się uzyskać dokładnie ten sam smak, a jednak prawie się udało. Zupa smakowała niemalże identycznie, a więc wyśmienicie. W restauracji podana była z gruszkami pokrojonymi w kostkę (chyba troszkę podgotowane), ja w domowej wersji podałam bez tego owocu, wkroiłam boczek(...)pora kawałek selera 3 łyżki masła 3-4 łyżki śmietany sól, pieprz Cebule poszatkować i lekko podsmażyć na maśle, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, seler i poszatkowanego selera. Całość zalać 1 litrem wody, dodać kostki bulionowe, licie laurowe, ziele angielskie, gotować do momentu rozgotowania się ziemniaków. Wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i zmiksować blenderem na gładki krem. Zupa
Jadło i czytadłoBardzo smaczna i dietetyczna kremowa zupa z pomidorów. Porcja kremu pomidorowego zawierająca 100g gotowanego filetu z kurczaka i 100g makaronu razowego (zważony po ugotowaniu) to tylko około 400 kalorii, a do tego taka zupka to przecież samo zdrowie! Składniki na dwie porcje: 200g filetu z kurczaka 1 marchew 1 mała pietruszka kawałek pora kawałek selera Opcjonalnie: liście selera(...)cząstki i dokładamy do garnka. Całość gotujemy jeszcze przez około 20 minut – aż mięso będzie całkowicie miękkie *** *** Następnie z garnka wyjmujemy filet z kurczaka i odkładamy. Resztę zupy blendujemy na gładki krem *** *** Mięso kroimy w kosteczkę i dokładamy do zupy. Podajemy z makaronem razowym *** *** SMACZNEGO *** Artykuł Krem z pomidorów z kurczakiem i makaronem – FIT OBIAD! pochodzi
Blog z Apetytemprzepis na klasyczną zupę grzybową w wersji mojego Teścia. A wiadomo, że jak facet gotuje to musi być smaczne :) Wszystkich gotujących zapraszamy do udziału w akcji Kuchnia ekspata Pomóż emigrantom odtworzyć polskie smaki :) Składniki 5–7 dag suszonych grzybów 1 pietruszka średniej wielkości 1 średnia cebula biała część średniej wielkości pora ½ selera(...)kostkę bulionową, dodć liść laurowy, ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Kiedy warzywa będą miękkie przecedzić wywar. Suszone grzyby pokroić w malutkie kawałki lub lekko zmiksować zupę blenderem. Marchewkę także zmiksować i dodać do zupy. (pozostałych warzyw nie dodajemy) Mąkę wymieszać ze śmietaną lub zimną wodą a następnie zahartować kilkoma łyżkami bulionu i dodać do zupy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata