zupa z porów - 5432 przepisów (strona:210/363)

Zupa z rzeżuchą 118

wyczarować smaczną, pełną warzyw i witamin zupę. Świetnie wpiszę się w koncepcje świąt, a też będzie czymś nowym i zaskakującym. Jest subtelnie pikantna, smak rzeżuchy jest dobrze wyczuwalny. Smakowita propozycja na świąteczny obiad. Składniki (na 2-3 porcje): 3 garście świeżej rzeżuchy 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 1 duży ziemniak mały por pół kubka mrożonego groszku sól(...)seler i ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Pora nacinamy wzdłuż, dokładnie myjemy po czym kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy na nią pora – smażymy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumieni. Następnie, dodajemy warzywa – pietruszkę, selera i ziemniaka i smażymy, mieszając, przez kolejne 5 minut. Do garnka

Smaczna Strona
Zupa cebulowa z pietruszkowo-pistacjowym pesto 138

nasze ulubione orzechy czyli pistacje. Wytrawna zupa z lekko pikantnymi grzankami i aromatycznym ziołowym pesto świetnie nadaje się na obiad w mroźny dzień i nie tylko, polecam :) 4 porcje: 3 cebule cukrowe 1 cebula czerwona 1,5 łyżki masła klarowanego 2 l bulionu warzywnego (zazwyczaj dzień wcześniej gotuję bulion z marchewek, pietruszki, selera, pora, cebuli i czosnku) szklanka wytrawnego białego(...)piórka i w garnku szklimy na maśle. Połowę zeszklonej cebuli miksujemy. Całość zalewamy winem i chwilę dusimy, po czym dodajemy bulion i gotujemy 25 minut. Dodajemy […] Artykuł Zupa cebulowa z pietruszkowo-pistacjowym pesto pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Zupa z brukselki 99

Zupa zachwyci smakiem nie tylko koneserów brukselki.   Składniki 500 g brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 łyżki ryżu 1,2 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% natka pietruszki koperek sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewkę obieramy(...)kostkę. Pora kroimy w piórka. Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone (w garnku), mieszając by nie przywarło do dna. Jak będzie „rozdzielone” dodajemy warzywa, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym wrzucamy brukselkę i ryż. Gotujemy kolejne 15 min, od czasu do czasu mieszając. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy

R'n'G Kitchen
Błyskawiczna zupa z soczewicy na wędzonce 207

biegu. Mamy wrażenie, że czas przyspieszył, a doba skurczyła się. Jest mało czasu na przygotowanie posiłków, ale przecież coś jeść musimy. Właśnie na takie dni mam propozycję: zupa z soczewicy z dodatkiem wędzonki.  Danie smaczne, z kilku składników i, co najważniejsze, do przygotowania w krótkim czasie. O tym, że zdrowsze od czegoś(...)chyba przekonywać? :) Składniki: około 150 g soczewicy - użyłam czerwonej, 150-200 g chudej wędzonki - użyłam wędzonki parzonej Premium Nove , 2 średnie pietruszki , kawałek selera , 3 średnie marchewki , 10 cm pora , 2 łyżki oleju , 3 liście laurowe , 2/3 łyżeczki ziela angielskiego , sól , świeżo mielony pieprz do smaku, mały pęczek natki pietruszki . Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rozgrzewający rosół z dynią 176

suchej patelni przesmażamy cebulę w całości. Gdy będzie już mocno zarumieniona, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty.  2. W dużym garnku umieszczamy skrzydełka kurczaka, marchewkę, pietruszkę, seler, por, kapustę, podsmażoną cebulkę i czosnek, łodygi lubczyku, puree z dyni, papryczkę chilli, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy wodę (ja wlewam tyle wody, aby przykryła wszystkie składniki + 1 litr(...)doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez około 2,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy trochę wody w trakcie gotowania. 3. Zupę przecedzamy przez drobne sitko, marchewkę odkładamy na bok, resztę wyrzucamy. Marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z ulubionym

My Culinary Art
Pomidorowa na soku pomidorowym z krewetkami 140

propozycja to Pomidorówka, ale nie taka tradycyjna, tylko przygotowywana na soku pomidorowym, podana z ryżem i maleńkimi krewetkami koktajlowymi, czyli taka bardziej 'luksusowa' wersja ;)Ja przyznam się Wam, że zupy robię tyle, by wystarczyło na dwa dni, pierwszego podaję pomidorową z makaronem, a drugiego z ryżem, czasami urozmaicam mięsem, tortellini czy- tak jak dziś- krewetkami (moja ulubiona wersja).Tym, którzy(...)oleju pokrojoną cebulę, por i czosnek.Dodać do wywaru warzywnego.Całość zblendować (można pominąć).Wlać sok pomidorowy, od razu też wrzucić krewetki i pod przykryciem gotować 10 minut.Smacznego! :)* ja kupuję koktajlowe krewetki w zalewie- już oczyszczone. Jeżeli są w całości, to trzeba odciąć pancerz, głowę i ogonek. A mrożone krewetki przed dodaniem do zupy odmrozić

Kraina Miodem Płynąca
Domowa przyprawa warzywna - domowa wegeta 463

obowiązkowy zestaw do każdej zupy czy sosu,a te suszone to taki element dopełniający smak każdej potrawy. Warzywa do przyprawy suszę sama używając tych wyhodowanych w moim ogrodzie. Obraną marchew,pietruszkę i seler ścieram na tarce na grubych oczkach. Można warzywa pociąć w plasterki,ale te starte na wiórki szybciej się suszą. Por siekam na krążki,cebulę w piórka

Kolorowa kuchnia Elki
Rozgrzewająca zupa pieczarkowa 118

Mówiłam już, że nie lubię zimy? Jeśli nie, to mówię teraz – nie znoszę tej pory roku. Pomimo, że jest pięknie, biało. Nie cierpię zimy, a już szczególnie prawie w marcu, gdy moje myśli krążą nieubłagalnie wokół wiosny. Nie znoszę tych czapek, szalików, rękawiczek, grubych swetrów, kurtek i ciężkich butów. Nie cierpię wyglądać jak bałwan, nie móc odwrócić głowy(...)zamiast na świeżym powietrzu. Wszystko z nadzieją, że to już ostatnie tygodnie i już za chwilę schowam te wszystkie zimowe ubrania do szafy. Przetrwam. Pomoże mi w tym rozgrzewająca zupa pieczarkowa, ciepła herbata, złote mleko i stos książek, które planuje przeczytać jeszcze przed przyjściem wiosny. Jeśli czekacie tak jak ja i podobnie jak ja szukacie sposobów na rozgrzanie, polecam rozgrzewającą

365 dni dookoła kuchni
Domowy susz warzywny 169

tylko. Wszystkie służą do przyprawiania zup, sosów i innych dań. Oczywiście są to przyprawy kupne, więc warto mieć w swojej kuchni ich… domowy odpowiednik. Nie powiem, że będzie taki sam… będzie o wiele lepszy. Domowy susz warzywny.   Składniki: - marchew – 1500g - seler – ½ - pasternak – 5 - pietruszka – 2 - cebula – 1 - por – ok. 300g (jasne części(...)ziarnisty - różowa sól himalajska - kurkuma (dałam 4 łyżeczki) - suszona natka pietruszki Obrane, umyte i osuszone warzywa kroimy w cienkie talarki. Do warzyw korzeniowych i cebuli użyłam szatkownicy (mandoliny), pozostałe – por i czosnek i chili pokroiłam nożem. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia lub matą. Rozkładamy pokrojone warzywa. Suszymy w piekarniku nastawionym do 70 ° C, przy lekko uchylonych drzwiczkach do czasu

mojewypiekiinietylko
Zupa gołąbkowa 515

mogłoby go być odrobinkę więcej – wówczas zupa będzie mega gęsta i treściwa, i będzie to świetna propozycja na jednodaniowy/syty obiad. 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula olej do smażenia 1/2 główki włoskiej kapusty 1-2 marchewki 1 nieduża pietruszka 1 ząbek czosnku ok. 3 litry rosołu lub bulionu 1 por 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól(...)190g koncentratu pomidorowego Połówkę kapusty kroimy na paski, a następnie w średniej wielkości kostkę. Marchewki obieramy, trzemy na dużych oczkach tarki, podobnie jak pietruszkę. Cebulę kroimy w kostkę, a pora w półplasterki. Wszystkie warzywa przesmażamy na 2 łyżkach oleju, do zeszklenia (będą błyszczące i minimalnie zmniejszą swoją objętość). Wówczas dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wkładamy mięso mielone

Smaki Na Talerzu
ZUPA GULASZOWA WERSJA ll 324

wersję naszej ulubionej zupy gulaszowej. Od kilku lat byłam wierna tej zupie gulaszowej , aż do wczoraj, gdy postanowiłam ją troszkę zmodyfikować, dodałam m.in.więcej warzyw (marchew, pietruszkę, seler naciowy), których w tamtej nie było, a pominęłam łazanki. Zupka wyszła cudna, jak wszystkie gulaszowe, które do tej pory przygotowałam, ta jest dodatkowo bezglutenowa. Polecam bardzo gorąco, to bardzo pożywna, rozgrzewająca, mięsno(...)lekkiego zrumienienia. Następnie dodajemy obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy. Zalewamy szklanką bulionu i podduszamy całość ok.10 minut. Podduszone warzywa z patelni dodajemy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze kilka minut, do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku solą. Ja gotowałam łącznie ok.1,5h, mięso w zupie było mięciutkie. Można doprawić jeszcze chili, ja tym razem pominęłam, zupa

Smaczne Zdrowe
Zupa kalafiorowa z fasolką szparagową 270

gorące, letnie dni i nasz wybór padł na zupę kalafiorową, w nieco odświeżonej za sprawą fasolki szparagowej, wiosennej wersji. Poddajemy ją Waszej ocenie 1,5 h + 5-6 l. 1 kalafior 3 garści fasolki szparagowej 5 podudzi kurczaka 4 średnie ziemniaki 3 duże marchewki 1 pietruszka niewielki kawałek selera por sól pieprz kolorowy ziele angielskie liść laurowy Przygotowujemy wywar(...)pietruszkę), fasolkę szparagową (kroimy na 2-3 części). Gotujemy do uzyskania pożądanej miękkości tj. ok 30-35 min. Mięso obieramy i nakładamy na talerz lub wrzucamy z powrotem do zupy. Kalafiorową zabielamy śmietaną 12%. NASZA WIOSENNO-LETNIA KOMPOZYCJA JEST GOTOWA PO OK. 1,5 GODZINIE. SMACZNEGO

Ania i Marcin gotują
Czekoladowy pudding chia 104

Po raz kolejny chce wam zaproponować prosty przepis z nasionami chia. Wieczorem wystarczy wymieszać wszystkie składniki, żeby rano cieszyć się smacznym i zdrowym śniadanie. Można też

Polska Zupa
Zupa gołąbkowa 243

Bardzo lubię gołąbki ale na ich przygotowanie trzeba poświęcić więcej czasu. Jednak gdy nie mamy czasu a mamy wielką ochotę na to danie wtedy świetnie sprawdzi się zupa gołąbkowa. Przygotowana w jednym garnku i z tych samych składników. Smakuje tak samo jak gołąbki tyle, że ma nieco inną formę a przygotowanie zajmuje tylko 1 godzinkę. składniki: 0,5 kg mięsa(...)pora) olej do smażenia Do garnka wlać wodę. Dodać przecier pomidorowy, listki laurowe, majeranek, sól i pieprz oraz pokrojoną włoszczyznę. Wszystko zagotować. W międzyczasie na patelni podsmażyć mięso mielone, krótko aby tylko zmieniło kolor. Gdy zawartośc garnka się zagotuje dodać podsmażone mięso mielone oraz ryż i dalej gotować. Białą kapustę pokroić w grubą kostkę i również dodać do zupy. Wszystko

Monia miesza i gotuje
Zupa krem ziemniaczany z imbirem 170

bardzo mi zasmakowała, że nie mogłam sobie odmówić, aby zrobić ją w domu. Nie oczekiwałam, że uda mi się uzyskać dokładnie ten sam smak, a jednak prawie się udało. Zupa smakowała niemalże identycznie, a więc wyśmienicie. W restauracji podana była z gruszkami pokrojonymi w kostkę (chyba troszkę podgotowane), ja w domowej wersji podałam bez tego owocu, wkroiłam boczek(...)pora kawałek selera  3 łyżki masła 3-4 łyżki śmietany sól, pieprz Cebule poszatkować i lekko podsmażyć na maśle, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, seler i poszatkowanego selera. Całość zalać 1 litrem wody, dodać kostki bulionowe, licie laurowe, ziele angielskie, gotować do momentu rozgotowania się ziemniaków. Wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i zmiksować blenderem na gładki krem. Zupa

Jadło i czytadło
Krem z pomidorów z kurczakiem i makaronem – FIT OBIAD! 135

Bardzo smaczna i dietetyczna kremowa zupa z pomidorów. Porcja kremu pomidorowego zawierająca 100g gotowanego filetu z kurczaka i 100g makaronu razowego (zważony po ugotowaniu) to tylko około 400 kalorii, a do tego taka zupka to przecież samo zdrowie!     Składniki na dwie porcje: 200g filetu z kurczaka 1 marchew 1 mała pietruszka kawałek pora kawałek selera Opcjonalnie: liście selera(...)cząstki i dokładamy do garnka. Całość gotujemy jeszcze przez około 20 minut – aż mięso będzie całkowicie miękkie *** *** Następnie z garnka wyjmujemy filet z kurczaka i odkładamy. Resztę zupy blendujemy na gładki krem *** *** Mięso kroimy w kosteczkę i dokładamy do zupy. Podajemy z makaronem razowym *** *** SMACZNEGO ***   Artykuł Krem z pomidorów z kurczakiem i makaronem – FIT OBIAD! pochodzi

Blog z Apetytem
Zupa grzybowa - kuchnia faceta 150

przepis na klasyczną zupę grzybową w wersji mojego Teścia. A wiadomo, że jak facet gotuje to musi być smaczne :) Wszystkich gotujących zapraszamy do udziału w akcji Kuchnia ekspata Pomóż emigrantom odtworzyć polskie smaki :) Składniki 5–7 dag suszonych grzybów    1 pietruszka średniej wielkości   1 średnia cebula    biała część średniej wielkości pora   ½    selera(...)kostkę bulionową, dodć liść laurowy, ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Kiedy warzywa będą miękkie przecedzić wywar.  Suszone grzyby  pokroić w malutkie kawałki lub lekko zmiksować zupę blenderem. Marchewkę także zmiksować i dodać do zupy. (pozostałych warzyw nie dodajemy) Mąkę wymieszać ze śmietaną lub zimną wodą a następnie zahartować kilkoma łyżkami bulionu i dodać do zupy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania