Zupa ugotowana specjalnie dla mojego mężczyzny (zresztą jak każde inne danie ale to jakoś szczególnie z myślą o nim), gdyż wiem jak lubi właśnie te składniki. Mówił, że niebo w gębie i zjadł 3 dokładki... Cóż, chyba smakowało :) Składniki: 2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka passaty pomidorowej po 1/2 papryki zielonej, czerwonej i białej 1 szalotka 1 ząbek czosnku(...)szalotkę i pora. Po chwili smażenia dodaję sambal oraz pokrojone w kostkę papryki. Całość duszę kilka chwil, wlewam cydr i gotuję 2-3 minuty. Następnie wlewam bulion i gotuję całość 7-8 minut. W tym czasie na patelni smażę wołowinę na brązowy kolor, doprawiam solą i pieprzem. Przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Do gotującej się zupy dodaję passate pomidorową
Mango Papajawersja tradycyjnej zupy dla zwolenników różnego rodzaju podrobów. Mniej problematyczna w przygotowaniu niż flaki wołowe, więc może przypaść do gustu osobom, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 800g żołądków indyczych 500g pręgi wołowej z kością marchewka (200-250g) seler (100-150g) 1 nieduża cebula kawałek pora (100g) 2 liście(...)niezbyt silnym ogniu przez 30 minut. W międzyczasie obieramy marchewkę i cebulę, w razie potrzeby również seler. Marchewkę tniemy w słupki o długości ok. 5cm i grubości ok. 2cm. Pora i seler dzielimy na kilka kawałków. Pręgę wołową wkładamy do garnka wypełnionego 3,5 l wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Podgrzewamy wodę i odszumowujemy przed jej zagotowaniem
Kulinarna Pokusapora)1 cebulasól do smaku4 łyżki śmietany 18%3 łyżki mąki pszennejFasolkę szparagową obrać i dokładnie umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Cebulę obrać i pokroić w półplastry, włoszczyznę drobno pokroić. Dodać do garnka. Wszystko gotować aż warzywa będą miękkie, do smaku doprawić jeszcze solą. Gdy warzywa będą miękkie zabielić zupę. Śmietanę wymieszać
Monia miesza i gotujepokroić w kostkę. Pora oczyścić i pokroić w pół plastry. Marchewkę i selera obrać i również pokroić w kostkę. Warzywa zalać bulionem i zagotować. Gdy się zagotuje wsypać ryż. Wszystko gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa i ryż będą miękkie, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i zestawić z ognia. Gdyby zupa była za gęsta dolać
Monia miesza i gotujeNasza faworyta wśród zup. Gotowaliśmy w wielu wersjach, ale smaku "ukrainy" z przepisu mamy nie udało nam się uzyskać. Czasami zbliżamy się. Zdarza się, że pałaszujemy u siostry, jest bardzo zbliżona do tej z pamięci. Ale nie mamy teraz przecieru z malinowych, własnych nie nawożonych pomidorów. Śmietana oczywiście wiejska była, od naszej Raby... hmmm. Odgrzewana jest jeszcze lepsza. Składniki(...)gotowałem przez 10 minut. Dodałem pokrojonego pora, posiekaną na szerokie paski kapustę oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Zagotowałem, dodałem fasolę wraz z wywarem i gotowałem przez ok. 10 minut, do miękkości warzyw. Dodałem buraczki, pokrojoną natkę pietruszki oraz naturalny sok pomidorowy. Gotowałem na małym ogniu do miękkości wszystkich składników. Do zupy wlałem śmietanę rozprowadzoną z kilkoma łyżkami
R'n'G Kitchenpora kawałek selera 2 marchewki 2 kostki rosołowe 1 pietruszka 200 g koncentratu pomidorowego 200 g śmietany 30% + do podania: biały ryż wedle uznania CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę, wkładamy udka, oczyszczoną włoszczyznę i kostki rosołowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i gotujemy 45 minut. Po tym czasie zupę przecedzamy
My Culinary ArtZupa meksykańska To prawdziwa uczta dla wielbicieli kuchni meksykańskiej. Pyszna, sycąca, rozgrzewająca i łatwa w przygotowaniu zupa dla miłośników ostrych smaków. Niebo w gębie…a może raczej piekło Oczywiście jeśli chcemy uzyskać łagodniejszą wersję tej pysznej zupki, możemy pominąć lub zmniejszyć ilość ostrych przypraw, wówczas taki obiad mogą zjeść również dzieci 🙂 Polecam! SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego(...)seler Pół małego pora 1 dowolna papryka (ja użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1 mała puszka kukurydzy (ja użyłam kukurydzy z chili) 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka przecieru pomidorowego – najlepiej pikantnego Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, oregano, kmin rzymski, chilli (Ewentualnie 2 łyżki mąki lub trochę śmietanki do zaciągnięcia zupy) *** W garnku rozgrzewamy
Blog z ApetytemPYSZNA! Przepis z listopadowej KUCHNI. Solanka, zupa z kiszonymi ogórkami i kiełbasą 200 g kiełbasy, myśliwskiej lub innej dobrze doprawionej, pokrojonej w półplasterki 125 g wędzonego boczku, drobno pokrojonego 1 posiekana cebula 2 spore marchewki, pokrojone w plasterki 1 pietruszka, pokrojona w plasterki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki por, biała część pokrojona w półplasterki(...)ogórki, ew. kapary i oliwki wg uznania. Następnie dodajemy liście, ziele, czosnek i koncentrat i 1,5 litra wody. Całość zagotowujemy i pyrkoczemy ok 15 minut., Po tym czasie zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kleksem śmietany lub bez niczego
Dzieje kuchennej Wiewiórywyczarować smaczną, pełną warzyw i witamin zupę. Świetnie wpiszę się w koncepcje świąt, a też będzie czymś nowym i zaskakującym. Jest subtelnie pikantna, smak rzeżuchy jest dobrze wyczuwalny. Smakowita propozycja na świąteczny obiad. Składniki (na 2-3 porcje): 3 garście świeżej rzeżuchy 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 1 duży ziemniak mały por pół kubka mrożonego groszku sól(...)seler i ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Pora nacinamy wzdłuż, dokładnie myjemy po czym kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy na nią pora – smażymy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumieni. Następnie, dodajemy warzywa – pietruszkę, selera i ziemniaka i smażymy, mieszając, przez kolejne 5 minut. Do garnka
Smaczna Stronanasze ulubione orzechy czyli pistacje. Wytrawna zupa z lekko pikantnymi grzankami i aromatycznym ziołowym pesto świetnie nadaje się na obiad w mroźny dzień i nie tylko, polecam :) 4 porcje: 3 cebule cukrowe 1 cebula czerwona 1,5 łyżki masła klarowanego 2 l bulionu warzywnego (zazwyczaj dzień wcześniej gotuję bulion z marchewek, pietruszki, selera, pora, cebuli i czosnku) szklanka wytrawnego białego(...)piórka i w garnku szklimy na maśle. Połowę zeszklonej cebuli miksujemy. Całość zalewamy winem i chwilę dusimy, po czym dodajemy bulion i gotujemy 25 minut. Dodajemy […] Artykuł Zupa cebulowa z pietruszkowo-pistacjowym pesto pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogZupa zachwyci smakiem nie tylko koneserów brukselki. Składniki 500 g brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 łyżki ryżu 1,2 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% natka pietruszki koperek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewkę obieramy(...)kostkę. Pora kroimy w piórka. Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone (w garnku), mieszając by nie przywarło do dna. Jak będzie „rozdzielone” dodajemy warzywa, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym wrzucamy brukselkę i ryż. Gotujemy kolejne 15 min, od czasu do czasu mieszając. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy
R'n'G Kitchenbiegu. Mamy wrażenie, że czas przyspieszył, a doba skurczyła się. Jest mało czasu na przygotowanie posiłków, ale przecież coś jeść musimy. Właśnie na takie dni mam propozycję: zupa z soczewicy z dodatkiem wędzonki. Danie smaczne, z kilku składników i, co najważniejsze, do przygotowania w krótkim czasie. O tym, że zdrowsze od czegoś(...)chyba przekonywać? :) Składniki: około 150 g soczewicy - użyłam czerwonej, 150-200 g chudej wędzonki - użyłam wędzonki parzonej Premium Nove , 2 średnie pietruszki , kawałek selera , 3 średnie marchewki , 10 cm pora , 2 łyżki oleju , 3 liście laurowe , 2/3 łyżeczki ziela angielskiego , sól , świeżo mielony pieprz do smaku, mały pęczek natki pietruszki . Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennasuchej patelni przesmażamy cebulę w całości. Gdy będzie już mocno zarumieniona, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. 2. W dużym garnku umieszczamy skrzydełka kurczaka, marchewkę, pietruszkę, seler, por, kapustę, podsmażoną cebulkę i czosnek, łodygi lubczyku, puree z dyni, papryczkę chilli, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy wodę (ja wlewam tyle wody, aby przykryła wszystkie składniki + 1 litr(...)doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez około 2,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy trochę wody w trakcie gotowania. 3. Zupę przecedzamy przez drobne sitko, marchewkę odkładamy na bok, resztę wyrzucamy. Marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z ulubionym
My Culinary Artpropozycja to Pomidorówka, ale nie taka tradycyjna, tylko przygotowywana na soku pomidorowym, podana z ryżem i maleńkimi krewetkami koktajlowymi, czyli taka bardziej 'luksusowa' wersja ;)Ja przyznam się Wam, że zupy robię tyle, by wystarczyło na dwa dni, pierwszego podaję pomidorową z makaronem, a drugiego z ryżem, czasami urozmaicam mięsem, tortellini czy- tak jak dziś- krewetkami (moja ulubiona wersja).Tym, którzy(...)oleju pokrojoną cebulę, por i czosnek.Dodać do wywaru warzywnego.Całość zblendować (można pominąć).Wlać sok pomidorowy, od razu też wrzucić krewetki i pod przykryciem gotować 10 minut.Smacznego! :)* ja kupuję koktajlowe krewetki w zalewie- już oczyszczone. Jeżeli są w całości, to trzeba odciąć pancerz, głowę i ogonek. A mrożone krewetki przed dodaniem do zupy odmrozić
Kraina Miodem Płynącaobowiązkowy zestaw do każdej zupy czy sosu,a te suszone to taki element dopełniający smak każdej potrawy. Warzywa do przyprawy suszę sama używając tych wyhodowanych w moim ogrodzie. Obraną marchew,pietruszkę i seler ścieram na tarce na grubych oczkach. Można warzywa pociąć w plasterki,ale te starte na wiórki szybciej się suszą. Por siekam na krążki,cebulę w piórka
Kolorowa kuchnia ElkiMówiłam już, że nie lubię zimy? Jeśli nie, to mówię teraz – nie znoszę tej pory roku. Pomimo, że jest pięknie, biało. Nie cierpię zimy, a już szczególnie prawie w marcu, gdy moje myśli krążą nieubłagalnie wokół wiosny. Nie znoszę tych czapek, szalików, rękawiczek, grubych swetrów, kurtek i ciężkich butów. Nie cierpię wyglądać jak bałwan, nie móc odwrócić głowy(...)zamiast na świeżym powietrzu. Wszystko z nadzieją, że to już ostatnie tygodnie i już za chwilę schowam te wszystkie zimowe ubrania do szafy. Przetrwam. Pomoże mi w tym rozgrzewająca zupa pieczarkowa, ciepła herbata, złote mleko i stos książek, które planuje przeczytać jeszcze przed przyjściem wiosny. Jeśli czekacie tak jak ja i podobnie jak ja szukacie sposobów na rozgrzanie, polecam rozgrzewającą
365 dni dookoła kuchni