Pyszna, rozgrzewająca, jesienna zupa-krem. Bardzo gęsta i oryginalna w smaku, wykonana na mleczku kokosowym i bulionie warzywnym. Całość przenika smak pieczonego czosnku, cynamonu i chilli
Pora na pora i pomidoraW Biedronce tydzień azjatycki "Odkryj smaki Azji" (gazetka <klik> ). W obszernej ofercie dostępne jest mleczko kokosowe za 3,49 zł/400 ml, grzyby
Pora na pora i pomidoraKokosowy chłodnik z melona i limonki to zupa numer jeden tego lata! Zakochałam się w tym połączeniu. Robię ją drugi raz w tym tygodniu. Ten wegański
Pora na pora i pomidoraChłodnik zachwycający kolorem, smakiem i orzeźwieniem. Idealny na takie piękne majowe dni. Nic tylko jechać po świeża botwinkę.
Pora na pora i pomidoraIdealne połączenie ostrości czosnku, imbiru, cebuli z łagodnością mleka kokosowego i kwaskiem cytryny. Pyszna zupa tajska! Składniki (4-6 porcji): puszka mleka kokosowego (400 ml) bulion
Pora na pora i pomidoraPyszna zupa krem z brokuła i szpinaku. Opcja idealna dla wielbicieli gorgonzoli. Wyrazisty smak i śliczny kolor. Do tego chrupiące, prażone pestki dyni
Pora na pora i pomidoraWiosna za oknem, to i w kuchni się zazieleniło. Zielone szparagi, koktajle, smoothies, sałatki i zupy. Jest w czym wybierać. Mimo pięknej pogody zdecydowałam się na zieloną zupę. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej, lub dodać do niej trochę mięsiwa. Warto pamiętać, że zielone warzywa uznawane są za najzdrowsze. Zawierają mnóstwo witamin, m.in. witaminę C, kwas foliowy, a także żelazo(...)zeszkli, dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojony por (białą i zieloną część). Warzywa smażymy przez chwilę, często mieszając, po czym dodajemy mięso mielone i dalej smażymy mieszając. Po około 10 minutach dodajemy pozostałe składniki: pokrojony w małe kawałki brokuł i cukinię oraz liście szpinaku. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut. Zupę miksujemy na krem i przyprawiamy solą
Smakowity Blog KulinarnyPożywny i smaczny krupnik na moich ulubionych żołądeczkach. Do zupy dodałam tym razem kaszę bulgur, która ostatnio często gości na moim stole. składniki: 700 g żołądków drobiowych, u mnie z kurczaka 3 l wody 1 cebula 3 listki laurowe sól 1 pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść pora i selera) 4 duże ziemniaki 2-3 marchewki 3/4 szklanki kaszy bulgur garść(...)się ugotują. Od czasu do czasu przemieszać aby kasza nie przywarła do garnka. Doprawić jeszcze solą do smaku jeśli potrzeba. Garnek zestawić z ognia. Dodać natkę pietruszki oraz mleko. Zupę wymieszać i można podawać
Monia miesza i gotujezupa należy do dań po których ciągle chce się jej więcej i więcej . Nie jest zbytnio sycąca , ale swoim smakiem i aromatem sprawia , że talerz szybko się opróżnia . składniki na 4 porcje włoszczyzna ( 2 marchewki , pietruszka , pół selera , pół pora , cebula , ząbek czosnku ) 1 udko z kurczaka 40 dag pieczarek 5 dużych ziemniaków ziemniaków kilka liści laurowych kilka(...)umytą i pokrojoną w kostkę włoszczyznę i ziemniaki , kilka liści laurowych , ziele angielskie i pieczarki pokrojone w plastry .Wszystko gotujemy do miękkości warzyw i mięsa , doprawiamy solą i pieprzem . Zupę rozprowadzamy śmietaną i podajemy z natką pietruszki
Smakowite Daniapozbawiamy pestek. Następnie prażymy je lub dusimy w niewielkiej ilości wody. Przygotowujemy kaszkę – mieszamy ją z podgrzaną wodą. A następnie miksujemy ją z jabłkiem i siemieniem na mus. Zupa mus z dyni (od 6 miesiąca życia) drobno pokrojony miąższ dyni (około 0,5 szkl) 1 pokrojony ziemniak pół szklanki wody mały kawałek marchewki Przygotowanie: Dynię, marchew i ziemniaka gotujemy(...)miesiąca życia) 0,5 małej cebuli 2-3 marchewki kawałek pora 2 ziemniaki 2 pomidory – sparz je najpierw i obierz ze skórki 1 szklanka domowego bulionu warzywnego 0,5 szklanki mrożonego zielonego groszku natka pietruszki Przygotowanie: Obrane warzywa gotujemy do miękkości w bulionie. Zupę miksujemy przed podaniem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Placuszki z kaszy manny (od 9 miesiąca
Słodkie okruszkidanie. Takie treściwe zupy gotuję jedynie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasze zapotrzebowanie na energię jest zdecydowanie największe :)) Obowiązkowo wtedy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Składniki: 3 m archewki ( u mnie dodatkowo 1/2 puszki mini marchewek, które zostały mi od sałatki)) 1 pietruszka biała część z 1 pora mały kalafior 1 ząbek czosnku 3 łodygi selera naciowego(...)natka pietruszki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie Zacierki: 1/2 szkl. mąki pszennej woda Wykonanie: Marchew, pietruszkę kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce na dużych oczkach. Seler naciowy, por kroimy w paski. Kalafior rozdrabniamy. Warzywa zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku. Przygotowujemy zacierki
Walijskie PichcenieWitajcie:) zapraszam dzisiaj na pyszną aromatyczną zupkę z młodych buraczków. Składniki: 2,5 l wody 1 duży pęczek botwinki + 3 małe buraczki 1 duża marchewka kawałek pora 3 gałązki lubczyku 1 udko z kurczaka 4 jajka 5 ziemniaków 1 szklanka śmietanki 12% sól,pieprz ewentualnie warzywko do smaku kilka gałązek pietruszki i selera Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy(...)się zagotuje dodajemy sól lub 2 łyżki przyprawy warzywko, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż mięso lekko zmięknie, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dolewamy resztę wody. Zupę gotujemy tak długo aż ziemniaki i buraczki będą miękkie.Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę lub ósemki jajka, przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem.Gdy zupa lekko przestygnie wlewamy śmietankę
Sama słodycz i szczypta chilirozgrzewająca- za sprawą dodanej papryczka chili i odrobiny kurkumy.Do zupy można dodać filety z dowolnej ryby, ja początkowo robiłam z łososiem, ale po wypróbowaniu z dorszem zdecydowanie wolę tą wersję, jest delikatniejsza w smaku :)Polecam!* bulion warzywny- 1,5l** marchew- 2 szt.* pietruszka- 1 szt.* seler- 1/2 szt.* por- biała część* cebula- 1 szt.* ryż- 150 g* filet z dorsza(...)miękkości ryżu.W międzyczasie wyczyścić filet z dorsza, pokroić w kostkę (tylko nie drobno, bo ryba się rozpadnie) i 2-3 minuty przed końcem czasu gotowania się zupy wrzucić rybę.Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz papryczką chili.Posypać koprem.Smacznego!* w przypadku tej zupy nie polecam wywaru mięsnego- ryba i mięso trochę się tu 'kłóci' :) Można też zrobić na samej wodzie
Kraina Miodem PłynącaTrwa czas spotkań przy grillu. Moim znajomym znudziły się już karkówki więc ostatnio zrobiłam im zupę z grilla. Produkty Hilcona to świeże i zdrowe produkty. Nie zawierają polepszaczy i konserwantów. Marka dba o to aby konsumenci zadowoleni byli nie tylko ze smaku ale i jakością. Hilcona wyszła też na przeciw osobom, które zrezygnowały z mięsa. Ta linia produktów nazywa się(...)czosnku oliwa z oliwek ostra papryka sól, pieprz por Por pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Do żeliwnego garnku na rozgrzaną oliwę z oliwek dodajemy czosnek i cebulę. Grillujemy ok 7 minut. Dodajemy bulion i pomidory. Przyprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem. Pod zamkniętym grillem grillujemy zupę ok 20 minut. Następnie dodajemy tortellone i grillujemy
Kuchnia w oparach