Pora pokroić na półplasterki, cebulę w piórka a czosnek drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić warzywa i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż będą miękkie (ok 30 minut). W połowie duszenia dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wlać bulion i gotować jeszcze ok 10 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Połowę zupy odlać
Smakołyki Asinajwyższej klasy. Szykujemy wszystkie składniki – pora rozcinamy wzdłuż zachowując piętkę która przytrzyma liście i płuczemy go dokładnie pod bieżąca wodą z piasku, który gromadzi się w pomiędzy listkami. Osuszamy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Filet z łososia pozbawiamy skóry (można ją zamrozić i wykorzystać później, np. do zrobienia bulionu do zupy miso lub do każdej innej zupy rybnej(...)wodzie, następnie parzę je wrzątkiem. Bezwzględnie zawsze pamiętajcie o umyciu jajek przed jedzeniem ich na surowo — pałeczki salmonelli giną już w temperaturze 65°C. Mięso łososia mieszamy z pokrojonym porem i płatkami chili, dodajemy jasny sos sojowy (dla słoności, do tatara ciemny sos sojowy się nie nadaje), żółtko, olej sezamowy (dla smaku – nie używajcie tutaj żadnego innego). Klasyczny sos Sriracha
Karo in the Kitchenpora. Zalałem wodą, dodałem ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy. Doprowadziłem do wrzenia, gotowałem do miękkości, odcedziłem. Warzywa i przyprawy zachowałem. Do wywaru z warzyw dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki, gotowałem do ich miękkości, odcedziłem. Usunąłem przyprawy. Grzyby i warzywa drobno posiekałem. Wrzuciłem do wywaru. Z masła, drobno posiekanej cebuli i mąki zrobiłem zasmażkę, dodałem do zupy, zagotowałem, doprawiłem
R'n'G Kitchenmałe pietruszki - 3 kostki bulionowe - śmietana 18% (4-5 łyżek) - sól - pieprz - maggi - pieprz kajeński - koperek Przygotowanie: Do garnka wlać 2 litry zimnej wody. Włożyć umyte i obrane por, marchewki, seler oraz pietruszki, Gotować około 15 minut, następnie wyrzucić wszystko poza marchewką (tę ostatnią pokroić w plasterki). Dodać pokrojone ziemniaki i różyczki kalafiora. Wymieszać z kostkami bulionowymi i gotować(...)ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i gotować jeszcze 15-20 minut uważając, żeby nie rozgotować kalafiora. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy i wymieszać z zawartością garnka nie doprowadzając do ponownego zagotowania. Całość doprawić solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Podawać ze świeżo posiekanym koperkiem
W poszukiwaniu inspiracjidigotuje.blogspot.com Zupę ze świeżych pomidorów przeważnie przyrządzam w sezonie, gdzie jest ich pod dostatkiem, ale w okresie zimowym także często ją gotuję. Jest bardzo aromatyczna i smakuje o wiele lepiej niż tradycyjna pomidorówka z koncentratu. 3-4 duże pomidory (mięsiste, dojrzałe) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 7 cm białej części pora (lub średnia cebula) 2 listki laurowe(...)dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych. Do garnka wrzucić pokrojone warzywa (również pomidory; pora/cebulę uprzednio poddusić na maśle). W międzyczasie ugotować makaron (wg przepisu z opakowania). W zupie wymieszać koncentrat pomidorowy/ocet i śmietanę (opcjonalnie). Całość doprawić do smaku (bazylią, solą, pieprzem) i posypać posiekaną zieleniną. Makaron umieścić w miseczkach i zalać zupą
Di gotujePrzygotowanie: kalafior podzielić na małe różyczki, czosnek obrać, wrzucić razem do miski, wymieszać z oliwą i solą po czy upiec w temp. 180 C około 40 minut. Marchewkę i pora obrać, pokroić w talarki, wrzucić do garnka i podsmażyć przez 3 minuty cały czas mieszając na łyżce oliwy dodając tymianek i lubczyk, po czym zalać 1-1,5 wody(...)czasu przemieszać a gdy będzie gotowy dodać do wywaru, gotować jeszcze 10 minut po czym zblendować na gładką masę. Jeść samą, z pieczywem, wyśmienicie pasuje do tej zupy makaron ryżowy! Smacznego
greenscarfchodziła za mną ta zupa :) Barszcz ukraiński SKŁADNIKI: szklanka fasoli białej ( ja niestety byłam zmuszona do użycia czerwonej z puszki- to nie to samo) 4-5 buraków włoszczyzna cebula kilka ziemniaków natka pietruszki 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku bulion na mięsie wołowym ( nie z kostki!) śmietana- ewentualnie sól, pieprz szczypiorek do posypania Jeśli używamy białej(...)plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę zeszkloną cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy). Do zupy ewentualnie wg uznania
MarciochaKucharzySkładniki: 1 mała główka kapusty włoskiej 1/2 brokuła 5 pomidorów 5 ziemniaków kości schabowe lub porcja rosołowa 2 marchewki kawałek pora 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka
czarrna od kuchniLato lubię najbardziej z racji dostępu do świeżych owoców i warzyw. O tej porze roku smakują najlepiej i mają najwięcej wartości odżywczych. Wariacji na naleśniki możemy
Kuchnia Pełna PasjiRosołek,..ale tym razem z dodatkiem rybki. 30 dkg fileta z ryby 2 marchewki 10-15 dkg fasolki szparagowej 1 por [biała część] sól, domowa wegeta
Moje domowe kucharzenieCzasami ze "sprzątania" lodówki, można wyczarować bardzo smaczne potrawy. Uwielbiamy takie kuchenne freestyle. Składniki 100 g małych pieczarek 1 duży por 2 marchewki 1
R'n'G KitchenPrzedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę Produkty: 0,5 kg kiszonej kapusty 2 marchwie 1 selera 1/4 selera 1 pora 3 ząbki czosnku 8 ziarenek
Ugotujmy CośDawno nie jedliśmy rosołku:) Tym razem z pierożkami mięsnymi SKŁADNIKI: noga kurczaka włoszczyzna (por, marchewka, seler, pietruszka, cebula, kapusta włoska) sól, ziarenka pieprzu, lubczyk, liść
MarciochaKucharzySkładniki: 1 korpus z kury 500 g wołowiny-szponder 3 l wody 4 średnie marchewki 1 seler 1 mały por 2 średnie pietruszki 1 cebula 1
O kuchni z uczuciemJakiś czas temu proponowałam wam rozebranie gęsi na części i zrobienie z niej potraw, których do tej pory nie robiliście. Ja tak zrobiłam i dzięki temu
Bernika - moj kulinarny pamietnik