gotującej się zupy śmietankę kokosową. Całość przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Osoby nie unikające nabiału mogą dodać śmietany i startego parmezanu podczas miksowania lub po podaniu na talerz.Podawać z całymi główkami szparagów, płatkami migdałowymi, uprażonymi chipsami boczku, bazylią lub wspomnianym parmezanem i śmietaną. Osoby na redukcji mogą zastąpić rosół bulionem warzywnym (marchew, pietruszka, seler, por, przyprawy(...)dodatków: 1505 g, 1117 kcal, B 53 g, T 110 g, W 28 g. W 100 g: 74 kcal, B 4 g, T 7 g, W 2 g. Artykuł ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu, laktozy i jajek) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFpassacie Jamar . Podaję ją także z ryżem, gotową zupę można zaprawić śmietaną, dziś jednak pominęłam ten krok. Dzięki czemu wyraziście czuć pomidory z passaty Jamar . Składniki: szponder wołowy 500 g 3-4 uda z kurczaka ewentualnie kilka skrzydełek, pałek z kurczaka opakowanie w kartonie passaty Jamar 4 marchewki 2 pietruszki 1 por, tylko biała część 1 duża cebula przypalona(...)ziele, pieprz ziarnisty, doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy delikatnie na mniejszym ogniu, w międzyczasie zbieramy z wierzchu powstające szumowiny, gdy warzywa będą miękkie dodajemy przyprawy i passatę Jamar , mieszamy, zupę podajemy posypaną natką lub koperkiem z makaronem lub ryżem. Dla tych co lubią właśnie na koniec powinni zabielić zupę śmietaną. Smacznego
Zasmakuj Kuchnimieszając przez około 5 minut, aż por zmięknie. Nie rumienimy za bardzo. Dodajemy pokrojone ziemniaki, a po chwili także podzielony na różyczki brokuł wraz z drobno pokrojonymi łodyżkami. Wlewamy gorący bulion lub wodę i gotujemy, przez około 10 minut, aż brokuły i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy liście jarmużu i gotujemy kolejne 5 minut. Zupę miksujemy na gładki krem i ewentualnie
cool and mintyniewalająca smakiem i aromatem. Idealna na chłodne dni, sycąca zupa gołąbkowa. Jeżeli jeszcze jej nie gotowaliście to najwyższy czas ją przygotować. Polecam. SKŁADNIKI : 300 g kapusty białej 300 g mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki oleju 1 marchew, kawałek selera i selera naciowego 3 ząbki czosnku por ( biała część ) 100 g 1 woreczek ryżu(...)całą jarzynę, liść, ziela i pieprz w ziarnkach, wodę, jarzynkę, przecier i ryż. Zamykamy dzban i gotujemy 20 minut 120 %. Po 15 minutach temperaturę zmniejszamy an 80-90 %. Zupę doprawiamy do smaku w razie potrzeby. Czas gotowania wydłużamy jeszcze o 10 minut. Zupę podajemy ciepłą. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliprzyrządzenie. Zdziwiłam się trochę gdyż Mąż amatorem zup nie jest, a jeśli już to preferuje tradycyjne smaki jak na przykład ogórkowa . A tu serową proponuje? Trzeba korzystać pomyślałam. Przepis, prosty, a efekt? Wypróbujcie i sami oceńcie. Składniki (na niewielki garnek): 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera liście pora do smaku 2 serki topione typu gouda 3-4 plastry(...)serki i ucieramy na jednolitą masę. Rozprowadzamy w reszcie bulionu i zagotowujemy. W tym samym czasie na patelni przysmażamy (nie zrumieniając) posiekany w kostkę czosnek z cebulą. Wrzucamy do zupy. Na tej samej patelni zrumieniamy wędzonkę w cieniutkich plastrach lub w kostce. Również dodajemy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej do smaku. W razie potrzeby leciutko zagęszczamy łyżką
Kuchnia po mojemuzadanie gdy chcemy ze sobą zabrać np. zmiksowaną zupę dla dziecka. Wykonanie z wysokiej jakości szkła hartowanego umożliwia mycie pojemników w zmywarce, przechowywanie w zamrażarce oraz stosowanie ich w kuchence mikrofalowej. Więcej do poczytania na stronie internetowej. Polecam. Składniki: 30 dag fileta z indyka 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka ½ pora 15 dag mrożonego groszku 10 dag brukselki(...)sól do smaku i doprowadzam do wrzenia, w tym czasie obieram resztę warzyw, kroję dodaję do garnka z mięsem, wsypuję ziele angielskie, dodaję liść laurowy, wsypuję groszek zielony, gotuję zupę na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Na kilka minut przed końcem gotowania wsypuję makaron, gotuję jeszcze chwilę, doprawiam solą do smaku, zabielam śmietanką i zestawiam z ognia
Wanilia i KardamonJeśli lubicie zupy - kremy, mam dla Was propozycję na krem z ziemniaków. Kolory ziemi, delikatna nuta kminku i chrupiące nasiona. Tak trochę przaśnie się zrobiło :) Składniki : 4 łyżki oliwy z oliwek 0,5 kg ziemniaków 1 duża cebula mały kawałek selera (40 g) biała część niewielkiego pora 4 ząbki czosnku 500 ml - 750 ml bulionu warzywnego (może być(...)Maggi 1 czubata łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku 50 g ziaren słonecznika 50 g pestek dyni ( u mnie ziarna Skworcu ) Wykonanie: Warzywa: ziemniaki, cebulę, seler, pora obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na patelni na kilku łyżkach oliwy (około 20 minut). Warzywa powinny się lekko zrumienić. Dodajemy czosnek pokrojony w kostkę i podsmażamy jeszcze
Smak mojego domutaką nazwą znajduje się przepis w zeszycie mojej Mamy. Zupa doskonale sprawdza się podczas rodzinnych przyjęć, ponieważ przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż ugotowanie flaków czy rosołu. Smakuje wszystkim, kto jej spróbował. Ja gotowałam ją samodzielnie po raz pierwszy na życzenie Męża, bo bardzo mu smakuje i zawsze powtarzał, że powinnam i ja spróbować :) smak wyszedł identyczny jak w wykonaniu(...)rozgrzanym maśle, po chwili dodajemy posiekane pory, a po 3 minutach pokrojone pieczarki. Dusimy do miękkości (około 10 minut). W międzyczasie kroimy parówki w 0,5-1cm plasterki. Wrzucamy do garnka. Jeśli trzeba - podlewamy w trakcie gotowania przegotowaną gorącą wodą. Po kilku minutach dolewamy tyle wrzątku, aby uzyskać konsystencję zupy, dodajemy koncentrat, przyprawy, śmietanę, zagotowujemy
Kolorowy Przepisownikpomysł na pożywny obiad, taką sycącą zupą można nakarmić całą rodzinę , można ją zrobić szybko po powrocie z pracy, całość przygotowania zajmie 30 minut. Składniki: 80 dag ziemniaków 30 dag surowego łososia 1 łyżeczka soku z cytryny 20 dag kremowego serka topionego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół do ryb 3 duże pory 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła(...)bulionu warzywnego Sól lub jarzynka do smaku Pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki skrobiemy, płuczemy kroimy w kostkę, umyte pory w pół krążki, w garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy por, przeciśnięty przez praskę czosnek i ziemniaki, podduszamy chwilę pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Zalewamy rosołem, gotujemy do miękkości, doprawiając do smaku solą ewentualnie jarzynką i pieprzem, pod koniec gotowania
Wanilia i KardamonPo długiej przerwie I prośbach ;) mojej rodzinki zagościł na naszym stole rosół. Jak ugotować dobry rosół? Przede wszystkim nie można się spieszyć...gotowanie rosołu
Smaki Edytykostki rosołowej - 1 marchewka - 1/4 selera - pół białej części pora - 1 pietruszka - łyżka mąki - ocet do smaku ( ja wlałam 1/2 łyżki) - 2 łyżki śmietany Wykonanie: Myjemy mięso, wkładamy do garnka i zalewamy 2l wody trochę solimy i gotujemy. Gdy mięso będzie na wpół ugotowane myjemy włoszczyznę i wkładamy do zupy i dalej gotujemy, wrzucamy liścia laurowego. Gdy mięso będzie już
Tanio szybko zdrowojego ulubionych zup. No ja tak się zastanawiam co w niej można nie lubić, ale o gustach się nie dyskutuje, jak ktoś nie lubi, to jego sprawa :-). Miłego i ciepłego dzionka Wam życzę, bo u mnie zimno, wieje i mokro brrrrr. Pozdrawiam :-) Składniki: 6 skrzydełek z kurczaka 2 większe marchewki 3 większe ziemniaki 1/2 pora 1 pietruszka kawałek selera natka(...)angielskie i gotuję bulion. W międzyczasie kroję w kostkę warzywa. Jak skrzydełka będą miękkie, to je wyjmuję, do bulionu wrzucam warzywa. Skrzydełka studzę i obieram mięso, które dodaję do zupy. Ja warzywa będą robiły się miękkie dodaję kaszę. Gotuję do momentu aż napęczniej, dorzucam pokrojoną natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem. Zupę można zabielić śmietaną, u mnie wersja bez. Smacznego
kruche babeczkiUsiądź… Poczęstuję Cię czymś dobrym… Składniki: (na 4 porcje) bulion 2 kurze skrzydełka 1 marchewka 1/3 selera 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula kawałek pora marynata do kurczaka 1 duża pierś kurczaka pojedyncza 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka curry sok z 1 limonki 1/2 łyżeczki sypkiej(...)oliwę, przyprawy, sok z limonki, sól, pieprz oraz 1 pomidora pokrojonego w kosteczkę, całość dokładnie wymieszać, naczynie szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 3-4h zupa: do garnka wlać ok. 300-400ml bulionu (resztę bulionu można wykorzystać do innej zupy), dodać mleczko kokosowe, liście kaffiru i serek topiony, gotować na małym ogniu, aż serek całkiem
Raj dla Podniebieniacoś ciepłego. Jeśli lubicie fasolkę po bretońsku to ta zupa będzie idealna dla Was, ponieważ w smaku nieco ją przypomina. Jest bardzo sycąca i nieco kaloryczna, ale za to doskonale rozgrzewa. Polecam na zimowy obiad :) Składniki: 2 skrzydełka lub żeberko 1 średnia pietruszka 2 średnie marchewki kawałek selera mały kawałek pora 1 puszka białej fasoli 4 ziemniaki kawałek kiełbasy krakowskiej(...)mała cebula 2 łyżeczki mąki Do dużego garnka wlewamy 1,5 l wody i dodajemy skrzydełka lub żeberko. Stawiamy na ogniu. Jarzyny obieramy i kroimy w kostkę, pora kroimy w plasterki. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować dorzucamy jarzyny oraz ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz liście laurowe. Gotujemy na średnim ogniu aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie
My simple kitchenwegetarian… i nie tylko. Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi. Składniki: - ok. 3,5 litra bulionu (do wyboru drobiowy lub warzywny) - 3 marchewki z bulionu - 2 cebule - 2 pomidory - 4 małe słodkie papryki (czerwone i żółte) - czosnek (jak zawsze daję sporo, więc ilość pozostawiam do wyboru) - por (młode części) - 1 łyżeczka mielonego pieprzu(...)gotujemy na sypko, zgodnie z podanym przepisem na opakowaniu. W dużym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy pokrojone w kostkę cebule. Smażymy chwilę do zeszklenia, dodajemy pokrojony w półtalarki por. Czosnek ścieramy na tarce jarzynowej (możemy drobno pokroić), dodajemy do cebuli, posypujemy dwoma łyżeczkami curry. Całość podsmażamy chwilę, aby uwolnić aromat. Soczewicę odcedzamy na sicie i dodajemy do garnka, posypujemy
mojewypiekiinietylko