zupa z porów - 5432 przepisów (strona:213/363)

Zupa grzybowa - kuchnia faceta 136

przepis na klasyczną zupę grzybową w wersji mojego Teścia. A wiadomo, że jak facet gotuje to musi być smaczne :) Wszystkich gotujących zapraszamy do udziału w akcji Kuchnia ekspata Pomóż emigrantom odtworzyć polskie smaki :) Składniki 5–7 dag suszonych grzybów    1 pietruszka średniej wielkości   1 średnia cebula    biała część średniej wielkości pora   ½    selera(...)kostkę bulionową, dodć liść laurowy, ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Kiedy warzywa będą miękkie przecedzić wywar.  Suszone grzyby  pokroić w malutkie kawałki lub lekko zmiksować zupę blenderem. Marchewkę także zmiksować i dodać do zupy. (pozostałych warzyw nie dodajemy) Mąkę wymieszać ze śmietaną lub zimną wodą a następnie zahartować kilkoma łyżkami bulionu i dodać do zupy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa kalafiorowa z koperkiem i makaronem 153

temperatura zelżała nabraliśmy ochoty na ciepłą, ale mimo wszystko lekką zupę. I tu bez głębszego zastanowienia wybór padł na kalafiorową! Przyznaję się bez bicia… pierwszy raz ją ugotowałam i… jadłam! Tak, wiem, że może się to wydać dziwne zwłaszcza, że kalafiora kocham miłością prawdziwą, ale do tej pory obecny był na naszym stole zazwyczaj w postaci gotowanej, a następnie suto(...)miseczki wlewamy śmietankę, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Dolewamy powoli ok. 1/2 szklanki wywaru i mieszamy, aby śmietana się zahartowała. Następnie dolewamy ją do zupy cały czas mieszając. Zupę doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Dorzucamy także ugotowany wcześniej makaron. Koperek myjemy, a następnie drobno siekamy. Na koniec dorzucamy do zupy. Smacznego

MyCookBook.pl
Barszczyk z botwinki. Zupa buraczkowa z botwinką. 175

bardzo zdrowa i smaczna trzeba ja wykorzystać :) Ja swoją zupę przygotowuję na skrzydełkach z kurczaka, ma być lekka, ale równie dobrze smakuje na dowolnej wędzonce, lub jeszcze lżej na bulionie warzywnym. Składniki - 4 skrzydełka z kurczaka - duży pęczek botwinki z średniej wielkości buraczkami - 1 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek pora lub mała cebula - 2 ząbki czosnku - liść laurowy - ziele(...)następnie łodygi i liście, dodaję też gałązkę lubczyku. Doprawiam do smaku majerankiem, kminkiem mielonym.  Na końcu dodaję łyżkę octu jabłkowego lub 2 łyżki soku z cytryny, dzięki temu zupa nie straci buraczkowego koloru. Taka zupę podaję z osobno ugotowanymi młodymi ziemniakami, jajkiem na twardo i zieleniną : np. posiekany koperek, zielona pietruszka, czy szczypior. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa krem ziemniaczana z porem i cebulą 136

kwaśna śmietana 18%. Przygotowanie: Pora kroimy w plasterki, cebule w wiórka, a ziemniaki w drobna kostkę. W   garnku o pojemności ok. 3 l rozgrzewamy olej, szklimy ma nim pora z cebulą, z dodatkiem cukru i jednej łyżeczki soli. Często mieszamy, następnie przykrywamy i dusimy kilka min, nie zapominając o mieszaniu. Następnie dodajemy ziemniaki, zalewamy całość gorącą wodą(...)żeby warzywa przykryć. Dodajemy liście laurowe, pieprz ziołowy, lubczyk i całość gotujemy pod przykryciem do momentu, aż ziemniaki się rozpadną. Dodajemy   kurkumę, kozieradkę, mieszamy i wyjmujemy liście laurowe. Zupę miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji,     rozcieńczamy ok. 0,5 l przegotowanej wody, mieszamy i doprawiamy chili, solą i pieprzem na ostro. Zupę krem podajemy z łyżka gęstej

Moniki Smakołyki
Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym 151

niskiej temperaturze, składniki zachowują większość witamin. Włączam wolnowar na noc, ustawiam opcję low, czas 10 godzin i następny dzień zaczynam od kubka pysznej, gęstej zupy. Jeśli nie lubicie gęstych zup, można ją rozrzedzić bulionem. Na zdrowie:) Porada na dziś: potrawy z soczewicą solimy pod koniec gotowania, w przeciwnym wypadku soczewica  ulegnie stwardnieniu oraz utraci cenne białko. Czerwona soczewica nie wymaga(...)wystarczy ją przepłukać na sicie zimną wodą. Składniki 1 szklanka suszonej czerwonej soczewicy (ind. masur dal) 1 duża czerwona cebula pokrojona w kostkę 1 mała marchewka  1 mały por (tylko biała część) 3 lub 4 mięsiste pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów lub kilka 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 2 ziemniaki lub 1 średni batat około 2 cm kawałek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
pikantna zupa z leszcza 224

dorad, omijając z daleka nasze rodzime gatunki ryb. Nie jest to postępowanie słuszne, o czym właśnie ma wszystkich przekonać aromatyczna i pikantna zupa z naszego leszcza, którego dorodne okazy  spotkać  możemy  w prawie każdym większym zbiorniku wodnym naszego kraju. składniki dla 6-8 osób(...)ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 średnie marchewki 4-5 ziemniaków 4-5 pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 ostra papryka 1 niewielki por kawałek selera 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 3 ząbki czosnku pieprz, sól   nać pietruszki sposób przygotowania Rybę  sprawiamy myjemy, odcinamy głowę, ogon oraz płetwy. Tuszkę leszcza lekko solimy i odstawiamy

Miód i pieprz
Zupa krem z czerwonej soczewicy na mleku kokosowym 92

szybko. Pierwsze skrzypce grają tym razem rozgrzewające, aromatyczne przyprawy, które nie tylko nadaje zupie smaku, ale także złocistego koloru - kumin, kolendra i kurkuma. Uzupełnieniem smaku jest papryczka chilli, słodka papryka oraz czosnek.  Składniki: 2 łyżki oleju kokosowego 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 1/2 pora 2 mała marchewki 400 g ziemniaków 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 litr wody

Życie zaczyna się w kuchni
Linsensuppe - zupa z soczewicy 160

Linsensuppe to niemiecka zupa soczewicowa. U mnie wzbogacona o przyprawę curry, która jest lubiana w Niemczech. Jedliście ją kiedyś? Jest bardzo sycąca, wegańska i smakuje naprawdę świetnie.  Składniki: 200g czerwonej lub brązowej soczewicy 1 por 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 1 cebula 1/2 selera 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki przyprawy curry Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie

Czarnawisienka
Jak przygotować smakowity ramen? 145

niesłabnącym zainteresowaniem. Po „boomie” na wietnamskie przekąski, ostre tajskie smakołyki i sushi przyszła pora na ramen. Skąd pochodzi to danie i jakie składniki potrzebne są do jego przyrządzenia? Na te i inne pytania odpowiedź znajdziesz poniżej. Ojczyzna ramenu Ramen to bez wątpienia najpopularniejsza azjatycka zupa. Danie widnieje w menu wszystkich restauracji specjalizujących się w kuchni z tego regionu. Ostatnio jednak

Tradycyjna Kuchnia
Zielona zupa krem 164

składniki niezbędne dla zdrowia. Dziś w swojej kuchni postawiłam na zielony, a ponieważ uwielbiam zupy w postaci kremu, zaserwowałam porcję zielonych warzyw w takim właśnie wydaniu. Niezwykle prosta i błyskawiczna w przygotowaniu. Smacznego zielonego! Składniki: cukinia średniej wielkości brokuł ok. 250-300 g mrożonego szpinaku por 2-3 ząbki czosnku cebula bulion ok 1,5 l sól, pieprz jogurt naturalny

Nie do chrzanu!
Rosół wołowo-drobiowy z chili 291

innych zup) decydującym o smaku i aromacie jest mięso na jakim ugotujemy naszą zupę. Rosół przygotowuję różnie, raz wyłącznie warzywny, następnie mięsny. Ile kucharek, ile przyzwyczajeń i smaków tyle rosołów Ja zamiennie przygotowuję takie rosoły: – warzywny / wegetariański – wykorzystuję duże ilości warzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku; – z kury – używam

Zasmakuj Kuchni
Zupa kalafiorowa 556

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszna zupa, która smakuje bez względu na pogodę Składniki: 1 mały kalafior 5 skrzydełek kurczaka lub ćwiartka z kurczaka 2-3 średniej wielkości marchewki kawałek selera 1 korzeń pietruszki kawałek zielonej części pora 3 średniej wielkości ziemniaki 1 pęczek koperku 2 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowe Sól

W garach u Gosi
zupa z fasolki szparagowej -wegetariańska 126

Lato jak by się mogło obyć bez zupy z fasolki szparagowej ..? Jest bardzo smaczna ,a mój przepis jest sprawdzonym od lat.Mam nadzieję ,że i Wam przypadnie do gustu 🙂 składniki: 1/2 kg fasolki szparagowej 2 marchwie 1 pietruszka 1/2 pora 1 średnia cebula 2-3 ziemniaki kawałek korzenia selera 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela

Ugotujmy Coś
Rosół wołowo-drobiowy z chili 180

decydującym o smaku i aromacie jest mięso na jakim ugotujemy naszą zupę. Rosół przygotowuję różnie, raz wyłącznie warzywny, następnie mięsny. Ile kucharek, ile przyzwyczajeń i smaków tyle rosołów;) Ja zamiennie przygotowuję takie rosoły: - warzywny / wegetariański - wykorzystuję duże ilości warzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku; - z kury - używam całej lub połówki

Zasmakuj Kuchni
Kapuśniak z warzywami i mięsem mielonym 88

problemów. Zazwyczaj ląduje w nich to, co jest pod ręką do wykorzystania. Większość zup, zazwyczaj najlepsza jest na drugi dzień.  Składniki 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 marchew 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 2 średniej wielkości ziemniaki 3 łyżki oleju 1 por (biała część) 100 g koncentratu pomidorowego 1/2 małej kapusty włoskiej 200 g brokułu

R'n'G Kitchen