Kapryśna ta wiosna... zimno, pada... no, przynajmniej tutaj, bo pewnie są miejsca gdzie jest cieplej... ale było nie było ostrowiecka aura skłoniła mnie do ugotowania zupy fasolowej, bo smaczna, w miarę szybko można ją ugotować (pod warunkiem, że wcześniej namoczy się fasolę) i gdy za oknem bardziej jesiennie niż wiosennie jest idealna na rozgrzewkę :-) a robi się ją tak... SKŁADNIKI(...)szklanka fasoli wędzona wędlina (dowolnie boczek, szynka kiełbasa; im więcej, tym lepiej) 1 marchewka 2 - 3 ziemniaki kawałek selera (nieduży, tak "do smaku") listek pora woda 1 - 2 liście laurowe suszony majeranek sól, pieprz Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc - wciągnie wodę, zmięknie i szybciej się ugotuje. Następnego dnia dolewamy do fasoli wodę (sporo
Czary - gary w kuchnichcecie, żebym pisała wstępy. Krótko: botwinka jest moim smakiem lata podobnie jak ogórki małosolne . B otwinka porcja dla 2 osób: pęczek botwinki marchewka mała pietruszka mały por kawałek selera 2-3 ziemniaki sol 1-2 łyżki octu spirytusowego śmietana 18% 1 litr wody 1. Włoszczyznę obieramy i gotujemy w 1 litrze wody z 1 łyżką soli(...)zagotuje, dorzucamy buraki i pokrojone łodygi, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. 4. W tym czasie obieramy i kroimy ziemniaki w kostkę. Przed dorzuceniem ich do zupy wyjmujemy włoszczyznę. Marchewkę kroimy w pół talarki i dodajemy do zupy. Reszta włoszczyzny nie będzie nam już potrzebna. 5. Zupę wraz z dodanymi ziemniakami doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
Perfect home lifewęgierskiej kuchni, a ktoś powiedział, że Halászlé to najlepsza zupa rybna na świecie... O ile nie ma się uczulenia na paprykę, naprawdę ciężko się z tym stwierdzeniem nie zgodzić. ;) Wszystko w związku z tym przepisem byłoby w porządku, gdyby nie fakt, że W CENTRUM WARMII, gdzie o tej porze roku turystyka nadjeziorna wre, nigdzie nie można dostać dobrej, świeżej(...)wywaru wrzucamy podsmażoną paprykę z marchwią i czosnkiem, gotujemy około 10 minut. Następne w garnku powinny wylądować pokrojone w grube plastry pomidory. Te nie mogą się brzydko rozpaść, podgotowujemy zupę jeszcze tylko krótką chwilę. W każdym talerzu powinien znaleźć się przynajmniej jeden kawałek ryby i krążek cebuli z pierwszej części gotowania wywaru. Jak każdą zupę, można i nawet wskazane jest
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki: 40 dkg kapusty kwaszonej 4 dkg cebuli 50 dkg ziemniaków 5 dkg słoniny ziele angielskie 2 liście laurowe 12 dkg kości marchew pietruszka kawałek pora (4 cm) plaster selera (o grubości 1 cm) sól do smaku 2 szt ziela angielskiego papryka mielona ( tyle co mieści się na czubku noża) łyżka pokrojonej natki pietruszki Sposób przygotowania: Przygotować wywar z kości(...)dodatkiem soli. Włoszczyznę z wywaru pokroić w paski. Do ugotowanych ziemniaków dodać gorącą kapustę z wywarem, włoszczyznę, paprykę i zagotować. Na stopionej słoninie poddusić resztę cebuli pokrojonej w kostkę. Zupę okrasić słoniną z cebulką, doprawić solą do smaku. Do porcji kapuśniaku dodawać drobno pokrojoną zieloną pietruszkę. Podawać z chlebem
Przepisy kulinarne babci Antoninybardzo pożywną. Oczywiście składniki są zupełnie inne, ale to nieuchwytne coś pokierowało moje myśli ku wizji militarnego pikniku ;) Może to jednak po prostu aromat wędzonki, a nie żadne coś? Zupa serowa, jeśli użyjecie do niej wbrew moim radom w przepisie piwa z większą ilością chmielowej goryczki (jak typowe środkowoeuropejskie pilsy i lagery), także może okazać się świetna. To zależy(...)gustu. Wydaje mi się, że klimaty wspomniane na początku zostaną jeszcze spotęgowane. Będzie męsko, ostro i bezkompromisowo - sami zdecydujcie, czy to Wasza droga ;) Składniki: 2 ziemniaki 2 marchewki 1 por (biała i jasnozielona część) 1 łyżka pasty paprykowej 1/4 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie) 350 ml bulionu warzywnego 250 ml piwa
zadanie-gotowanieZupa też ważna część obiadu. Choć często pomijana i lekceważona w domowych jadłospisach stanowi łatwy sposób wzbogacania diety o warzywa. Szczególnie jeśli w domu mamy małego smyka warto je przygotowywać. Jedną z najprostszych kompozycji jest jarzynówka. Przyrządzana w każdym domu na kilka sposobów. U mnie na co najmniej dwa. Tu przedstawię ten bardziej lubiany a zarazem zdrowszy wariant. Najlepiej smakuje(...)porem i vegetą. Kiedy mięso jest miękkie wyjmujemy je do obrania. Wrzucamy starte na tarce o grubych oczkach warzywa. Gotujemy kilka - kilkanaście minut na wolnym ogniu. Tyla wystarczy by warzywa zmiękły. Można teraz przygotować zacierki: w małej miseczce za pomocą palców zacieramy mąkę dodając po trochu wody. Powstałe w ten sposób kluseczki na bieżąco wrzucamy do gotującej się zupy
Kuchnia po mojemukroję w kostkę, marchewkę, pietruszkę oraz pora w plasterki (lub półplasterki). Z włoszczyzny biorę również po jednej większej gałązce liści selera i pietruszki, siekam. Mięso wyjmuję z wywaru, wrzucam warzywa, dodaję lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuję kolejne 20 minut. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Na koniec wrzucam do zupy świeży koperek i obrane mięso (jeśli
JejKuchniarosołek rodzinie, a że synowie chętnie się nim zajadają tym bardziej jestem zadowolona. Składniki: skrzydło indycze i skrzydło gęsie 2 cebule 1/2 selera 2 pietruszki 4 marchwie 1 por biała część 2 ziela ang 2 listki laurowe garść makaronu zwierzątka Makarony Polskie kilka ziarenek pieprzu sól,pieprz do smaku świeże gałązki oregano Wykonanie: Skrzydła zalewamy ok 5 l wody.Dodajemy(...)zagotuje zbieramy sukcesywanie powstałe szumowiny. Po ok pól godzinie dodajemy warzywa w całości. Doprawiamy wg uznania sola,pieprzem.Gotujemy do ich miękkości.Na sam koniec na 5 minut przed wyłaczeniem zupy dodaję oregano. Marchew do rosołu kroję dopiero po ugotowaniu. Pietruszkę też. Do rosołu dodaje wcześniej ugotowany makaron
Z Majeczką w kuchniJestem mega fanką zup. Uwielbiam i nie wyobrażam sobie obiadu bez niej.Dlatego dzisiaj zaproponuję Wam oryginalną ogórkową z ryżem. Dawno dawno temu, jadłam podobną w uzdrowisku
pieprzny smaczekjakiegoś wymyślnego przepisu... Ale to inna bajka :) Składniki na zupę: ok. 500 g mięsa z łopatki wieprzowej/wołowej lub pomieszane oba 2 papryki 1 cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 pomidory lub pomidory z puszki ok. 400 ml passaty pomidorowej lub koncentrat pomidorowy pół pęczka włoszczyzny (marchewka, seler, por, pietruszka) 7 ziemniaków przyprawy - pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra(...)mięsa. Jeśli nie, to przerzucamy mięso i warzywa do garnka. Dolewamy wody, jeśli jest jej mało. Wrzucamy ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie, czyli z 20 minut. Jeśli zupa tego wymaga, doprawiamy do smaku. 4. Jeśli zupa jest za rzadka (bo przesadziliśmy z wodą), to możemy zagęścić zupę mąką - najlepiej odlać trochę płynu do szklanki, dodać mąkę, wymieszać i dolać
dobra gospodyni dom wesołym czyniZapiekanka z chleba tostowego z duszonymi porami, szynką, serem żółtym i ananasem. Składniki układamy warstwowo, zaczynając i kończąc na zgrillowanym chlebie tostowym, a przed włożeniem do
Kuchnia MagdaLenydzięki której podkręcamy żółty kolor kukurydzy. Zupa – krem ze świeżej kukurydzy pięknie się prezentuje na talerzu oraz świetnie smakuje. Gorąco polecam w sezonie na świeże i słodziutkie kolby kukurydzy! Składniki: (4-6 porcji) 5-6 skrzydełek z kurczaka 2 l wody 1 duża pietruszka 2 duże marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 por (biała część) 1/2 łyżeczki soli(...)Przygotowanie: Skrzydełka umyć, włożyć do garnka. Zalać zimną wodą. Marchewkę, pietruszkę umyć, obrać i pokroić na kawałki. Dodać do garnka. Gałązki selera umyć, pokroić na trzy części. Umytego pora pokroić na talarki. Razem z selerem dodać do wody ze skrzydełkami. Wsypać 1/2 łyżeczki soli. Zagotować. Przykryć. Zmniejszyć ogień i gotować 1 h – 1 h 20 minut (do miękkości skrzydełek
Moja Delicjażałuję bardzo :)) Tak więc zupa ogonowa jest moim debiutem w gotowaniu i smakowaniu :). A wszystkich, którzy dotychczas jej nie jedli gorąco zachęcam do spróbowania, bo jest pyszna! Szczerze żałuję, że ... "dojrzałam" do jej gotowania tak późno ... Składniki: 2 ogony wie przowe 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 1 cebula kilka suszonych grzybów(...)wywaru, a do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz wlewamy zawartość naszej patelni. Warzywa kroimy w drobną kostkę, a ogony obieramy z mięsa i dodajemy ponownie do zupy. Całość gotujemy jeszcze około 20 minut
Walijskie Pichceniegarść fasolki maslowej ,lub szparagowej - 1-2 marchewki pokrojona w kostkę -kawałek pora pokrojonego w kostkę -1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę - nieduży kawałek selera pokrojony w kostkę -pół głowki posiekanej kapusty(...)warzywa i przyprawy Gotować na małym gazie do momentu kiedy warzywa będą miękkie, następnie wlać sok pomidorowy W momencie gdy warzywa będą miękkie, w kubku umieścić śmietanę ,dolac troszkę zupy i dokładnie wymieszać zawartość Otrzymaną mieszaninę przelać do garnka i wymieszać Do zupy nasypać pieprzu, soli i papryki wg uznania oraz wcisnąć czosnek, Na koniec wsypać
w mojej kuchniulubionych zup. Ja podaję ją z makaronem. Składniki: 1,5 kg miękkich, mocno dojrzałych pomidorów 2,5 litra wody porcja rosołowa 2 skrzydełka 2 łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw, ziół i przypraw) 20 ziaren pieprzu czarnego 10 ziaren ziela angielskiego liść laurowy sól do smaku mały seler i latem 3 duże świeże liście selera mały por 1 cebula(...)ziele angielskie, liść laurowy, sól i całość gotujemy na małym ogniu. Co jakiś czas zdejmujemy szumowinę. Po 40 minutach dodajemy warzywa i zieleninę. Po kolejnych 40 minutach wyciągamy z zupy warzywa, zieleninę i mięso. Dolewamy przetarte pomidory, całość zagotowujemy. Mięso oddzielamy od kości, i wrzucamy ponownie do zupy. Marchewkę kroimy na krążki i ponownie wrzucamy do zupy. Ponieważ ja lubię
Smak mojego domu