zupa z porów - 5432 przepisów (strona:227/363)

Zupa marchewkowa z groszkiem 86

tarce o dużych oczkach. Por kroimy na piórka. Warzywa podsmażamy na rozgrzanym maśle, zalewamy wodą (1,5 l), wsypujemy ½ łyżeczki soli, dodajemy liść kaffiru i gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą al dente. Następnie wsypujemy ryż, dodajemy estragon oraz groszek wraz z zalewą. Dzięki temu, będziemy mieli dodatkowy, fajny akcent smakowy w zupie. Całość gotujemy do miękkości ryżu. Do smaku

R'n'G Kitchen
EKSPRESOWA OGÓRKOWA 141

Szybka zupa z ogórków kiszonych, ziemniaków i korzeniowych warzyw. Ugotowana na bulionie (warzywnym, drobiowym, rosole), zaprawiona kwaśną, homogenizowaną śmietaną i podana z koperkiem lub/i szczypiorkiem.  Jeśli nie możecie lub nie chcecie gotować bulionu, podaną w przepisie jego ilość,  zastąpcie wodą wymieszaną z 3 łyżkami sosu sojowego lub użyjcie ekologicznej kostki bulionowej.  Zupkę można gotować przez cały(...)porze roku smakuje chyba najlepiej. SKŁADNIKI / 6 porcji 25 g masła 1 łyżka oliwy 1,5 litra bulionu (warzywnego, drobiowego, rosołu)  3 średnie ziemniaki 6 średnich ogórków kiszonych (nie kwaszonych!) + 1 szklanka wody z zalewy 1/2  szklanki śmietany 18% (można dać mniej) włoszczyzna:1 duża marchewka, 1 pietruszka, gruby plaster selera, kawałek pora, 1 mała cebula przyprawy

cool and minty
Wegański żurek z białą kiełbasą z tempehu 118

żuru zaczynamy świąteczne śniadanie. Uwielbiam go za ten kwaskowaty smak, dużą ilość chrzanu i majeranku. Jednak zwykle jadam go bez dodatków. Nie jestem wielkim fanem kiełbas, czy jajek w zupie (chociaż od święta odrobinę przeboleję). Dlatego wpadłem na pomysł, żeby przygotować w pełni wegański żur. Dobry bulion ugotowany na lekko podpalonych warzywach pozwoli nam otrzymać smak wędzonki (można dodatkowo(...)odpowiednim przyprawom smakuje niemal jak prawdziwa! Bardzo polecam w te Święta! * SKŁADNIKI na 6 porcji Wegański żurek: 1,5 litra wody 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 1 por 1 cebula 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 300 ml zakwasu na żurek 3 łyżki suszonego majeranku 3 ząbki czosnku 2 łyżki tartego chrzanu 50 ml śmietanki sojowej lub kokosowej

Food Square
Wigilijny rybny kapuśniak 137

przygotowana  na wywarze z karpia to idealna propozycja tradycyjnej wigilijnej zupy w nowatorskiej odsłonie. Wigilijny rybny kapuśniak z pewnością zaskoczy naszych gości i bez wątpienia będzie hitem świątecznej kolacji. Składniki: 2kg karpia 250g kiszonej kapusty 10g suszonych grzybów np. borowików 3 marchewki 2 pietruszki 60g selera 10cm por 2 ząbki czosnku sok i skórka z 1/2 cytryny 5 liści

Szalona Kuchnia Eweliny
Hity Niedzielnego Kucharza: 5 warzywnych makaronów 99

szybkich do przygotowania i tanich, ponieważ warzywa o tej porze roku są niedrogie. Na pewno jedliście już zuccini, bo to najpopularniejsze warzywne spaghetti, ale czy próbowaliście rzephetti?:) Albo spaghetti z dyni makaronowej, która w Ameryce jest nie mniej popularne niż mac&cheese? Albo czy próbowaliście chińskiej zupy, w której pływa zielony makaron, ale nie ryżowy? Nie? To musicie spróbować

Niedzielny kucharz
Domowy rosół z kury – bulion 136

Polecam wam także wypróbowanie przepisu na zupę kalafiorową . Ponadto spróbujcie zupę krem z pasternaka i jabłek . Zobacz mój film z przygotowania rosołu z kury Składniki – Domowy rosół z kury 1 ćwiartka z kurczaka (możecie też dodać całego kurczaka, będzie tłusty rosół) 3 duże marchewki pietruszka pół selera por cebula natka pietruszki 7-10 listków laurowych 7-10 kulek ziela

Kuchennyviral.pl
Wigilijna zupa z karpia 107

jest wyjątkowy. Warto chociaż raz ugotować taką zupę. Być może i Wam przypadnie do gustu :-) Łączny czas przygotowywania:  1 h i 30 min. Ilość porcji:  8-10 Składniki: • 2 głowy i ogony karpi • 2 litry wody • 2 średnie marchewki • 1 mały korzeń pietruszki • kawałek pora - około 10 cm • 1 cebula

AniaGotuje.pl
Przepis #7 Makaron gryczany w sosie porowo- marchewkowym 157

kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę trzemy na tarce a por kroimy w półplasterki. Po czym dodajemy do kurczaka. Dolewamy około 1,5 szklanki wody i gotujemy wszystko przez około 15-20 minut. Doprawiamy przyprawami do smaku.  Pod koniec gotowania dodajemy 2 łyżki śmietany (takiej jak do zupy) i zagotowujemy. Aby, danie było gęstsze dodajemy łyżkę mąki i ponownie

Health-Fit-Life
DaTerra w Porto i quiche ze szpinakiem 141

świeże sałatki, ryż lub kasza, gulasz z tofu i fasoli, zupa krem (akurat trafiliśmy na dyniową) i wiele więcej. Jeżeli nie zmieścisz wszystkiego na talerzu, możesz wziąć dokładkę. Do tego kawa lub świeże soki. Szkoda, że nie można przy stole posiedzieć cały dzień. Niestety restauracja działa w porze lunchu do 15, a później otwiera się na kolację od 19.30. Quiche

Pink Envelope
Barszcz czerwony (bez zakwasu) 138

bójcie się octu i cukru - to one sprawiają, że smak zupy jest zdecydowanie podkreślony, zdecydowanie buraczany... to do dzieła :-)  SKŁADNIKI 5 - 6 dużych buraków ok. 1,5 litra wody Wywar:  5 - 6 skrzydełek z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 2 gałązki natki selera 2 liście pora duży ząbek czosnku 2 listki laurowe 2 ziela angielskie

Czary - gary w kuchni
Chińszczyzna z makaronem ryżowym 175

podawać z kurczakiem, owocami morza i warzywami. Idealny do azjatyckich zup. Chińszczyzna z makaronem ryżowym. Składniki (ilość w zależności od potrzeb): - filety drobiowe - boczek wędzony parzony - ciemny sos sojowy - olej sezamowy - ocet ryżowy - skrobia kukurydziana (na 4 filety 2-3 łyżeczki) - sos ostrygowy - papryka czerwona - jasne części pora - czosnek - papryczki chilli (ilość według uznania) - świeża kolendra - makaron ryżowy   Umyte

mojewypiekiinietylko
Rosół z gęsi ze szczypiorkowymi kluseczkami 151

porcje rosołowe. Je też pakuję oddzielnie i wykorzystuję jako bazę do zup. Z gęsi można ugotować także pyszny rosół. Bardzo aromatyczny i esencjonalny, na pewno zasmakuje wielbicielom rosołów. Składniki: porcja rosołowa z gęsi 5-6 średnich marchewek 3-4 średnie pietruszki pół średniego selera około 12-15 cm pora (z dowolnej strony: białej lub zielonej) pół średniej cebuli (podpieczonej

Codzienna kuchnia niecodzienna
MAKARON ZE SZPARAGAMI PARMEZANEM I ZIOŁAMI 141

Wreszcie nadeszła pora na pyszne, młode i jędrne szparagi. Szybkie w przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi

potrawyregionalne
Krem ziemniaczany z bryndzą i kminkiem 138

Zupę taką jadłam w austriackich Alpach. Ale bez sera. Bardzo mi smakowała. Ostatnio kupiłam w Krakowskim Kredensie bryndzę z kminkiem. Bardzo mi smakowała. Dodałam do zwykłej kartoflanki i było bardzo smacznie.  Wywar warzywny 2 litry biała część pora 1 łyżka oleju 2 łyżki bryndzy z kminkiem 8 średnich ziemniaków 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka papryka słodka

AZgotuj!
Zalewajka na domowym zakwasie żurkowym 122

Wielkanoc zakwas na żur. Przy okazji gotowania którejś z poprzednich zup, przygotowałam zbyt dużo włoszczyzny, dlatego nadmiar zamroziłam w foliowej torebce i teraz były jak znalazł, nie musiałam obierać i ucierać świeżych warzyw :) Zalewajka Składniki: 15 dag startej na dużych oczkach tarki mrożonej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por – ten drobno posiekany) 50 dag ziemniaków – waga po obraniu 1,5 litra

Kuchenne zapiski Edyty