Twierdziła, że są bardzo dobre. Dała mi grzybki, przepis i kazała wypróbować. Tak wyglądają niemki. Przepis na flaczki z niemek. Składniki : 500 gram obgotowanych grzybów 2 średnie marchewki 1/2 por ( tylko biała część ) 1/2 selera 2 kostki rosołowe 3 litry wody 1 łyżka przyprawy do flaków sól, pieprz, magi do smaku 2 łyżki oleju 3 łyżki mąki 2 liście laurowe(...)laurowy, ziele angielskie i warzywa. Gotować 10 minut. Obgotowane niemki pokroić w paski, dodać do wywaru wsypać łyżkę przyprawy do flaków, gotować jeszcze 30 minut. Przygotować zasmażkę. Dodać do zupy, zagotować. Doprawić magi i mielonym pieprzem. Flaczki były pyszne
Darcia w kuchnizupy na samym końcu gotowania. Dlaczego? A to dla tego, że taką wersję bardzo lubi moja rodzina. Ale sposób podania pozostawiam już Wam. Taki biały barszcz można też podać z ziemniakami. Spróbujcie. Składniki: 1,5 litra wody 150 g wędzonego boczku około 800 ml zakwasu pszennego (polecam domowy, ale można użyć kupny w butelce) 2 marchewki 2 pietruszki 1 por(...)wywaru dodajemy pszenny zakwas. Zakwas powinien być dobrze wymieszany. Doprawiamy całość majerankiem, solą i pieprzem. Przyprawy dodajemy stopniowo i próbujemy, wszystko zależy od indywidualnego gustu i użytego zakwasu. Jeśli zupa do podaniu zakwasu wyjdzie zbyt delikatna można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub łyżkę chrzanu (ja często dodaję ząbek czosnku). Gotujemy barszcz kilka minut, cały czas mieszając (powinien zgęstnieć
Słodkie okruszkijuż kiedyś o tym pisałam, ale prawda jest taka, że zupy jem, aczkolwiek nie są to moje ulubione potrawy. Co innego, kiedy na stole pojawiają się zupy "kremowe" z różnymi dodatkami- grzankami, chipsami z boczku czy warzyw. Te, mogę jeść codziennie 😍 Taką z białych warzyw robiłam po raz pierwszy, zainspirowana przepisem P. Ewy Wachowicz. Wyszła gęsta, ale jakoś wolę(...)chłodne dni w sam raz! Składniki dla 4 osób: 2 łyżki masła 82% 3 duże pietruszki 3 ziemniaki ½ główki kalafiora ½ dużego selera 1 biała rzodkiew 1 biała część dużego pora 3 ząbki czosnku 1 mała biała cebula 2 szklanki mleka 250ml koncentratu warzywnego w płynie (Krakus) 1/3 łyżeczki białego pieprzu sól do smaku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo
Kuchnia w czekoladzieazjatyckiej, stanowi np. podstawę popularnej zupy pho. Nadaje potrawie przyjemnego, rozgrzewającego, korzennego smaku. W przepisie możecie zrezygnować z mleka kokosowego, wtedy danie będzie jeszcze lżejsze. Przepis pochodzi z bloga FitMenCook . Składniki: Pulpeciki 500 g krewetek surowych Mały pęczek szczypiorku Mały pęczek kolendry Bulion 1 łyżka oleju 1 szalotka drobno posiekana Pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler) 4 szklanki wody(...)Wlej do niego pół puszki mleka kokosowego, dodaj makaron, posiekaną kapustę, szpinak, marchew, dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z limonki. Posyp papryczką chili i kolendrą. Artykuł Piątek: Niskokaloryczna zupa tajska z krewetkowymi pulpetami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzSkładniki: 4 marchewki 1 pietruszka kawałek selera czerwona papryka obrana ze skórki 3 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka startego świeżego imbiru pół pora cebula 2-3 ziemniaki
Cytryna&Co.Aksamitny krem ze świeżych pomidorów z dodatkiem aromatycznych, wyrazistych w smaku ślimaczków z dużą ilością świeżej bazylii. Składniki: Krem: 2 cebule 15cm pora 2 ząbki czosnku
Szalona Kuchnia EwelinyRosół warzywny z marchewkowym makaronem doskonale łagodzi głód na diecie. Składniki: – włoszczyzna: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 2 cebule –
To co kochamOkoliczne targi i markety obfitują w główki młodej kapusty więc pora zjeść coś dobrego – u nas zupka z młodej kapusty oczywiście w
Kuchenne WariacjeWiele osób dobrze pamięta smak rosołu gotowanego przez babcię … Ja od czasu do czasu przygotowuje rosół jak mam ochotę lub czujemy się źle Składniki: 2 marchwie
Gotowanie-ukZupa pomidorowa ze świeżych pomidorów... Na aromatycznym rosole drobiowym. Z pomidorów podsmażanych na maśle. Zabielona kwaśną śmietaną. Podana z makaronem lub ryżem. Oprószona natką pietruszki. Pyszna, domowa, pachnąca! Składniki: 1 duża ćwiartka z kurczaka (o wadze około 350 g); 14 średnich, dojrzałych pomidorów (łączna waga ok. 2,35 kg); 2 litry zimnej wody 2 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; Biała(...)część pora; 1/4 korzenia selera; Gałązka lubczyku - opcjonalnie; 1 liść laurowy; 1 łyżka masła; 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do potraw np. vegety; 1 czubata łyżeczka białego cukru; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Opakowanie makaronu nitki (250 g) lub ryż; Pęczek natki pietruszki. Sposób przygotowania: Makaron/ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno
Gospodyni Miejskaliście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, maggi ( tą przyprawą na talerzu doprawić). Przygotowanie: Pałki kurczaka i łodygę selera zalać 3L wody i wstawić na palnik do gotowania. Por drobno pokroić, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Warzywa poddusić na maśle. Gdy woda się zagotuje, zszumować z trzy(...)soczewica i reszta warzyw już będą dobre wyjąć mięso i łodygę selera. Podsmażyć chwilkę na patelni (można na tej samej co były duszone warzywa) przecier pomidorowy. Dodać do zupy, zamieszać i ściągnąć z ognia po zagotowaniu. Zupa jest gotowa. Osoby lubiące zupy krem mogą sobie na koniec zblenderować. Smacznego
W kuchni u Monikitamtym roku, w tym roku pewnie na jesieni będzie drugi raz. Przygotowane raz starcza na cały rok, a przechowuje je w słoiczkach i kiedy jest taka potrzeba dodaje do zup, sosów, kotletów itp. Jest to idealna alternatywa dla znanych "warzywek" ze sklepu które co tu dużo mówić są niezdrowe i nie zalecam nikomu ich spożywania. Zakup suszarki jest wydatkiem(...)chociaż raz, a już nigdy nie sięgniecie po sklepowe nie wiadomo co ;) Składniki na około 2-3 słoiczki 200 gramowe: 4 duże marchewki 1 duża cebula 1/2 pora część biała 1/2 główki selera 3 korzenie pietruszki (takie dość spore) natka pietruszki i ewentualnie kilkanaście listków selera 3-4 łyżeczki soli najlepiej himalajskiej 1. Warzywa myjemy i obieramy. Następnie kroimy
Gotowanie...to proste !uzyskać żądaną konsystencję. My lubimy gęstą zupę rybną . Następnie dodajemy połamane w rękach arkusze nori i marchewkę i gotujemy na średnim ogniu aż ziemniaki będą miękkie – my lubimy chrupiącą marchewkę . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy na zimno lub na gorąco – w zależności od upodobań i pory roku Smacznego! Artykuł Fasola mung z rybnym twistem pochodzi
Lamarida.plDelikatna kremowa zupa o aksamitnej konsystencji ..Szybka w przygotowaniu świetnie smakują samozielnie jak i z dodatkami..np.złocistymi grzankami .. składniki: 1/2 opakowania mrożonego kalafiora oraz brokuł 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarna pieprzy 1/2 pora 4 serki topione kremowe sól gałka muszkatołowa szczypta cukru 1/2 pęczka szczypiorku
Ugotujmy Cośpozostało nam tylko wyskoczyć do sklepu po warzywa. Zupa rzeczywiście jest bardzo smaczna, mimo że bezmięsna - możemy szczerze polecić :) Składniki - przepis pochodzi z książki " Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu " Magdaleny Gembackiej (recenzję książki znajdziecie tutaj ) 4 duże kiszone ogórki 1 cebula kawałek białej części pora (5 cm) 1 ząbek czosnku 2 ziemniaki 1 litr
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata