zupa z porów - 5432 przepisów (strona:230/363)

zupa-barszcz czerwony na wywarze kolagenowym 178

kurczaka 1 kurczak , wody tyle aby zakryć mięso i warzywa 1 łyżeczka cukru sól do smaku pieprz do smaku 3-4 marchewki 2-3 pietruszki korzeń kawałek selera pól pora cebula przypieczona w skorce na ogniu główka czosnku nie obrana przekrojona w pół 3-4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskie 5-6 sztuk ziemniaki kawałek boczku plasterki opcjonalnie(...)przecedzić i ostudzić .Można przechowywać gęstą galaretkę bulionową z dużą ilością kolagenu w woreczkach,pojemniczkach .Taka galaretka potem gdy nie mamy czasu przydaje się do sosu ,lub do ugotowania zupy jak dzisiaj u mnie .Do gotowego bulionu dodać włoszczyznę i zagotować do miękkich warzyw. Do części takiego wywaru dolać gotowy zakwas buraczany i zupa gotowa. reszta wywaru kolagenowego do zamrażarki

w mojej kuchni
Żołądki drobiowe ( flaczki drobiowe) 323

zbierają gromy, inni nie potrafią ich sobie odmówić. Niektórzy nie wezmą ich do ust, ale my lubimy flaczki zarówno flaki wołowe, flaki wieprzowe, czy flaczki drobiowe Flaki  do tej pory przygotowywałam z żołądków wołowych lub wieprzowych, gotowałam je na żeberkach, albo innym mięsie, doprawiałam je tak jak nauczono mnie w domu, z majerankiem, gałką muszkatałową i czerwoną papryką. Przykładowy przepis(...)startą gałką muszkatałową, papryką, pieprzem ziołowym i majerankiem. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Przed końcem gotowania dodajemy roztarty majeranek, gotujemy jeszcze 5 minut, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze, dekorujemy świeżym majerankiem. Podajemy z chlebem. Smacznego! The post Żołądki drobiowe ( flaczki drobiowe) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gotowanie bez chemii. Zioła w kuchni. 151

rosołową Sprzymierzeniec każdej zapracowanej i zabieganej pani domu, bowiem przy jej pomocy zupę możemy ugotować w 15 minut. Kostkę rosołową dodajemy również do sosów, mięs, czy makaronów. Czy jednak zupa ugotowana na zlepku wzmacniaczy smaku, soli i chemicznych dodatków naprawdę jest taka smaczna? Ugotowanie prawdziwego, aromatycznego bulionu zajmuje trochę czasu. Nie ma drogi na skróty – wywar musi gotować się około(...)Dodaj cebulę i podsmażony por oraz przyprawy. Gotuj na niewielkim ogniu 2,5-3 godziny, aż warzywa całkowicie zmiękną. Bulion ostudź, wyjmij ziele i liście laurowe, a następnie zmiksuj. Taki zblendowany wywar najwygodniej przełożyć do foremek lub woreczków do lodu i zamrozić. Otrzymasz gotowe porcje kostek rosołowych  Taką kostkę bulionową możesz dodawać do sosów, zup, gulaszu, dań warzywnych… Wszędzie

Pani domowa
Zupa Soto- indonezyjski rosół z kiełkami 191

kiełków soi biała część pora pokrojona w cienkie długie pasemka 6 łyżek mixu do Soto garstka posiekanej kolendry 3 jajka na twardo Wykonanie: Kurczaka pokroić na mniejsze części a cełe udka na pół,oczyścić z ewentualnych resztek piórek i włosków a nastepnie dokładnie upłukać pod bierzącą wodą. Do dużego garnka na zupę wlać 3 litry zimnej wody i umieścić

Sztuka gotowania w/g Samiry
Dżem z cukinii, dżem cukiniowy 264

kulinarne. Świetna do sałatek, zup czy na placki. Ale po raz pierwszy w tym roku spojrzałam na cukinię jako produkt cukierniczy Tak, tak. Ten przepis nie oddaje pełnej „cukierniczności” cukinii, ale niebawem zaproszę Was na pyszne ciacho z cukinią. Co prawda było już ciasto i ciasteczka z dodatkiem cukinii, ale teraz przyszła pora na dżem z cukinii. Mój(...)wydrążenie łyżeczką. Jeśli wydrążycie cukinie niedokładnie, to jedyną karą będą pestki w dżemie. Jeśli Wam to nie przeszkadza, nie musicie się tym zbytnio przejmować. Ja środek cukinii wykorzystałam na zupę a pozostałą część dodałam do leczo. Kombinujcie tak, żeby niczego nie wyrzucać w każdym razie. I fajną odmianą jest miły kolorek tego dżemu. Zazwyczaj dżemy jakie robię mają barwę ciemną

Mieszam w Garnku
Zupa krem z ciecierzycy z pomidorami 124

zaplanować sobie odpowiednio wcześnie :) Zupa krem z ciecierzycy z pomidorami Przepis na ok. 4 porcje Potrzebujemy: - ok. 300 g ciecierzycy suchej - 1 puszka pomidorów (można użyć świeżych, jak ktoś ma) - pół łyżeczki sody oczyszczonej - sól, pieprz Bulion warzywny: 2 duże marchewki 1 średnią pietruszkę  1/3 selera (korzeń) 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 kawałek pora Natkę pietruszki Koperek(...)zblendowania. Dodajemy pomidory i gotujemy  wszystko razem kilka minut. Na koniec dodajemy część ugotowanej ciecierzycy. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. 4. Pozostałą część cieciorki wrzucamy do zupy, doprawiamy koperkiem do smaku i gotowe. Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Aksamitna zupa grzybowa z mrożonych podgrzybków 130

wzmocni smak zupy. Gdybyśmy grzyby wrzucili zamrożone – smak naprawdę mocno by się rozmył i wygotował. W ten sposób zachowujemy cały aromat grzybów.   II DZIEŃ Szykujemy wszystkie pozostałe składniki zupy. W małym głębokim rondlu rozpuszczamy dwie łyżki klarowanego masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy obrane i pokrojone w cienkie plasterki szalotki i suszony tymianek. Smażymy do zeszklenia cebuli, na małym ogniu(...)czasu aż straci przykry, ostry zapach. Do rondla wlewamy wino i gotujemy wszystko na małym ogniu bez przykrycia – połowa wina powinna odparować.   Jeśli używaliście całej gałązki rozmarynu teraz pora ją wyjąć. Po odparowaniu połowy płynu do rondla wrzucamy odmrożone, pocięte na około centymetrowe kawałki grzyby razem z całą zainfuzowaną wodą którą puściły. Wszystko dokładnie mieszamy, garnek nakrywamy pokrywką

Karo in the Kitchen
zupa-barszcz czerwony na wywarze kolagenowym 78

kurczaka 1 kurczak , wody tyle aby zakryć mięso i warzywa 1 łyżeczka cukru sól do smaku pieprz do smaku 3-4 marchewki 2-3 pietruszki korzeń kawałek selera pól pora cebula przypieczona w skorce na ogniu główka czosnku nie obrana przekrojona w pół 3-4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskie 5-6 sztuk ziemniaki kawałek boczku plasterki opcjonalnie(...)przecedzić i ostudzić .Można przechowywać gęstą galaretkę bulionową z dużą ilością kolagenu w woreczkach,pojemniczkach .Taka galaretka potem gdy nie mamy czasu przydaje się do sosu ,lub do ugotowania zupy jak dzisiaj u mnie .Do gotowego bulionu dodać włoszczyznę i zagotować do miękkich warzyw. Do części takiego wywaru dolać gotowy zakwas buraczany i zupa gotowa. reszta wywaru kolagenowego do zamrażarki

mojej kuchni
3 pomysły na dania z kurkami w roli głównej 122

zazwyczaj z dodatkiem śmietany i kawałkiem bagietki. Jak przyrządzić smakowitą zupę krem z kurek? W dużym garnku należy zeszklić cebulę, czosnek, a następnie kurki (minimum 600 g). Potem całość zalać wodą i wsypać do niej ziele angielskie, liść laurowy oraz tradycyjne warzywa na bulion – ziemniaki, marchewki, seler, pietruszki i por. Po ok. 40 minutach, gdy warzywa zmiękną, należy dodać pozostałe

Kuchcik gotuje
Krupnik tradycyjny – jak ugotować? 358

także indyka czy kaczki. Zobacz też: Zupa porowa Zupa pomidorowa Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Rosół – jak ugotować? Przepis na krupnik tradycyjny Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 skrzydełka lub kawałek żeberka 2 duże marchewki 2 średnie pietruszki kawałek selera kawałek białej części pora ziemniak 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej liść laurowy 2 ziarna ziela

Kuchnia Bazylii
Warkocz drożdżowy z nadzieniem mięsnym i jarmużem 150

Z tej porcji wyjdą dwie rolady lub jedna duża. Idealne jako dodatek do zupy krem lub jako danie na kolację. Jeśli podacie na kolację to idealnie

Kuchnia Pokoleń
WZMACNIAJĄCY I REGENERUJĄCY BULION Z WARZYW 157

Jak głosi stara maksyma: niech pożywienie stanie się naszym lekarstwem. Ten bulion właśnie nim jest :). Składniki; 3-4 marchewki oczyszczone i przekrojone 1 por oczyszczony i

Anioły w kuchni
Fritatta ze szparagami i rzodkiewką 155

Szparagi nadają się nie tylko do zupy czy kruchej tarty, korzystajmy z sezonu i delektujmy się smaczną fritattą –to propozycja na leniwe niedzielne śniadanie, zajmuje prawie tyle czasu co smażenie zwykłej jajecznicy, bogactwo smaków i aromatów. Składniki: na dwie porcje: 10 sztuk zielonych szparagów Kawałek pora ½ cukinii ½ czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek cienkiego szczypiorku

Wanilia i Kardamon
Rosół 205

Składniki: 1-2 ćwiartki z kurczaka szponder wołowy, ok. 40 dkg opcjonalnie 20 dkg wątróbki kilka suszonych grzybów 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora

czarrna od kuchni
Flaczki wołowe 102

Troszkę zmodyfikowana wersja flaczków ( z koncentratem pomidorowym ). Składniki 750 g flaczków wołowych (krojonych) 2 marchewki średniej wielkości 1 pietruszka średniej wielkości seler średniej wielkości mały por

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania