Miękkie, delikatne i puszyste, z puszną prażoną cenulką. Idealne jako dodatek do zupy krem lub barszczu. U nie był barszcz czerwony. Wykonanie ciasta – drożdże pokruszyć
Kuchnia PokoleńSKŁADNIKI: mięso mielone 300g marchew 150 g pietruszka 50g seler 100 g kostki rosołowe 2 szt woda 1,5 litra przecier pomidorowy 2 łyżki por 1/3
Darcia w kuchniSkładniki: 1 porcja rosołowa włoszczyzna z młodych polskich warzyw (3-4 marchewki, młoda pietruszka z natką, młody seler z natką, cebula, 1/4 kapusty włoskiej, por) 5
ClauditteMissCookingPrzecieram jeszcze zaspane oczy. Ciemno. Zbyt ciemno jeszcze, by wstać.Ale zegarek ewidentnie pokazuje realną godzinę.Zwlekam się, ociągając. Ubieram w amoku. Zaczyna się pora
W kuchni Karmel-itkiwarzywa zmiękną i oddadzą cały smak, a mięso będzie ugotowane. Następnie wyławiamy wszystko, pozostawiając czysty bulion, do którego wrzucamy startą marchewkę i zostawiamy na kilka minut, by zmiękła. Teraz pora na szpinak. Może być wcześniej rozmrożony, ale nie musi. Mój wyciągnęłam tuż przed wstawieniem skrzydełek, część była nadal zamarznięta, ale okazało się, że to żaden problem :) Gotujemy wszystko przez chwilę(...)świeżo startą, ale jeśli nie mamy całej, może być mielona. Doprawiamy pieprzem i zostawiamy na wolnym ogniu. Nadszedł czas na zrobienie ajlaufu. Mamy dwie opcje - jeśli chcemy, by nasza zupa była gęsta, używamy czterech jajek i tyle samo mąki, jeśli ma by lżejsza - połowę tych składników. Mieszamy je dokładnie, najlepiej widelcem tak, by nie było grudek. Nasze ciasto powinno mieć
Kulinarne zapędy Kokosajeść dzieci, które to przecież uwielbiają łososia i białe ryby. Mam nadzieję, że uda mi się "rybny wątek" rozwinąć na blogu i zachęcić Was do spożywania ryb ;-) PRZEPIS NA ZUPĘ RYBNA Z ŁOSOSIEM I KREWETKAMI 4-6 PORCJI - 300 g filet z łososia bez ości - 300 g filet z morszczuka bez ości (lub np. dorsza) - 150 -200 g wędzonych brzuszków(...)ryżu jaśminowego - papryczka chilli wedle uznania - puszka mleczka kokosowego - 2 pietruszki - 4 marchewki - 2 szalotki - pęczek świeżej kolendry - pieprz cytrynowy - świeże zioła takie jak: tajska bazylia, pachnotka - zielona część pora W dużym garnku ( około 3-4 litrowym), umieść pokrojone w kostkę warzywa: pietruszkę, marchewkę, seler, imbir, przekrojoną na pół cebulę, por. Całość gotuj na małym ogniu. Wyłóż łyżką cedzakową cebule
SMYKWKUCHNIliść laurowy ok.3l wody Kawałek zielonej części pora Śmietanka 30% Mlekovita Sól lub vegetta, świeżo mielony czarny pieprz do smaku opcjonalnie 2 łyżki mąki Wykonanie; Wstawić w garnku skrzydełka wraz z pokrojonymi warzywami, przyprawami ( oprócz szparagów ) oraz jednym pęczkiem drobno posiekanego koperku. Można również dodać pokrojone w kostkę ziemniaki . W mojej zupie ich nie było. Gotować wywar
W garach u Gosilubi tej znakomitej rośliny. Używam jej do wielu dań, mięs, zup, zapiekanek, a także jem go samego zapiekanego z masłem i rozmarynem w piecu. Dziś będzie przepyszna zupa mojego pomysłu na bazie właśnie czosnku. Czego potrzebujemy? -czosnek 8-10 ząbków, posiekanych na drobne plasterki, im cieńsze tym lepiej -3 ziemniaki pokrojone w małe kosteczki -1 cebula posiekana w drobne wiórki(...)posypania -majeranek starty -czosnek niedźwiedzi cięty -biały pieprz -sól, pieprz -śmietana 12% 100ml -1/2 kostki serka topionego "tylżyckiego" -2 marchewki -2 pietruszki -laska selera naciowego -1 seler -1 por -3-4 liście laurowe -kilka ziaren ziela angielskiego -cebula podpalona jak na rosół -ząbek czosnku cały -kromka chleba żytniego Kości zalewamy 2 litrami zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy
BaRepasrosołem z makaronem nie przepadam ale z kluskami mogła bym jeść na okrągło. Zapraszam :) Składniki : 2 udka z kurczaka 1 skrzydło z kaczki 2 marchewki kawałek selera i pora pęczek zieleniny ( lubczyk, pietruszka, liście selera) kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz lub domowa vegeta korzeń pietruszki Składniki na kluseczki : 4 jajka szczypta soli 2 kopiaste szklanki(...)Gotujemy na małym ogniu, gdy woda zacznie się gotować dodajemy sól lub vegetę do smaku, przyznam się Wam że nie wyobrażam sobie dań bez vegety ale domowej oczywiście, zupy z samą solą mi nie smakują. Jajka rozbijamy z wodą, solą i mąką na gładką masę, ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, przekładamy do rękawa cukierniczego, maczamy nóż
Sama słodycz i szczypta chiliporze roku są bardzo popularne dania na rozgrzewkę. Brakuje Wam pomysłów na obiad, na pyszne rozgrzewające dania w ciągu tygodnia to dobrze trafiliście. Dzisiejszy wpis obfituje w smaczne i rozgrzewające przepisy jak ostre curry, grillowane skrzydełka czy gorąca zupa minestrone. W tygodniu trudno znaleść czas i ugotować szybki obiad. Dlatego najlepiej gotować wieczorem na następny dzień. Ja tak przynajmniej robię
codojedzeniaZupa na bazie włoszczyzny, ziemniaków i …pieczonych obierków z ziemniaka – smak powalający! Jako dodatek proponuję pieczone kawałki ziemniaka z rozmarynem i boczek. P.S. Chrupiące obierki – zaskakująco smaczne! Składniki: 2 duże ziemniaki + 1 ziemniak na dekorację 5 cm kawałek pora garść włoszczyzny pokrojonej w paski (marchew, pietruszka, seler) sól, świeżo mielony pieprz 1- 1,5 l wody
Mój pomysł namięso, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, seler oraz pietruszkę, por, ząbek czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy mieszankę wiosenną i gotujemy około 5 min. Na koniec dodajemy posiekany koper. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Zupę odstawiamy z ognia i zaprawiamy jogurtem (najpierw wymieszać
Kolejny blog o gotowaniuprawie bez kalorii. Warzywa przyjemnie chrupią, a zupa działa odmładzająco, bo liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości i piękna. Czyli zdrowo i przyjemnie! Składniki: – 3 pęczki botwinki z małymi buraczkami – 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera – 1 cebula, 1/2 pora – sól, pieprz do smaku, tymianek, cząber
To co kochamkwaśną wersją z kapusty kwaszonej lub góralską kwaśnicą. My proponujemy zupę z kapusty z dodatkiem pieczarek i ziemniaków. Idealna nawet na największe chłody! Pyszny kapuśniak z dodatkiem pieczarek Składniki: ok. 200 g kiszonej kapusty 600 g pieczarek 5-5 średnich ziemniaków 1 duża cebula 2 łyżki oliwy 1 por (biała część) ½ niewielkiego selera 1 marchewka 3 ząbki czosnku 3 ziarna
Moja Mama Gotujebardzo esencjonalny i klarowny stanowi solidną podstawę pod rozmaite rybne zupy i galaretki. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 2 – 2,5l bulionu) 1,5 kg ryby o raczej spójnym mięsie (w kilku kawałkach, najlepiej z różnych części ryby) 2 średnie marchewki (250g) 1 duża cebula (200g) kawałek pora (100g) kawałek pietruszki (150g) kawałek korzenia selera (150g) 3 łodygi selera
Kulinarna Pokusaodchodzi się od takiej tradycji, ale u nas jest to zupa sentymentalna, przywodząca na myśl dzieciństwo. Składniki 2 udka z kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka 2 podudzia z kurczaka 150 g żołądków drobiowych 200 wołowiny (np szponder) 1 kapelusz podgrzybka 1 cebula 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) kawałek kapusty włoskiej gałązka estragonu gałązka natki pietruszki
R'n'G Kitchenchrzanowy krem podawany ze śmietaną, jajkiem i prażonym boczkiem. Idealna zupa na Świąteczny stół:) Przepis znalazłam na blogu Simon Cooks . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 300 g wędzonego boczku w jednym kawałku 2 łyżki masła 1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 mała pietruszka, pokrojona w kostkę 1 mały por, pokrojony w kostkę kawałek selera,pokrojony w kostkę 2 ząbki czosnku
My Culinary ArtZupa idealnie nadaje się na rozgrzanie organizmu. Kiedy przemarzniemy lub zacznie łapać nas przeziębienie wtedy sięgamy po ten przepis. Składniki 200 g ulubionego makaronu (u nas świderki) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 duże białe części pora 3 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka masła klarowanego 1,2 l bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Normal
R'n'G Kitchenflaki bardzo lubi. W okresie jesiennym flaki są świetnie rozgrzewającą zupą, z dodatkiem ulubionych przypraw, bardzo aromatyczną i sycącą. Dzisiaj proponujemy naszą wersję z kolendrą, imbirem, gałką muszkatołową i koncentratem pomidorowym. 900 g. suchych flaków wołowych 1 udko z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 0,5 selera kawałek pora kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCałkowicie bezmięsna zupa to nasza dzisiejsza propozycja na lekki obiad. Delikatny ,lekko słodkawy smak to zdecydowane atuty tego dania. Składniki 100 g kaszy pszennej 1,5 l bulionu warzywnego łyżeczka masła klarowanego 2 łodygi selera naciowego mały seler korzeniowy cebula por (biała część) liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false
R'n'G Kitchennadzieję że już wszystko ok. Dzisiaj zrobiłam na obiad zupę brokułową .. bo nie miałam specjalnie pomysłu na szybki obiad … a i dopiero co wstałam z łóżka więc opcja.. szybko, zdrowo i z tego co mam pod ręką. Składniki: 1 większy brokuł 4 marchewki, 2 pietruszki seler por 6 - 8 ziemniaków 2 listki laurowe 1 kostka rosołowa
Na słodko lub wytrawnie