naprawdę sezonowe. Nie kupimy sobie arbuza w marcu, bo o tej porze roku rządzi zielenina i nowalijki. Za to warzywa i owoce są naprawdę pyszne, dojrzałe na słońcu i nie ponaglane do wzrostu w środku zimy. Wiosną je się sałatki warzywne, samosy (nadziewane bułeczki) z zieleniną, zupy warzywne i manty, czyli lokalne duże pierogi. Najdziwniejszą potrawą jaką zjadłam w czasie
Ugotowane pozamiatanetroszkę się wytopi dodajemy pieczarki oraz pokrojonego w pół talarki pora i posiekany ząbek czosnku. Smażymy aż do całkowitego odparowania, a tuż przed nadziewaniem łączymy z pokrojonym drobno serem i połową natki pietruszki. Podpieczone ziemniaki wyciągamy i delikatnie łyżką wyciągamy środek (zużyłam je do zagęszczenia zupy). Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, napełniamy przygotowanym farszem i wstawiamy ponownie do piekarnika
Kuchnia w czekoladzieskładników. Nie zabrakło czarnuszki, która chętnie dodaję nie tylko do kremowej zupy z kukurydzy , ale i do drożdżowych wypieków na słono takich jak np. focaccia . Sałatka z brokułami, papryką i czarnuszką Składniki: 1 brokuł 4 jajka ugotowane na twardo 1 mała, czerwona papryka 1/3 jasnej części pora 4 - 5 łyzek majonezu sól himalajska do smaku ziarna czarnuszki do posypania
Moja smaczna kuchniamięsie na rzecz zup warzywnych. Kalafiorowa to jedna z moich ulubionych zup. Nie wymaga dodatku ziół, przypraw, bo sama w sobie jest bardzo aromatyczna. Można zabielić ją śmietanką, ale wtedy przestanie być fit. ;-) 1 duży kalafior 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 3 ziemniaki 1 por sól, pieprz 1. Kalafior dzielimy na części. 2. Marchewkę i pietruszkę obieramy
Szefowa kuchniwarzywa są jeszcze świeże i przygotowujemy susz,który można wykorzystać do zup, sosów, duszonych mięs i innych potraw. Ilość użytych warzyw zależy od upodobań i potrzeb.Do naszego suszu użyliśmy:-6 marchewek-korzeń pietruszki-natkę pietruszki-natkę selera-kilka ząbków czosnku-2 pomidory-paprykę-1/2 pora-2 czerwone cebule Pokrojone warzywa suszymy w suszarce. Wysuszone
Maminek kulinarnyswojej kuchni i spróbować przyrządzić równie pyszną zupę cebulową! Udało się! Polecam - jest znakomita! I wcale nie czuć w niej tylko i wyłącznie cebuli. Cebulową podaję z rozpływającym się w ustach startym serem i chrupiącymi grzankami z ciemnego pieczywa. Składniki: - 300g schabu; - 8-10 cebul; - włoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, seler, por, natka pietruszki); - 2 ząbki czosnku; - 4 łyżki(...)bulionu; - uduszony schab z cebulką dodajemy do bulionu, wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu ok.15 minut, doprawiamy całość do smaku - można na ostro doprawiając pieprzem cayenne co gorąco polecam. Zupę można delikatnie "zabielić" śmietaną 18% - ale dla osób, które lubią dania w wersji fit - nie trzeba tego robić. :) Polecam podać zupę z chrupiącymi grzankami i odrobiną startego żółtego sera
MintTastecebulę, marchewkę, pora i zdrewniałe końcówki szparagów tak około 2,5-3 centymetrowej długości, gotować aż korpus będzie miękki....około 40 minut. Po tym czasie zdjąć wywar z ognia i przecedzić do drugiego garnka. Dodać różyczki kalafiora, pokrojone na 2-3 części obrane szparagi za wyjątkiem główek ( te wrzucić na 5 minut przed końcem gotowania zupy), imbir
Gosia gotujezupa-krem i szaszłyk z kiełbasy otulonej ciastem francuskim. Postawmy na dobrej jakości kiełbasę. Polecam kiełbasę wiejską tradycyjną - nowość od firmy Hańderek . Cechuje ją wysoka mięsność, wyraźny bukiet przypraw, jest świetna dla osób lubiących wędzone tradycyjnie wędliny z wieprzowiny. Żurek: 300-400ml zakwasu 2 marchewki marchewki 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 por(...)Kiełbasę owijamy ciastem francuskim, kroimy na niezbyt szerokie talarki. Nadziewamy je na patyczki od szaszłyków. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. 3. Do miski wlewamy zupę, na to układamy szaszłyki. Całość możemy udekorować szczypiorkiem
Szefowa kuchnilitrów wody 2 spore skrzydełka pół marchewki 1/2 sporej pietruszki 1/2 opieczonej cebulki ( np. na patelni lub gazie ) kawałek pora ( ja daje skórkę z pora wielkości 5-7 cm - potem łatwiej jest mi ja wyjąć ) 1/2 łyżeczki warzyw suszonych bez soli ( może być tez Vegeta czy warzywko ) sól, pieprz do smaku Na kluseczki: 1 - 2 jajka ( jedno jeśli lubmy rzadsze(...)talerz, natomiast my zajmujemy się zrobieniem lanych klusek. 3. Jajko / jajka, sól roztrzepujemy bądź miksujemy z mąka w garnuszku. Konsystencja ma być gęsta ale wciąż lejąca. Zagotowujemy zupę i w momencie jej wrzenia, lejemy cienkim strużkiem w koło ciągle mieszając łyżką. Drugi sposób to zrzucanie małych porcji ciasta łyżką wprost do wrzącej zupy. 4. Od momentu wlania wszystkich kluseczek, gotujemy
Gotowanie...to proste !Ostatnio udało mi się przekonać moje dzieci do jedzenia cukini, co mnie bardzo cieszy, bo ja ją uwielbiam. Do tej pory dzieci jadły cukinię jedynie w
kuchnia doskijedynie jako danie obiadowe i to jedyne. Na śniadanie jest dla mnie zbyt syty. Dlatego od jakiegoś czasu, jeżeli ma być zupa na Wielkanocne śniadanie, to przygotowuję zupę chrzanową. Jest znacznie lżejsza i w odróżnieniu od pozostałych nie wymaga zakwasu. Od początku do końca można przygotować ją w niecałą godzinę. Warto także o niej pamiętać w awaryjnych sytuacjach (chociaż takich(...)życzę), kiedy zakwas nie będzie taki jak trzeba, albo zapomnimy go kupić/nastawić... Gorąco polecam! Składniki na 4 porcje: 200 g wędzonego boczku 1/2 selera 1 duży por (tylko biała część) 2 pietruszki 4 ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki chrzanu może być mniej lub więcej wg smaku 150 ml śmietanki 5 szklanek bulionu warzywnego
Pełny talerzczęść biała i zielona -masło, duża łyżka -natka pietruszki -pół kostki sera topionego -łyżeczka sosu sojowego -kromka chleba czerstwego -mleko, kilka łyżek -parmezan starty Na maśle szklimy posiekany drobno por. Dodajemy posiekane pieczarki, pieprzymy do smaku. Podlewamy małą łyżeczką sosu sojowego. Gdy pieczarki delikatnie zbrązowieją, zalewamy je bulionem. Gotujemy 15 minut. Dodajemy ser topiony i miksujemy wszystko(...)już nie używam soli, jednak możecie doprawić nią wg uznania. Pokrojony w kostkę chleb podlewamy mlekiem, obtaczamy w parmezanie i bez tłuszczu podsmażamy na patelni. Na wierzch naszej zupy wykładamy grzanki i posiekaną pietruszkę. SMACZNEGO
BaRepasPowiało wiosną ….Tak! Uwielbiam lekkie a zarazem pożywne zupy, pełne aromatycznych warzyw, dodatek zdrowej kaszy jaglanej sprawia, że jesteśmy nasyceni na długi czas. Warzywa podduszone na oleju kokosowym sprawiają że smakuje wyjątkowo. Jest idealna nie trzeba jej niczym zagęszczać, a prostota przygotowania zachęci na pewno nie jedną osobę, nie od dziś wiadomo że te proste….bywają najlepsze, spróbujcie(...)Składniki: 1 mała kostka ze schabu ¾ szklanki kaszy jaglanej 1 świeży brokuł 2-3 różyczki kalafiora 3 ziemniaki 2 -3 marchewki 1 duża pietruszka 1 por 1 cebulka dymka ze szczypiorem Pęczek natki pietruszki 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka masła Około 3 litry wody Kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 6-7 ziarenek kolorowego pieprzu Sól
Wanilia i Kardamonwarzyw dozwolonych: lucerny, jarmużu, pora, cebuli, buraków, rzodkiewki OWOCE : niskocukrowe: cytryna, jabłka, grejpfruty, sporadycznie jagody, porzeczki PRZYPRAWY : sól, pieprz, papryka w proszku, kurkuma, imbir świeży i w proszku, chrzan, oregano, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, kminek, kumin rzymski Obróbka warzyw i owoców: – najlepiej surowe: surówka, sok, koktajl – gotowane: zupa, warzywa al dente, warzywa(...)dodają zimnych dreszczy – unikaj lodu! Wychładzające : burak, brokuły, kapusta, marchew, kalafior, seler, ogórek, rzepa, sałata, szpinak, cukinia, pomidor, jabłko, cytryna, mięta, kolendra Neutralne: botwinka Rozgrzewające : papryka, szczypior, jarmuż, por, cebula, dynia, pietruszka, bazylia, koper, świeży imbir, tymianek Gorące : czosnek, młoda cebula, cynamon, czarny pieprz, suszony imbir, rozmaryn, chilli, kurkuma – każdy, kto źle radzi sobie z chłodem, ciągłym niedogrzaniem
To co kochamjestem wielką fanką zup i zdecydowanie wolę gęste kremy. Lubię je między innymi za to, że tak szybko można je przygotować, a kiedy ma się więcej czasu to świetnie smakują z racuchami czy pancakesami. Zobacz mój przepis na krem z białych warzyw. Krem z białych warzyw jest gęsty i pyszny, a w zależności od ilości pora i czosnku, będzie ostrzejsza(...)dodaję selera, bo mam na niego uczulenie, ale warto go dodać. Do przygotowania wystarczy jeden garnek i gotowe. Składniki: 2 duże cebule, 2 pietruszki, 4 ziemniaki, 1 seler, por, 2 ząbki czosnku, 150 g śmietany 18%, 1 szklanka mleka, 3 szklanki bulionu, przyprawy: koperek, pietruszka, sól, pieprz Przygotowanie: Pokrój cebule w kostkę, a następnie zeszklij je na maśle w dużym
Rozdomowionamożna także tradycyjnie.Pomysł podpatrzony w necie,ja w sumie zawsze przyprawy daję wg własnych upodobań i "na oko"', na koniec ewentualnie doprawiam. 250 g włoszczyzny(marchewka, pietruszka,seler,por -pokrojone na kawałki 3 cebulki dymki 20 g oleju plus dodatkowa porcja do podsmażenia kiełbasy 700 g ziemniaków pokrojonych w kostkę 900 g wody 2 kostki bulionu drobiowego 1 liść(...)rozdrobnić 4 s/ obr.5 . Dodać 20 gram oleju, poddusić 3min/ varoma/obr.1. Dodać ziemniaki, wodę oraz przyprawy.Gotować 20 min/100 C/obr.1. W międzyczasie podsmażyć na patelni pokrojoną kiełbasę. 2/3 zupy ugotowanej zupy przelać do innego naczynia. Do zupy pozostałej w naczyniu dodać śmietanę i majeranek i zmiksować 20s/obr.7. Zmiksowaną zupę przelać do garnka z zupą wcześniej odłożoną, dodać podsmażoną kiełbasę
Moje domowe kucharzenieCórci – zrezygnowałam z niej. Zupę podaję z koperkiem. Smacznego! SKŁADNIKI: 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego szczypta mielonego imbiru i przyprawy curry 1,250 ml bulionu lub wody 1 pojedyncza pierś kurczaka 3 marchewki 1 duża pietruszka ćwiartka selera 3 średnie ziemniaki 1 mały pęczek natki 1/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 kawałek pora (jasna część) 400 g pomidorów(...)minut, dodaj pokrojone w kosteczkę ziemniaki i soczewicę. Gotuj pod lekkim przykryciem do miękkości warzyw. Na końcu wlej pomidory z puszki, dodaj kurczaka, przypraw do smaku. Moja rada: Jeśli zupa wydaje się Wam zbyt gęsta, dodajcie więcej wody lub bulionu. Możecie też dodać łyżkę śmietany
Zasmakuj Kuchnipieprzem i solą. Kremową zupę pieczarkową podajemy samą, z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Dlaczego warto wybrać blender ręczny Kernau KSHB 800 W ? Szukając dobrego sprzętu w przystępnej cenie trafiłam na polską markę Kernau , gdzie znalazłam blender ręczny KSHB 800 W, który spełnił wszystkie moje oczekiwania. Blender używam już od jakiegoś czasu i do tej pory mnie nie zawiódł, a kruszyłam(...)wygodne w użytkowaniu łatwe czyszczenie urządzenia Podsumowując Jeśli szukacie dobrej jakości urządzenia w przystępnej cenie, to blender ręczny Kernau KSHB 800 W spełni wasze wymagania. Pomoże w przygotowaniu zup kremów, musów dla dzieci, koktajli, humusu i wielu innych. Z łatwością poradzi sobie również z rozdrobnieniem twardszych produktów, jak np. orzechy oraz skruszy lód. Polecam
Słodkie okruszki