zupa z porów - 5432 przepisów (strona:219/363)

Zupa krem z białych warzyw 99

Mało jest świeżych warzyw o tej porze roku albo takich, które nie zawierają dużo chemii. Można wybrać warzywa, które mogą leżeć parę miesięcy, a do takich należą między innymi ziemniaki, seler i pietruszka i zrobić z nich pyszną, gęstą zupę. Jeśli też nie chcecie czekać na wiosnę, żeby jeść warzywne zupy - spróbujcie

Milion Smaków
warzywa z makaronem i mielonym kotletem... 164

Składniki: warzywa mrożone 50 dag, groszek konserwowy 1 puszka, por 1 średni, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mięso mielone wieprzowe 50 dag, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżka, woda 1 szklanka, makaron 20 dag/suchy, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka mięso mielone z łopatki dobrze wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
bulion warzywny – przepis podstawowy 107

przepis przyda się na pewno! Bulion wykorzystujemy do zup, sosów, risotto i wielu innych dań. Wykonanie proste, a tak przygotowany wywar stanowi doskonałą bazę pod dalsze kulinarne szaleństwa. To do dzieła! SKŁADNIKI 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera 1/2 małego pora 1 cebula pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu sól

zabawa smakiem
Zupa ogórkowa 202

wywarze z warzyw,bo to najlepsza baza dobrej zupy.Ogórkowa to pożywna zupa z ziemnakami,marchewką i tartymi ogórkami kiszonymi,koniecznie ukiszonymi samodzielnie w domu.Zatem czas sięgnąc do spiżarni ....Zupę można oczywiście przygotować na wywarze z mięsa,wówczas do gotownia włoszczyzny wystarczy dodać mięso i gotować je do miekkości.Składniki na 6 porcji:3-4 ziemniaki2-3 marchewkikawałek pietuszki(...)świeżego koperku1 listek laurowy3-4 kulki ziela angielskiegosól,pieprz do smakujogurt grecki lub śmietana Wykonanie:ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Obrać marchewkę,pietuszkę,selera i pokroic w kostkę.Pora pokroić w półkrążki.Warzywa umieścić w garnku i zalać 1,5 litra wody.Dodać listek laurowy, ziele angielskie i trochę soli .Gotować do miekkościw miedzyczasie ściąć z ogórków piętki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kartoflanka na wędzonce czyli smaki z dzieciństwa 236

często dojadaliśmy je na kolację :)Jedną z moich ulubionych była kartoflanka czyli zupa z ziemniaków. Do dziś ją lubię i dość często gotuję. Zwłaszcza w zimne dni, gdyż bardzo rozgrzewa.Składniki:około pół kilograma kości wędzonych,4-5 marchewek,3 pietruszki,pół średniego selera,średni por,2 małe cebulki,1-2 ząbki czosnku,9-10 średnich ziemniaków

Codzienna kuchnia niecodzienna
Potrawka z czarną fasolą 179

posmakuje. Ja serwuje ją jako sypką fasole z indykiem , lub zupę-potrawkę na śmietanie. Jeśli macie ochotę ją przetestować to zapraszam na stronę www.Skworcu.com.pl Składniki dla 4 osób: 25 dag czarnej fasoli 2 cebule 1-2 ząbki czosnku 4 goździki marchewka pietruszka kawałek pora kawałek selera olej 1-2 liście laurowe tymianek świeży lub suszony ocet jabłkowy lub malinowy świeża

Apetyczna babeczka
Krem czosnkowy wg Anny Starmach 307

skórkę, a miąższ kroimy w kostkę.  Przysmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie. 4. Zupę przelewamy do miseczek, posypujemy grzankami i utartym serem (Pani Ania proponuje ser cheddar, ja dodałam parmezan i był bardzo smaczny). Smacznego! :) *Składniki na bulion: 2 marchewki, 2 pietruszki (korzeń), natka pietruszki, 1 por, 1 seler, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, świeżo mielony pieprz, sól

My Culinary Art
Rosół 114

Rosół to jedna z ulubionych zup wielu z nas. Rosół jest również bazą do wielu innych potraw.  Zapraszam na aromatyczny, pyszny domowy rosół. Składniki: 2,5 litra wody porcja rosołowa 2 skrzydełka udko 2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone warzywa) liść laurowy 10 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu czarnego sól do smaku mały seler i latem 3 duże(...)świeże liście selera 1 cebula por 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kilka gałązek natki pietruszki gałązka lubczyku Wykonanie: Mięso oczyszczamy, myjemy pod zimną wodą, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz, ściągamy szumowinę i gotujemy na wolnym ogniu 40 minut. Po tym czasie dodajemy domową Vegetę, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Całość nadal

Smak mojego domu
Flaczki z boczniaków 88

drobną kostkę, a por w półplasterki. Imbir i czosnek ścieramy na drobnej tarce. W dużym, wysokim garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie przygotowane warzywa, podsmażamy, co chwilę mieszając, około 3-4 minut. Dorzucamy grzyby, czosnek, imbir, ziele, liście, słodką paprykę, majeranek i gałkę muszkatołową, mieszamy i podsmażamy jeszcze 2 minuty. Wlewamy wodę/bulion, mieszamy, gotujemy zupę na małym ogniu, do miękkości

NiePieprz.pl
Zupa jarzynowa z młodych warzyw wg Aleex (TM5) 130

zbyt wiele czasu. Jednym z takich dań jest zupa, którą ostatnio zrobiłam. Udałą się znakomicie – pyszna, lekka, w sam raz na wakacyjne dni. Polecam. Składniki: • 1 duża cebula • 1 duży ząbek czosnku • 25 g oliwy z oliwek • 1 pomidor • ½ czerwonej papryki • 450 g warzyw (2 większe marchewki, pietruszka, kawałek białej części pora, kawałek selera, 3 ziemniaki) • garść zielonej fasolki szparagowej(...)Wsypać przyprawy. 8. Gotować 15 min./100 st.C/obr.wsteczne 1. 9. Po 15 minutach dodać różyczki kalafiora, pokrojoną fasolkę, wsypać makaron. 10. Gotować jeszcze 10 min./100 st.C/obr.wsteczne 1. 11. Zupę przelać do garnka. Ewentualnie doprawić. Tradycyjnie: 1. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić w garnku na oliwie. 2. Dodać posiekanego pomidora i drobno pokrojoną paprykę. Poddusić razem z cebulą. Dodać szczyptę

W mojej kuchni
Rosół z kaczki 164

wykwintną wersję tej zupy zamieniając kurczaka na kaczkę. Rosół z kaczki jest bardziej zdecydowany w smaku ale też i bardziej tłusty. Jednak równie pyszny jak jego klasyczna wersja.  Składniki: 1 korpus kaczki 2 skrzydełka z kaczki szyja z kaczki podroby z kaczki 2,5-3 litry wody 4 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1/2 pora 1 liść laurowy(...)ogniu gotować przez około 2-3 godziny. Następnie wyjąć warzywa i kości a rosół przecedzić. Na tym etapie, jeśli rosół wyszedł bardzo tłusty, można zebrać nieco tłuszczu z wierzchu zupy. Pozostałe na kościach mięso obrać a marchewkę pokroić. Rosół doprawić solą i pieprzem. Podawać gorący, z ugotowanym makaronem, marchewką i ewentualnie kawałkami mięsa z kaczki

My simple kitchen
Hiszpański ser Queso Blanco - idealny na kanapki! 124

najlepszy ser jaki do tej pory zrobiłam. Pyszny, zwarty, kremowy, idealnie kroi się w plastry, a potem zajada z pyszna kanapeczką :) Ma łagodny smak, lekko słodkawy. Ser ten podobno też idealnie nadaje się do obróbki termicznej, bo nie topi się nawet podczas smażenia w głębokim tłuszczu. Można go kroić w kostki i dodawać do zup, sosów (spaghetti), lub jako zamiennik(...)tygodnie. Smacznego! Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Żurek świąteczny wg kuchni staropolskiej 177

domu zawsze podaje się tą zupę z dodatkiem jajek, grzybków, kilku rodzajów mięs pieczonych, kiełbasami, własnej roboty serem białym, słodką bułką, ciemnym pieczywem, śmietaną i dużą ilością chrzanu. Zupa jest kwaskowa, odrobinę słodka i ostra od korzenia chrzanu. Idealna na śniadanie tuż po porannej rezurekcji, która daje siłę na cały długi dzień. Bajecznie smaczna! Dla tych, którzy chcą zdążyć przed(...)marchewki, dwa średnie korzenie pietruszki, tyle samo selera, 1 por, łyżeczkę ziaren pieprzu, 2 łyżki suszonych grzybów. Całość zalewamy ok. 1,5 l zimnej wody, wsypujemy łyżeczkę soli, przykrywamy, wstawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu (prawie jak rosół) przez minimum godzinę. Po tym czasie odcedzamy zupę, ponownie ją zagotowujemy wlewamy 3/4 zakwasu stale mieszając całość. Dosypujemy

Right Behind The Kitchen
ZUPA GOŁĄBKOWA 115

gołąbków został zachowany w zupie a ja nie musiałam spędzać wiele czasu na zawijanie mięsa w kapustę ;) Składniki: * 300 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 cebula * 2 łyżki oleju * 220 g koncentratu pomidorowego * 1,5 l bulionu warzywnego:   * 1 nieduża kość wieprzowa   * 1/4 korzenia selera   * korzeń pietruszki   * 1 marchewka   * 1 por   * 4 ziarenka ziela angielskiego(...)ogniu, dodając ryż do garnka. Po około 10 minutach od momentu wsypania ryżu dodać poszatkowaną kapustę. Wszystko gotować co jakiś czas mieszając. do momentu, aż kapusta będzie miękka. Na zupę podaną na talerzu można posypać posiekaną natkę pietruszki lub jeśli wolicie to koperek

Zrób to smacznie
Wigilijna zupa grzybowa zabielana 316

dobrej kwaśnej śmietany. Każdy dostaje po filiżance każdej z zup :) I po tych kilku latach nie wyobrażamy już sobie chyba, żeby święta mogły być między innymi bez tych trzech zup. Oczywiście, nie chodzi o to, żeby najeść się nimi po uszy, bo przecież oprócz nich jest tyle innych smacznych potraw do spróbowania :) Dzisiaj zapraszam Was na naszą wigilijną(...)grzybową, tym razem w większej miseczce, żebyście głodni nie byli ;)Składniki na 4 porcje:3 spore garście suszonych grzybów,4 średnie marchewki,ćwiartka średniego selera,3 średnie pietruszki,kawałek pora (około 10-12 cm),3-4 łyżki oleju,200 ml dobrej śmietany (najlepiej kwaśnej),1 łyżeczka mąki pszennej,sól, pieprz do smaku,2 średnie liście laurowe,pół łyżeczki ziaren

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania