zupa z porów - 5432 przepisów (strona:212/363)

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach 101

Nasza faworyta wśród zup. Gotowaliśmy w wielu wersjach, ale smaku "ukrainy" z przepisu mamy nie udało nam się uzyskać. Czasami zbliżamy się. Zdarza się, że pałaszujemy u siostry, jest bardzo zbliżona do tej z pamięci. Ale nie mamy teraz przecieru z malinowych, własnych nie nawożonych pomidorów. Śmietana oczywiście wiejska była, od naszej Raby... hmmm. Odgrzewana jest jeszcze lepsza. Składniki(...)gotowałem przez 10 minut. Dodałem pokrojonego pora, posiekaną na szerokie paski kapustę oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Zagotowałem, dodałem fasolę wraz z wywarem i gotowałem przez ok. 10 minut, do miękkości warzyw. Dodałem buraczki, pokrojoną natkę pietruszki oraz naturalny sok pomidorowy. Gotowałem na małym ogniu do miękkości wszystkich składników. Do zupy wlałem śmietanę rozprowadzoną z kilkoma łyżkami

R'n'G Kitchen
Pikantna, rozgrzewająca zupa z soczewicy 105

Dzięki soczewicy zupa staje się bardzo syta i może z powodzeniem zastąpić obiad. Dodatkowo, soczewica ma wiele cennych właściwości. Zawiera wiele białka, które może być alternatywą dla białka zwierzęcego. Jest źródłem potasu i kwasu foliowego.Warto włączyć ją do swojej diety. Czego potrzebujemy? - 1 szklanka czerwonej soczewicy - 750 ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego - 1 cebula - pół pora (białej części(...)bulionu - ząbek czosnku - chilli - słodka papryka - zioła prowansalskie - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Soczewicę gotujemy w bulionie przez około 7 minut. Pilnujemy, aby się nie rozgotowała. 2. Cebulę i pora kroimy, wrzucamy na patelnię z łyżką oliwy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. 3. Marchewki obieramy i kroimy je na cienkie plasterki. Dorzucamy je na patelnię. 4. Paprykę kroimy w niewielkie paski

two broke sisters
Klasyczna pomidorowa z ryżem 305

pora kawałek selera 2 marchewki 2 kostki rosołowe 1 pietruszka 200 g koncentratu pomidorowego 200 g śmietany 30%  + do podania: biały ryż wedle uznania CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę, wkładamy udka, oczyszczoną włoszczyznę i kostki rosołowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i gotujemy 45 minut. Po tym czasie zupę przecedzamy

My Culinary Art
Najlepsza zupa meksykańska! 212

Zupa meksykańska To prawdziwa uczta dla wielbicieli kuchni meksykańskiej. Pyszna, sycąca, rozgrzewająca i łatwa w przygotowaniu zupa dla miłośników ostrych smaków. Niebo w gębie…a może raczej piekło Oczywiście jeśli chcemy uzyskać łagodniejszą wersję tej pysznej zupki, możemy pominąć lub zmniejszyć ilość ostrych przypraw, wówczas taki obiad mogą zjeść również dzieci 🙂 Polecam!     SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego(...)seler Pół małego pora 1 dowolna papryka (ja użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1 mała puszka kukurydzy (ja użyłam kukurydzy z chili) 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka przecieru pomidorowego – najlepiej pikantnego Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, oregano, kmin rzymski, chilli (Ewentualnie 2 łyżki mąki lub trochę śmietanki do zaciągnięcia zupy)   *** W garnku rozgrzewamy

Blog z Apetytem
Solanka, zupa z kiszonymi ogorkami i kielbasa, czyli Zupowy Wtorek odc.104 157

PYSZNA! Przepis z listopadowej KUCHNI. Solanka, zupa z kiszonymi ogórkami i kiełbasą 200 g kiełbasy, myśliwskiej lub innej dobrze doprawionej, pokrojonej w półplasterki 125 g wędzonego boczku, drobno pokrojonego 1 posiekana cebula 2 spore marchewki, pokrojone w plasterki 1 pietruszka, pokrojona w plasterki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki por, biała część pokrojona w półplasterki(...)ogórki, ew. kapary i oliwki wg uznania. Następnie dodajemy liście, ziele, czosnek i koncentrat i 1,5 litra wody. Całość zagotowujemy i pyrkoczemy ok 15 minut., Po tym czasie zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kleksem śmietany lub bez niczego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa z rzeżuchą 98

wyczarować smaczną, pełną warzyw i witamin zupę. Świetnie wpiszę się w koncepcje świąt, a też będzie czymś nowym i zaskakującym. Jest subtelnie pikantna, smak rzeżuchy jest dobrze wyczuwalny. Smakowita propozycja na świąteczny obiad. Składniki (na 2-3 porcje): 3 garście świeżej rzeżuchy 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 1 duży ziemniak mały por pół kubka mrożonego groszku sól(...)seler i ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Pora nacinamy wzdłuż, dokładnie myjemy po czym kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy na nią pora – smażymy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumieni. Następnie, dodajemy warzywa – pietruszkę, selera i ziemniaka i smażymy, mieszając, przez kolejne 5 minut. Do garnka

Smaczna Strona
Zupa cebulowa z pietruszkowo-pistacjowym pesto 125

nasze ulubione orzechy czyli pistacje. Wytrawna zupa z lekko pikantnymi grzankami i aromatycznym ziołowym pesto świetnie nadaje się na obiad w mroźny dzień i nie tylko, polecam :) 4 porcje: 3 cebule cukrowe 1 cebula czerwona 1,5 łyżki masła klarowanego 2 l bulionu warzywnego (zazwyczaj dzień wcześniej gotuję bulion z marchewek, pietruszki, selera, pora, cebuli i czosnku) szklanka wytrawnego białego(...)piórka i w garnku szklimy na maśle. Połowę zeszklonej cebuli miksujemy. Całość zalewamy winem i chwilę dusimy, po czym dodajemy bulion i gotujemy 25 minut. Dodajemy […] Artykuł Zupa cebulowa z pietruszkowo-pistacjowym pesto pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Zupa z brukselki 87

Zupa zachwyci smakiem nie tylko koneserów brukselki.   Składniki 500 g brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 łyżki ryżu 1,2 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% natka pietruszki koperek sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewkę obieramy(...)kostkę. Pora kroimy w piórka. Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone (w garnku), mieszając by nie przywarło do dna. Jak będzie „rozdzielone” dodajemy warzywa, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym wrzucamy brukselkę i ryż. Gotujemy kolejne 15 min, od czasu do czasu mieszając. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy

R'n'G Kitchen
Błyskawiczna zupa z soczewicy na wędzonce 191

biegu. Mamy wrażenie, że czas przyspieszył, a doba skurczyła się. Jest mało czasu na przygotowanie posiłków, ale przecież coś jeść musimy. Właśnie na takie dni mam propozycję: zupa z soczewicy z dodatkiem wędzonki.  Danie smaczne, z kilku składników i, co najważniejsze, do przygotowania w krótkim czasie. O tym, że zdrowsze od czegoś(...)chyba przekonywać? :) Składniki: około 150 g soczewicy - użyłam czerwonej, 150-200 g chudej wędzonki - użyłam wędzonki parzonej Premium Nove , 2 średnie pietruszki , kawałek selera , 3 średnie marchewki , 10 cm pora , 2 łyżki oleju , 3 liście laurowe , 2/3 łyżeczki ziela angielskiego , sól , świeżo mielony pieprz do smaku, mały pęczek natki pietruszki . Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rozgrzewający rosół z dynią 166

suchej patelni przesmażamy cebulę w całości. Gdy będzie już mocno zarumieniona, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty.  2. W dużym garnku umieszczamy skrzydełka kurczaka, marchewkę, pietruszkę, seler, por, kapustę, podsmażoną cebulkę i czosnek, łodygi lubczyku, puree z dyni, papryczkę chilli, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy wodę (ja wlewam tyle wody, aby przykryła wszystkie składniki + 1 litr(...)doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez około 2,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy trochę wody w trakcie gotowania. 3. Zupę przecedzamy przez drobne sitko, marchewkę odkładamy na bok, resztę wyrzucamy. Marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z ulubionym

My Culinary Art
Pomidorowa na soku pomidorowym z krewetkami 122

propozycja to Pomidorówka, ale nie taka tradycyjna, tylko przygotowywana na soku pomidorowym, podana z ryżem i maleńkimi krewetkami koktajlowymi, czyli taka bardziej 'luksusowa' wersja ;)Ja przyznam się Wam, że zupy robię tyle, by wystarczyło na dwa dni, pierwszego podaję pomidorową z makaronem, a drugiego z ryżem, czasami urozmaicam mięsem, tortellini czy- tak jak dziś- krewetkami (moja ulubiona wersja).Tym, którzy(...)oleju pokrojoną cebulę, por i czosnek.Dodać do wywaru warzywnego.Całość zblendować (można pominąć).Wlać sok pomidorowy, od razu też wrzucić krewetki i pod przykryciem gotować 10 minut.Smacznego! :)* ja kupuję koktajlowe krewetki w zalewie- już oczyszczone. Jeżeli są w całości, to trzeba odciąć pancerz, głowę i ogonek. A mrożone krewetki przed dodaniem do zupy odmrozić

Kraina Miodem Płynąca
Domowa przyprawa warzywna - domowa wegeta 448

obowiązkowy zestaw do każdej zupy czy sosu,a te suszone to taki element dopełniający smak każdej potrawy. Warzywa do przyprawy suszę sama używając tych wyhodowanych w moim ogrodzie. Obraną marchew,pietruszkę i seler ścieram na tarce na grubych oczkach. Można warzywa pociąć w plasterki,ale te starte na wiórki szybciej się suszą. Por siekam na krążki,cebulę w piórka

Kolorowa kuchnia Elki
Rozgrzewająca zupa pieczarkowa 104

Mówiłam już, że nie lubię zimy? Jeśli nie, to mówię teraz – nie znoszę tej pory roku. Pomimo, że jest pięknie, biało. Nie cierpię zimy, a już szczególnie prawie w marcu, gdy moje myśli krążą nieubłagalnie wokół wiosny. Nie znoszę tych czapek, szalików, rękawiczek, grubych swetrów, kurtek i ciężkich butów. Nie cierpię wyglądać jak bałwan, nie móc odwrócić głowy(...)zamiast na świeżym powietrzu. Wszystko z nadzieją, że to już ostatnie tygodnie i już za chwilę schowam te wszystkie zimowe ubrania do szafy. Przetrwam. Pomoże mi w tym rozgrzewająca zupa pieczarkowa, ciepła herbata, złote mleko i stos książek, które planuje przeczytać jeszcze przed przyjściem wiosny. Jeśli czekacie tak jak ja i podobnie jak ja szukacie sposobów na rozgrzanie, polecam rozgrzewającą

365 dni dookoła kuchni
Domowy susz warzywny 157

tylko. Wszystkie służą do przyprawiania zup, sosów i innych dań. Oczywiście są to przyprawy kupne, więc warto mieć w swojej kuchni ich… domowy odpowiednik. Nie powiem, że będzie taki sam… będzie o wiele lepszy. Domowy susz warzywny.   Składniki: - marchew – 1500g - seler – ½ - pasternak – 5 - pietruszka – 2 - cebula – 1 - por – ok. 300g (jasne części(...)ziarnisty - różowa sól himalajska - kurkuma (dałam 4 łyżeczki) - suszona natka pietruszki Obrane, umyte i osuszone warzywa kroimy w cienkie talarki. Do warzyw korzeniowych i cebuli użyłam szatkownicy (mandoliny), pozostałe – por i czosnek i chili pokroiłam nożem. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia lub matą. Rozkładamy pokrojone warzywa. Suszymy w piekarniku nastawionym do 70 ° C, przy lekko uchylonych drzwiczkach do czasu

mojewypiekiinietylko
Zupa gołąbkowa 499

mogłoby go być odrobinkę więcej – wówczas zupa będzie mega gęsta i treściwa, i będzie to świetna propozycja na jednodaniowy/syty obiad. 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula olej do smażenia 1/2 główki włoskiej kapusty 1-2 marchewki 1 nieduża pietruszka 1 ząbek czosnku ok. 3 litry rosołu lub bulionu 1 por 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól(...)190g koncentratu pomidorowego Połówkę kapusty kroimy na paski, a następnie w średniej wielkości kostkę. Marchewki obieramy, trzemy na dużych oczkach tarki, podobnie jak pietruszkę. Cebulę kroimy w kostkę, a pora w półplasterki. Wszystkie warzywa przesmażamy na 2 łyżkach oleju, do zeszklenia (będą błyszczące i minimalnie zmniejszą swoją objętość). Wówczas dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wkładamy mięso mielone

Smaki Na Talerzu