zupa z porów - 5432 przepisów (strona:235/363)

Recenzja książki "Doskonałe przepisy Siostry Anastazji" 183

nich znajdziecie tutaj na blogu. Do tej pory najbardziej do gustu przypadł na Migdałowiec na krakersach według siostry Anastazji :)    Książka autorstwa siostry Anastazji pt. "Doskonałe przepisy siostry Anastazji" liczy 152  strony. Znajdziecie tam 106 przepisów zamkniętych w miękkiej okładce. Przepisy podzielone są na 4 kategorie: Przystawki i przekąski Zupy i dania jednogarnkowe Dania główne Desery  Siostra

Z miłości do słodkości
Zupa-krem z selera naciowego z orzeszkami ziemnymi 253

szklanki bulionu (około 700-800ml, mniej jeśli zupa ma być gęstsza) Sól, pieprz, szczypta kurkumy Opcjonalnie: 70g sera żółtego tartego   Przygotowanie: Cebulę podsmażamy na oleju (najlepiej w docelowym garnku, żeby nie brudzić niepotrzebnie innych garów). Gdy jest lekko zeszklona wrzucamy do niej pokrojony na plasterki seler naciowy. Podsmażamy por przez około 5 minut, pod przykryciem. Po tym czasie

Jak gotować i nie zwariować
Zupka szpinakowa dla niemowląt 152

Wykonanie Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Marchewkę i pora kroimy w talarki, a ziemniaka w kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy 250 ml wody mineralnej niegazowanej. Dodajemy zioła prowansalskie, siemię lniane i masło. Gotujemy 10 min. W osobnym garnku gotujemy mięso. W kolejnym jajko. Po 10 min. do gotującej zupy dodajemy szpinak. Gotujemy kolejne 5-10 min. Aż warzywa

Pyza i Surówka
Wywar na kościach z pieczonej gęsi 150

Piekliście gęś? Zostało dużo kości? A może macie jeszcze gęsią szyję? Szkoda to wszystko wyrzucić. Na  takich kościach można przygotować bardzo dobry bulion, stanowiący świetną

Stare Gary
Lekki rosołek z kurczaka 154

Po zrobieniu udek z kurczaka w porterze pozostaly mi kostki i kawalki grzbietów,które musiałam odciąć i zużyć.Tak powstał lekki rosołek na resztkach z kurczaka.W

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa z wołowiną na słodko-ostro. 138

kostkę tak 1 do 2 cm 2 cebule czerwone - posiekać w piórka mix papryk (1 zielona, 1 żółta, 1 pomarańczowa)- pokroić w kostkę 1 papryczka chilli- posiekać 1 por w całości 2 ziemniaki- pokroić w kostkę świeżo mielony pieprz i szczypta soli 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 marchewki- pokroić w talarki 1 korzeń pietruszki- pokroić(...)pokroić wedle zaleceń umieszczonych w składnikach. Do misy multicookera wlać wodę i dodać wszystkie składnik (z wyjątkiem ananasa i groszku, te dwa składniki dodamy do zupy na 10 minut przed końcem) i przemieszać. Ustawić program STEW i czas 60 minut. Jeżeli gotujesz w garnku to weź dość głęboki garnek i gotuj na średnim ogniu. Tutaj musisz pilnować aby niczego

ClauditteMissCooking
Zupa ze świeżych pomidorów 161

kucharek. Dziś proponuję wam moją wersję zupy ze świeżych pomidorów. Choć jej przygotowanie jest pracochłonne, to naprawdę warto. Taką zupę możecie podać nawet maluchowi, który skończył 9. miesiąc życia. Zupa ze świeżych pomidorów świetnie smakuje zarówno na ciepło (z dodatkiem makaronu czy ryżu), jak i na zimno. 15 średnich pomidorów pęczek włoszczyzny 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 garście(...)soku z pomidorów odparuje. Wyłączamy gaz i odstawiamy pomidory, by trochę przestygły. Włoszczyznę myjemy i obieramy. Warzywa zalewamy 3 litrami wody, solimy i gotujemy do miękkości. Z wywaru wyjmujemy pora, natkę pietruszki i selera jeśli ich używaliśmy. Marchewki, selera i pietruszkę blendujemy w wywarze warzywnym. Gotowe pomidory przecieramy do wywaru warzywnego przez sito, tak by pozbyć się skórek i pestek

Dieta bez mleka
Rosół z kaczki 157

chłody. Jedynie czasu trochę zajmuje - najlepszy jest taki gotowany pół dnia. Potrzebne nam: - 2 litry wody - 1,2 kg porcji rosołowej z kaczki - 3-4 średnie marchewki - pół selera - por - 3 pietruszki - 3 małe cebule - 2-3 suszone grzyby (ja użyłam koźlarzy) - 3 ziela angielskie - niepełna łyżeczka pieprzu w ziarnach - 2 liście laurowe - sól - pieprz - odrobina maggi - makaron 4-jajeczny(...)Zostawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie zbieramy szumy i dodajemy obrane, pokrojone w mniejsze kawałki warzywa. Cebulę opalamy na suchej patelni lub na gazie i dodajemy do zupy razem z grzybami, zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem ziarnistym. Gotujemy około 2-3 godzin. Po tym czasie rosół przecedzamy przez drobne sito i za pomocą chochli zbieramy z wierzchu

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa pieczarkowa 191

robię codziennie ale czasami lubimy zjeść talerz gorącej, pożywnej i pysznej zupy. Tym bardziej kiedy za oknem pochmurno i dżdżysto. Dzisiaj zrobiłam zupę pieczarkową ze sporą ilością koperku. Zupę ugotowałam w garnku Fissler   z kolekcji Profi Collection . Dodatkowo przetestowałam pojemniki na żywność Glasslock . Pojemniki wykonane są z najwyższej jakości szkła hartowanego a silikonowa uszczelka zapewnia całkowitą hermetyczność i zatrzymuje(...)też w czasie wyjazdów.    Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego 2 średnie marchewki  2 średnie pietruszki 0,5 mniejszego selera 1 liść z selera kawałek pora (biała część) 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu czarnego 400 g pieczarek 1 średnia cebula 1 łyżka masła klarowanego 3-4 ziemniaki 0,5 szkl śmietany

Ala piecze i gotuje
Flaczki z boczniaków 146

tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, słodka papryka, imbir, gałka muszkatołowa, sól.  Obrane i umyte – marchew, seler i pietruszkę pokroiłam w słupki, cebulę  – w piórka, por w talarki. Boczniaki dokładnie oczyściłam, pokroiłam w paski.  Na patelni rozgrzałam masło z dodatkiem oleju, wrzuciłam pokrojone boczniaki. Smażyłam  ok. 10 minut, stale mieszając. Dodałam pokrojone warzywa oraz przyprawy(...)patelni przełożyłam do garnka z gorącym bulionem, doprawiłam  śmietaną. Zagotowałam. Dodałam posiekaną świeżą natkę pietruszki oraz  tymianek.    Można podać z chlebem lub z bagietką, ale sama w sobie, zupa też jest bardzo pożywna i pyszna. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Flaczki z boczniaków appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Zapiekane filety z kurczaka w sosie cebulowym -przepis zaczerpnięty z kalendarza kulinarnego 113

mielone i połowę masy z sera żółtego i pora. Dodać pozostałe pieczarki. Całość przykryć drugą warstwą płatów kurczaka i pozostałą częścią masy serowo -porowej .Wierzch zalać przygotowanym sosem . Piec w piekarniku do uzyskana miękkości składników w temp ok 120-180 st sos cebulowy 1 szklanka śmietany 30 % 1 jajko 1 zupa cebulowa w proszku wykonanie -składniki dokładnie wymieszać po upieczeniu

Moje Wyroby
Jaglany krupnik z batatami i jarmużem - dietetycznie 187

wegeteriańskiej dodaj grzybka i sos sojowy (umami!), a zupa będzie pełna smaku. Polecam szczególnie wszystkim, którzy zmagają się z zakwaszeniem organizmu. Składniki: 2 małe bataty 1 szklanka jarmużu 3,5 łyżki kaszy jaglanej (użyłam grubej) 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 cm imbiru 1 marchewka, mała pietruszka, plaster selera kawałek pora sól, pieprz zielenina  bulion - około1

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz zabielany z warzywami. 132

tego typu wieloskładnikowej zupie świetne jest to, że można pozwolić sobie na wiele swobody przy dorzucaniu składników, które mamy pod ręką. Zresztą - nigdy nie wolno odebrać sobie swobody! Składniki: 500 g ugotowanych wcześniej (upieczonych) buraków 700 g ziemniaków 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 1 por  1-2 ząbki czosnku 1 puszka białej fasoli (możliwie dużej) 2 łyżeczki majeranku

zadanie-gotowanie
Rosół z kaczki 119

Treściwy domowy rosół z kaczki to zupa bardziej tłusta niż tradycyjny rosół drobiowy. Ma ciemniejszy kolor i jest również bardziej esencjonalny. Przepis bardzo prosty w wykonaniu, do podania z makaronem nitki lub lanymi kluskami.  Składniki: porcja rosołowa z kaczki świeża włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, mały seler, kawałek pora cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz

wyzwania kuchenne
Kanapkowa pasta śledziowo-jajeczna 213

Natomiast na kanapkową pastę śledziowo-jajeczną zawsze jest pora. Przepis ten lata temu został wymyślony przez moją mamę, która chcąc zrobić słynną "szubę" po otwarciu lodówki stwierdziła, że parowane buraki gdzieś (nomen omen) wyparowały. A że mama jak na tamte trudne czasy miała niesamowity zmysł kulinarny i potrafiła ugotować nawet zupę na gwoździu, to z ostałych jajek, śledzi oraz kilku

Obiad gotowy