zupa z porów - 5432 przepisów (strona:241/363)

Oryginalne dania z pęczaku 85

jest o wiele bogatsza. Przykładm jest zupa-kapuśniak z pęczakiem, zrobiona na bazie skrawków parmezanu. Jest sycąca, lekka i ma charakter. Zobacz przepis Pęczotto primavera Wariacja na temat kultowego dania spaghetti primavera. Zamiast makaronu jest… pęczak. Wszystkie pozostałe składniki są takie same. Primavera to typowe, wiosenne danie, ale pysznie smakuje o każdej porze roku. Zamiast nowalijek można użyć sezonowych

Niedzielny kucharz
Surówka z selera 133

warzyw jak marchew, buraczki, seler, kapusta, por czy kalarepa. To tylko niektóre warzywa po jakie sięgnąć można robiąc surówki. Ja najczęściej przygotowywuję surówkę na bazie marchewki. Ostatnio jednak kupiłam selera i postanowiłam z niego właśnie coś do obiadu wyczarować. Seler naciowy jest dla mnie uniwersalnym warzywem. Robiłam już z niego kotleciki, frytki, zupę. Ma bardzo wiele zastosowań i w każdym

mecooks
Sukiyaki z klasycznym japońskim makaronem OYAKATA 120

Japoński Kurczak Teriyaki Japoński Klasyczny makaron Zupy Ramen w kubkach i w torebkach Kurczak Miso Soy Sauce. Sukiyaki z daniem OYAKATA Japoński Klasyczny - składniki proporcje dla 4 osób 350-400 g steku wołowego (z polędwicy, antrykotu lub rostbefu) lub dobrej jakości poprzerastanej żyłkami tłuszczu wołowiny 2 opakowania dania OYAKATA Japoński Klasyczny 2 pory (tylko biała i jasno zielona część

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Maślana młoda kapustka 108

Wielkimi krokami nadchodzi moja ulubiona pora roku, czyli sezon na młode warzywa. Już prawie słyszę jej pukanie do drzwi Pojawiają się powoli młode ziemniaczki, które absolutnie uwielbiam gotowane w mundurkach i serwowane z masełkiem i zsiadłym mlekiem. Pokazują się też szparagi, na które sezon rozpoczęłam już chwilę temu prezentując przepyszną ZUPĘ-KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW . Oprócz tych smakołyków dostępna jest

Kate's Kitchen
Łazanki z białej kapusty 246

jesienną porę. Do tej pory wydawało mi się ,że są bardzo pracochłonne , ale to zupełnie nieprawda , przygotowanie ich zajęło mi dokładnie tyle samo co przygotowanie innych tego typy dań.  Składniki: 3/4 średniej białej kapusty  500 g pieczarek  250 g makaronu łazanki  2 średnie cebule  kawałek średniej kiełbasy lub mięso z zupy ( można pominąć)  sól

Aromatyczne Podróże
KREM Z ZIELONEJ SOCZEWICY NA ROSOLE Z WŁOSKIM SERKIEM 160

grzech było odchodzić od talerza. Zupę można zrobić na wodzie, bulionie warzywnym lub rosole. Ostatnia wersja jak dla mnie najsmaczniejsza. Z przyprawami trzeba bardzo delikatnie,żeby nie przesadzić i zepsuć całego smaku, tak jak ja to zrobiłam za pierwszym razem.  Składniki:   1,5 litra rosołu wraz z włoszczyzną ( ok. 3 marchewek, por, seler, pietruszka ) 1 duży ziemniak

pieprzny smaczek
Zupa porowo – szparagowa 113

moim wykonaniu. Na dzisiaj proponuję zupę porowo – szparagową w której wykorzystamy części szparagów bez główek (  te są najlepsze ). Główki możemy wykorzystać później do tarty ze szparagami lub sałatki z sosem holenderskim ( oba przepisy prezentowane na blogu ) a dzisiaj przetworzymy te „mniej lepsze” części szparagów. Składniki: Pęczek białych szparagów bez główek 3 pory 2 marchewki Pietruszka Kawałek selera

Smaki Ewy
Pieczona szynka pikantna 121

czegoś z niego lub użyjemy do przyprawienia zupy. Zobaczymy... Smacznego! Przepis Madzia podpatrzyła na www.mniammniam.com  i poddała drobnym zmianom. A tak wyglądała nasza szynka tuż przed pieczeniem: --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Pasztet z fasoli z pieczarkami 176

już to fasolka po bretońsku lub zupa fasolowa. Dlatego postanowiłam wypróbować inne danie z fasoli. Przepis odgrzebany ze starej książki, Dania z grochu i fasoli. Pasztet wyszedł typowo "wege.....", bardzo smaczny z dodatkiem sosów. SKŁADNIKI: 1/2 kg. fasoli Jaś lub ewentualnie innej białej 2 cebule 2 marchewki 3 jajka 1/2 pietruszki 1/2 pora 1 łyżeczka majeranku 20 dag pieczarek szczypta

W kuchennym oknie Ewy
Obiad. Przepisy na obiad. Co na obiad? 366

dłuższego czasu obserwuje się przesunięcie pory obiadowej w kierunku godzin wieczornych. Jest to głównie związane ze zmianą obecnego stylu życia. Dawniej kobiety siedziały w domu i gotowały, dzisiaj również rozwijają się zawodowo i to właśnie ze względu na godziny pracy, spożywamy obiad nieco później. Tradycyjnie w skład obiadu wchodziły dwa dania: zupa oraz danie główne. Obecnie coraz rzadziej trzymamy się

Kulinarne Przeboje
Rosół 260

Polsce zupy. Przepis przeznaczony raczej dla początkujących, aniżeli doświadczonych i przywiązanych do własnej rodzinnej receptury. Jednak jako sprawdzona przez lata metoda stanowi dobry punkt wyjścia dla własnych eksperymentów. Zapisz przepis Drukuj Składniki 700g mięsa z kury (patrz porady) 200-250g marchewki 1 średnia cebula kawałek korzenia selera lub pietruszki (150g) biała lub zielona część pora (150g) sól 2 liście(...)kawałki. Cebuli nie musimy obierać z łupiny (rosół będzie nieco ciemniejszy), ale zawsze nacinamy ją w górnej części, aby upewnić się że i łupina i wnętrze są zdrowe. Pora możemy przekroić na 2-3 mniejsze kawałki. Do garnka dodajemy warzywa, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Rosół gotujemy powoli, na bardzo małym ogniu, pod częściowym przykryciem przez

Kulinarna Pokusa
Kwas – kresowy barszcz z buraków i kiszonej kapusty – kuchnia podkarpacka 153

syta i jednocześnie lekka. Od dzisiaj jestem jej fanką. Jest pyszna :) O przepis na kwas zapytała mnie Alicja, która zajrzała na bloga w poszukiwaniu smaków dzieciństwa. Nie znam tej zupy z domu, ale znalazłam ją wśród przepisów z Ziemi Lubaczowskiej (mam nadzieję, że o taki właśnie kwas pytała Alicja). Kuchnia tego regionu obfituje w dania kresowe, co zawdzięcza migracji ludności(...)namoczonych, umytych i pokrojonych w cienkie paseczki) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe majeranek sól pieprz i pieprz ziołowy włoszczyzna do rosołu (marchewka, pietruszka, cebula, kawałek selera i pora) 4 łyżki śmietany, natka pietruszki (do dekoracji) Fasolę płuczemy, zalewamy letnią, przegotowaną wodą, i moczymy przez całą noc. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości w tej samej wodzie, w której

Trzeci talerz
Flaczki z żołądków drobiowych 98

Flaczki można też przygotować na bazie żołądków drobiowych. Smakują wybornie <3 Składniki 1 kg żołądków drobiowych 2 udka z kurczaka 1 skrzydło z indyka 1

R'n'G Kitchen
Jabłecznik z winem, czyli Apfel- Weintorte 508

Jabłecznik z winem, czyli Apfel- Weintorte Jabłecznik z winem, czyli Apfel- Weintorte kojarzy mi się zawsze z jesienią. Może dlatego, że to piekę go z reguły

dolcevitainmykitchen

Proponowane wyszukiwania