grochem, przyszła pora na te, które miały odcisnąć ślad na psychice młodego człowieka. Bardzo popularny był nakaz spania bez majtek (teraz to bym jeszcze wypiął do wszystkich goły tyłek, ale wtedy był to dla mnie wstyd) albo zamykanie na ciemnym strychu. Ja najwyraźniej musiałem być bardzo niegrzeczny, bo byłem trzymany nad wielkim kotłem gotującej się zupy przy groźbie, że zostanie
Kryzysowa Książka Kucharskaporze lunchu, przecież wydajność w pracy i tak nie może już bardziej spaść! ;) Dziś klasycznie, Gin LUBUSKI & tonic + cytryna + obowiązkowo ogórek - bo wiadomo, zdrowy, oczyszcza, wygładza, upiększa... :) Dodajcie jeszcze ziarna pieprzu i kostki lodu. A później bezceremonialnie zróbcie sobie dolewkę! :) Knuję jeszcze przepis na chłodnik z wkładką Ginu! Jesteście ciekawi? To dopiero będzie zupa! ;) Jakie
Spektrum Smakuwrzucenia do zupy. Mrozi zieleninę specjalnie dla mnie, by z dumą mi je ofiarować. Przez całą zimę mam zieleninkę d zupki. Mój syn nie lubi kalafiora. Ale gdy widzi krem, nie jest w stanie mu się oprzeć. Tak więc często przemycam moim dzieciom warzywa. Składniki: kilka różyczek kalafiora 2 marchewki 2 ziemniaki 1/2 selera 1/4 pora 1 pietruszka 1 bulionetka
MojaQchnia.plJesień to wspaniała pora roku, która obfituje we wszelkiego rodzaju cudowne warzywa, które możemy wykorzystać na milion różnych sposobów. Jednym z takich jesienno - zimowych warzyw jest seler, który jak już kiedyś wspominałam jest warzywem nieco niedocenianym, a to bardzo nie dobrze, ponieważ posiada on wiele zalet, jest bardzo zdrowy o czym pisałam nieco więcej przy okazji zupy selerowej , a przede
Codzienne Gotowanieprzykryciem.Obieramy cebulę,myjemy pora i kroimy w plasterki,seler kroimy cienko.Wszystko to wrzucamy do garczka z oliwą gorącą i dusimy na małym ogniu warzywa pod przykryciem.Potem wsypujemy curry.Mieszamy i przekładamy warzywa do garnka z mięsem i imbirem,dodajemy kostki z curry,sól jak trzeba i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy 20 min.Wyjąć mięso z zupy ,obrać i pokroić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisię cieszyć pyszną zupą, nie tracąc całego wieczoru na gotowanie. Do dzieła! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego/warzywnego/rosół 200 gram piersi kurczaka 1/2 mango/batata (robiłam dwie wersje, obie pyszne) 2 marchewki garść fasolki szparagowej sok z 1/2 limonki (opcjonalnie) łyżka cukru trzcinowego/ syropu klonowego 1/2 puszki mleka kokosowego 1 łyżeczka sambal oelek 4 cm białej części pora 1 łyżka masła
Mango Papajakostkę. Kurczaka, pora, kukurydzę i ananasa przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz ziarenka. Dokładnie mieszam. Sałatkę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Do przygotowania sałatki użyłam mieszanki ziaren "Słoneczne Pola" z ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ziarenka te mogą stanowić doskonały dodatek do wielu potraw, w szczególności do: sałatek, zup, deserów czy mięs. Ziarna
Tradycyjna kuchnia KasiJesienna pogoda za oknem w lecie:) A jak jesień to sezon na zupy... Rozgrzewające, zdrowe i kolorowe. Raz na jakiś czas robię generalny przegląd lodówki i przy takich okazjach najczęściej pojawiają się zupki śmietniczki, które zaprowadzają idealny porządek a dodatkowo są pożywne. W taki oto sposób wyczarował mi się wiosenny krupnik, który poza kaszą z tradycyjnym krupnikiem ma niewiele wspólnego(...)paprykażółta paprykaduży pomidor groszek zielony2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego pieprz i sól do smakuliść laurowy , starty imbir1/2 szklanki kaszy jęczmiennejPrzygotowanie:Obrane i umyte warzywa (marchew, pietruszkę, seler por i cebulę) ścieram na grubej tarce i przekładam do garnka z rozgrzanym masłem. Podsmażam około 3 minut. Pod koniec dodaję posiekany czosnek. Kiedy warzywa są lekko podsmażone i pachnące:) zalewam
Magiczna kuchnia Dariizeberka, pora i selera Teraz dorzucamy ziemniaki i podsarzony boczek, cebule i kielbase Gotujemy ok 20 min Dorzucamy kapuste i wszystko jeszcze razem gotujemy 30 min Na koniec rozpuszczamy 1/4 masla na patelni i na rozgrzane maslo wsypujemy 2- 3 lyzki maki Make mieszamy szybko i energicznie podsarzajac ja (powstaje nam zasmarzka) dodajemy do zupy
Klaudynkowa kuchniaPyszna,syta,pożywna i bardzo zimowa zupa,a całkiem zapomniana.Oprócz grochówki to nasza ulubiona zupa zimą.Na szczęście kasze powracają do naszych kuchni.Kasze z jęczmienia to całe bogactwo witamin i soli mineralnych.Szczególnie sporo ma niacyny wit.PP-obniżającej poziom cholesterolu,witamin z grupy B-regenerujących system nerwowy i błonnika.Przede wszystkim jednak klej z jęczmienia działa regenerująco na naszą(...)właśnie od kaszy zdrów. Składniki: 1,5 l wody 6-8 kurzych skrzydełek 6-7 łyżek grubej lub średniej kaszy perłowej (125 g) 2-3 marchewki 1 pietruszka,kawałek pora zielonej części i białej 2 plastry selera,2-3 ziemniaki 2 łyżki posiekanych zielonych listków selera (mam mrożony z letnich zapasów) 1 łyżka posiekanego lubczyku j.w. przyprawy sól,pieprz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jarmuż należy do rodziny kapustowatych. Jest doskonałym źródłem żelaza. Posiada również inne wartości odżywcze. Połączenie z jarzynami i grzybami wyszło wybornie. Składniki 500 ml jarmużu konserwowego
R'n'G Kitchentradycyjna polska zupa podawana zazwyczaj z makaronem. Jego smak zależy przede wszystkim od rodzaju dobranego mięsa. Wywar powinien być klarowny i esencjonalny. Najlepszy rosół to taki, który jest gotowany na kilku gatunkach mięs. Składniki: 20 dkg żołądków drobiowych plaster chudej wołowiny ok 10 dkg 1 noga z kurczaka 3 litry wody włoszczyzna: marchew, korzeń pietruszki, seler, por zielenina: pietruszka, seler
Blog z Apetytemgrzybów, zupy, ciasta i desery, napoje. Do każdego działu i do całej książki autorzy dodali wstęp, który przybliża czytelnikowi dany temat. Na początku znajdziemy też standardowy przelicznik miar i kaloryczność niektórych składników potraw. Ponadto przeczytać można sporo wskazówek i ciekawostek kulinarnych, zarówno na samym początku, jak i pomiędzy przepisami. Większość z tych, które do tej pory przeczytałam, była napisana staropolskim
Anioszek w kuchniOd jakiegoś czasu przerzuciliśmy się na rosół z indyka, który ma nieco inny smak niż ten na udkach czy skrzydełkach kurczaka. Polecam! Składniki: 1 skrzydło z
Kuchnia domowa Anigotowe! Zupa zyskuje na smaku i wartościach odżywczych, naprawdę polecam! Tym razem gotowałam kapuśniak z młodej kapusty, szpinak dodał jej koloru i smaku, bardzo nam smakowała. Mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu. Składniki na kapuśniak z młodej kapusty ze szpinakiem: 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 pęczek włoszczyzny (2 marchewki, pietruszka, mały seler, por) 1,5 litra wywaru
Rozpustne gotowanie