Przepis dostałam od brata, ale i tak pomajstrowałam w proporcjach :) Żurek przepyszny! Składniki: 300 gramów białej kiełbasy (surowej lub parzonej, ja miałam surową) 500 ml zakwasu
Szczęśliwa kuchniaJest młoda kapustka więc na stole nie może zabrakąć zupki z jej udziałem. W połączeniu z innymi młodymi warzywami smakuje wyśmienicie. Zupka jest lekka a zarazem
Monia miesza i gotujeFasolka po bretońsku bez glutenu Składniki: 250 g białej fasoli 200 g kiełbasy 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera pietruszka/seler - natka 1
nietadietaPrzepis dostałam od brata, ale i tak pomajstrowałam w proporcjach :) Żurek przepyszny! Składniki: 300 gramów białej kiełbasy (surowej lub parzonej, ja miałam surową) 500 ml zakwasu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDzień dobry! Koniec roku to czas podsumowań. Noworoczne postanowienia, ważne wydarzenia, zawarte znajomości i wiele wiele innych. Zastanawiamy się czy to co zrobiliśmy, przeżyliśmy, nas satysfakcjonuje
Pora coś zjeśćpóźniej wystarczy tylko podgrzać. Polecam ! Składniki: -1 kg żołądków drobiowych -1 ćwiartka z kurczaka lub 2 udka bez skóry -warzywa:1 marchewka, 2 pietruszki, pół selera, zielona część pora, 1 cebula -ziele angielskie -liście laurowe -4 ząbki czosnku -mieszanka ziół do flaków: majeranek, gałka muszkatołowa (szczypta), papryka słodka, pieprz, sól lub torebka gotowej przyprawy do flaków(...)maśle pokrojoną drobno cebulę, dodajemy mąkę, chwilę przysmażmy ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia, rozprowadzamy gorącym wywarem. Mieszamy energicznie, aby nie zrobiły się grudki i wlewamy do zupy również dokładnie mieszając, aż do zagotowania. Dodajemy pokrojony drobno czosnek i mieszankę przypraw. Chwilę jeszcze trzymamy na wolnym ogniu, aby mąka straciła smak surowizny. Jeżeli uważamy, że smak zupy jest
Kulinarne przemysleniapoprzednio opublikowanym poście w skrócie przedstawiłam Wam podstawowe zasady diety warzywno-owocowej , dziś natomiast przyszła pora na opisanie produktów, które są dozwolone podczas diety doktor Dąbrowskiej. Gdy nasz post będzie dobiegał końca warto zapoznać się zasadami wychodzenia z diety . Zdecydowanie polecam zakup dwóch książek dr Dąbrowskiej: Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dabrowskiej przepisy Dieta warzywno(...)owocowa dr Ewy Dąbrowskiej i co dalej Na blogu znajdziecie sprawdzone przepisy diety dr Dąbrowskiej: chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior
Kulinarne przygody Gatitywielu osób słyszałam już, że wszystkie dzieci lubią zupę pomidorową, nawet niejadki. I choć w uniwersalne gusta kulinarne nie wierzę, to nawet mój syn, który nie lubi pomidorów, zupę pomidorową zajadał ze smakiem od najmłodszych lat. Zupkę pomidorową z bazylią można wprowadzić do diety niemowlaka w 9 miesiącu życia. W sezonie do przygotowania zupki pomidorowej dla niemowlaka możemy wykorzystać świeże(...)mamy do nich dostępu, świetnie sprawdzą się także pomidorki zapasteryzowane latem w słoikach. 3 nieduże pomidory kilka listków bazylii 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka mały kawałek selera kawałek pora (około 6 cm) 1 łyżka oleju rzepakowego/oleju kokosowego Warzywa obieramy i kroimy w talarki. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 15 minut aż nie będą półmiękkie. W międzyczasie pomidory myjemy
Dieta bez mlekaupalne dni mijają to chce się nam bardziej kalorycznych posiłków, a do tego koniecznie gorących, w ogóle bez zup nie ma kuchni. Przy okazji przetestowałam też kapustę kiszoną , która niedawno robiłam i powiem Wam palce lizać, muszę jeszcze dorobić kilka słoików, bo do wiosny daleko. Składniki dla 4-6 osób: Bulion: - ok. 1 kg mięsnych żeberek - na bulion: kilka(...)ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 3 liście laurowe, 2 marchewki, pół selera, pietruszka, 1/2 opalanej nad ogniem cebuli, pół liścia kapusty, gałązka lubczyku, kawałek pora, sól Z podanych składników gotujemy bulion, żeberka dobrze jest przekroić na kilka części. Bulion jest gotowy gdy mięso jest miękkie. Kapusta: - 1 litrowy słój kapusty - 2 duże cebule - kawałek dobrej wędzonej słoniny
Apetyczna babeczkaudało się osiągnąć to, do czego chyba wszyscy dążymy – pogodzenie pasji i zainteresowań z życiem rodzinnym. W swoim kuchennym królestwie Mimi stara się wykorzystywać produkty sezonowe. Podzielone zgodnie z porami roku przepisy zgrupowane są więc w czterech rozdziałach, z których każdy zawiera po kilka przystawek, dań głównych i deserów. Miłośników kuchni chińskiej ucieszy zapewne… rozdział piąty zatytułowany „ Chiński Nowy(...)dania wywodzące się z Jej drugiej ojczyzny. Niemal wszystkie proponowane przez Mimi potrawy można bez problemu przygotować w polskich realiach, chociaż czasami będziemy musieli korzystać z produktów mrożonych. Wiosenna zupa z bobu cioci Francine urzeka prostotą i przypomina mi potrawy gotowane przez moją Babcię. Proponowane na lato truskawki w winie będą stanowiły wspaniałe alternatywę dla naszych tradycyjnych deserów z truskawkami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataogród po prostu musiała być moja! To mój pierwszy krok do realizacji marzenia - od ziół w doniczkach na okiennym parapecie, do ogrodu z marzeń:)Książka podzielona jest na pory roku, zaś te z kolei na działy poświęcone poszczególnym uprawom, od popularnych roślin jak pomidory, marchew czy fasola, po te mniej znane, np. jarmuż, lub trudniejsze w uprawie(...)rozpoczęłam wertowanie książki) natrafiłam na bardzo ciekawe przepisy zawierające szczaw, określany przez autorkę "jednym z wiosennych ziół". Jedliście kiedyś szczaw?Moja Mama gotowała z niego smaczną zupę, jednak na tym kończy się moja znajomość z tą kwaśną roślinką. W ciągu moich majowych wypraw na targ kilkakrotnie proponowano mi jego zakup, jednak ja zawsze odmawiałam, bo przecież
Chilli Czosnek i Oliwawzdychały kobiety i dziewczęta , a naszym zdaniem również mężczyźni i chłopcy, no bo hello …? Składniki: 30 dag serc drobiowych 30 dag żołądków drobiowych 4 marchewki 3 pietruszki 1/2 pora 1 seler 5 ziemniaków 5 łyżek pęczaku garść suszonych grzybów 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 3-4 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego majeranek sól, pieprz Wykonanie(...)minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajecie pęczak i gotujecie kolejne 10-15 minut. Na koniec wrzucacie do wywaru posiekany koperek, natkę pietruszki, doprawiacie solą, pieprzem i majerankiem. Zupa pewnie mocno zgęstnieje po pewnym czasie, więc jedzcie, póki jest gorąca
GRUBY WAŁEKfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sycąca i rozgrzewająca zupa, której nie może zabraknąć w zimne, ponure dni Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)400g mieszanego mięsa w tym żeberko wędzone, kości lub kawałek boczku wędzonego 300g-400g kapusty kiszonej 3 średniej wielkości marchewki kawałek selera 1 mała pietruszka korzeń kawałek zielonej części pora 3 duże ziemniaki 2 łyżki majeranku kilka kulek ziela angielskiego 2-3 listki ziela angielskiego 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu Sól do smaku Przygotowanie: Mięso włożyć do garnka, zalać
W garach u GosiGołąbki z mięsem i papryką w liściach młodej kapusty. Zaczął się sezon na młodą kapustę, Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza, w kilka chwil można z niej zrobić surówkę , przygotować na ciepło z koperkiem , może być dodatkiem do mięsa np. żeberek. Młoda kapusta kiszona też jest pyszna. A teraz wymyśliłam sobie, że z główki kapusty przygotuję dwie potrawy: młodą(...)kapustę na gęsto z pieczarkami i gołąbki. Jak mówi mój mąż, moja żona gotuje po niemiecku, czyli oszczędnie, np. robię 2 kotlety, 2 talerze zupy, smażę 4 naleśniki itp. Nie lubię jeść 2 razy z rzędu tego samego. Dziś miałam w planie robienie gołąbków pokusiło mnie by dodać do masy mięsnej pokrojone kolorowe papryki. Wiedziałam, że taki farsz będzie smaczny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMagda Bardzo wyrazisty, słodki od marchewki i pachnący pietruszką i lubczykiem warzywny rosół a do tego delikatne, subtelnie cytrynowe rybne kuleczki to moja propozycja na świąteczną zupę. Możecie ją podać zamiast tradycyjnego drobiowego rosołu lub zaserwować na Wigilię- na pewno będzie smacznym zaskoczeniem. Składniki (na 4 porcje): 250g białej ryby, bez skóry i ości – użyłam mintaja 1 małe jajko(...)smaku pieprz cytrynowy do smaku 4-6 łyżek bułki tartej 2 łyżki oleju kawałek bułki Na rosół warzywny: 5 marchewek 2 średnie pietruszki kawałek selera połówka cebuli kawałek pora kawałek białej kapusty liść kapusty włoskiej kilka gałązek świeżej natki pietruszki 2 liście laurowe pół łyżeczki suszonego lubczyku pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku
Smaczna Strona