Zaczął się sezon jesienny, tak więc to najlepsza pora, aby zadbać o swoją i swoich najbliższych odporność. W czasie jesiennych chłodów, pluchy, zmian temperatury bardzo łatwo przeziębić się, nabawić bólu gardła czy złapać grypę. Pierwsze chłody to idealny czas, aby zacząć rozgrzewać się od środka. Od nas samych w dużym stopniu zależy, czy nasz organizm zahartuje się i uodporni(...)bakterie, wirusy, wahania temperatury. Ważną rzeczą jest, aby zrezygnować z posiłków wychładzających organizm i spożywać więcej tych ciepłych i rozgrzewających, jak treściwe zupy, różnego rodzaju kasze, gotowane lub pieczone warzywa oraz, najważniejsze, surówki i kiszonki, kapustę kiszoną, natkę pietruszki, marchew (która poprawia również wzrok), selery, cykorie, dynię, cebulę, czosnek, cytrynę, grejfruty i MIÓD. Należy unikać białego pieczywa, ciast, słodyczy
Naturalna Kuchniacytryna Wykonanie: 1. Proces przygotowania barszczu zaczynamy od ugotowania bulionu warzywnego. Marchewki, pietruszkę i seler - obieramy myjemy, seler dzielimy na mniejsze części, białe części pora myjemy. Warzywa wkładamy do dużego garnka, zalewamy około 4,5 l wody dodajemy 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki lubczyku, 8 ziarenek pieprzu i solimy około 2 łyżeczkami soli(...)ząbki czosnku. Dodajemy sok z jednej połowy cytryny. Zostawiamy do wystygnięcia i odstawiamy na noc w zimne miejsce. 6. Następnego dnia, możecie poczuć jakie piękne aromaty ma już zupa. :) Nastawiamy barszcz na ogniu i zagotowujemy doprawiając jeszcze sokiem z cytryny (z 1 połówki lub z 1, w zależności jak słodkie są nasze buraki). Doprawiamy solą i pieprzem (pieprz wedle
Mój pomysł nasprawdzić. No i zadziałało! Połączenie przetestowałyśmy na 2 kobietach i 3 mężczyznach. Wszyscy byli zachwyceni. Słodko-ostry efekt uzyskałyśmy w pomidorowej zupie z pieczonych pomidorów. I mamy kolejną nowinę - zupa smakowała i gdy była gorąca i gdy była zimna - czy nie sądzicie, że to znów odnosi się do kobiet? Przecież... niektórzy lubią zimne... zołzy. Nie żebyśmy wiedziały z autopsji. ;) SKŁADNIKI(...)Ziarenkowa, i odrobina oliwy z oliwek WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas udziec z indyka ( 1-1,5 kg ) i tacka warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy ). Umyte pomidory i paprykę osuszamy i rozkrajamy. Na dno naczynia żaroodpornego dajemy oliwę, przyprawy i zioła
Wypisz WymalujSkładniki : pęczek botwinki ewentualnie 2 średnie buraki pęczek rzodkiewek 2-3 zielone ogórki mały pęczek natki, koperku, szczypiorku 2-3 ząbki czosnku mały pęczek włoszczyzny liść
Proste Potrawyrazem się udało. Zupa wyszła przepyszna. Połączenie ziemniaków i pysznej wędzonej kiełbasy jest rewelacyjne. Mąż prosił o dokładkę, więc to znak że naprawdę mu smakowała a przecież za zupami to on nie przepada. Składniki: wędzone żeberka na wywar (lub mięso z kością) na wywar 30 dag dobrej jakości kiełbasy- użyłam kiełbasy myśliwskiej "DUDA" pęczek włoszczyzny 4-5 dużych ziemniaków(...)śmietana do zabielenia Sposób przygotowania: Żeberka zalewamy wodą (2,5 litra). Dodajemy liście i ziele angielskie. Zagotowujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Włoszczyznę (bez pora) obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa i kiełbasę dokładamy do cebuli. Przesmażamy. Żeberka wyciągamy. Warzywa z kiełbasą z patelni
Pobite gary Barbaryostatnio podpatrzyłem w internecie przy okazji burgerów i postanowiłem zrobić burgery z pomidorów. Tak, z pomidorów, bo i czemu nie. Współczesna kuchnia dość powszechnie zamienia znane nam do tej pory składniki na inne, że o kryzysowej, jaka ja preferuje to nie wspomnę. Dlatego będę bronił nazwy burger zarówno w przypadku tych z fasoli jak i tych z psa. Śmieszą mnie(...)obrońców tradycji" burger z wieprzowiny czy z MOM, nie przeszkadza. Tak, jeśli już chcemy być szczegółowi, to prawdziwy hamburger, czyli befsztyk hamburski powinien być TYLKO z wołowiny. Tak jak zupa zwana barszczem nie może być z buraków, tylko kiszonego barszczu zwyczajnego, a chleb nie może być na drożdżach tylko na zakwasie, natomiast wędlina może być tylko z mięsa wędzonego
Kryzysowa Książka KucharskaMamy porę zimową , na dworze zimno , nie przyjemnie , aż się nie chce wychodzić z ciepłego domku , ale niestety trzeba , i dziś
Mój SmakJaś namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie, następnie ugotować prawie do miękkości. Odcedzić. Świeże flaki zagotować, odcedzić na sicie. Warzywa obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, por pokroić w pół krążki. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku roztopić masło, wrzucić warzywa, przykryć i poddusić do miękkości, dodać flaki oraz fasolę, zalać bulionem, dodać liść laurowy(...)kostkę dynię oraz koncentrat pomidorowy, wsypać przyprawę do flaków, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze kilka minut. Z mąki i małej ilości wody, zrobić zawiesinę, zagęścić zupę, zagotować i odstawić. Podawać posypane natką. Smacznego
Wanilia i KardamonŻurek w nieco innym wydaniu. Kwaśny od zakwasu, przełamany słodyczą marchewki, którą dodajemy tu w dużej ilości. Również marchewce zawdzięcza swój ładny kolor:). Jest bardzo gęsty
Szefowa kuchniRosół był w niedzielę, jak w każdym polskim domu. Mój pierwszy raz, więc wymieszałam wszystkie przepisy i porady stąd i z tego co kiedyś
Czerwony GupikBulion będzie drobiowy, ale śmiało możesz zrobić z samych warzyw. Zatem zapraszam, po przepis :) Składniki: 2 l zimnej wody skrzydełko z indyka 2 marchewki 1 pietruszka biała część pora kawałek selera ząbek czosnku liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej łyżeczka soli, pieprz natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Umyte mięso(...)umyj. Możesz je pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod zimną wodą i przelej wrzątkiem. Dodaj do zupy, dopraw i gotuj jeszcze około 15-20 minut. Podaj z natką pietruszki. Smacznego
Kukuleczkiczosnku, starty na tarce o drobnych oczkach imbir i cukier. Zagotowujemy i gotujemy przez ok. 10 minut. Ja nie odcedzam marynaty z kawałków imbiru i czosnku. Przygotowujemy warzywa: obranego pora i dymki kroimy w plasterki, z obranej marchewki robimy paski za pomocą obieraczki, a papryki kroimy w cienkie paseczki. Makrele płuczemy pod bieżącą wodą i filetujemy (ja obcinam łeb bezpośrednio(...)nóż bezpośrednio nad kręgosłupem w stronę uciętej głowy, następnie odwracam i tak samo, od strony ogona ucinam drugi filet). Pozostałe łby i kręgosłupy warto zachować i zrobić z nich zupę rybną (można je zamrozić). Z filetów można wyciągnąć największe ości. Wszystkie warzywa (oprócz zielonych części dymki) podsmażamy na 1-2 łyżkach oleju. W tym samym czasie gotujemy makaron. Gdy warzywa
Poezja smakuW każdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje niezmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować dzień
Apetyczna babeczkaFasolkę po bretońsku uwielbiam i mogłabym ją jeść co najmniej raz w tygodniu. Postanowiłam jednak poeksperymentować z soczewicą, która już stała dłuższy czas w szafce i
e-PrzepisyKulinarnedzięki któremu zupka syci na długo. Polecam :) Składniki (3 porcje): 5 średnich marchewek 2 małe pietruszki 1 średni pasternak kawałek selera 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku kawałek pora puszka pomidorów (240g) 1 wołowa kostka bio przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czarny, cayenne, szczypta curry , zioła prowansalskie , kminek mielony, łyżka natki pietruszki torebka ryżu brązowego Przygotowanie: Warzywa obrać(...)ogniu, pod przykryciem przez 35 minut. Następnie dodać kostkę wołową, pomidory z puszki i przyprawy. Gotować 20 minut. W tym czasie ugotować torebkę ryżu wg instrukcji zawartej na opakowaniu. Zupę zblendować na gładki krem. Podawać z brązowym ryżem
Zdrowie na języku :P