przewodnią zasadą każdej gospodyni. Tak np. zimą ograniczamy się przeważnie strączkowemi roślinami i kaszą, co nie jest potrzebne latem, gdy jest dość młodej jarzynki, to możemy przyrządzić bardziej pożywną zupę, a do mięsa dać sałatę. Stół świąteczny urozmaicamy leguminą, tortem, etc. Główną jednak zasadą, jak to było już parę razy nadmieniane, pozostanie stosowny rozkład i kolejna zmiana różnych potraw(...)zegar i do garnków, uwikłaną myślami czy zdążę na czas, czy obiad jest wystarczająco zdrowy i pożywny i odpowiedni na zasobność portfela? A, i czy pasuje do pory roku? Co będzie jeśli z roztargnienia sałata trafi na stół w środku zimy? Czy da się naprawić takie faux pas? Uff, potwornie męczące i dalekie od tego czym dla mnie jest
KUCHARNIAprzygotowujemy już zupy w ten sposób. Odkąd nasza zupka stała się bardzo bogata w rybie mięso przybyło jej wielbicieli. Teraz zupką zajada się cała nasza rodzinka , także dzieci. Zupę gotuję z odciętych części ryby. Pomimo , że kupuję karpia w płatach to i tak zawsze jest jeszcze dużo do poodcinania, tak by kawałki miały jak najmniej ości. Zawsze odcinam część(...)pyszna , delikatna zupka, którą baaardzo polecam :-) Składniki na 6 porcji:- u mnie części odcięte od 6 płatów karpia- 1 marchew- 1 korzeń pietruszki- 1 łodyga selera naciowego- kawałek pora- sól- 3-4 łyżki kaszy jaglanej ( lub kaszka manna)- natka pietruszkiMożna także dodać ziele angielskie i liść laurowy, ja nie daję.Do garnka włożyć umyte, poodcinane części karpia, zalać wrzątkiem
Smaczne ZdroweWielkanoc i po Wielkiej Nocy. Ale w pamięci pozostają smaki, zapachy, twarze, rozmowy, żarty i śmiech, różnego rodzaju komentarze. Z przyjemnością powracasz do tego chaosu, hałasu
W kuchni Karmel-itki100ml śmietanki 30% Składniki na grzanki: kilka skibek chleba odrobina oliwy z oliwek zioła prowansalskie Wykonanie: Marchewki, seler i korzenie pietruszki obrać, umyć i wrzucić do garnka. Dodać umytą por i piramidki smaku, zalać zimną wodą. Ugotować wywar warzywny. W tym czasie obrać i posiekać cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę, kalafiora umyć i pokroić drobno. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić(...)oliwy. Ja podsmażam na dwa razy, ponieważ nie mieści mi się wszystko na raz. Z wywaru warzywnego wszystko wyjąć. Marchewkę można pokroić w plasterki i zostawić do podania zupy. Do wywaru warzywnego wrzucić zawartość patelni, w razie potrzeby dodać trochę wody, aby warzywa były w pełni zalane. Gotować do miękkości. Dodać sól, biały pieprz i 2 łyżeczki miodu. Całość zmiksować
Trufelkowomogą być zdrowe czipsy? Okazuje się, że mogą! I to z jarmużu. Dla mnie do tej pory nie istniał w kuchni jarmuż , nie znałam go, nie kupowałam i nie przyrządzałam. Bardziej podobały mi się jego walory ozdobne niż zdrowotne. A o zdrowotnych można by dużo i długo mówić. Jarmuż(...)hamuje przemiany zdrowych komórek w nowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza, wapnia, fosforu i magnezu. Można go zjadać na surowo, smażyć, gotować, dodawać do zup i koktajli. Składniki: • kilka liści jarmużu • oliwa do skropienia • po szczypcie soli i pieprzu • skórka z połowy cytryny Wykonanie: • Umyte i osuszone liście jarmużu
To co kochamWpadła mi dzisiaj w ręce paczka przepięknych boczniaków. Jest wiele fajnych potraw, które można przygotować na bazie tych grzybów: jajecznica, gulasz albo flaczki
kuron.com.plDomowy rosół z kaczki. Pyszny, lecz jeden z najtłuściejszych. Można się skusić na taki syty i gorący mięsno-warzywny rosół, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Rozgrzewa
Zasmakuj KuchniNiedawno obiecałam, że częściej będą pojawiać się na blogu surówki, więc dziś kolejna. Tym razem klasyczna surówka z białej kapusty. Klasyczny, ale bardzo smaczny dodatek do
kuchnia doskiTym razem postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszną fasolkę.Może ktoś kiedyś skorzysta.Uwielbiamy fasolkę,gdyż jest doskonałym jednogarnkowym daniem,do tego bardzo
Niespełnione zdolności kulinarneJak Wasze głowy się dziś czują? Leczycie kaca czy było spokojnie? Nauczona "życiowym doświadczeniem" mam na dziś przygotowany rosół. Delikatny, aromatyczny i nieziemsko leczniczy. Nie ma
Gotowanie i blogowanieNie ma dla mnie świąt Wielkiej Nocy bez prawdziwego, domowe żuru na zakwasie,z kawałkami białej kiełbasy, z ugotowanym jajkiem. Żuru, który pachnie czosnkiemi majerankiem, który
W kuchni Karmel-itkisukcesem prowadzi blog o nazwie Trufla . W książce Autorka zebrała swoje ulubione przepisy (część z nich znana już z bloga, jednak większość do tej pory nie publikowana). Patrycja gotowania uczyła się od swojej Babci, której zadedykowała swoją pierwszą książkę(...)zdrowym wydaniu! Podzielona jest na kilka działów: - śniadania (tu ulubione przez wszystkich propozycje na owsianki, naleśniki, omlety, placuszki czy pasty do kanapek) - obiady i kolacje (ciepłe propozycje na zupy - od kartoflanki do tajskiej, makarony, dania główne, ale też dodatki - sosy, puree czy surówki) - desery (ciasta, puddingi, solony kajmak i oczywiście kilka rodzajów trufli :)) - napoje i przetwory (koktajle, smoothie, kompoty, powidła
Moje Kuchenne RewelacjeKimchi (czyt. kimczi) jest znaną potrawą w kuchni koreańskiej. W skrócie to kiszona/sfermentowana kapusta pekińska z warzywami. Doskonale smakuje jako przystawka, dodatek do dania głównego, czy składnik zup oraz gulaszy. Na pewno znajdzie wielu zwolenników, jak też takich osób którym nie podpadnie do gustu, ponieważ posiada naprawdę specyficzny i ostry smak. W zależności od upodobań można je podawać w różnym(...)zwiększa odporność. Spróbujcie! 1 kg kapusty pekińskiej 2 łyżki soli 1/2 szklanki marchewki pokrojonej w słupki 1/4 szklanki rzodkwi pokrojonej w słupki 1/4 szklanki szczypioru pociętego ukośnie 1/4 szklanki pora pokrojonego w grube półplasterki 1 mała cebula 5 ząbków czosnku 2,5 cm korzenia imbiru 3 łyżki sosu rybnego 1/4 szklanki papryki gochugaru Opcjonalnie: ostra pasta chili (dla podkreślenia smaku
Di gotuje