się za pomocą pałeczek lub łyżki, nie wolno dotykać jedzenia rękoma (wyjątkiem jest krab, ale już do krewetek lub raków podawane są gumowe rękawiczki). Posiłek kończy nie deser, tylko zupa. W Chinach nawet alkohol produkuje się z ryżu - do wyboru: wódka ryżowa, wino ryżowe i piwo ryżowe. Zgodnie z chińską tradycją w każdym domu powinna znajdować się piwniczka z winami(...)kurczaka 2 szklanki mieszanki chińskiej, tj. mrożonych warzyw - użyłam gotowej mieszanki warzywnej z pędami bambusa i grzybami mun (gotowa mieszanka Tesco, składniki: tarta marchew, kiełki fasoli, papryka czerwona, por, cebula, pędy bambusa, grzyby mun) przyprawy mielone do smaku: imbir, kolendra, pieprz czarny, sól, łyżka sosu sojowego papier ryżowy - 13 sztuk łyżka tłuszczu roślinnego, np. oleju rzepakowego olej rzepakowy
Zasmakuj KuchniSkładniki: 1 kg wołowiny 3 cebule 1 koncentrat pomidorowy 2 duże marchewki 1 pietruszka seler por 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku sól, pieprz, ziele angielskie liść laurowy 0,5 łyżeczki papryki chili 125 g masła oliwa Zasmażka 2 łyżki mąki Wykonanie: Mięso z cebulą kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na maśle, które dzielimy na 3 części z odrobiną(...)wolnym ogniu ok 45 minut. Mąkę smażymy na suchej patelni na brązowy kolor dodajemy 2 łyżki wywaru z gulaszu mieszamy aby nie było grudek. Gotową zasmażkę dodajemy do zupy. Smacznego
kgwjanczewowieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły. W Czechach zupa ta jest znana pod nazwą kyselo (czeskie słowo kyselý – kwaśny). Składniki: ( na ok 8 talerzy) - dla mnie to danie na 2 dni dla 2 osób(...)łyżka mąki 2 ząbki czosnku 100 g masła sól * - na wywar warzywny składać się będzie: 2 marchewki 1 natka pietruszki 1 pietruszka ćwiartka selera 1 por 1 cebula **- zakwas na żurek 1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000, często oznaczana jako żurkowa 1/2 szklanki otrębów owsianych 1 litr wody --> Mąkę i otręby wsypujemy
ClauditteMissCookingflaczki drobiowe Pożywne, e sencjonalne danie z żołądków drobiowych to idealna propozycja na
Miód i pieprzZnudziły mi się ostanio już tradycyjne pomidorowe, pieczarkowa czy rosół. Postanowiłam wymyśleć coś innego , szybkiego , sycącego a dodatkowo przez pogodę - rozgrzewającego. Wpadłam na pomysł zrobienia zupy gulaszowej z mięsa wołowego z warzywami. Robi się ja szybko , mimo , że główny składnik - wołowina - trochę się gotuje. Polecam zniknęła bardzo szybko u Nas w domu :) Zapraszam do polubienia mojej strony(...)smażenia Dodatkowo:pieczywo PRZYGOTOWANIE: Mięso myję i kroję na małe kawałki. Otaczam w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, przekładam mięso, smażę ze wszystkich stron kilka chwil tak by pory się pozamykały. Doprawiam solą,pieprzem i papryką. Całość przekładam do dużego garnka. Na patelnię wylewam trochę zimnej wody a następnie całość przelewam do garnka z mięsem. Dolewam pozostała ilość
Gotowanie Patkicieniuteńkie paseczki. Resztę cebuli w piórka. W osobnym garnku na małym ogniu podsmażyłam pokrojony boczek tak, aby „puścił” trochę tłuszczu. Następnie dodałam pokrojone paseczki wołowiny, cebulkę, grzyby, kapustę pekińską, pora i lekko przesmażyłam. Dolałam bulion. Delikatnie zagotowałam. Dodałam pastę miso i całość gotowałam na małym przez ok. 45 minut – tak, aby kapusta pekińska zmiękła, ale się nie rozpadła. W międzyczasie(...)przekroiłam w poprzek na pół. Jajka ugotowałam na miękko. Przekroiłam na pół Makaron przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu. Dymkę drobno posiekałam. W miskach (całkiem sporych) umieściłam makaron. Nalałam zupę tak, aby w każdej porcji znalazło się sporo grzybów, boczku i mięsa. Dodałam jajka na miękko, plastry wołowiny i przegrzebki. Całość posypałam posiekaną dymką. No mówię Wam! Sztos
Kate's KitchenJuż od jakiegoś czasu "chodziła" za mną zupa z zielonego groszku, ale jakoś nie mogłam się za nią zabrać... Aż do wczoraj, w końcu pamiętałam o zakupie mrożonego groszku i powstała z niego wyśmienita zupka. Że będzie dobra to podejrzewałam, bo słyszałam już o niej z różnych źródeł, ale, że aż tak, to się nie spodziewałam. Dla mnie była wprost(...)boczku lub ogonówki, szynki, itp. Dosłownie 40 minut i mamy gotową pyszną zupkę. Przepis na ok.6 porcji. Składniki: - 900g mrożonego groszku - 200g włoszczyzny w słupki (lub starta marchew, pietruszka, por,seler) - ok. 1l wody - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - sól, świeżo mielony pieprz - kilka plastrów boczku, ogonówki, itp. (u mnie 6 plastrów wędzonego schabu) - 2 łyżki oleju kokosowego
Smaczne ZdroweSkładniki: Rosół: 1 ćwiartka z kurczaka 1 duża marchewka 1 średni korzeń pietruszki 1/4 selera 1 mała cebula lub kawałek pory 1 kostka rosołowa 1 gałązka lubczyku natka pietruszki sól, pieprz 2,5 l wody Dodatkowo: 2 średnie cebule 50 dag pieczarek 2 łyżki oleju 2 ziemniaki 1,5 l rosołu 6 kromek chleba + olej + zioła prowansalskie 3 łyżki śmietany(...)pokroić w niewielką kostkę. Dodać do pieczarek. Całość zalać rosołem. 5. Gotować do miękkości warzyw. Całość zmiksować. 6. W misce rozrobić śmietanę i mąkę z wodą. Dodać do zmiksowanej zupy dokładnie i energicznie mieszając aż do ponownego zagotowania. 7. Chleb pokroić w kostkę. Polać olejem i posypać ziołami. Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w temp
A Ty Smakuj MnieZapewniamy. Pysznie wyszło. Składniki: 1 kg opieniek 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera korzeniowego 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 90 g koncentratu
R'n'G Kitchenłososiem Pieczone pierogi z mozzarelą i pomidorami Pieczone pierogi z kapustą i grzybami RYBA Zapiekana ryba pod kapustą Pieczony pstrąg Ryba w ziołowej panierce Pieczony łosoś z porem i pomarańczą Ryba po grecku ŚLEDZIE Śledzie z cebulką Śledzie z jabłkiem Śledzie w śmietanie z koperkiem Śledzie pod pierzynką Śledzie z papryką i ogórkiem SERNIKI Sernik z łezką(...)warzywami Pieczeń z żurawiną SAŁATKI Sałatka jarzynowa tradycyjna Sałatka z tuńczykiem Sałatka z zupek chińskich Sałatka z kurczakiem w pomarańczach Sałatka z kurczakiem i winogrono Sałatka serowo - czosnkowa ZUPY Barszcz czerwony z domowym makaronem
Lena Gotujekostkę i podsmażamy. Dodajemy do zupy. Przyprawiamy i możemy dodać małej ilości octu. Smak będzie ciekawy. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną. Buraczane pierogi z kapustą i grzybami. Miejsce zupy mamy już zajęte, a poza tym barszcz czerwony z uszkami jest nudny :) Lepsze rozwiązanie to barszcz z uszkami w jednym czyli pierogi z ciastem buraczanym z kapustą kiszoną i grzybami(...)takimi istotami pomagały substancje psychoaktywne, a w czasach kiedy nie było jeszcze takich ludzi jak Ryszard Jakubczyk pozyskiwano takie substancje z dziko rosnących roślin, w tym grzybów. Od tamtej pory grzyby są zawsze na wigilijnym stole. Składniki: - kapusta kiszona - grzyby suszone - paczka mąki - pół szklanki wody - pół szklanki soku z buraków Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzącą wodą i czekamy aż się
Kryzysowa Książka KucharskaKolejne połączenie, które naszym zdaniem wyszło bardzo smaczne. Pewnie jak zwykle nie odbędzie się bez hejtu, wyrzutów, pouczeń…Ale do ‘jasnej Anielki’ co, kogo obchodzi? Nie
R'n'G Kitchenjeszcze bardziej zaskakujące: -... i ty masz tak na codzień? Wszystko jest takie smaczne? Odpowiedź mogła być tylko jedna: - TAK!!! Składniki: 2 marchewki duże 1 pietruszka duża 1/4 selera 1/2 pora kura (najlepiej wiejska) 2 liście laurowe 4 zierenka ziela angielskiego 7 ziaren pieprzu czarnego woda 1 cebula sól natka pietruszki Przygotowanie: Mięso dzielimy na kawałki i dokładnie myjemy. Warzywa(...)Gotujemy tak około 15 minut i dodajemy warzywa oraz przyprawy. Rosół gotujemy do miękkości mięska. Gotowy podajemy z makaronem i posypujemy natką pietruszki. Rosół to doskonała baza do różnych zup i sosów. Smacznego
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSkładniki pierś z kurczaka jedna trawa cytrynowa 2-3 łyżeczki oliwy sok z połowy limonki kilka listków szpinaku kilka łyżeczek pasty curry 200 ml mleka kokosowego
Gaździnka warzyKiełki to przeogromna skarbnica witamin, minerałów, białka oraz innych składników niezbędnych dla prawidłowego rozwoju organizmu. Należą do najzdrowszych pokarmów na świecie. Kiełki powstają z nasion. Jednak
Kuchnia MagdaLeny