łososiem Pieczone pierogi z mozzarelą i pomidorami Pieczone pierogi z kapustą i grzybami RYBA Zapiekana ryba pod kapustą Pieczony pstrąg Ryba w ziołowej panierce Pieczony łosoś z porem i pomarańczą Ryba po grecku ŚLEDZIE Śledzie z cebulką Śledzie z jabłkiem Śledzie w śmietanie z koperkiem Śledzie pod pierzynką Śledzie z papryką i ogórkiem SERNIKI Sernik z łezką(...)warzywami Pieczeń z żurawiną SAŁATKI Sałatka jarzynowa tradycyjna Sałatka z tuńczykiem Sałatka z zupek chińskich Sałatka z kurczakiem w pomarańczach Sałatka z kurczakiem i winogrono Sałatka serowo - czosnkowa ZUPY Barszcz czerwony z domowym makaronem
Lena Gotujekostkę i podsmażamy. Dodajemy do zupy. Przyprawiamy i możemy dodać małej ilości octu. Smak będzie ciekawy. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną. Buraczane pierogi z kapustą i grzybami. Miejsce zupy mamy już zajęte, a poza tym barszcz czerwony z uszkami jest nudny :) Lepsze rozwiązanie to barszcz z uszkami w jednym czyli pierogi z ciastem buraczanym z kapustą kiszoną i grzybami(...)takimi istotami pomagały substancje psychoaktywne, a w czasach kiedy nie było jeszcze takich ludzi jak Ryszard Jakubczyk pozyskiwano takie substancje z dziko rosnących roślin, w tym grzybów. Od tamtej pory grzyby są zawsze na wigilijnym stole. Składniki: - kapusta kiszona - grzyby suszone - paczka mąki - pół szklanki wody - pół szklanki soku z buraków Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzącą wodą i czekamy aż się
Kryzysowa Książka KucharskaKolejne połączenie, które naszym zdaniem wyszło bardzo smaczne. Pewnie jak zwykle nie odbędzie się bez hejtu, wyrzutów, pouczeń…Ale do ‘jasnej Anielki’ co, kogo obchodzi? Nie
R'n'G Kitchenjeszcze bardziej zaskakujące: -... i ty masz tak na codzień? Wszystko jest takie smaczne? Odpowiedź mogła być tylko jedna: - TAK!!! Składniki: 2 marchewki duże 1 pietruszka duża 1/4 selera 1/2 pora kura (najlepiej wiejska) 2 liście laurowe 4 zierenka ziela angielskiego 7 ziaren pieprzu czarnego woda 1 cebula sól natka pietruszki Przygotowanie: Mięso dzielimy na kawałki i dokładnie myjemy. Warzywa(...)Gotujemy tak około 15 minut i dodajemy warzywa oraz przyprawy. Rosół gotujemy do miękkości mięska. Gotowy podajemy z makaronem i posypujemy natką pietruszki. Rosół to doskonała baza do różnych zup i sosów. Smacznego
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSkładniki pierś z kurczaka jedna trawa cytrynowa 2-3 łyżeczki oliwy sok z połowy limonki kilka listków szpinaku kilka łyżeczek pasty curry 200 ml mleka kokosowego
Gaździnka warzyKiełki to przeogromna skarbnica witamin, minerałów, białka oraz innych składników niezbędnych dla prawidłowego rozwoju organizmu. Należą do najzdrowszych pokarmów na świecie. Kiełki powstają z nasion. Jednak
Kuchnia MagdaLenysłońce. Kiedy pada humor poprawią przepisy na jesienne potrawy. Co gotujecie jesienią? U mnie dominują potrawy z grzybów. Grzyby dodaję do wszystkiego. Robię z nich sosy, przyrządzam farsze, gotuję zupy i gulasze. Grzyby pachną lasem i są niesamowicie pysznym dodatkiem do jesiennych potraw. Makaron z grzybami Wciąż zbieram grzyby i natychmiast coś tam z nimi gotuję. Moje ulubione przepisy(...)podaję gulasz z kaszą lub ziemniakami. Lubię gulasze gdzie obok mięsa są również warzywa. Poza tym mięsny gulasz można ugotować nawet z kurczaka. Placki ziemniaczane z sosem Jesień to pora na ziemniaki. Placki ziemniaczane z samych ziemniaków i te z dodatkiem marchewki lub cukinii smażę przynajmniej raz w tygodniu. Od kiedy jestem w posiadaniu malaksera bardzo lubię tą jesienną potrawę
codojedzeniawiem skąd się wzięła popularność owsianki. Osobiście nigdy jako dziecko i nastolatka nie byłam zachwycona owsianką na śniadanie. Owsianka na śniadanie ugotowana na mleku i często zwana owsiankową zupą wydawała się wtedy szczytem zdrowego jedzenia. Przełykałam ją jak gorzką pigułkę. Potem miałam bardzo długą przerwę. Owsianka na śniadanie poszła w zapomnienie, aż do czasu kiedy moje dzieci zaczęły przedszkole(...)chcąc zaczęłam gotować owsiankę dzieciom w domu, bo się domagały. Moja relacja do owsianki zaczęła się zmieniać. Zaczęłam jeść owsiankę z cynamonem, kardamonem, z owocami , nasionami i orzechami . Przyszła pora na superfood! Do łask powróciła konopia. Okazało się, że pszczeli pyłek jest tak pożywny, że nie pozostało mi nic innego jak tylko stosować go w mojej codziennej diecie. Dlatego dzisiejsza
codojedzeniapotrzebowali: z podanych proporcji wyjdzie około 1,5 L pasztetu ćwiartki z kurczaka około 800 g pierś z kurczaka około 600 g 3 marchewki około 350 g pietruszka kawałek pora ½ małej cebuli 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sól, pieprz na pasztet: ugotowane mięso drobiowe 5 jajek ugotowanych na twardo (użyłam L) 3 marchewki z gotowania mięsa szklanka wywaru(...)mięsa. Ja gotowałam około 45 minut. Następnie wyjmuję mięso, marchew i odstawiam do wystudzenia. Wywaru nie wylewam tylko odlewam szklankę wywaru który dodam do pasztetu, a na pozostałym ugotuję zupę. Przygotowanie pasztetu: Składniki na pasztet możemy rozdrobnić blenderem lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszym sitku. Z ugotowanych i wystudzonych ćwiartek kurczaka zdejmuję skórę (wyrzucam) i obieram
Uwaga Babcia GotujeKrok pierwszy - Bar Przystań, al. Wojska Polskiego 11 Wyszukując w internecie informacje na temat polecanych miejsc z jedzeniem natrafiłem na coś w stylu "must be, must eat" - Bar Przystań. Pora obiadowa, kurza twarz, nie będzie miejsca - na zewnątrz wszystkie stoliki zajęte, w środku to samo i nie zapowiada się aby coś się zmieniło. A jednak! Są dodatkowe stoliki nad barem(...)Magii więc smak oczywisty - poniżej czegokolwiek. Cebulę chyba krojona siekierą. No nic, może ktoś na kuchni miał zły dzień albo po prostu wszystko w d...ię. Ale za to zupa rybna - polecana przez każdego chyba - wyśmienita. Nie jadłem jeszcze takiej zupy z taką ilością mięsa w środku. Można było niemalże wbić łyżkę na sztorc w środek i utrzymałaby się. Konkretnie
Right Behind The KitchenSolimy i pieprzymy, wrzucamy posiekane grzyby i podlewamy winem. Gdy odparuje odstawiamy. Na innej patelni bez tłuszczu podsmażamy wołowinę, po chwili pieprzymy i solimy i łączymy z boczkiem, cebulami, porem i grzybami. Wszystko podsmażamy jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowane mięso łączymy z kaszami i ryżem, dorzucamy posiekany tymianek. Zawijamy w liściach kapusty. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy odłożonymi wcześniej liśćmi(...)śmietanką, zapiekamy przez 20-25 minut tylko dół w 180 stopniach. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od gęstości powstałego sosu, który powinien opatulać gołąbki, a nie tworzyć zupę wokół nich. Jeżeli znudził się Wam tradycyjny pomidorowy sos do gołąbków, to tej propozycji będzie również pasował idealnie sos serowy . Smacznego
BaRepasLubicie dynię? U mnie jak było jej pod dostatkiem, to nawet się nie korzystało... No jakoś tak :) Teraz z ciekawości jak smakuje musiałam kupić :D Na
Kuchnia w czekoladziegłowy robienie w domu kiszonego czerwonego barszczu, to teraz jest dobry moment (i ostatni dzwonek), żeby taki wynalazek zrobić samodzielnie i wykorzystać go do ugotowania tradycyjnego barszczu świątecznego. Czerwona zupa na domowym zakwasie ma piękny kolor i wspaniały, intensywny smak. Żaden barszcz kupiony w sklepie nie zastąpi naszego, zrobionego własnoręcznie w domu. Przygotowanie zajmie nam tyle czasu co obranie buraków(...)związku z problemami trawiennymi, z jakimi od lat boryka się mój syn. Kiszenie stało się również moim dobrym i zdrowym nawykiem. Profilaktycznie najlepiej jest kisić barszcz w porze jesienno-zimowej , kiedy sezonowych warzyw i owoców mamy niewiele. Nie da się bowiem, oprócz walorów smakowych nie docenić zawartych w nim związków tak drogocennych dla zdrowia jak: potas, magnez, wapń, fosfor
Moja Mama Gotujeciekawiej i kreatywniej napisanych oraz przedstawianych , a podejrzeć je można TU: Jak pewien Mikołaj zażarcie walczył w pewnym konkursie : Mikołajowe zmagania w zimowym konkursie J ak pewne trzy damy zupę w konkursie warzyły : Konkursowe kuchenne rewolucje na Łysej Górze W efekcie przywędrował do mnie ten oto Russell Hobbs Fiesta Opiekacz 3W1 wyśmienity do pieczenia gofrów , grillowanych panini czy sandwich(...)wypiek w postaci gofrów z frużeliną truskawkową i kapką jogurtu naturalnego . Przepis bierze udział w fejsbukowej akcji Gofry na każdą okazję . Bo przecież gofry są dobre o każdej porze dnia i nocy, zarówno na słodko jak i wytrawnie, na solidne śniadanie, słodki obiad czy pyszny deser. Składniki na 10 p okaźnych sztuk: 2 szkl. mąki 3 łyżki cukru
Grunt to przepis!podamy na swój świąteczny stół. Na moim z pewnością nie zabraknie żurku. Ale, żeby był smaczny, trzeba nastawić zakwas. Domowy i aromatyczny, będzie idealną podstawą do pysznej zupy. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000 1 litr przegotowanej, ciepłej wody 4-5 ząbków czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe kilkanaście ziaren(...)szybciej, dodajemy do niego kromkę razowego chleba na zakwasie. Drewnianą łyżką mieszamy wszystkie składniki. Słoik nakrywamy gazą lub bawełniana ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Codziennie o tej samej porze zakwas należy wymieszać drewnianą łyżką, wtedy na górze nie pojawi się pleśń. Zakwas zazwyczaj jest gotowy po 4 dniach. Jeśli jednak lubimy, aby był bardziej kwaśny zostawiamy go jeszcze
Kuchnia w opałach