Pogryzając go i delektując się jego idealnym smakiem oczami wyobraźni widziałam go jako składnik wielu dań. Można go podawać do większości włoskich dań z makaronów. Dodanie stopionej skórki do zupy, na przykład Minestrone, nada jej niepowtarzalny smak. Jako dodatek w sałatkach ze świeżych warzyw skorpiony oliwą z pierwszego tłoczenia. Można go podać również ze świeżymi owocami jabłkami lub gruszkami(...)kształty i smak to już włoska specjalność. Ja zrezygnowałam z sosów sam Parmigiano Reggiano wystarczył. Do tego oczywiście kieliszek wina. Połączenie idealne. Bardzo ciekawym nieznanym mi do tej pory produktem okazały się sycylijskie galaretki produkowane na bazie win Nero d’Avola, Marsala, Zibibbo, Insolia i Malvasia. Ich producent Scyavuru (w sycylijskim dialekcie oznacza zapach) zapewnia, że są one przygotowywane
królestwo garówpory pestkę avokado wyrzucałam bo uważałam , że do niczego mi się nie przyda i że jest trująca.Jednak dzięki internetowi , dowiedziałam się że robię największe głupstwo .Okazuje się ,że pestka ma więcej wartości niż sam owoc.Jest wspaniała na odporność , ma działanie przeciwzapalne , antybakteryjne i przeciwwirusowe , zapobiega chorobom serca , wspomaga wzrok , pomaga na bóle menstruacyjne , pełna jest w kwas foliowy , reguluje(...)malakserze lub ubijamy tłuczkiem ,ja ścieram je do miseczki na tarce o dużych oczkach ,wsypuję do słoiczka i zakręcam.Tak zmieloną lub startą pestkę dodajemy do wszystkiego , koktajli , deserów ,zup, jogurtów, czy posypywać kanapki.Polecam
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiAromatyczna zupa pho, chiński makaron, tortille, ravioli i pierogi – zobaczcie co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka, żeby nic się nie zmarnowało. Hej Kochani! Minęły trzy tygodnie od startu naszego bloga, do czego przymierzaliśmy się od roku, czyli od kiedy zaczęliśmy planować jedzenie i gotować na cały tydzień, ale wciąż przesuwaliśmy moment premiery. Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy nas zmotywowali(...)które faktycznie sprawdziło się w naszej kuchni. Wszystkie zdjęcia pokazują posiłki, które przygotowaliśmy według planu opisanego na blogu. Zobaczcie nasze menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora. Dlaczego planujemy posiłki? Z oszczędności, bo mamy kontrolę nad wydatkami, dla wygody, ponieważ przez cały tydzień wyciągamy z lodówki gotowe, smaczne dania i wreszcie z szacunku do jedzenia, bo dzięki naszemu
Niedzielny kucharzW mich wpisach nie było flaków, z prostego powody, uważałam, że każdy wie jak je gotować. Jednak niedawno, pewien Pan wyprowadził mnie z błędu. Napisał, że
Dieta moja pasjaśniadanie podaje się dosa (naleśniki z mąki ryżowej), placki z różnych mąk z dodatkiem chutney i sambar (mieszanka ostrych przypraw smażona z czarną fasolą lub soczewicą) oraz ostrą zupę z soczewicy. Chętnie pija się kawę z mlekiem. Kawa dobrego gatunku uprawiana jest w tym rejonie. Większość ludności zamieszkującej południe Indii to hindusi nie jadający mięsa. Potrawy mięsne przyrządzane(...)wielkosci ugotowane ziemniaki 150g. 1 łyżka kolendry lub innej zieleniny3 g. 1 pier kurczaka 120g. olej rzepakowy 5g. sól pieprz curry 1/3 pojemnika jogurtu naturalnego50g. 1 szkl.surówki z pora i papryki. *********************************************************** Mięso dokładnie umyć , pokroić w kostkę, posypać solą,pieprzem,obsmażyć na oleju na złoty kolor.Na pozostałym tłuszczu po smażeniu piersi udusić cebulę , a następnie wszystko przenieść
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzeszło smakami a potem podsmażam. Czas z gotowaniem: 2 godziny Składniki: 1 duże udko ( pół kg ) lub górne części udek 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera wielkości pietruszki 1/3 pora 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 5-6 ziaren czarnego pieprzu 4-6 małych ziemniaczków sól maggi w płynie 1/2 łyżeczki miodu 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 2 gałązki(...)czasie obrać , umyć, ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Odcedzić. Wyjąć udko z wywaru ( warzywa odłożyć na sałatkę , wywar przecedzić i doprawić - podawać jako rosół lub zrobić na nim inną zupę). Udko przekroić w zgięciu na pół ( pałka i góra). Poczekać aż lekko ostygnie. Przygotować marynatę z 3 łyżek oleju, 1/2 łyżeczki maggi, miodu, szczypty soli, pieprzu czarnego, połowy rozmarynu( oberwać
Buniabaje w kuchnimoment w roku kiedy już wiemy, już jesteśmy pewni, że lato się kończy. Tak nadszedł ten moment. Chłodne poranki, ale jeszcze ciepłe dnie. Zbliża się jesień! I cudownie :). Każda pora roku przynosi coś nowego do kuchni, jesień przynosi warzywa. Całe mnóstwo warzyw! Najbardziej wyczekiwane przeze mnie to dynia i papryka. Można je dodać do wszystkiego i zrobić z nich każdą(...)dobrego niosą dla naszego organizmu. Dzisiejszy post będzie o królowej jesieni, czyli dynia w roli głównej! Dynia – mistrzyni dopasowania! Z dyni można zrobić wszystko! Ciasto, gulasz , zup ę, koktajl, frytki i wiele innych. To od nas zależy jak podejdziemy do tego warzywa i co z niego wyczarujemy dodając najrozmaitsze przyprawy. Oprócz tego, że z dyni możemy ugotować wszystko, warto
Cookery.plZamarynowane w korzennych przyprawach kawałki kurczaka najpierw trzeba obsamżyć, a potem udusić w kremowym, zawiesistym sosie o pięknym, miedzianym kolorze. Kurczak tikki masala to idealne danie o tej porze roku: pachnące przyprawami, rozgrzewające danie. Czas : 35 minut Poziom trudności: Dość łatwe Liczba porcji : 2 duże Wygląda jak danie hinduskie, pachnie jak danie hinduskie, smakuje jak danie kuchni hinduskiej, nazywa się(...)pracy zaszedł do paskstańskiej knajpy i zażyczył sobie curry. Kiedy mu je podano, kazał odesłać je do kuchni, że jest za słone. Siedzący na zapleczu właściciel lokalu jadł właśnie zupę pomidorową i powiedzial kucharzowi, żeby dodał trochę pasty pomidorowej do dania awanturującego się klienta (ewidentnie bez krawata). Szef tak zrobił. Kucharz zaniósł zmodyfikowane curry kierowcy, ten zachwycił się daniem
Niedzielny kucharzWitamy! Pewnie myślicie - czemu pijana?! Odpowiedź jest bardzo prosta. Moni podkręciła smak zupy białym winem wytrawnym. Wyszło przepysznie i do tego bardzo zdrowo i rozgrzewająco. Tak dla przypomnienia, alkohol z wina wyparowuje, a zostaje sam aromat. :) Kto ciekawy, niech sprawdzi naszą wersję. A więc... Do dzieła! Składniki: na około 2 - 3 porcje około 600 g dyni 1 marchew(...)łyżkę startego imbiru. Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. W tym czasie uprażymy pestki dyni na suchej patelni. Doprawiamy solą, pieprzem. Gdy nasze warzywa zmiękną, to pora na blendowanie. Blendujemy aż uzyskamy gładką konsystencję. Podajemy razem z pestkami i jogurtem naturalnym oraz posypujemy przyprawą chilli. Smacznego! Wielkimi krokami nadchodzi listopad... Macie jakieś własne sposoby na rozgrzewające dania
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoKlasyka polskiej kuchni, która jest obowiązkowym elementem podczas niedzielnego obiadu- rosół. Oprócz mięsa i włoszczyzny- koniecznie z opieczoną cebulą, dzięki której uzyskamy głębszy aromat i słoneczny
Kraina Miodem PłynącaSwoją osobistą turystykę kofeinową uprawiałam zarówno w Gdyni, Sopocie jak i w Gdańsku , a im więcej miejsc odwiedziłam, tym trudniej było mi wybrać to najlepsze :) Do tej pory zwizytowałam lokale: WINESTONE w Hotelu Mercur Gdynia Centrum w Gdyni - recenzja TU: Kawa, ciasto i wino w WINESTONE nie tylko podczas Festiwalu Kawy BALTICA w Hotelu Villa Baltica w Sopocie - recenzja(...)wieczorne spotkanie ze znajomymi. W weekend godziny te są lekko okrojone, ale nadal pozostają klientom szerokie widełki czasowe by bistro odwiedzić. Zamówić można jajecznicę czy granolę o poranku; zupę, makaron lub naleśniki na obiad; albo ciacho i kawę na podwieczorek. Kanapka do rzemieślniczego piwa też się znajdzie :) MOTTO BISTRO CAFE mieści się w centrum gdańskiej dzielnicy Wrzeszcz , jednak na tyle
Grunt to przepis!Pasta warzywna dla dzieci z wolno duszonych warzyw powstała na prośbę mojej koleżanki, której dziecko ze względu na stan zdrowia wymaga specjalnego traktowania. Ponieważ zależało nam
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataRosół drobiowy z lanymi kluskami Klasyczna potrawa , z niedzielnego stołu . Nasza rodzinka ceni ją szczególnie w okresie grypy , tak jak teraz , kiedy wszyscy smarczą i kaszlą
Ogrodnik w podróżysezamu mają delikatnie orzechowy posmak. Dodają potrawie odrobinę magii, taką bajeczną osłonkę. Niby maleńki szczegół, a zmienia smak i wyciąga z niego coś więcej niż to co do tej pory poznaliśmy. Rewelacyjnie prezentuje się na podpieczonej, złocistej skórce - jeszcze lepiej "prezentuje się" w ustach. A nie dość, że jego słodkawy smak już kusi, to jest jeszcze druga - chyba jeszcze lepsza(...)deserów, wypieków np. chleba na zakwasie.Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deserów, zup, potrawek, lodów. Doskonale komponuje się również z bakaliami, owocami oraz musli.skład: 100% sezam czarny niełuskany (surowiec pochodzenia ekologicznego).Wartość odżywcza w 100 g:Wartość energetyczna - 565 kcal
Wypisz Wymalujzobaczyć, czy trzyma poziom i jak wygląda letni ogródek. Co można zjeść w restauracji Mao? Szefem kuchni w Mao jest Jurek Dong, więc możemy zjeść tu pierożki na parze, zupy i przystawki i dania, które podaje się z małą porcją ryżu i ulubioną przez wszystkich Polaków surówką z kapusty. Po menu łatwo się poruszać, bo wszystkie dania z danej kategorii(...)placków. Z tej pierwszej wizyty zapamiętałam też pierożki na parze z różnymi nadzieniami. Kiedy byłam wczoraj u Mao zamówiłam krewetki czosnkowe (ogórek/ czosnek/ papryka) i wołowinę po seczuańsku (papryka/ por/ mun/ sezam). Pyszny jest też sernik z matchą. document.createElement('video'); http://www.ugotowanepozamiatane.pl/wp-content/uploads/2018/05/mao.mp4 A jak z tymi chińskimi drinkami? Mój chiński znak to świnia, ale ten koktajl nie jest moim
Ugotowane pozamiatane