Czasem tak sobie siedzę z kawą w ręcę i zastanawiam się nad ciekawymi połączeniami smakowymi. Sezon na szparagi w pełni. Tego dnia, wróciłam z koszem zielonych szparagów z targu. Zupa krem, brzmiała jakoś tak banalnie, tarta ze szparagami bardzo mnie pociągała, jednak nie chciało mi się spędzić tego popołudnia na ugniataniu ciasta. Pomyślałam tak sobie, że jeszcze nigdzie nie widziałam(...)wytrawnego wina białego 2 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża szalotka lub pół dużej białej cebuli 8-10 zielonych szparagów 90g pora 1 łyżeczka wegańskiego masła, lub 3/4 łyżeczki oleju kokosowego* duża gałązka rozmarynu 3 łyżki soku z cytryny sól himalajska i pieprz (do smaku) wegański parmezan z tego przepisu (ewentualnie można
Fill The BowlCzasem tak sobie siedzę z kawą w ręcę i zastanawiam się nad ciekawymi połączeniami smakowymi. Sezon na szparagi w pełni. Tego dnia, wróciłam z koszem zielonych szparagów z targu. Zupa krem, brzmiała jakoś tak banalnie, tarta ze szparagami bardzo mnie pociągała, jednak nie chciało mi się spędzić tego popołudnia na ugniataniu ciasta. Pomyślałam tak sobie, że jeszcze nigdzie nie widziałam(...)wytrawnego wina białego 2 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża szalotka lub pół dużej białej cebuli 8-10 zielonych szparagów 90g pora 1 łyżeczka wegańskiego masła, lub 3/4 łyżeczki oleju kokosowego* duża gałązka rozmarynu 3 łyżki soku z cytryny sól himalajska i pieprz (do smaku) wegański parmezan z tego przepisu (ewentualnie można
Fill The Bowltrwało baaardzo długo. Nie ma się co dziwić, bo po 40 dniach postu chętnie świętowano. Na szlacheckim stole jako pierwszy serwowano barszcz... czerwony (barszcz biały, czy żurek były zupą gotowaną przez biedotę i dopiero później zaczęto serwować je na każdym wielkanocnym stole), po barszczu zaczynała się prawdziwa uczta. Stoły zastawiano wszelakim mięsiwem, począwszy od ptactwa, przez prosięta, a skończywszy(...)szeroką szyjką plastry szynki i goździki do dekoracji Kurczaka obieramy ze skóry, wkładamy do dużego garnka dodajemy obraną włoszczyznę (2 marchewki, pół selera, 1 pietruszkę, por, opaloną nad ogniem cebulę), związane nitka nacie selera, pietruszki i lubczyku (ten można zastąpić suszonym) zalewamy 4,5-5 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso się rozgotuje (około
Rozpustne gotowanieznosiłem i do dziś nie toleruję jej w talerzu rosołu (w rosole - tak, ale nie na talerzu). Uważam też, że to kiepski pomysł, żeby ją dodawać do wielu zup, bo wtedy robią się nieprzyjemnie słodkawe. Sałatki jarzynowe także stanowczo wolę bez marchwi. Ale sok! Parę lat temu oszalałem na jego punkcie i teraz prawie każdy dzień zaczynam(...)Orientalna sałatka z marchewki z harissą - klik A co ekscytującego można zrobić z marchewki w środku zimy? Na przykład pyszny, aromatyczny ... marchewkowy dżem. Pomyślałam, że warto na przekór porze roku zabrać się za przygotowanie przetworów, których kolor i smak podziała jak prawdziwy energetyczny zastrzyk. MARCHEWKOWY DŻEM Z POMARAŃCZĄ I KARDAMONEM Dżem jest po prostu przepyszny. Cytrusowo-pomarańczowa nuta
KUCHARNIAkupowały gotowego. Ja zaś, po urodzeniu dzieci, przerzuciłam się na gotowe produkty i bardzo długo przygotowywałam obiady z półproduktów. Aż pewnego dnia zatęskniłam za domowym makaronem i od tamtej pory nie kupuję gotowego. Moja rodzina tak zasmakowała w tym, że nie dają mi spokoju i nie chcą słyszeć o sklepowym produkcie :) I bardzo dobrze, gdyż przygotowanie makaronu nie jest takie(...)Wrzącą wodę solę i wrzucam partiami pokrojony makaron. Po około 5-7 minutach wyjmuję łyżką i nakładam w talerze.Jeżeli makaron ma czekać dłużej np: na sos lub zupę, wtedy hartuję zimną wodą, przekładam do miski na makaron i skrapiam oliwą by się nie posklejał. Od czasu do czasu przemieszam i gotowe. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenDziś zupka, jedni ją uwielbiają drudzy nienawidzą. Fakt nazwa może się kojarzyć z czymś nie przyjemnym dla tych, co nigdy nie jedli i nie wiedza co
Różowa kuchniaDanie, którym można zajadać się o każdej porze roku. Poza sezonem bób mrożony jest łatwo dostępny w sklepach, ale ten świeżutki długo oczekiwany na straganach cieszy niesamowicie. Mnie szczególnie, bo jest to dosłownie mój smak dzieciństwa - zajadaliśmy się całymi miskami ugotowanego i osolonego bobu. Kiedy zaczęłam bardziej interesować się gotowaniem i nauką tego wszystkiego co związane z kuchnią poznałam(...)anemików, dla tych, którzy mają kłopoty z krążeniem, obniża także poziom cholesterolu. O właściwościach warto poczytać, warto jeść bób! Bób popularny jest w daniach z boczkiem i cebulką, zupach, a także jako zdrowy dodatek (lub w roli głównej) do wielu sałatek. Bób świetnie komponuje się z miętą i koperkiem, a z takim połączeniem: trochę koperku, mięty, boczek
Zasmakuj Kuchnicoś zdrowego. Proponujemy jesienną surówkę z kapusty pekińskiej. Czemu jesienna? Bo dodałam do niej antonówek, które kojarzą mi się właśnie z jesienią. Dzięki jabłkom, surówka świetnie chrupie. Do tej pory nie komponowałam niczego z jabłek i kapusty pekińskiej, więc jest to swoisty debiut tego zestawu na naszym stole Oczywiście, skład surówki możecie modyfikować w zależności od zawartości lodówki. Jeśli lubicie(...)warzywa do miski, polać sosem, wymieszać. Posypać natką. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/jesienna-surowka-kapusty-pekinskiej-antonowek/ BosowKuchni Artykuł Jesienna surówka z kapusty pekińskiej i antonówek pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuTakie liście po obmyciu z soli można od razu używać do dań lub zblendować i zamrozić. Ja postawiłam na mrożenie i teraz dodaje sobie takie kosteczki, a to do zupy, a to do farszu lub do risotto ;) Oczywiście jeśli będziecie mieli możliwość użycia świeżych liści pokrzywy to jak najbardziej zazdroszczę ich i polecam ^_^ Składniki na 2 osoby: 3/4 szkl ryżu(...)przesmażona, wsypuje ryż, wlewam wino i czekam aż ryż go trochę wchłonie, a nadmiar odparuje. Następnie dodaje pokrzywę i podlewam całość 3 chochelkami bulionu, przykrywam i duszę. Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam. Pod koniec smażenia dodaje słodką śmietankę aby całość się
Gotowanie...to proste !się na zainwestowanie w ten pozornie nieistotny przyrząd, który pozwoli nam na wyczarowanie potrawy, która pozytywnie zaskoczy wszystkich. Julienne to technika krojenia warzyw, w szczególności takich jak: ziemniaki, marchew, pory, seler czy też buraki. Stosując obieraczkę julienne, tworzymy z naszych warzyw cienkie słupki, które następnie mogą być wykorzystane w przygotowaniu bardzo wielu potraw. Myśląc o tym sposobie krojenia warzyw, bardzo(...)obieraczką przez długi czas. Dzięki obieraczce możemy szybko wyczarować potrawy, których przygotowanie trwałoby bardzo długo przy użyciu tradycyjnego noża. Pocięte w słupki warzywa z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania zupy, sosu do mięsa, idealnie sprawdzą się również jako ozdoba talerza, na którym zaserwujemy naszym gościom potrawę.Decydując się na zakup obieraczki do julienne, możemy mieć pewność, że inwestujemy w narzędzie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKto powiedział, że chłodnik można przygotowywać wyłącznie wczesną wiosną z nowalijek? Oczywiście, wtedy smakuje wyjątkowo, choćby z tego względu, że jesteśmy spragnieni pysznych świeżych warzyw. Ja
PichceniomaniaŻur na zakwasie owsianym Żur na domowym zakwasie owsianym - prosty w przygotowaniu, pyszny i delikatny żur - dla wszystkich, którzy wolą jego łagodniejszą wersję. Zakwas owsiany jest
Moje Qulinariaczosnkiem niedźwiedzim, brzmi może nieco kontrowersyjnie, ale uwierz, że placki są pyszne,a do tego zdrowe. Właśnie teraz można już zebrać świeże, młodziutkie pokrzywy, które są najsmaczniejsze o tej porze roku, a czosnek niedźwiedzi jest w pełni swej wegetacji. Tak więc warto pobawić się w zbieractwo i przygotować, wspaniały, zdrowy posiłek. A gulasz, jak to gulasz, zawsze dobrze wchodzi domownikom(...)czerwonego wina 1 mała pietruszka korzeniowa 1 marchewka kawałek selera korzeniowego (tyle co korzenia pietruszki) 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki słodkiej śmietany 18% ( takiej do zup ;)) mąka pszenna, rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu Najlepiej jeśli zaczniesz od gulaszu, gdyż jego przygotowanie trwa najdłużej. Mięso pokrój w małą kostkę, warzywa obierz i także pokrój w małe
Ogrodnik w podróżyolejem. Smażymy na średnim ogniu, z obu stron, na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i podajemy z czym kto lubi. Moja propozycja to surówka z pora, marchewki, czerwonej cebuli, papryki żółtej i czerwonej. Warzywa pokrojone w stylu julienne zalewamy lodowatą wodą na ok. 15 minut. Odcedzamy na sitku, osuszamy na papierowym ręczniku, przekładamy do miski. Skrapiamy(...)łososiem Kotlety siekane z łososia Najlepszy domowy fishburger Pasta z pieczonego łososia Łosoś pieczony w niskiej temperaturze Chrupiący łosoś Gordona Ramsaya Krakersy z łososiem Łosoś w cieście francuskim Zupa rybna z kluskami francuskimi Śródziemnomorska zupa rybna Wydrukuj przepis The post Łosoś atlantycki w cieście piwnym appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoIle kucharek w domach, tyle przepisów na rosół. Różnią się dodanymi przyprawami, użytego mięsa, sposobem gotowania. Widziałam dużo przepisów, gdzie dodaje się przysmażoną cebulę oraz kawałek
Wołowina od rekinaRestauracja Orient Express ul. Złota 2 Lublin źródło: Google Street View Jak widzicie musiałam posiłkować się fotografią z Google Street View, bo ani pora roku, ani obecne oznakowanie lokalu nie zachęca do fotografowania. Za to na tym zdjęciu prezentuje się całkiem przyjemnie. Niestety na co dzień prezentuje się nijako, a restauracji można nawet nie zauważyć przechodząc obok, o jej istnieniu(...)wyborze dań to postawiliśmy na różnorodność, czyli wzięliśmy wszystko, co było dostępne. My z racji grouponu nie płaciliśmy, ale w nawiasach podam ceny z menu. Ja wybrałam: Fałszywą zupę z żółwia (13 zł) oraz Tradycyjne Tagine z wołowiny z dodatkiem warzyw, mięty i migdałów w miodzie proponowane z kaszą kus kus z dodatkiem rodzynek (37 zł). Mąż zdecydował się
Pasja SmakuNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenLublin. Krakowskie Przedmieście. Codziennie przechodzi tą ulicą zapewne tysiące osób. Również i mnie zdarza się stąpać tą ścieżką - najczęściej w stronę mojej ulubionej lubelskiej starówki. Jakiś
Right Behind The Kitchen