zupa z porów - 5432 przepisów (strona:298/363)

Smak wyspy Chios 128

popłynąć promem do kraju Zorby. Wyspa Chios słynie m.in. z flaków wieprzowych, podobnych do polskich, z tym że grecy tuż przed podaniem dolewają coś kwaśnego do zupy - np. ocet winny, czosnkowy. Ale to nie wszystko, co mają do zaoferowania Grecy... Smak wyspy Chios Udając się w głąb miasta, na dzień dobry widok, który raczej rzadko można spotkać(...)niebo w gębie. To, co spotykamy w Polsce nie umywa się nawet do prawdziwych tzatzików. Spójrzcie na konsystencję - bardzo zwarta, wręcz kleista. Moja wersja zawierała śladowe ilości ogórka i pora. Podane w akompaniamencie koszyka z chlebem spełniło moje oczekiwania w 100%! Druga przystawka - smażony twardy ser owczy, który pod wpływem temperatury pieknie się rozpływał po przekrojeniu. Jego ostry smak doskonale

Right Behind The Kitchen
Sushi 111

ryżu, rozkładamy go zwilżonymi rękami (w wodzie z octem ryżowym). Zostawiamy 1,5 – 2 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi. Na ryżu układamy dodatki: np. łososia wędzonego zawiniętego w por, plasterki awokado, gałązki drobnego szczypiorku, cienko pokrojoną paprykę. W przypadku układania składników nie ma żadnych ograniczeń. Czasami przez przypadek wyjdzie nam bardzo ciekawy wzór. Całość zawijamy przy użyciu maty, lekko(...)nazwać typowym japońskim sosem sojowym. Typowe zastosowanie tego sosu sojowego to oczywiście sushi, stosuje się go bardzo szeroko do doprawiania potraw (np. wywaru dashi, który jest podstawą wielu japońskich zup) i także jako baza takich sosów jak sos teriyaki. (kupisz tu KLIK ) Arkusze glonów morskich – wysokiej jakości wodorosty Yaki nori (prażone) do sushi. (kupisz tu KLIK ) Gotowy do użycia

mojewypiekiinietylko
Sushi 233

ryżu, rozkładamy go zwilżonymi rękami (w wodzie z octem ryżowym). Zostawiamy 1,5 – 2 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi. Na ryżu układamy dodatki: np. łososia wędzonego zawiniętego w por, plasterki awokado, gałązki drobnego szczypiorku, cienko pokrojoną paprykę. W przypadku układania składników nie ma żadnych ograniczeń. Czasami przez przypadek wyjdzie nam bardzo ciekawy wzór. Całość zawijamy przy użyciu maty, lekko(...)nazwać typowym japońskim sosem sojowym. Typowe zastosowanie tego sosu sojowego to oczywiście sushi, stosuje się go bardzo szeroko do doprawiania potraw (np. wywaru dashi, który jest podstawą wielu japońskich zup) i także jako baza takich sosów jak sos teriyaki. (kupisz tu KLIK ) Arkusze glonów morskich – wysokiej jakości wodorosty Yaki nori (prażone) do sushi. (kupisz tu KLIK ) Gotowy do użycia

mojewypiekiinietylko
Barszcz wigilijny - bez zakwasu! 173

W moim rodzinnym domu na Wigilię nie ma czerwonego barszczu, ani grzybowej. Jest barszcz grzybowy... to esencjonalny bulion z grzybów z dodatkiem przypraw, lekko zaprawiony mąką

Kulinarne Inspiracje
BULION WOŁOWY 157

BULION WOŁOWY Nie od dziś wiadomo, że tajemnicą wyjątkowego smaku mocnego bulionu tkwi w jego długim i wolnym gotowaniu. W miarę coraz dalszego gotowania smak bulionu

Moja Książka Kucharska
Puszyste i proste pancakes, pankejki 86

syrop z agawy, miód albo po prostu dodatek owoców. Świetnie też sprawdzą się z dżemem, a moja córka lubi je pałaszować z serkiem homogenizowanym lub same. Jeśli do tej pory nie wychodziły wam zwykłe, tradycyjne placuszki, to nie poddawajcie się i koniecznie zróbcie pakejki z tego przepisu. Nie ma tu nic skomplikowanego. W oryginalnym przepisie występują amerykańskie „cups(...)ilością masła. Nakładamy na patelnię jednakowej wielkości placuszki. Smażymy na złoty kolor z obu stron Artykuł Puszyste i proste pancakes, pankejki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Gulasz warzywny na batatach fioletowych 161

Gulasz zawsze kojarzył mi się z dużą ilością mięsa czerwonego, dania dość kalorycznego.  Ja trafiłam na bataty fioletowe, które mnie swym kolorem zaskoczyły i od

Moniki Smakołyki
Szarlotka oraz "Woda różana i chleb na sodzie" 216

Zapisując niedawno na blogu przepis na ciasto z jabłkami Ewy Wachowicz , zdałam sobie sprawę z faktu, że nie było tu do tej pory przepisu na ciasto, które najczęściej gości na moim stole. Szarlotka to jedno z tych ciast, które zawsze wychodzi i smakuje wszystkim. Zapach świeżo upieczonej szarlotki był kiedyś  trikiem w sprzedaży mieszkań - podobno ewentualni nabywcy łatwiej podejmowali(...)ół). Ciasto powinno mieć ładny złoty kolor. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy na kratkę. ----- Podobne: Pleśniak ze śliwkami Ciastka "żabie mordki" Jaglana szarlotka ze śmietaną Po przeczytaniu "Zupy z granatów" Marshy Mehran wiedziałam, że po kolejną część też sięgnę. Książka pt. "Woda różana i chleb na sodzie" napisana jest przez Marshę Mehran w podobnej konwencji. Tym razem akcja toczy

Weekendy w domu i ogrodzie
Fit sernik na daktylowo-kokosowym cieście :) 128

SERNIKIEM . Bardzo prosty, szybki i kruchy spód od razu podbił podniebienia domowników, a puszysta, delikatna niczym pianka serowa masa stała się jedną z lepszych jakie do tej pory zrobiłam. Ciekawym składnikiem, który dodałam do masy serowej może okazać się BIAŁKOFIT - produkt, który zwiększył zawartość białka w cieście. Więcej o nim znajdziecie pod przepisem. A tym czasem zapraszam Was na słodką(...)zawiera 250 g produktu. Zaleca się stosowanie 1 łyżki białka od 1 do 2 razy dziennie.  Białkofit posiada wszechstronne zastosowanie. Można dodawać go do koktajli, omletów, sosów, zup, wypieków, w tym także serników :)  W 100 g znajdują się: kcal: 408 tłuszcz: 7,3 g węglowodany: 10 g białko: 75 g Białkofit oraz różnorodną ofertę zdrowej żywności znajdziecie

Zdrowie na języku :P
Żegnamy truskawy 177

odwieczna "Książka kucharska" Zofii Zawistowskiej nazywa wykwintnym- dlatego, że jest bardziej elastyczne, nie rozgotowuje się i nie pęka. Truskawki mogą puszczać sok i bałam się, że z moich zrobi się zupa pierogowa. Dzięki ciastu z jajkiem i tłuszczem mogłam wałkować je dość cienko. Jeśli robicie tradycyjną wersję ciasta, trzeba je wałkować trochę grubiej.  W rozwałkowanym cieście wycinamy kółka szklanką(...)wygrałam!), poczytałam Kinga na leżaczku, następnie zdrzemnęłam się na leżaczku, teraz smażę posta. Takie niedziele są piękne. Dopiero teraz dopadają mnie wyrzuty sumienia, że nie pracuję- ale do tej pory mój pracoholizm spał i było mi cudownie bez niego

les mirabelles
"SMAKI WISŁY, CZTERY PORY ROKU" KUCHNIA MENNONITÓW 188

Podczas warsztatów i spotkań w ramach projektu  "SMAKI WISŁY, CZTERY PORY ROKU ", w miniony piątek miałam przyjemność gotować w przepięknym miejscu, jakim jest Pałac w Wilanowie. Podczas spotkania odtwarzaliśmy kuchnię Mennonitów. Przepisy wykorzystane podczas warsztatów były inspirowane książką Wojciecha Marchlewskiego "Mennonici życie codzienne od kuchni", jak i   przepisami z książki "Mennonites Cooking” z 1920 r. Książka(...)znajduje się skarga napisana przez Krystynę, opiekunkę krów  holenderskich, która skarży się na swój los „cudzoziemki”, doświadczającej przykrości ze strony gospodyni folwarku wilanowskiego.   Przygotowywaliśmy następujące dania: - Brazylijska zupa pomidorowa z pieprzem cayenne i kukurydzą - Placki ziemniaczane z ziemniaków  i sera koziego - Bidgot - kwaśna czerwona kapusta z pulpetami z jesiotra i makreli - Pierogi z burakami, twarogiem i miętą

SMYKWKUCHNI
Marynowany pieczony schab – idealna domowa wędlinka lub mięsko na obiad 866

widziałam malutkie, malusieńkie dziurki, takie idealne jak od igły, które sobie od razu wytłumaczyłam nastrzykiwaniem wędliny (tak wiem, to już zboczenie:) Jeśli i Wy macie dość „wędlin”, pora zakasać rękawy, udać się po konkretny kawałek schabu i zrobić coś swojego. Taki schab idealnie komponuje się ze wszystkimi kanapkowymi dodatkami – ogórkami, pomidorami o musztardzie, chrzanie i ćwikle(...)mięsa. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/marynowany-pieczony-schab-idealna-domowa-wedlinka-lub-miesko-obiad/ BosowKuchni Zapisz Zapisz Zapisz Artykuł Marynowany pieczony schab – idealna domowa wędlinka lub mięsko na obiad pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Menu na tydzień: Dania najlepsze na drugi dzień 121

pomimo zawieszenia działalności przez dwa tygodnie ruch na blogu w lutym tylko nieznacznie zmniejszył się w stosunku do rekordowego stycznia, kiedy odnotowaliśmy 110 tys. wejść. Rok temu o tej porze mieliśmy ich 5 tys. Z mikroblożka staliśmy się dość niespodziewanie małym blożkiem:) Cieszy nas, że rośnie ruch, ale przede wszystkim to, że przybywa ludzi, którzy myślą o gotowaniu podobnie(...)może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę . To samo z jedzeniem – jak może smakować danie, które jemy po raz pierwszy? Planowe gotowanie pozwala wyzwolić się z kieratu: zupa pomidorowa, schabowy, spaghetti bolognese i spróbować czegoś nowego. Pytanie jak to nowe znaleźć, jak szukać przepisów, inspiracji? Opowiemy Wam jak w tym tygodniu dobraliśmy zestaw przepisów. Punkt wyjścia był taki

Niedzielny kucharz
Proste ciasto drożdżowe z owocami 160

nieziemsko. Dodatkowo ciasto drożdżowe z tego przepisu jest niezwykle proste do wykonania i nie wysycha szybko. Ciasto jest mięciutkie i aromatyczne nawet dwa dni po wypieku. Jeśli do tej pory baliście się ciasta drożdżowego, spróbujcie koniecznie ten przepis. Ciasto nie wymaga zbyt długiego wyrabiania a jego smak wynagrodzi Wam wszelkie obawy. Ciasto dobrze wyrasta w czasie pieczenia. Może nie wygląda(...)ciasto. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/proste-ciasto-drozdzowe-owocami/ BosowKuchni   Zapisz Artykuł Proste ciasto drożdżowe z owocami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Ciasto z dziwnym, czerwonym składnikiem 223

Przy okazji buraczkowej zupy wspomniałam, że zostało mi całe mnóstwo tego cudnie barwiącego wszystko wokół warzywa. Prosiłam o pomoc w wymyśleniu zastosowania dla niego - i za wszystkie propozycje serdecznie dziękuję. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym w pierwszym odruchu nie sięgnęła po... Ciasto. Jasna sprawa.Jeszcze parę lat temu na myśl o cieście z buraczkami tylko bym się skrzywiła, i pięć minut(...)rozczarowana - kiedy spróbowałam go zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciepłe, było strasznie suche, a tego w ciastach nie lubię. Byłam zaskoczona, gdyż warzywa nadawały ciastom, które piekłam do tej pory, czasem nawet zbyt dużej wilgotności. Zniechęcona (pierwszy przepis z buraczkami, pierwszy z nowej książki), odstawiłam ciasto do następnego dnia. Ostrzegłam nawet C., że szału nie ma. Jednak kiedy spróbowałam ponownie

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania