czosnkiem niedźwiedzim, brzmi może nieco kontrowersyjnie, ale uwierz, że placki są pyszne,a do tego zdrowe. Właśnie teraz można już zebrać świeże, młodziutkie pokrzywy, które są najsmaczniejsze o tej porze roku, a czosnek niedźwiedzi jest w pełni swej wegetacji. Tak więc warto pobawić się w zbieractwo i przygotować, wspaniały, zdrowy posiłek. A gulasz, jak to gulasz, zawsze dobrze wchodzi domownikom(...)czerwonego wina 1 mała pietruszka korzeniowa 1 marchewka kawałek selera korzeniowego (tyle co korzenia pietruszki) 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki słodkiej śmietany 18% ( takiej do zup ;)) mąka pszenna, rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu Najlepiej jeśli zaczniesz od gulaszu, gdyż jego przygotowanie trwa najdłużej. Mięso pokrój w małą kostkę, warzywa obierz i także pokrój w małe
Ogrodnik w podróżyolejem. Smażymy na średnim ogniu, z obu stron, na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i podajemy z czym kto lubi. Moja propozycja to surówka z pora, marchewki, czerwonej cebuli, papryki żółtej i czerwonej. Warzywa pokrojone w stylu julienne zalewamy lodowatą wodą na ok. 15 minut. Odcedzamy na sitku, osuszamy na papierowym ręczniku, przekładamy do miski. Skrapiamy(...)łososiem Kotlety siekane z łososia Najlepszy domowy fishburger Pasta z pieczonego łososia Łosoś pieczony w niskiej temperaturze Chrupiący łosoś Gordona Ramsaya Krakersy z łososiem Łosoś w cieście francuskim Zupa rybna z kluskami francuskimi Śródziemnomorska zupa rybna Wydrukuj przepis The post Łosoś atlantycki w cieście piwnym appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoIle kucharek w domach, tyle przepisów na rosół. Różnią się dodanymi przyprawami, użytego mięsa, sposobem gotowania. Widziałam dużo przepisów, gdzie dodaje się przysmażoną cebulę oraz kawałek
Wołowina od rekinaRestauracja Orient Express ul. Złota 2 Lublin źródło: Google Street View Jak widzicie musiałam posiłkować się fotografią z Google Street View, bo ani pora roku, ani obecne oznakowanie lokalu nie zachęca do fotografowania. Za to na tym zdjęciu prezentuje się całkiem przyjemnie. Niestety na co dzień prezentuje się nijako, a restauracji można nawet nie zauważyć przechodząc obok, o jej istnieniu(...)wyborze dań to postawiliśmy na różnorodność, czyli wzięliśmy wszystko, co było dostępne. My z racji grouponu nie płaciliśmy, ale w nawiasach podam ceny z menu. Ja wybrałam: Fałszywą zupę z żółwia (13 zł) oraz Tradycyjne Tagine z wołowiny z dodatkiem warzyw, mięty i migdałów w miodzie proponowane z kaszą kus kus z dodatkiem rodzynek (37 zł). Mąż zdecydował się
Pasja SmakuNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenLublin. Krakowskie Przedmieście. Codziennie przechodzi tą ulicą zapewne tysiące osób. Również i mnie zdarza się stąpać tą ścieżką - najczęściej w stronę mojej ulubionej lubelskiej starówki. Jakiś
Right Behind The Kitchenposiłki powtarzają się. Jedyne co mnie naprawdę raziło w jadłospisie to herbatniki. Taka awersja do produktów mocno przetworzonych, ale nie dajmy się zwariować. Co się zmieniło? Do tej pory nie jadałam ani tyle miodu, ani chleba, ani twarogu. W diecie pojawiło się też więcej mięsa, niż jadam w tygodniu. Brakowało mi roślin strączkowych, nie pojawiły się w żaden dzień(...)nabiał. To co lubię. Znacznie więcej miodu, chleba i mięsa, niż w mojej codziennej diecie. Natomiast jeśli chodzi o technikę przyrządzania potraw, to znacznie więcej pieczenia, niż gotowania. Zero zup i smażonego mięsa. Częściej jadam mięso smażone bez tłuszczu, niż pieczone z jego dodatkiem. Oto mój ostatni dzień pierwszego tygodnia Śniadanie 20 g ser twarogowy półtłusty 105 g chleb żytni
Kucharzycawłaściwości przeciwzapalne - na lśniące włosy i mocne paznokcie To oczywiście nie wszystkie zalety czosnku niedźwiedziego, warto docenić jego walory kulinarne. Wprost niezastąpiony do mięs (również dziczyzny), ryb, serów, sałatek, zup, sosów, nalewek… i nie tylko. Niedźwiedzie pesto zadomowiło się w mojej kuchni na stałe. Składniki: - świeże liście czosnku niedźwiedziego - ziarna słonecznika - różowa sól himalajska - parmezan (lub Grana Padano(...)nadaje, ale ja używam – do makaronów, mięs, ryb, serów, wędlin, jajek, kasz, ryżu… i nie tylko. Wybornie smakuje nawet z pajdą chleba. Ponieważ właśnie teraz jest najlesza pora zbioru czosnku niedźwiedziego warto ten okres wykorzystać. Czosnek niedźwiedzi można również suszyć,, mrozić i kisić. Na zimę będzie jak znalazł. Gorąco polecam, a w najbliższym czasie kolejne przepisy z czosnkiem niedźwiedzim
mojewypiekiinietylkoserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejny dzień Pora dnia rano W południe wieczorem 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 kropla(...)czosnku są niebezpieczne dla dzieci. Czosnek w kuchni Czosnek jest niezbędny do przyrządzania baraniny, mięsa jagnięcego, dziczyzny, również do pieczenia i duszenia innych mięs, Można go używać do zup, sałatek, marynat i dipów. W ostatnich dniach ciekawy przepis na czosnkowy dressing opublikowała Bogusia z bloga "Bajeczna kuchnia". W poście kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować znajdziecie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenEksperymentowałam z tą kiełbasą, chciałam zrobić coś pysznego dla moich dzieci. Wyszło pysznie. Idealna kiełbasa do chlebka wykonanego samodzielnie. Kurczaka dokładnie umyć i oczyścić. Pokroić kurczaka
Kuchnia PokoleńJak wiosna to i zieleń! Nie tylko za oknem, ale przede wszystkim na talerzu ;) Lubię wszelkie nowalijki, ale z dostępem do nich to u mnie marnie
Kuchnia w czekoladzieSezon na dynię trwa w najlepsze, więc żal nie korzystać szczególnie, że daje wyjątkowe pole do popisu. Na słodko, na słono, na ostro. Może być na
Kate's Kitchenpoście :) Risotto z pęczaku i soczewicy z musem z awokado jest daniem wegańskim , a skład przedstawia się następująco: soczewica 26%, kasza jęczmienna 24%, papryka czerwona 22%, awokado 12%, por 7%, czosnek 2%, pestki z dyni 2%, sok z cytryny, oliwa z oliwek, natka pietruszki, oregano, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, sól morska. Danie to dostępne jest w jednej wersji wagowej(...)ziół dało w efekcie niesamowity smak! Wszystko razem świetnie współgrało i nieziemsko smakowało :D Konsystencja: Nie mam żadnych zastrzeżeń! Danie po uwodnieniu nie było wodniste i nie przypominało zupy. Konsystencja była wyważona, nie gęsta i nie rzadka, po prostu taka jak na risotto przystało :D Zapach: Piękny, naturalny zapach, zachęcający do skosztowania :) A potem zjedzenia większej części :) Podsumowanie
Zdrowie na języku :Pdoskonałe danie na jesienne dni. Dobrze przyprawiona ma niezapomniany smak i świetnie rozgrzewa. Jest też tania - za kilogram cebuli cukrowej trzeba zapłacić jedynie 2 zł. Dodanie do zupy imbiru i pasty curry zapobiega wzdęciom i innym sensacjom żołądkowym, które zwykle towarzyszą jedzeniu smażonej czy duszonej cebuli. Krem z cebuli można podać z grzankami lub z natką pietruszki. Składniki(...)gotować jeszcze 20 minut, doprawić solą i pieprzem, po czym zdjąć z palnika i nieco przestudzić. Zmiksować razem z ugotowaną wcześniej włoszczyzną (bez marchewki - jedynie białe warzywa: pietruszka, seler, por). Dodać śmietanę i zmiksować ponownie na gładki krem
W SMAK