zupa z porów - 5432 przepisów (strona:291/363)

Wigilijny barszcz z kluseczkami z quinoy i grzybów 145

Jako wielbicielka maminej kuchni, muszę stwierdzić, że moja mama zaraz po najlepszym rosole świata, robi najlepszy barszcz wigilijny. Ideału rosołu zapewne nigdy nie doścignę, ale barszcz

Quinoa Raz!
Krem z dyni 161

obejrzenia go w internecie na stronie player.pl https://www.facebook.com/MasterChefTvn/photos/a.257978250983283.56746.254204168027358/818871754893927/?type=1&theater A teraz klasycznie i jak to tu zwykle bywa, jako że jesień zbliża się wielkimi krokami sezon za zupy z dyni, ciasta z dynią i tak jak u mnie krem z dyni uważam oficjalnie za otwarty. Dyniowatość w swej pełnej okazałości pachnąca imbirem i podana ze słodko-słoną bitą śmietaną(...)zależności od tego jak dojrzałą dynię kupicie potrwa to od 20 do 35 minut - pamiętajcie aby od czasu do czasu przemieszać zawartość garnka. Gdy dynia będzie miękka przyjdzie pora na doprawienie naszego kremu. Więc dodajemy około 1 płaskiej łyżeczki imbiru, nieco mniej kardamonu, od serca słodkiej papryki i względnie od upodobań w kwestii ostrości potraw papryki ostrej, solimy i dodajemy

Kuba Gotuje
Zupa krem z soczewicy - lekkostrawna, pyszna, wegańska :) 145

Wasze zdrowie i organizm na to pozwala to śmigajcie po fasolę, ciecierzycę, soczewicę czy groszek i gotujcie smakowite posiłki. Ja proponuję krem z ekologicznej żółtej soczewicy od Bio Planet . Zupa wychodzi kremowa, średnio gęsta i niezwykle aromatyczna. Jest bezglutenowa, wegańska i nie powoduje przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego (bóle brzucha, wzdęcia, gazy), do czego mogą przyczyniać się niestety strączki(...)nimi nieco bliżej. Tym bardziej, że algi KOMBU faktycznie przeciwdziałają wzdęciom.  Składniki:  1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera i pora 3 średnie ziemniaki 150 g soczewicy żółtej (Bio Planet) sól i przyprawy: curry, kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka słodka 1 łyżka oleju kokosowego  1,5 l wody

Zdrowie na języku :P
Kuchnia Indyjska 104

jest thali - zestaw przekąsek składający się z ryżu lub roti (indyjski chlebek), warzyw w sosie, ostrych marynat oraz często mięsa. Drugim uniwersalnym daniem indyjskim jest dal, czyli rodzaj gęstej zupy z soczewicy. Cha­rak­te­ry­stycz­ną po­tra­wą jest dosa, czyli cien­kie, suche na­le­śni­ki wyra­bia­ne z mąki(...)smaku, ale także do pobudzenia apetytu i procesów trawiennych. Wiele uwagi poświęca się temu, by przyprawy podkreślały oryginalny smak potraw, ale go nie zmieniały. Tradycyjne składniki posiłku zależały od pory roku, pożądanego efektu (dania rozgrzewające i chłodzące), wieku, a nawet charakteru. Niegdyś każde danie musiało mieć sześć ras (smaków): słodki słony gorzki cierpki kwaśny ostry. Przypisywano im określony wpływ

ClauditteMissCooking
ROSÓŁ Z PULPETAMI 133

rosół:  porcja rosołowa z kurczaka  5 marchwi  1 korzeń pietruszki  1/2 natka pietruszki  1/2 korzenia średniej wielkości selera  1 średni por  2 cebule  5 listków laurowych  6 kulek ziela angielskiego  3 litry wody  sól i pieprz 1  gałązka lubczyku pulpety:  500 g mięsa mielonego z szynki(...)dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy pulpety, gotujemy 3 minuty. Nie wrzucaj nigdy mięsa na zimną wodę,  mięso odda smak do wody. Tak robimy, gdy chcemy uzyskać wywar na zupę lub sos. Na  każdą porcję rosołu daje 4 pulpety i trochę świeżej natki

KuchcikoweLove
Czysty barszcz czerwony na zakwasie 195

800g czerwonych buraków 500ml zakwasu buraczanego 3 spore marchwie 2 pietruszki 1 mały seler 1 nieduży por 1 duża czerwona cebula sól, majeranek kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego ok. 6 goździków 3 liście laurowe olej do smażenia Buraki myjemy i obieramy, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej(...)wywar z ugotowanych buraków i dobrze wszystko razem łączymy i gotujemy jeszcze około kwadransa. Na koniec barszcz posypujemy majerankiem i doprawiamy solą. Podobnie, jak w przypadku rosołu, do gotowania zupy nie zaleca się używania mielonego pieprzu. Stanie się mętna i gorzkawa w smaku. Ugotowane buraki warto zatrzymać i przygotować z nich sałatkę śledziową. :) Smacznego

Kuchenna Kontrrewolucya
Moje włoskie przyjemności 234

trakcie posiłku toczą się różne gorące zazwyczaj dyskusje na każdy temat. Ponadto, Włosi trzymają się swoich pór posiłków. Rano zazwyczaj jest to espresso z czymś słodkim, za to porze lunchu raczą się klasyczni swoimi pastami Za to kolacja jest gwoździem programu. Wtedy to zbiera się cała familia, przy jednym stole i to własnie wtedy zajadają porządne i sycące dania popijając(...)Ostatnio moje serce podbiła najłatwiejsza chyba pizza na świecie. Pizza z kurczakiem i sosem bbq z dużą ilością mozzarelli i kolendry (uwielbiam!) jest przepyszna! Co ciekawe, Włosi lubią też zupy. Poniżej przedstawiam Wam dwie moje ulubione. Pierwsza włoska zupa z dużą ilością warzyw, w tym mojej ukochanej dyni i jarmużu, z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem – obłędna! Druga, bardzo

karmelowy
Tradycyjna kuchnia polska: Rosół wołowy 123

Cześć Dzisiaj trafiło na mnie przygotowanie obidu. Była klasyka kuchni polskie - rosół wołowy. Osobiście wolę rosół wołowy lub mieszany niż ten drobiowy. Do rosołu powinno się

blog.moje-pasje.info
Brak tytułu 173

groszy - zamarynowane są najlepsze :) Trzony są łykowate, więc się ich nie jada. Opieńki to bardzo smaczne grzyby, nadające się do spożycia praktycznie w każdej postaci. Można zrobić z nich zupę, smażyć na maśle oraz marynować - przyznam się, że ja tylko marynuję ! Podobno doskonale smakują z jajecznicą. UWAGA: opieńki na surowo są trujące. Dlatego przed przygotowaniem potrawy, trzeba je koniecznie obgotować(...)najlepiej w widnych lasach. Kania jest powszechnie znana, ale ciągle mylona jest z muchomorem sromotnikowym.  Kanię poznajemy także po pierścieniu wokół trzonka oraz dziurce w trzonie ! I pora na przepis. Kanie często smaży się na sposób, a'la schabowy, jednak ja mam dla Was inną propozycję. TOSTOWE KANIE 4-6 kań, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, masło, sól, pieprz

kolorowotorcikowo
Turcja - BELEK - Güral Premier Resorts & Spa 102

rodzajów rożnych płatków śniadaniowych, jajka na twardo i miękko, jajecznice, zapiekanki warzywne z jajkiem, wołowina i wieprzowina w warzywach z jajkiem, jajka sadzone, smażone na boczku i warzywach, zupy mleczne, kakao, koktajle mleczne a smakach kakao, truskawka i wanilia, świeże soki oraz z kartonika, kawa i herbata, dla małych dzieci mleko hipp 1,2,3, liczne deserki w słoiczkach, jogurty(...)bardzo bogaty wybór, wyśmienite w smaku. Lody na patykach lub tez na gałki.  • kolacja w godz. 19:00-21:00, - Ten sam podział na kategorie jak w porze obiadowej ale już na całkiem inne sposoby, dużo większy wybór gotowych sosów i sosów połączonych z sałatkami dodatkowo w Sushi. • lokalne napoje bezalkoholowe i alkoholowe 7:00-2:00, • importowane napoje

ClauditteMissCooking
Comfort food zimą – najlepsze przepisy na zimowe dania 122

połowy z cytryny duża szczypta soli i pieprzu Przepis na sałatkę ziemniaczana z rzodkwią daikon Ziemniaki pokroić na ćwiartki i ułożyć na talerzu. Posypać odsączonym bobem, plasterkami pora i rzodkiewek. Rzodkiew daikon pokroić na półplasterki i dodać do dania. Składniki sosu wymieszać i polać nim sałatkę. Jabłka z boczkiem Zima to dla mnie pomarańcze i jabłka. Polska jest przecież jednym(...)boczkiem Boczek podsmażyć na suchej patelni, kiedy się zarumieni dodać cebulę a po chwili przyprawy i jabłka. Dusić 10 minut i podawać na ciepło posypane łyżką startego sera. Zupa kminkowa Zupa kminkowa to kulinarny symbol małopolski i idealne rozgrzewające danie na zimę. Kminek był kiedyś dużo powszechniejszą przyprawą, warto do niego wrócić, bo taką zupę robi się dosłownie chwilę

Ugotowane pozamiatane
PIERNIK Z DOMOWYM POWIDŁEM ŚLIWKOWYM I IMBIROWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ /Bezglutenowy. 172

Dodało jeszcze więcej korzennego smaku i nuty czekolady.Czekoladę możecie dostać tutaj: Skworcu.Ciasto wyszło wspaniale! Szczerze powiedziawszy smak, zapach i "konsystencja" podpasowało nam lepiej niż wszystkie inne do tej pory próbowane pierniki (mamy na myśli też te niebezglutenowe). Z jednej strony delikatne, rozpływające się w ustach a z drugiej bardzo wyraziste w smaku, charakterne. Zestawione z domowym, pysznym powidłem(...)sobie miny tych w białych kitlach, kiedy ze słoiczków wyjęłyśmy bananowe chlebki! :) Zdziwienie widać było na kilometr. Ale i tak przegrało ono z ich mimiką spowodowaną tym, że podgrzewałyśmy zupę krem w słoiczku włożonym do elektrycznego czajnika. :) Taka filozofia.Pozdrawiamy Was z naszym smakoszem - starszą bokserką, która próbowała dobrać się do piernika! Na szczęście z marnym skutkiem (polować za długo

Wypisz Wymaluj
Własny ogródek na balkonie. Prosty deser z owocami. 131

Czy wyobrażacie sobie coś przyjemniejszego niż wstać rano, otworzyć drzwi, wyjść na zewnątrz i poczuć wirujący w powietrzu zapach świeżej mięty, przycupnąć i zerwać garść świeżych

Fitsweet.me
Własny ogródek na balkonie. Prosty deser z owocami. 148

Czy wyobrażacie sobie coś przyjemniejszego niż wstać rano, otworzyć drzwi, wyjść na zewnątrz i poczuć wirujący w powietrzu zapach świeżej mięty, przycupnąć i zerwać garść świeżych

Fitsweet.me