zupa z porów - 5432 przepisów (strona:290/363)

Zakwas na żur 87

Eeehh, oby się tylko udało :) Bez zbędnych dygresji przejdźmy do rzeczy (nie chce mi się rozpisywać bez sensu i potrzeby, bo już na stole stoi i stygnie zupa-krem brokułowo kalafiorowa, którą Madzia zrobiła). 500 g mąki żytniej razowej 1 litr wody 4 duże ząbki czosnku 100 g zakwasu chlebowego Na wstępie wspomnę, że ja użyłem mąki żytniej pełnoprzemiałowej grubomielonej(...)lodówce około 2 tygodnie. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 190

zarazem wyjątkowych potraw, ta bez wątpienia powinna trafić na Waszą listę przebojów kuchennych. Użyte składniki są dostępne przez cały rok, więc możecie się cieszy niezwykłymi smakami niezależnie od pory roku. Tarte możecie podać na talerzu, w kubku, miseczce... lub w warzywach (dynia, cukinia, kabaczek, papryka, pomidor, patison, cebula itp.). Warzywne naczynka możecie zapiekać lub blanszować(...)Pieczarki oczyścić ściereczką, odciąć 4 plastry do dekoracji, resztę posiekać. Cukinie umyć, odciąć górę z ogonkiem, wydrążyć łyżką do melona (miąższ zachować do innej potrawy np. zupy). Włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli, cukru i octu, gotować 5 minut. Wyłowić łyżką cedzakową, włożyć do dużej miski z zimną wodą i lodem. Na maśle podsmażyć plastry pieczarek

SzczyptaSmaQ
Prosta zupa ogórkowa - bez mięsa! :) 193

Przeglądając jedną z książek kucharskich w mojej biblioteczce, a mianowicie "Kuchnia roślinna dla każdego" Eryka Wałkowicza (recenzja TUTAJ ) zainspirowałam się jednym z zamieszczonych tam przepisów. Mowa

Zdrowie na języku :P
Nie taka dieta straszna jak ją malują. 305

spełnia swoje zadanie; ketchup można zrobić domowy bez różnych syfów; zamiast szynki, można zrobić cudowną domową wędlinę z piersi z kurczaka (która jest niesamowicie soczysta i ma mnóstwo smaku); zupa - ok ale bez śmietanki 30%; pierogi - jak najbardziej, tylko z mąki pełnoziarnistej i pieczone, a nie smażone; lasagne - jak najbardziej, ale dlaczego makaronu nie zastąpić bakłażanem i cukinią, mielonego mięsa(...)moja waga jest dokładna bo czasami wariuje (jednak wydaje mi się, że świąteczny tłuszczyk już zostawiłam za sobą); i rzecz, którą zauważyłam dopiero wczoraj, zawsze do tej pory waga potrafiła mi się wahać o 2-3kg w ciągu dnia (czyli ważąc się wieczorem, ważyłam więcej o 2-3 kg względem ważenia porannego). Z czego to może wynikać? Zatrzymanie wody

Brzuszki Łakomczuszki
Gdzie zjeść w Sanoku? Moje top 10 101

prostu coś (lub ktoś) zawaliło na całej linii. Kilku miejscom dałam drugą szansę i ją wykorzystały - inne zaś nie. Czekanie na samą kartę 40 min, czy włos w zupie i zerowe przejęcie się tym faktem obsługi to dla mnie porażka o której wolę zapomnieć, przemilczeć i więcej sobie nie przypominać. Byłeś w jakimś miejscu z mojego polecenia? Koniecznie(...)wielu innych państwach i miastach. Ta pizza w moim ogólnym rankingu jest bardzo, bardzo, bardzo wysoko. Powiedziałabym, że wręcz na podium. Nasz faworyt to  Quattro Staggioni  (Cztery pory roku) czyli pizza podzielona na 4 różne smaki oraz  Diavola  czyli klasyka z pikantnym salami. Smakowała nam też  Rucola e Prosciutto Cotto . Brawo również za  Capriciosę

Czarnawisienka
Gdzie zjeść w Sanoku? Moje top 10 135

prostu coś (lub ktoś) zawaliło na całej linii. Kilku miejscom dałam drugą szansę i ją wykorzystały - inne zaś nie. Czekanie na samą kartę 40 min, czy włos w zupie i zerowe przejęcie się tym faktem obsługi to dla mnie porażka o której wolę zapomnieć, przemilczeć i więcej sobie nie przypominać. Byłeś w jakimś miejscu z mojego polecenia? Koniecznie(...)wielu innych państwach i miastach. Ta pizza w moim ogólnym rankingu jest bardzo, bardzo, bardzo wysoko. Powiedziałabym, że wręcz na podium. Nasz faworyt to  Quattro Staggioni  (Cztery pory roku) czyli pizza podzielona na 4 różne smaki oraz  Diavola  czyli klasyka z pikantnym salami. Smakowała nam też  Rucola e Prosciutto Cotto . Brawo również za  Capriciosę

Czarnawisienka
Rosół drobiowo-wołowy 166

Przepisów na rosół jest wiele. W każdym domu gotuje się go trochę inaczej. Ja z dzieciństwa pamiętam przepyszny rosół mojej Babci. Zawsze gotowała go z wiejskiej

Smakołyki Asi
Klasyczne brownies, Magiczne smaki 161

bardzo kaloryczne, czekoladowe i słodkie. Ale to nie pora, aby oszczędzać na kaloriach i tracić na smaku. Nie zmniejszajcie więc ilości masła, cukru ani czekolady. P.S. Ciasto jest niskie i nie wyrasta, ale tak ma być:). Zapewniam, że podbije wasze podniebienie. Przepis na ten amerykański deser dostałam od… angielskiej rodziny, u której kiedyś mieszkałam. Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)końcu zawitałam do  Magicznych smaków . To jak na razie jedyna wegetariańska restauracja w Rzeszowie (przy ulicy Krzyżanowskiego 4A). Jestem zachwycona jedzeniem. Bardzo smaczne i niedrogo. Zupa dnia - 5,50 zł. A teraz zaczyna się coś nietypowego, ale to na duży plus.  Na drugie danie dostajemy wszystko, co jest w danym dniu przygotowane (z reguły 5 różnych potraw

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasta warzywna dla dzieci 97

Pasta warzywna dla dzieci z wolno duszonych warzyw powstała na prośbę mojej koleżanki, której dziecko ze względu na stan zdrowia wymaga specjalnego traktowania. Ponieważ zależało nam

Cztery Fajery
Śledzie po wiejsku – lekka sałatka śledziowa 271

Śledzie nigdy chyba mi się nie znudzą, można podać je na tak wiele sposobów … Żadnym problemem nie też jest dopasowanie ich do pory roku, w której śledzie szykujemy – świetnie sprawdzają w różnych kombinacjach smaków. Dzisiejsza sałatka to śledzie po wiejsku – bardzo wiosenne, świeże i całkiem lekkie. Szybkie w przygotowaniu. Ich dodatkową zaletą jest fakt, że tak naszykowane śledzie są pyszne(...)poparzeń pierwszego stopnia pewnie utrzymać w dłoni – ściągamy im skórkę i wyrzucamy ją. Z ciepłych ziemniaków powinna bardzo łatwo zejść. Ostudzone ziemniaki kroimy w kostkę odrobinę większą niż do zupy. W miseczce mieszamy ze sobą jogurt lub śmietanę, majonez, musztardę gruboziarnistą z wyczuwalnymi nasionami gorczycy i przeciśnięty dwukrotnie przez praskę lub roztarty na desce z odrobiną soli jeden ząbek czosnku

Karo in the Kitchen
Wigilijny barszcz z kluseczkami z quinoy i grzybów 149

Jako wielbicielka maminej kuchni, muszę stwierdzić, że moja mama zaraz po najlepszym rosole świata, robi najlepszy barszcz wigilijny. Ideału rosołu zapewne nigdy nie doścignę, ale barszcz

Quinoa Raz!
Krem z dyni 166

obejrzenia go w internecie na stronie player.pl https://www.facebook.com/MasterChefTvn/photos/a.257978250983283.56746.254204168027358/818871754893927/?type=1&theater A teraz klasycznie i jak to tu zwykle bywa, jako że jesień zbliża się wielkimi krokami sezon za zupy z dyni, ciasta z dynią i tak jak u mnie krem z dyni uważam oficjalnie za otwarty. Dyniowatość w swej pełnej okazałości pachnąca imbirem i podana ze słodko-słoną bitą śmietaną(...)zależności od tego jak dojrzałą dynię kupicie potrwa to od 20 do 35 minut - pamiętajcie aby od czasu do czasu przemieszać zawartość garnka. Gdy dynia będzie miękka przyjdzie pora na doprawienie naszego kremu. Więc dodajemy około 1 płaskiej łyżeczki imbiru, nieco mniej kardamonu, od serca słodkiej papryki i względnie od upodobań w kwestii ostrości potraw papryki ostrej, solimy i dodajemy

Kuba Gotuje
Zupa krem z soczewicy - lekkostrawna, pyszna, wegańska :) 151

Wasze zdrowie i organizm na to pozwala to śmigajcie po fasolę, ciecierzycę, soczewicę czy groszek i gotujcie smakowite posiłki. Ja proponuję krem z ekologicznej żółtej soczewicy od Bio Planet . Zupa wychodzi kremowa, średnio gęsta i niezwykle aromatyczna. Jest bezglutenowa, wegańska i nie powoduje przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego (bóle brzucha, wzdęcia, gazy), do czego mogą przyczyniać się niestety strączki(...)nimi nieco bliżej. Tym bardziej, że algi KOMBU faktycznie przeciwdziałają wzdęciom.  Składniki:  1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera i pora 3 średnie ziemniaki 150 g soczewicy żółtej (Bio Planet) sól i przyprawy: curry, kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka słodka 1 łyżka oleju kokosowego  1,5 l wody

Zdrowie na języku :P
Kuchnia Indyjska 108

jest thali - zestaw przekąsek składający się z ryżu lub roti (indyjski chlebek), warzyw w sosie, ostrych marynat oraz często mięsa. Drugim uniwersalnym daniem indyjskim jest dal, czyli rodzaj gęstej zupy z soczewicy. Cha­rak­te­ry­stycz­ną po­tra­wą jest dosa, czyli cien­kie, suche na­le­śni­ki wyra­bia­ne z mąki(...)smaku, ale także do pobudzenia apetytu i procesów trawiennych. Wiele uwagi poświęca się temu, by przyprawy podkreślały oryginalny smak potraw, ale go nie zmieniały. Tradycyjne składniki posiłku zależały od pory roku, pożądanego efektu (dania rozgrzewające i chłodzące), wieku, a nawet charakteru. Niegdyś każde danie musiało mieć sześć ras (smaków): słodki słony gorzki cierpki kwaśny ostry. Przypisywano im określony wpływ

ClauditteMissCooking
ROSÓŁ Z PULPETAMI 139

rosół:  porcja rosołowa z kurczaka  5 marchwi  1 korzeń pietruszki  1/2 natka pietruszki  1/2 korzenia średniej wielkości selera  1 średni por  2 cebule  5 listków laurowych  6 kulek ziela angielskiego  3 litry wody  sól i pieprz 1  gałązka lubczyku pulpety:  500 g mięsa mielonego z szynki(...)dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy pulpety, gotujemy 3 minuty. Nie wrzucaj nigdy mięsa na zimną wodę,  mięso odda smak do wody. Tak robimy, gdy chcemy uzyskać wywar na zupę lub sos. Na  każdą porcję rosołu daje 4 pulpety i trochę świeżej natki

KuchcikoweLove
Czysty barszcz czerwony na zakwasie 199

800g czerwonych buraków 500ml zakwasu buraczanego 3 spore marchwie 2 pietruszki 1 mały seler 1 nieduży por 1 duża czerwona cebula sól, majeranek kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego ok. 6 goździków 3 liście laurowe olej do smażenia Buraki myjemy i obieramy, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej(...)wywar z ugotowanych buraków i dobrze wszystko razem łączymy i gotujemy jeszcze około kwadransa. Na koniec barszcz posypujemy majerankiem i doprawiamy solą. Podobnie, jak w przypadku rosołu, do gotowania zupy nie zaleca się używania mielonego pieprzu. Stanie się mętna i gorzkawa w smaku. Ugotowane buraki warto zatrzymać i przygotować z nich sałatkę śledziową. :) Smacznego

Kuchenna Kontrrewolucya