rzeczy, które udało mi się kupić: Głównym celem moich całych zakupów był ten ser do pizzy. Sery z "Violife", kupowałam już wcześniej, ale do tej pory nie próbowałam właśnie tego przeznaczonego do pizzy. Bardzo dobrze się rozpuścił w piekarniku. Za opakowanie 200 g zapłaciłam 7.40 zł. Kolejnym produktem jest roślinna mozzarella firmy Verys, którą dojrzałam w lodówkach(...)używam mleka firmy Kier, ale chiałam sprawdzić jak te wypadnie, szczególnie że kosztowało 3.99 zł. Na tym samym dziele również kupiłam makaron chiński. Taki mskaron bardzo lubię używać do zup pho czy sajgonek. Kosztował jedynie 1.19 zł. Ostatnią rzeczą, którą zakupiłam było mleko sojowe o smaku czekoladowym. Jako, że w żadnej Biedronce nie mogę znaleźć mojego ulubionego mleka czekoladowego postanowiłam
wegujemyjest takie proste np. w blenderach kielichowych, gdzie ostrza znajdują się w dolnej części kielicha. Butelkę wystarczy umyć pod bieżącą wodą. Jedynym mankamentem, którego się do tej pory dopatrzyłam, jest dość krótki przewód zasilający. Jeśli masz gniazdo np. na blacie, obok którego możesz postawić blender, problem masz z głowy. Jeśli jednak Twoja kuchnia nie posiada takiego rozwiązania, może być(...)pewnością będzie często wykorzystywanym urządzeniem w mojej kuchni. Nie tylko w sezonie letnim, kiedy będę miksować koktajle, ale także jesienią czy zimą, kiedy będę przygotowywać zupę-krem, by od razu w pojemniku zabrać ją ze sobą do pracy! Serdeczne podziękowania dla Russell Hobbs oraz firmy Umbrelka za możliwość uczestniczenia w warsztatach. Smacznego miksowania
Moje QulinariaKrem detoksykujący Czarny Ryż zabezpieczenie skóry przed smogiem Od wielu lat lekarze i naukowcy mówią o szkodliwym wpływie smogu na zdrowie człowieka. Jednak większość
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataknajpy wpadamy w niedzielne popołudnie, stolik mamy zarezerwowany więc się nie obawiam o miejsce mimo pełnej sali. Wnętrze jest urządzone totalnie inaczej od miejsc, w których byłam do tej pory. Na ścianach potężne murale, mnóstwo kolorów, słupy telegraficzne oplątane kablami- tak jak w Tajlandii, całe wnętrze robi niesamowity efekt polecam Wam zajrzeć choćby na drinka, a te- robią tu dobre(...)Zamawiamy dania główne ; Moja przyjaciółka wybiera WOK KURCZAK Z PAPRYCZKĄ I ORZESZKAMI NERKOWCA W SOSIE Z ŻÓŁTEJ SOI cena; 25zł Pyszne jedzenie idealne na obiad czy lunch! My wybieramy zupę BULION WIEPRZOWO -OSTRYGOWY z warzywami, makaronem sojowym i jajkiem z woka cena 16zł Zupa była smaczna, ale jednak brakowało jej charakteru, jak dla mnie zbyt mało esencjonalna jak na bulion
SMYKWKUCHNINic nie powiem tylko tyle, że są pyszne. Trochę z nimi pracy, ale warto. Przygotowanie farszu – Do garnka wrzucić mięso i wlać wodę, tyle żeby
Kuchnia Pokoleńchcieli z tego zrobić zupa, to pod kōniec warzynia mogecie do tego wywaru wciepnōńć 23 tyż ze 2 marchewki, pietruszka i zeler. 24 Boryj 25 łostołwcie 26 sie do zupy. Joł do ni łostawiōł tyż jedne golonko, żeby bōło we środku tyż trocha miysa. 27 Niyftorzi pyjklujōm 28 te golōnki, mie sie jakosik niy chciało. Umōł żech je, wciep(...)Państwo 12 którego 13 później 14 kiedy indziej 15 potrzeba 16 nieraz 17 kości 18 lekką 19 kilka 20 laurowych 21 niektórzy 22 musztardy 23 wrzucić 24 seler 25 por 26 zostawcie 27 mięsa 28 peklują 29 gotowały 30 pół 31 włoszczyzna 32 tłustą 33 jej 34 wlać 35 po wierzchu 36 przypiekają
Chop w kuchniRosół to, w klasycznej wersji, niezagęszczana zupa będąca wywarem mięsno – warzywnym przygotowywanym na bazie drobiu, wołowiny lub baraniny. Serwuje się ją z makaronem typu nitki lub wstążkami, ziemiankami albo kluskami lanymi. Z powodzeniem przyrządzić możemy jednak także bezmięsną wersję tej popularnej potrawy. W jaki sposób? Odpowiedź – poniżej. Bez czego nie może się obyć wegetariański rosół? Bukietu warzyw – to właśnie(...)wegetariański krok po kroku Do przyrządzenia bezmięsnego rosołu potrzebować będziemy: 2,5 litra zimnej wody 3 marchewek 2 cebul 2 pietruszek 1 dużej bulwy selera Zielonych liści pora Natki, liści i łodyżek pietruszki Łodyżki świeżego lubczyku (możemy ją zastąpić 1 łyżeczką zioła w suszonej postaci) 1 łyżki oleju 10 liści laurowych 4 ziaren ziela angielskiego 2 goździków
Moja smaczna kuchniapietruszki 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka octu z białego wina Na początek informacja: z pieczarek będą nam potrzebne tylko kapelusze. Nóżki możemy wykorzystać do czegoś innego, np. na zupę. Na patelni podsmażamy boczek aż się zrumieni. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekaną szalotkę. Po kilku chwilach dodajemy też pokrojone na ósemki(...)tostach i polewamy sosem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturepoczątek kilka zasad, o którym mówili wszyscy, od porno z anime po kucharzy. Ramen to makaron, więc zastąpienie makaronu ramen, makaronem typu „rosołowy czanecki” robi z niego jakąś zupę, która nie jest ramenem. Więc nie kombinujemy. Ja kupuje makaron do ramenu świeży – w Krakowie dostaniecie go w Delikatesach Azjatyckich Asia Deli na Węgłowej. Lub w sklepie internetowym delikatesyazjatyckie.pl . Można zrobić(...)kawał antrykotu z kością – mięsa w sumie miałam około 3,5 kg, z czego wołowiny było więcej niż drobiu 4 marchewki obrane i przekrojone na pół 1 por przekrojony na 3 części 1 czerwona cebula obrana i przekrojona na pół 15 sztuk białych części z cebulek dymek około 5 cm imbiru, obranego i pokrojonego na plastry 1 główka czosnku
ladykitchenolbrzymiej popularności japońskiej zupy z pewnością są dodatki. Nasz polski rosół zwykle ogranicza się do makaronu, pokrojonej w kostkę marchewki i zieleniny. Jednak ramen to zabawa w układanie własnej zupy od podstaw. Możliwości jest mnóstwo. Już sam bulion daje olbrzymie pole do popisu, bo rozróżniamy wywary na bazie kury, wieprzowiny, jak i wegańskie. Mogą być przygotowane z dodatkiem glonów(...)kuriera, który przywiezie nasze zamówienie prosto pod drzwi! * SKŁADNIKI na 4-6 porcji Bulion: 3 marchewki 2 cebule 1 pietruszka kawałek selera, korzeń 1 łodyga selera naciowego 1 por 5 cm korzenia imbiru 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach kilka glonów kelp 1 łyżka oleju sezamowego 1,5 litra wody
Food SquareFasolka po bretońsku – bezapelacyjna królowa przydrożnych barów ! Nazwa dania sugeruje, że powinno mieć swe korzenie w Bretanii, ale z Francją
To co kochamszybko fermentują i pleśnieją. Najlepszym sposobem na ich przechowywanie jest zamrożenie, zachowujące prawie wszystkie właściwości świeżych owoców. Są cenionym składnikiem wielu sałatek, surówek, przystawek. Przyrządza się z nimi sosy, zupy, desery, ciasta i napoje. Spożywa się je na surowo oraz przetwarza na: soki, dżemy, konfitury. Robi się wina, nalewki i likiery. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek(...)pieczenia nie puszczą zbyt dużo soku. Kiedyś tak jak większość osób owoce obtaczałam w mące, ale przekonałam się, że w bułce tartej jest o wiele lepiej i od tamtej pory stosuję tylko tą metodę, więc zachęcam do wypróbowania. (przed włożeniem do piekarnika
Ciastka - domowe słodkościhotel przeszedł kilka miesięcy temu, niby drobną metamorfozę, ale wnętrze zmieniło się nie do poznania. Zgodnie z założeniami (o szczegółach których opowiedział nam Paweł Derucki Kierownik Gastronomii ) do tej pory wnętrza były dość „sztywne”, bar klasyka, restauracja stoliki i krzesła równo ustawione, jak wszędzie, standard. Goście jednak oczekiwali więcej luzu. Miejsca bardziej przyjaznego, mniej formalnego. Takiego, w którym chciałoby(...)świecie, tak aby każdy z gości mógł poczuć się „bezpiecznie” i wybrać znane mu danie, ale również spróbować dań z Polski. W menu znajduje się stek z wołowiny argentyńskiej, zupa Tom Kha Kai czy Burger NOVO2 z grillowanej wołowiny podawany z frytkami, żurek... Do tego wino organiczne z selekcji stworzonej specjalnie dla hoteli Novotel. O zaletach kuchni mieliśmy
królestwo garówpewnością jeszcze nie raz tą przystawkę zamówię. Do tego dania oboje smakowaliśmy La Voliera, Primitivo Salento, Girolamo, 2014. Spasowało idealnie. Bulion z dzikiego gołębia / domowy makaron – wspaniała zupa. Bulion w pięknym kolorze, klarowny, bardzo wyrazisty w smaku. Idealnie zrobione domowe „kluchy” dopełniły kunsztu tej potrawy. No żywcem nie ma się do czego przyczepić. Tutaj nasze kubki smakowe odpoczęły(...)zaskakująco. Krótko mówiąc – będzie robione / zamawiane Do tego dania polecono nam Chardonay, Winnica Turnau, 2015 i… zakochałam się. Na amen, na zabój, całym moim serduszkiem składającym się do tej pory ze smoły i smalcu ze skwarkami. Teraz składa się ono jeszcze z tego wina. Będę o nim pisać w osobnym wpisie, gdyż jest ono warte zdecydowanie osobnej uwagi. Creme brulee
Kate's Kitchen