domu i... zachwycał.SKŁADNIKI:/Kapusta:- Kapusta kwaszona z grzybami "ORZECH", 2 słoiki,- Boczek wędzony lub surowy, 1 kg- 1,5 kg- Cebula. 7-8.- Tacka warzyw: marchew, pietruszka, seler, por, kapusta,- Grzyby Shitake, ilość wg uznania,- Mieszanka /POMIDOR + CZARNUSZKA + CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/- Pieprz czarny,- Pieprz ziołowy, opakowanie,- Papryka ostra i słodka do smaku,- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy/Ziemniaczki(...)więc znacznie krócej, po ugotowaniu danie jest bardzo smaczne i apetyczne, bardzo aromatyczne i szybko znika z gara, bo wszyscy sięgają po dokładkę. Teraz już wiem, że do świątecznej zupy kwas, wykorzystam Kapustę kwaszoną "orzech" i nie będę musiała rwać sobie włosów z głowy gdy domowa spiżarnia zaświeci "kapuścianą pustką".Wersja na płaskim talerzu - radosna twórczość jako drugie danie była
Wypisz Wymalujcykorii, delikatny krem z białej cykorii oraz tarta z brokułami, serem i rybą, zmieloną jak na kotleciki rybne. Po obiedzie pojechaliśmy do hotelu Agenda Loiuse, po krótkim odpoczynku nadeszła pora na spacer po Brukseli. W kolejnym dniu wycieczka do Brugii i wizyta w Parlamencie Europejskim. Katedra św. Michała i św. Guduli w Brukseli Sikająca dziewczynka w Brukseli Grand Place Bruksela(...)blondynek o nazwie Blonde ;) Desery, dressing i oliwa z oliwek z uroczych malutkich buteleczkach. Przyznam się, zę w ciągu 30 minut byłam w tym sklepie dwa razy! Są i zupy... przy kasie możemy skusić się na czekolady np. toffi, limonkowe, migdałowe czy kremy do deserów, szybka obsługa, świetny klimat, dania możecie wziąć na wynos, zjeść w lokalu lub na zewnątrz
Moja smaczna kuchniatrzeba zjeść soupe aux oignons, klasyczną z dobrze skarmelizowanej cebuli, z grzanką i dobrym serem, zapieczoną w cudownych kokilkach o których wciąż marzę, właściwie wszędzie w Paryżu zupa cebulowa jest podawana i właściwie wszędzie smakuje bosko. Po sowitym śniadaniu wybierzmy się pod wieżę Eiffla, warto zjeść śniadanie zanim tam ruszymy bo nieważne o której przybędziemy i tak czeka(...)wysiadając zwrócić uwagę na przepiękne secesyjne wejście do metra, którego sfotografowanie uniemożliwił mi porywisty wiatr i deszcz ;( Paryż bezapelacyjnie jest najbardziej magicznym i klimatycznym miejscem w jakim do tej pory byłam, zdecydowanie mogłabym się przenieść tam na zawsze i nie mieć absolutni żadnego problemu z aklimatyzacją, to miejsce magiczna, dla mnie nawet bardzo, a na dowód tego sfotografowałam nawet
Słodki KompromisSobota. Coraz bliżej północy. Większość ludzi o tej porze albo bawi się w najlepsze, albo śpi. Mi nie po drodze ani tu, ani tam. Zamiast tego siedzę zwinięta w kulkę na kanapie, z laptopem na kolanach i kubkiem gorącego napoju w dłoniach. Piję kawę zastanawiając się, czy pomoże mi wysiedzieć do czwartej, czy zasnę i tak.Wczoraj odpadło nam koło(...)naprawdę się nie stało, potrzebuję dłuższej chwili, żeby dojść do siebie.W ramach odstresowania, żeby zająć czymś myśli, upiekłam dziś pierwszy w życiu sernik dyniowy, ugotowałam też dyniową zupę. A później zrobiłam sobie kakao z kawą, żeby rozgrzać się od środka, gdyż mimo rozgrzanego piekarnika i zapalonych świeczek, dłonie mam lodowate.Taka wersja kakao jest naprawdę przepyszna. Można dać więcej kawy, inne
Pożeraczka, czyli raz adobrzedzień oraz 17 - 19 stopni w nocy. Dla nas idealna na odpoczynek, nie za niska, nie za wysoka :) Największym zmartwieniem jest fakt, że od października do marca trwa "pora deszczowa" i średnio siedem dni w każdym z tych miesięcy to dni deszczowe. "Pikanterii" dodaje fakt, że niedawno, bo w 2010 roku, na wyspie miała miejsce klęska żywiołowa spowodowana przez obfite(...)maderze to doprawdy raj dla smakoszy. Lepiej niż słowa opowiedzą o niej zdjęcia regionalnych potrawjakimi są m.in. zapiekany maderski chlebek z masłem czosnkowym, zazwyczaj podawany jako przystawka (czekadełko), mięczaki, zupa z chlebem, ośmiornica, ... Fot. Chlebek bolo de caco Fot. Przystawka, dwa rodzaje mięczaków lapas grelhadas żyjące na skałach, które w muszelkach są zapiekane z masłem czosnkowym i serwowane prosto
Taste Of My DayFlaczki nauczył mnie gotować tata dość niedawno i wiążę się z tym całkiem ciekawa historia. Razem z mężem i tatą mieliśmy odwiedzić moją ciocie i wujka
Smakowy Rajryżu (albo jęczmienia). Ma kremową konsystencję i jest lekko słodkie, dlatego też Japończycy używają go do deserów, ale nie tylko :) Dobrze zagęszcza. Według mnie najlepsze do kremowych zup i sosów, ale też... budyniu i sernika! * Płatki miso z kwiatem soli morskiej, kurkumą i imbirem Miso jest także używane jako alternatywa dla soi. Tutaj w formie płatków z dodatkiem kwiatu soli(...)ulubionej restauracji! * Kremowe risotto z pieczarkami - najlepsze ze wszystkich testowanych dań gotowych. Chrupiący brązowy ryż, cukinia, duże plasterki pieczarek, ubita śmietanka... a do tego porządna dawka parmezanu, czosnku i pora. To nie mogło nie smakować! *** Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o produktach firmy Danival, zajrzyjcie na oficjalną stronę producenta
Poranek na słodkoskładzie 40% chrzanu albo niewiele więcej, do tego konserwanty czy podejrzane E w składzie. Lepiej zrobić chrzan domowy, a z kupnem tego korzenia na lokalnych bazarkach o tej porze roku nie powinniście mieć problemu. W domowym chrzanie nie unikniemy dodatku cukru, ale jest go naprawdę niewielka ilość, w tym sklepowym chrzanie, cukier zwykle występuje na miejscu drugim. Ile go jest(...)słoiczku w lodówce ok 3-4 tygodni. 4.26 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/domowy-chrzan-jak-zrobic-chrzan-w-domu/ MieszamWGarnku Artykuł Domowy chrzan – jak zrobić chrzan w domu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkukoniec do warzywnego (ale bywa i mięsnego!) bulionu. Istnieje też wiele opcji jeśli chodzi o przyprawy i dodatki. W praktyce skutkuje to dość mocno zróżnicowanymi wersjami smakowymi tej zupy. Z drugiej strony jest to trochę jak z rosołem – każdy ma „swój” przepis, nieraz przekazywany jako rodzinna tradycja. Różne są też stopnie skomplikowania receptur z ich technicznego punktu widzenia. Przepis poniżej(...)tradycyjny „gość wigilijny”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 1,5 litra barszczu) 2,5 kg średniej wielkości buraków 2 średnie cebule (po 150g) 2 małe lub 1 średni por (200g) kawałek selera (100g) garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu 2-3 goździki ocet z czerwonego wina sól
Kulinarna PokusaSezon na młodą, świeżą i kolorową cukinię właśnie nastał. I bardzo mnie to cieszy! Nie ma nic lepszego niż jędrna, cieniutka i mała młoda cukinia bądź
SMYKWKUCHNINie wszyscy z Was lubią śledzie, mimo że jest to bardzo dobra ryba, typowo polski przysmak. Tym razem postanowiłem pokazać Wam jak przygotować śledzie w cieście
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Człowiek żyje już dobrych kilkadziesiąt lat na tym świecie, a tyle potraw i smaków jeszcze przed nim nieodkrytych... Też tak macie? Mnie tak właśnie ostatnio wzięło
Kuchnia w czekoladzieshuvit oshi i pierogi z masą jajeczną (tuhum barak). Koczownicy ze pustynnych rubieży kochają słodycze, suszony ser kurt, mięso i wódkę. W całym kraju możemy spróbować dań z baraniny, zup i oczywiście plowu. Uzbekistan zamieszkuje wiele mniejszości, więc dużo jest potraw ujgurskich czy tadżyckich jak kurtop. Kraj ten leży na Jedwabnym Szlaku przypraw, dania nie są pikantne, ale zawierają wiele(...)wołowego bez kości, 180 g dyni, 100 cebuli, pieprz. Sałatka lan say Bardzo mnie ucieszyło, kiedy mogłam zjeść dokładnie taką sałatkę z mantami w Samarkandzie. Składniki: Pomidor, marchewka, ogórek, por (biała część), papryka czerwona i zielona, koperek, natka pietruszki, pieprz do smaku, ugotowany makaron sojowy lub ryżowy. Sos: 2 ząbki czosnku, papryka mielona, łyżeczka octu, gorący olej podgrzany na patelni
Ugotowane pozamiataneJakiś czas temu ze względu na problemy z cerą praktycznie zrezygnowałam z mleka. Później doszło do tego ograniczenie jajek, bez których do tej pory nie wyobrażałam sobie życia. Na początku nie do końca potrafiłam się odnaleźć w tej sytuacji, ale z czasem pokochałam swoją nową dietę. Wegańska kuchnia wciąż udowadnia mi, że nie ma produktu czy dania którego nie dałoby(...)następnie zmiksuj część stałą która zebrała się u góry. Niestety nie każda firma się tu sprawdza, trzeba próbować aż trafi się na ideał. DO ZABIELANIA ZUP – śmietanka sojowa domowa, mleczko kokosowe, jogurt roślinny sklepowe zamienniki śmietany MAJONEZ Istnieje kilka możliwości – ja polecam Wam przetestowany majonez z kaszy jaglanej Uprzedzam że wegański majonez smakuje bardzo podobnie do tradycyjnego, przez
Powiedz dietom nie