zupa z porów - 5432 przepisów (strona:279/363)

Porcja zdrowia czyli domowy zakwas na barszcz świąteczny 132

głowy robienie w domu kiszonego czerwonego barszczu, to teraz jest dobry moment (i ostatni dzwonek), żeby taki wynalazek zrobić samodzielnie i wykorzystać go do ugotowania tradycyjnego barszczu świątecznego. Czerwona zupa na domowym zakwasie ma piękny kolor i wspaniały, intensywny smak. Żaden barszcz kupiony w sklepie nie zastąpi naszego, zrobionego własnoręcznie w domu. Przygotowanie zajmie nam tyle czasu co obranie buraków(...)związku z problemami trawiennymi,  z jakimi od lat boryka się mój syn. Kiszenie stało się również moim dobrym i zdrowym nawykiem. Profilaktycznie najlepiej jest kisić barszcz w porze jesienno-zimowej , kiedy sezonowych warzyw i owoców mamy niewiele. Nie da się bowiem, oprócz walorów smakowych nie docenić zawartych w nim związków tak drogocennych dla zdrowia jak: potas, magnez, wapń, fosfor

Moja Mama Gotuje
Gofry drożdżowe z jogurtem i frużeliną truskawkową 176

ciekawiej i kreatywniej napisanych oraz przedstawianych , a podejrzeć je można TU: Jak pewien Mikołaj zażarcie walczył w pewnym konkursie : Mikołajowe zmagania w zimowym konkursie J ak pewne trzy damy zupę w konkursie warzyły : Konkursowe kuchenne rewolucje na Łysej Górze W efekcie przywędrował do mnie ten oto Russell Hobbs Fiesta Opiekacz 3W1 wyśmienity do pieczenia gofrów , grillowanych panini czy sandwich(...)wypiek w postaci gofrów z frużeliną truskawkową i kapką jogurtu naturalnego .  Przepis bierze udział w fejsbukowej akcji Gofry na każdą okazję . Bo przecież gofry są dobre o każdej porze dnia i nocy, zarówno na słodko jak i wytrawnie, na solidne śniadanie, słodki obiad czy pyszny deser.   Składniki na 10 p okaźnych sztuk: 2 szkl. mąki 3 łyżki cukru

Grunt to przepis!
DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK 366

podamy na swój świąteczny stół. Na moim z pewnością nie zabraknie żurku. Ale, żeby był smaczny, trzeba nastawić zakwas. Domowy i aromatyczny, będzie idealną podstawą do pysznej zupy. SKŁADNIKI:  1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000  1 litr przegotowanej, ciepłej wody  4-5 ząbków czosnku  4 ziarna ziela angielskiego  3 liście laurowe  kilkanaście ziaren(...)szybciej, dodajemy do niego kromkę razowego chleba na zakwasie. Drewnianą łyżką mieszamy wszystkie składniki. Słoik nakrywamy gazą lub bawełniana ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Codziennie o tej samej porze zakwas należy wymieszać drewnianą łyżką, wtedy na górze nie pojawi się pleśń. Zakwas zazwyczaj jest gotowy po 4 dniach. Jeśli jednak lubimy, aby był bardziej kwaśny zostawiamy go jeszcze

Kuchnia w opałach
kurczak z rosołu z pomidorami suszonymi, porem i chilli... 160

pszenna w rosole ugotowane porcje kurczaka wyjąć i dobrze wystudzić do rondla wlać olej i do gorącego włożyć porcje kurczaka posypane przyprawą do kurczaka, zrumienić z każdej strony umyty por i drobno pokrojony wsypać do kurczak i pod przykryciem dusić pomidory suszone namoczyć z 5 minut w letniej wodzie, pokroić je drobniej i dodać do kurczaka, wlać ze 3 szklanki(...)bardzo mocny i skoncentrowany smak i zapach - skład: suszone pomidory na słońcu - zastosowanie:można je używać jako przyprawę nawet w niewielkich ilościach, znakomity dodatek do wszystkich rodzajów mięs, gulaszy, zup, farszów, makaronu, pizzy, grillowanych i pieczonych warzyw, sosów w tym vinegrette a także do potraw, które lubisz - opakowanie: 100gram

W Mojej Kuchni Lubię
Cukinia, bakłażan, dynia 219

książce "Cukinia, bakłażan, dynia" znajdziemy przepisy podzielone na kategorie:1. Przystawki i mała dania, np. carpaccio z dyni lub cukinia marynowana w occie,2. Sałatki i zupy,np. sałatka z dyni i kuskusu,3. Potrawy wegetariańskie, np. pierożki fagottini z bakłażanem, mozzarellą i pianką z bazylii,4. Mięso, ryby i dodatki,np. musaka lub zapiekane roladki z bakłażanów, 5. Wypieki(...)tych warzyw. Każdy przepis podzielony jest na dokładne etapy przygotowania i zawiera apetyczne zdjęcia :)    Myślę, że taką książkę warto jest mieć :) Tym bardziej, że do tej pory cukinia u mnie gościła jedynie w daniach z patelni lub w szaszłykach z grilla :)Książkę "Cukinia, bakłażan, dynia"  wydawnictwa Świat książki kupicie tutaj

Aga w kuchni
Smaki Wisły. Cztery pory roku - miodobranie 141

miodobranie Wrześniowe spotkanie zaczęliśmy od wizyty w wilanowskiej pasiece Ule Króla, w której wcieliliśmy się w role pszczelarzy. Muszę przyznać, że było to niesamowite doświadczenie,  nigdy do tej pory nie brałam udziału w miodobraniu. Potem wzięliśmy udział w wykładzie i warsztatach „Cud miód – miodobranie”, podczas których dowiedzieliśmy się jak wygląda cały proces pozyskiwania miodu. Muszę Wam powiedzieć, że taki(...)gotowaliśmy pod czujnym okiem Maćka Nowickiego – Szef Kuchni Restauracji Villa Intrata, która jest częścią Muzeum Pałacu w Wilanowie, który zajmuje się rekonstrukcją starych polskich przepisów. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: zupę Montglas z kurkami ziemniaki a la Karlsruche solę w pomidorach zefir jabłeczny z bianką serownik kozi z miodem We wpisie wykorzystałam zdjęcia autorstwa Ani Dobrowolańskiej z bloga  Smaczne ujęcie

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz z uszkami (wigilijny) 229

Tak, tak wiem, już dawno po świętach, a przepis powinnam dodać miesiąc przed kolejnymi ;) Nie mam jednak w zwyczaju trzymać gotowych już przepisów "w zanadrzu", bo

Kuchnia w czekoladzie
Rosół po chińsku 150

Rosół gotowany jak tradycyjny ale o smaku orientu, z dużą ilością mięsa, warzyw i makaronu ryżowego. Gęsty, pożywny i sam się

To co kocham
Zakwas z buraków na barszcz i na…zdrowie! 127

Jeśli tego nie zrobiliście, to już najwyższa pora nastawiać zakwas z buraków na wigilijny barszcz czerwony. Barszcz zrobiony na zakwasie ma głęboki, niepowtarzalny smak i aromat. Czuć w nim doskonale i czosnek i cebulkę i przyprawy. Taki zakwas to również samo zdrowie. Zawiera wiele minerałów w tym: potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, kwas foliowy, witamina C oraz witaminy(...)przechowywać w zamykanych szklanych butelkach. A użyte do zrobienia zakwasu buraczki, możemy z powodzeniem wykorzystać do sałatki(wystarczy zestrzeć na tarce, dodać np cebulkę i ogórka) lub też do zupy. Zakwas z buraków jest naprawdę prosty do wykonania i niewiele trzeba aby go zrobić. Wystarczą buraki, woda, sól, cebula, czosnek i przyprawy a do tego naczynie szklane lub kamionkowe

Mieszam w Garnku
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami 135

skórki i kroimy w plastry. Grzyby oczyszczamy dokładnie, płuczemy i kroimy w plastry. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy pora pokrojonego w półplastry i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy por lekko się podsmaży dodajemy grzyby i całość smażymy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Śmietanę roztrzepujemy z jajkami i przyprawami. Pomidora nacinamy lekko nożem(...)minut, aż wierzch będzie zarumieniony. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zobacz inne przepisy z grzybami: Jaglane Kluski Z Sosem Grzybowym Sos Grzybowy Aromatyczna, Aksamitna Zupa Grzybowa Tarta Ze Świeżymi Grzybami Gulasz Wołowy Z Grzybami Sos Grzybowy Z Makaronem I Kurczakiem Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z grzybami pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Suszone warzywa, czyli domowa vegeta. 152

soli morskiej kilka ziaren ziela angielskiego Sposób wykonania :   M archewkę , pasternak, korzeń pietruszki i selera dokładnie umyj, wyszoruj szczoteczką ( nie musisz obierać ). Zetrzyj na tarce na cienkie plasterki. Pora umyj, rozetnij na połowę , potnij wzdłuż na cienkie paski. Warzywa susz w suszarce do warzyw ( w temp. 70 C ) lub w uchylonym piekarniku na blachach wyłożonych papierem do pieczenia ciast(...)całość i przesyp do czystego słoja. Słój szczelnie zamknij i przechowuj w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu np. w szafce.   M ieszankę tę możesz stosować w zimie do zup, sosów, mięs itp. Jest ona o wiele zdrowsza niż podobna ze sklepu, trzeba tylko pamiętać, aby warzywa i zioła wziąć z własnego ogrodu lub nabyć z ekologicznej uprawy

Przepisy i porady kulinarne
3x boczniaki, zupa krem, a la śledzie w śmietnie i kremowe spaghetti ryżowe 147

ergotioneinę, który nie ginie nawet podczas obróbki termicznej boczniaków.  1. Boczniaki a la śledzie w śmietanie (+przepis na wegańską śmietanę) Składniki :  - 300 g boczniaków  - 1 mały por - 2-3 ogórki kiszone  - 1 łyżka musztardy  - duży jogurt grecki i mały zwykły jogurt naturalny, a w wersji wegańskiej śmietana ryżowa (przepis poniżej) -  pieprz, sól - przyprawy(...)ostygnięcia, kroimy porę, ogórka i dodajemy do nich jogurty lub śmietanę ryżową, mieszamy i dodajemy boczniaki, całość wkładamy na chwilę do lodówki, żeby smaki się przegryzły.   2. Zupa krem z boczniaków  Składniki :  - 450g boczniaków - 250 g ziemniaków - 800ml bulionu warzywnego - 125 ml jogurtu naturalnego lub wegańskiej śmietany z przepisu powyżej  - 1 średnia cebula - 2 ząbki

zdrowa vege kuchnia
Pomidorowy kapuśniak z ziemniakami 157

Póki młoda kapusta w ogródku żal z jej dobrodziejstw nie korzystać,  zawiera wiele cennych składników mineralnych w tym magnezu, potasu, cynku, kwasu foliowego i witamin

Wanilia i Kardamon
Barszcz z pieczonych buraków 184

Zawsze gotowałam barszcz na zasadzie-buraki w jednym garnku, reszta w drugim. Gdzieś rok temu zakochałam się w dwóch przepisach na barszcz.Barszcz z kiszonych buraków oraz

Kopystką po garach
Jesienna potrawka z dynią, marchewką i fasolą 154

jeszcze do swojej torebki i idziemy na plac zabaw. Klamotów mam tyle, że mogłabym na przedszkolnym podwórku otworzyć stragan i nieźle na tym zarobić. Hania w szkole je zupę, Franek w przedszkolu ma pełne wyżywienie. W domu zawsze musi być drugie danie, głównie ze względu na głodną Haneczkę, głodnego męża i regularnie spożywającą posiłki mnie samą. I tak wracając(...)komponowałaby się również papryka, cukinia czy bakłażan. Nie trzeba podawać z makaronem. Polecam wszelkie kasze. Ja pod warstwą tej potrawki ukryłam zmiksowaną kaszę jaglaną. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.  Składniki: 500 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego

bistro mama
Szybki, łatwy i tani obiad. Najlepsze przepisy! 585

gołąbki i też dość podobnie smakuje. Serowy garnek PRZEPIS TUTAJ Łatwy, tani i pożywny obiad jednogarnkowy do przygotowania w pół godziny! Smakowite połączenie makaronu, kurczaka, wędzonego boczku i pora w pysznym serowym sosie. Szybkie i aromatyczne danie, którym naje się cała rodzina. Mięsno-warzywne klopsiki w sosie pomidorowym PRZEPIS TUTAJ Prosty, pyszny i niedrogi, a zarazem w miarę szybki obiad(...)TUTAJ Gęsta potrawa z papryką, cukinią i mięsem mielonym- czyli smakowite i treściwe leczo. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Chłopski garnek PRZEPIS TUTAJ Jednogarnkowa, prosta i treściwa zupa. Szybki i smaczny obiad dla całej rodziny! Filet z kurczaka w cieście serowym PRZEPIS TUTAJ Kruche i soczyste mięso z kurczaka smażone w cieście serowym to pomysł na prosty, tani

Blog z Apetytem
Galareta drobiowa z marchewką i groszkiem 204

swojej dodałam marchewkę i zielony groszek, można dodać też ugotowane jaja. składniki: 2 duże ćwiartki z kurczaka 3 spore marchewki 1 pietruszka kawałek selera pęczek zieleniny (liść pora i selera, natka pietruszki) 2-3 listki laurowe 1 cebula kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego sól ok 2,5 litra wody 4 łyżki żelatyny oraz 3/4 puszki zielonego groszku Bonduelle ewentualnie(...)marchewkę i groszek. Można dodać też jajko ugotowane na twardo. Wywar przecedzić przez sito. Odmierzyć 1 litr wywaru, podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Pozostały wywar można wykorzystać na zupę. Wywarem z żelatyną zalać składniki w naczynkach. Wystudzić a potem wstawić do lodówki do stężenia. Galaretę przygotowałam w foremce Liliana , z podanych składników wyszła mi ta foremka oraz 3 małe

Monia miesza i gotuje
Wegański wywar warzywny (dieta dr. Dąbrowskiej) 189

bazą to większości zup, które można jeść w trakcie diety doktor Dąbrowskiej. Z reguły gotuję taką porcję, a potem dzielę ją na przykład na trzy części. Z jednej robię zupę marchewkową, z drugiej ogórkową, a z trzeciej kalafiorową. Wtedy codziennie mam inny smak. Można też na jej bazie przygotować pyszny rosół wegański  makaronem z marchewki. O szczegółach diety możecie(...)zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem Wegański wywar warzywny (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 por 1 duża cebula kawałek kapusty 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 2 goździki sól morska lub himalajska ok. 3 litrów wody gałązki natki lub lubczyku Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Wigilia i Boże Narodzenie: Barszcz z kiszonych buraków 130

Cześć Już myślałam, że nie zdążę wypróbować i opublikować przepisu na barszcz na kiszonych buraczkach. Pierwsza porcja kiszonych buraków niestety mi zapleśniała i musiałam przygotować nową

blog.moje-pasje.info
Kraina oliwą,winem i miodem płynąca - kilka wspomnień z kreteńskich wakacji 225

się tawerny i restauracje, których właściciele zwykle zamieszkują piętro budynku. Jak przystało na kraj o gorącym klimacie w godzinach południowych Kreteńczycy zwykle mają sjestę. Restauracje są otwarte o tej porze: możemy liczyć na orzeźwiającą cafe frappe , a także na lekkie zimne i ciepłe przystawki ( meze ): pita - mały okrągły placek wypiekany z mąki, wody i drożdży, podawany do różnego rodzaju past(...)największy gorąc musi się wziąć do pracy. Dopiero wieczorem, kiedy upał zelżeje Kreteńczycy zasiadają do posiłku. Na stole znajdziemy: musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe opiekane na wielkim ruszcie

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania