Koniecznie podany z uszkami lub pasztecikami, suszonym majerankiem, świeżym czosnkiem i udekorowany drobno posiekaną natką pietruszki. Wspaniały i gorący czerwony barszcz – nasza tradycja. Wesołych i
Zasmakuj KuchniW niektórych domach w niedzielę tradycyjnie musi być rosołek..u mnie takiej tradycji nie ma..ja gotuję wtedy kiedy mamy na niego ochotę ..ten rosołek akurat
Moje domowe kucharzenieOstatnio zachciało mi się krupniku. Dawno już go nie jadłam i chyba jeszcze nigdy sama nie robiłam więc postanowiłam ugotować. W domu miałam tylko drobniutką kaszę
Monia miesza i gotujeboszcz” lub „bosc”*. Nie ma potrzeby dodawać „biały”. Jest to potrawa tak powszechna, że nie ma wątpliwości o jakim barszczu mowa. W tym regionie barszczu nie traktuje się jak zupy. Nie jest to też danie jedynie wielkanocne. W wielu regionach Polski, w tym również na Podkarpaciu, barszcz gotuje się z dodatkiem czosnku, majeranku, czy innych ziół. Gotuje się też żury(...)zastąpiło ono skwarki. Do barszczu niekiedy dodaje się też ugotowane jajko lub swojską kiełbasę. Takie śniadanie jest syte, co dawniej pozwalało całej rodzinie na pracę w polu aż do pory obiadowej bez uczucia głodu. Kiedy ugotowano więcej barszczu, lub kiedy po powrocie z pola nie było czasu na gotowanie, gospodynie na obiad lub kolację podawały barszcz z gotowanymi ziemniakami
Trzeci talerzjesiennej chandrze i spróbujmy podejść do niej z dużą dozą optymizmu, a dostrzeżemy że może być piękna i wielobarwna. W aspekcie kulinarnym daje nam naprawdę duże możliwości. To idealna pora na wykorzystanie w kuchni świeżych, sezonowych owoców i warzyw i gotowanie wegetariańskich i wegańskich potraw, zgodnie z zasadą, że warto jeść to, co rośnie w danym regionie geograficznym. To sezon(...)zdrowiej. Moim ulubionym jesiennym warzywem jest oczywiście dynia i zawsze od września do listopada bardzo często pojawia się w mojej kuchni. To bardzo wdzięczne warzywo, które wykorzystuję do przygotowania zup, słodkich i wytrawnych wypieków, dań mącznych: kopytek, gnochi, pierogów i naleśników. Do moich ulubionych jesiennych przysmaków dołączają te oto wegańskie kotleciki z dynią. Gwarantuję, że choć są wegańskie, z pewnością
Smakowity Blog Kulinarnymarynować w occie, używać produktów ekologicznych i dziko rosnących i dodawać niechlorowanej wody mineralnej. Jakie dania można przyrządzić z kiszonek? Baron poleca leczo z kiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony rabarbar! Autor: Aleksander Baron Wydawnictwo: Pascal „The Modern Preserver” Na koniec książka po angielsku, ale dość łatwo dostępna w Polsce(...)dotyczy właśnie fermentacji, powstała jako antidotum na wszechobecne marnowanie żywności. Przetwory umożliwiają nam przecież nie tylko rozwijanie własnej kreatywności przez produkowanie żywności, sezonowość i zachowywanie smaku typowego dla danej pory roku na później, ale też oszczędności na żywności i możliwość obdarowania najbliższych nawet, jeśli mamy ograniczony budżet. Co bym ukisiła z przepisów z tej książki? Dobrze wygląda kiszony soliród, rzodkiewki
Ugotowane pozamiatanePyszna, delikatna i bardzo zdrowa zupa- krem z zielonych warzyw. Ja przygotowałam swoją na bazie własnego bulionu ale można użyć również kostki bulionowej. Idealna na wiosenne dni. Można ją podawać samą, z dodatkiem prażonych płatków migdałów lub bardziej wykwintnie z dodatkiem kilku zgrillowanych krewetek. Wszystkie wersje są super. Ja niekiedy dodaję także łyżeczkę zapachowgo oleju kokosowego- nadaje orientalny posmak. Polecam(...)porcji: - 2 większe cebule- 2 duże ząbki czosnku- 3 małe cukinie (po ok.300-350g)- 2 garście szpinaku baby- 1-2 garście ruccoli - polecam nadaje super smak (ale można pominąć)- por, kawałek ok.10cm- pęczek natki pietruszki- 0,5l bulionu (może być warzywny lub z kostki)- sól i świeżo mielony pieprz- 1-2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek (daję pół
Smaczne Zdroweróżnych gatunkach mięsa. Najlepszy oczywiście jest taki ugotowany na wiejskiej kurze, choć niektórzy preferują w tej roli koguta. Natomiast najważniejsza rzeczą jest czas jego gotowania. Zdecydowanie nie jest to zupa dla niecierpliwych, rosół lubi się gotować długo i na minimalnym ogniu. Warto też pamiętać, szczególnie gdy gotujemy rosół, gdy za oknem jest ciepło, żeby nie przechowywać go w garnku wraz(...)kurzych serduszek 1 indycze udko 700 g wołowej pręgi 3 litry wody 3 duże marchewki 2 duże pietruszki 1/2 bulwy średniego selera 1 duża cebula kawałek włoskiej kapusty 1 por 6 ziarenek ziela angielskiego 3 goździki 4 liście laurowe 10 ziarenek czarnego pieprzu sól 2 gałązki lubczyku 2 gałązki natki pietruszki Wykonanie: Mięso płuczemy, wkładamy do dużego garnka i zalewami
Kulinarne przygody Gatityjakakolwiek inna część tegoż opierzonego zwierzęcia. Skladniki (prawie jak na niedzielny rosół :)) Udka, podudzia czy co tam macie:) (u mnie ćwiartki) 2 marchewki 1 średnia pietruszka Mały kawałek selera Por (nie sprawdziłam ile sama dałam) Pół cebuli Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, lubczyk Łyżeczka oliwy z oliwek Łyżka jogurtu greckiego Z mięsa pozbywamy się skóry (u mnie jedna została(...)wrzucamy przyprawy i wkładamy kurczaka. Przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu około godziny. Po tym czasie mięso, ziele angielskie i liście wyjmujemy. Warzywa blendujemy, jeśli sos przypomina zupę-redukujemy gotując do czasu, aż z zupy zrobi się
Mamuśka wraca do formyVegeta to przyprawa która bardzo często gości w naszych szafkach i w większości niestety zawiera pełno niezdrowych substancji. O wiele zdrowiej, smaczniej i taniej jest zrobić
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęczasu na gotowanie domowego bulionu warzywnego. Pewnie najbardziej interesują Was składy tych bulionów, zatem poniżej zamieszczam informacje z etykiety. Bulion warzywny Skład : woda, sól, przeciery z: marchwi (1%) i pora (1%), cukier, ekstrakt selera, koncentrat suszonej cebuli, przyprawy i ekstrakty przypraw, hydrolizat białka roślinnego (zawiera soję), regulator kwasowości - kwas cytrynowy, barwnik - karmel, aromaty (zawierają mleko, seler) Wartości odżywcze w 100ml(...)Sposób przyrządzania : do około 0,9 litra wrzącej wody dodać koncentrat bulionu. Wymieszać i zagotować. Zawartość opakowania wystarczy na 1,2 litra gotowego bulionu, jako bazy do przygotowania zup i sosów. Otrzymana ilość bulionu wystarczy do przygotowania około 5 porcji zupy. Cena : ok. 5,20 zł Bulion drobiowy Skład : woda, sól, cukier, ekstrakt drobiowy 1, 5% (wywar, mięso
two broke sistersFlaczki wołowe to specjał tradycyjnej kuchni polskiej. Znane już od XIV wieku, należały do ulubionych potraw króla Władysława Jagiełły. Flaki to jednogarnkowe danie w postaci gęstej zupy, której głównym składnikiem są pocięte fragmenty żołądka wołowego. Czy flaki mają jakiś aspekt zdrowotny? Owszem tak, są bogate w związki wapnia i zawierają ich więcej niż mięso. Flaki przygotowałam na lekkim rosole (kurczak(...)jesteśmy zaprowiantowani na wiele dni. Składniki: flaki - 1-1,2 kg 2 golonki z indyka 2 grzbiety z kurczka 4 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 1 mały por 3 listki laurowe 6-8 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka papryki ostrej świeży imbir 4-5 cm kawałek 0,5 łyżeczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zimnej wody i gotować kolejne 5 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować cienką warstwą oleju i układać w nim kolejno: 2 płaty makaronu lasagne, 1/4 farszu z soczewicy i porów, 1/4 pomidorów i tak do wyczerpania składników. Na górze lasagne powinien znaleźć się farsz przykryty pomidorami, a nie makaron. Wierzch lasagne posmarować sosem śmietanowo-serkowym. Tak przygotowaną lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego(...)przepisu: Jest to przepis na małe, kwadratowe naczynie żaroodporne o wymiarach 18 x 18 cm. Jest to porcja dla 2 dorosłych osób, maksymalnie dla 4 podana np. z sycącą zupą. Pomidory w puszce można zastąpić 2 dużymi, pokrojonymi w plastry pomidorami, a czerwoną soczewicę - zieloną. Do przepisu wykorzystujemy suchą, nieugotowaną soczewicę. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaRosół lubimy ale nie gości u nas co niedziela ale raczej od święta. Rosołek zazwyczaj gotuje z wiejskiej kury bo taki najlepiej nam smakuje. składniki: 1
Monia miesza i gotujeOchłodzenie w środku zimy . przepis na trzy - cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1 litr wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny
na gazie