zupa z porów - 5432 przepisów (strona:263/363)

Zapraszam na placuszki 200

gorąco... W sumie to nie powinniśmy narzekać, mamy lato, które do tej pory nie było dla nas hojne. Myślę, że kilka ostatnich dni z tak wysoką temperaturą jest po to by nam wynagrodzić chłodniejszy czas. Za chwilę pewnie znów upał zelżeje i będzie jak przed tygodniem. Tym czasem mimo upału coś zjeść trzeba. Zapewne większość z Was raczy się chłodnikiem(...)natomiast eksperymentuje z quinoa znaną jako komosa ryżowa. Moja rodzina uwielbia ją już od jakiegoś czasu gdy zamiast makaronu zapodałam ją do zupy pomidorowej. Może kiedyś taka wersja pomidorówki doczeka się tu osobnego wpisu. Dziś natomiast komosę ryżową wykorzystałam do usmażenia małych, rumianych i chrupiących placuszków. Podane z pomidorową salsą lub sałatką są idealne na tak gorący, letni dzień. Placuszki

Przysmaki Karolki
Moja grochówka 239

Grochówka jak każdy wie to zupa przyrządzana z łupanego grochu, na wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku. Gęsta, treściwa, rozgrzewająca i mimo że czerwiec za pasem temperatura nie skłania do letnich potraw, ale właśnie do solidnych dań takich jak polska grochówka. Jedni jedzą ja tak gęsta ze aż łyżka stoi, ja wolę bardziej rzadszą, lżejszą jej wersję. Ale nieważne(...)jaka będzie, ważne że jako Polacy jesteśmy do niej przywiązani i jadamy ją chętnie niezależnie od pory roku .  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wigilijny barszcz z uszkami po mojemu. 116

Wydanie VI; strona 80. Przepis na barszcz z zakwasem porcja rosołowa kawałek skóry z wędzonego boczku 1 duży burak 1 duży ziemniak włoszczyzna- 1 duża marchewka, seler, pietruszka, por, cebula 3 ząbki czosnku garść mrożonych podgrzybków garść mrożonych borowików 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą szczypta soli himalajskiej 2 szklanki zakwasu majeranek(...)litry wody. Wkładamy mięso i gotujemy w zasadzie jak na rosół. Dodajemy pokrojone warzywa i grzyby. Gdy warzywa zmiękną a mięso będzie ugotowane to wyjmujemy mięso. Dodajemy do zupy zakwas i zagotowujemy. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i łyżeczkę majeranku. USZKA Z GRZYBAMI !!! nadzienie: 6 dkg grzybów suszonych, 3 dkg czerstwej bułki, 2 dkg tartej bułki, 5 dkg cebuli

ClauditteMissCooking
Żurek z jajkiem 112

25.03.2018 Żurek można zrobić na wiele sposobów. W każdym regionie smakuje inaczej. Zapraszam do spróbowania mojego przepisu 🙂 Składniki dobrej jakości żur w butelce żurek w torebce

gotuj ze mną
TOP 10 Przepisów ze szparagami w roli głównej 840

zapowiedź? Przepis od Tomka Magiczny Składnik 3. Wielbiciele Zup dla Was też znalazłam wspaniały przepis...    Zupa ze szparagami i winem Przepis od Edyty MadamEdith 4. Jeszcze jedna zupa! W zestawieniu nie mogło zabraknąć wspaniałej Małgorzaty Minty i Jej Kremu ze szparagów z wędzonym łososiem   Jeszcze go nie jadłam Ale! "na mieście" mówią, że to bomba wśród kremów(...)kuchnia roślinna.     Krem szparagowy z kokosowym bekonem tak tak z bekonem..wejdźcie koniecznie zobaczyć jaki Jadłonomia przygotowała Bekon 6.  Pyszna Krucha tarta ze szparagami porem i parmezanem od Zosi Cudny z MakeCookingEasier uwaga! uzależnia.  nawet jak nie chcecie jej robić wejdźcie do Zosi obejrzeć zdjęcia! 7. Szparagowy klasyk czyli Szparagi w szynce Parmeńskiej od Ani Starmach

Wylizany Rondel
Bigos z kapusty pekińskiej 126

wartości odżywcze. Kapusta pekińska jest warzywem używanym na szeroką skalę w kuchni wschodnio-azjatyckiej (Chinach, Korei, Japonii). Na surowo wykorzystywana jest do zawijania wieprzowiny czy ostryg lub jako składnik zup. Bardzo dobrze smakuje smażona z woka z innymi dodatkami, takimi jak tofu czy grzyby. Wydobywa wówczas swój naturalny lekko słodkawy smak. W polskiej kuchni najczęściej stanowi główny składnik surówek(...)wersji na ciepło. Bigos z kapusty pekińskiej. Składniki: - 1 duża kapusta pekińska - ok. 400 g chudego wędzonego boczku - ok. 600 g dobrej kiełbasy (dałam podwawelską z szynki) - 2 cebule - por (jasna część) - 2-3 pomidory - różowa sól himalajska - 3 listki laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - pieprz czarny - ½ łyżeczki uprażonych i zmielonych nasion kolendry - szczypta mielonego kminku - pęczek kopru - 2 łyżki

mojewypiekiinietylko
Pomidory z nadzieniem na bazie pasztetu 131

Sezon na pomidory mamy w pełni. Teraz dostępne są wszędzie i za niską cenę. Nie wspomnę o tym, że o tej porze roku są najsmaczniejsze. Dlatego kolejna moja propozycja na urozmaicenie biwakowego jedzenia to pomidory faszerowane nadzieniem na bazie pasztetu PROFI. Będziemy potrzebować : -dwa pomidory -pasztet z drobiem i szczypiorkiem firmy PROFI - małą główkę cebuli  -trzy plastry sera żółtego(...)odkrawamy wierzch i łyżeczką wydrążamy środek. Do miski wykładamy pasztet, dodajemy drobno pokrojone: cebulę, ser, korniszony. Wszystko dokładnie mieszamy i nadziewamy pomidory. Wydrążony miąższ możemy zużyć np.do expresowej pomidorowej zupy . http://www.profi.com.pl

Kulinarne przemyslenia
Chłodnik bazyliowy – because I’m happy! :) 103

Chłodnik to nietypowy, bo to chłodnik bazyliowy. W dodatku lekko “szczypiący”, czyli charakterny 🙂 Podaję niezwykle ważny powód do bezbrzeżnej radości: na rynku jest świeża botwinka!  

Wiszniówka
Rosół z domowym makaronem nitki 126

Kochani macie czasem tak , że chce wam się domowego makaronu?? Ja ostatnio tak ciągle mam, a to do rosołu a to ze szpinakiem a to z

Różowa kuchnia
Fasolka po bretońsku z czerwoną i białą fasolą 107

Fasolka po bretońsku z czerwoną i białą fasolą Składniki: 200 g białej fasoli 200 g czerwonej fasoli 200 g boczku 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka

nietadieta
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. 177

  Najlepsza pomidorowa powstaje ze świeżych pomidorów, ta zrobiona jest z własnych, ale niestety ostatnich w tym roku zbiorów. Intensywna w smaku, bardzo aromatyczna, lekko zaprawiona

Symfonia smakowa
Zakwas na barszcz czerwony wersja 3 182

Jak to było ? --,,.. na układy nie ma rady..,, ? . Moja wątroba nie chce wejść w układ z czosnkiem  :) . Jakoś im nie po drodze. Odrzuca mnie i już

Buniabaje w kuchni
Pasta z lubczyku. Pasta lubczykowa 176

paprykowa , Pikantna pasta chili i sos sweet chili Lubczyk rośnie u mnie na działce od maja, nie zdążyłam go jednak w tym roku wcześniej przetworzyć, teraz przyszła na niego pora! Pastę z lubczyku robi się identycznie jak pastę z selera. Zapewniam, ze warto zadbać o zrobienie zapasów na zimę. Najważniejsze jest, żeby zdążyć przed kwitnieniem rośliny, gdy ma jeszcze intensywnie(...)sól morską, ale może też być kamienna, czy himalajska. Dodając sól i oliwę, naturalnie konserwujemy lubczyk, dzięki czemu można taką pastę długo przechowywać, nawet do następnego sezonu. Idealna do zup i sosów. Rosół z lubczykiem jest najlepszy w smaku. Składniki na pastę lubczykową . Przepis na 2-3 słoiczki pasty z lubczyku: 10-12 łodyg lubczyku wraz z liśćmi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dietetyczny rosół – niskokaloryczny z małą zawartością tłuszczu 160

Niektórzy pewnie chwytają się za głowę słysząc o dietetycznym rosole. Taki prawdziwy powinien być gotowany z dwóch rodzajów mięs, najlepiej dość tłustych tak by w zupie po ugotowaniu pływały oczka. Mój przepis jest jednak przeznaczony dla osób, które chcą zgubić parę kilogramów lub z jakichkolwiek przyczyn muszą stosować dietę lekkostrawną lub niskotłuszczową. Dietetyczny rosół ugotowałam na piersiach z kurczaka oraz(...)ponad 3 godziny ale było warto ponieważ smakiem przypominał ten tłuściutki babciny rosołek. Składniki: 3 piersi z kurczaka 6 średniej wielkości marchewek 3 średniej wielkości pietruszki jedna cebula por połowa dużego selera 3 liście laurowe parę ziarenek pieprzu oraz ziela angielskiego sól Sposób przygotowania: Do zimnej wody włóż kurczaka i wstaw na średniej wielkości ogień. Zostaw kurczaka na około pół

wysmienity