zupa z porów - 5432 przepisów (strona:254/363)

Botwinka na smażonych warzywach 128

pęczków botwinki ( miałam centralnie z pola jeszcze nie urosła jak widać więc,aż 5 pęczków potrzebowałam) marchewka 1 szt ( starta na tarce) włoszczyzna kostka 4 łyżki ( marchew , pasternak, seler ,por) Agnex  2-3 łyżki oleju rzepakowego ( będę smażyła na nim warzywa)  Dodatkowo: liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt sól i pieprz biały do smaku  śmietana(...)małym ogniu gotujemy koło 15 minut. Listki od botwinki kroimy drobno i dodajemy do wywaru warzywnego i gotujemy jeszcze z 15 minut. Śmietanę mieszamy w kubeczku z łyżką gorącej zupy ( nie zważy nam się wtedy ) i wlewamy do naszej botwinki. Gotujemy jaja i jedno kładziemy na talerz ( kroimy w ćwiartki)  zalewamy botwinką . Moja botwinka ma inny smak i kolor

Różowa kuchnia
Bulion warzywny 69

Bulion warzywny – czyli po prostu wywar z jarzyn, zwany też bulionem jarzynowym – sam w sobie szału może nie robi, jednak stanowi świetną bazę do

Kulinarne Przeboje
Rosół z kurczaka z ( domowym ) makaronem . 142

 T akim rosołkiem się doskonale rozgrzejesz. Wspaniale smakuje. Zapraszam po przepis. :)   Składniki : Rosół : 50 dkg kurczaka ( skrzydełka, szyja, piersi ) około 3 l zimnej wody

Przepisy i porady kulinarne
Domowy ramen z Thermomix 273

Przepisy Thermomix. Domowy ramen. Składniki na bulion: 1 pierś z kurczaka 2 skrzydełka 1 połówka udka z kurczaka 1 marchewka pokrojona na kawałki 1 pietruszka pokrojona

Themo przepisy
BARSZCZ CZERWONY 165

WYKONANIE:  ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA:  130 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY:  11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 1 kg buraków (u mnie podłużne

JejKuchnia
Barszcz czerwony 165

Bez zbędnych wstępów - zapraszam serdecznie na mój czerwony barszczyk ;-) SKŁADNIKI: - 3 litry wody - 4 buraki średniej wielkości - 4-5 ziemniaków - 4 łyżki kaszy jaglanej - 2 marchewki

Wielopokoleniowo
Zupa wiosenna 88

Kolejny raz wykorzystujemy to, co jest pod ręką. "Nowalijki" pojawiły się, więc co???...do dzieła ;) Smaku udzielił Rafex Składniki 4 młode marchewki 1 młody seler 400

R'n'G Kitchen
Test blendera Happycall Axlerim 103

wyposażone jest w aż 6 ostrzy (4 duże, 2 mniejsze), na szczęście są umiejscowione tak, że nie ma problemu z ich myciem. Do wyboru macie 3 automatyczne programy (gotowanie zup, smoothie i napoje) + program pulse (np. do robienia surówek czy kruszonego lodu) + ręczne ustawienie mocy blendowania. Pierwsze wrażenie Wyglądu sprzętu nie będę opisywać, wszystko macie na zdjęciach. Skupię się raczej(...)podczas blendowania na najwyższych obrotach. Sam kielich jest dość szeroki i dobrze wpasowuje się w swoje miejsce. Podoba mi się kwadratowa pokrywka kielicha, którą dość łatwo zdjąć. Do tej pory w innym blenderze korzystałam z okrągłej nakładki i szczerze mówiąc trochę denerwowało mnie jej ściąganie czy nakładanie – czasem trzeba się namęczyć, żeby weszła tam gdzie trzeba Jak u większości

Powiedz dietom nie
Kurczak ze szparagami i pieczarkami w sosie śmietanowym 131

wersję, trzeba najpierw ugotować kurczaka w całości z warzywami. Z części rosołu robię sos, a resztę rosołu zamrażam w pojemnikach i wykorzystuję go później jako bazę do sosów, delikatnych zup i innych dań. Ale powrócę do mojego dzisiejszego dania. Mięso po ugotowaniu jest delikatne, mięciutkie. Razem z sosem stanowi aksamitną całość. Szparagi czynią to danie bardziej wykwintne a pieczarki dodają(...)charakteru. Oj, mogłabym tak jeszcze zachwalać, ale lepiej będzie jeśli sami się przekonacie. Składniki: 1 kurczak (mój był duży 2 kg) seler (z   natką) 2 marchewki 2 pietruszki por pęczek zielonych szparagów 250 g malutkich pieczarek po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu szczypta cukru 2 łyżeczki soli 1 cytryna niewoskowana ½   łyżeczki gałki muszkatołowej (świeżo startej) 2 żółtka

Kuchnia u Krysi
Zupa działkowca z quinoą 124

Dziś mam dla Was bardzo prostą i szybką w przygotowaniu zupkę, w sam raz na letnie upały. Wszystko "na oko". Podobną zupę mogłaby zrobić moja mama w jednym garnku na turystycznej butli gazowej w większości ze składników prosto z grządek, wystarczy zabrać ze sobą trochę quinoy i kawałek szynki ;)  Składniki: 3 łyżki ziarna białej quinoy  2 młode marchewki(...)pietruszka plaster selera 2 garście strąków fasoli szparagowej  kilka plastrów wędliny np. szynki świeża gałązka lubczyku świeże liście selera kawałek młodego pora (około 8-10 cm) rozmaryn liść laurowy  ziele angielskie natka marchewki 1 litr wody pieprz sól  Wykonanie: Quinoę najlepiej 2 godziny wcześniej namoczyć, a następnie kilka razy przepłukać na gęstym sicie.  Marchewkę

Quinoa Raz!
Pasta kanapkowa z wędzoną rybą i o mojego gotowania początkach 106

sobie wiele skarbów. Wyciągałam odłożone do lamusa miski, z których nikt już nie miał jeść i ponownie sprawiałam, że stawały się potrzebne. Wlewałam do nich „moją” zupę, dekorowałam kwiatem rumianku i częstowałam niewidzialnych gości. A potem robiłam deser z pozostałych z kompotu owoców. Te moje banalne, ciche zabawy są dziś dla mnie pięknym wspomnieniem. Starej kuźni już(...)mojej kuchni nadal mieszam, łączę smaki i…cicho śpiewam. Dziś także coś prostego. Ale mówią, że banalne jest najlepsze. Więc częstujcie się! W porze śniadaniowej lub na kolację. Składniki: 1 makrela wędzona 1 jajko 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka śmietany 12% 1/2 łyżeczki musztardy sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra Wykonanie: Makrelę dzielimy na małe kawałki, usuwamy ości. Kawałki

Raj dla Podniebienia
ZAPIEKANKA Z KASZĄ PĘCZAK I WARZYWAMI 145

wyszukane, nie są drogie a ich smak..mniamm uszczęśliwi każdego łasucha.  Dziś proponuję pyszną zapiekankę z kaszą pęczak.  Kasza pęczak przez wielu zapomniana , nadaje się do zup, dań jednogarnowych ale również do duszonych owoców czy warzyw.  Mój mąż ją uwielbia, kasza ta jest zdecydowanym faworytem wśród innych.  Dlaczego? Pęczak jest bardziej zwarty, jest większy, i bardziej(...)zmienia smaku, zapachu dań.  Jest bardzo zdrowa. Powinni ją jeść zarówno dorośli jak i dzieci.  SKŁADNIKI: 2 torebki kaszy pęczak 1 pęczek natki pietruszki 1 cukinia 1 por 1 /2 puszka kukurydzy 150 ml przecieru pomidorowego 1 kulka mozzarelli olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia  Przyprawy: 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego lub granulowanego

Gotowanie Patki
Zimowa sola sauté 158

pora to zmienić. Są przecież zdrowe i wartościowe, a pasuje do nich prawie wszystko. Tym razem w roli dodatków naturalny, brązowy ryż i szpinak. Zapraszam. Sola ze szpinakiem i brązowym ryżem (porcja dla 2 osób) Należy przygotować: 2 duże filety z soli 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 200 g świeżego szpinaku 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (najlepiej takiej do zup

Ratunku obiad
Bulionówka domowa warzywno - drobiowa 190

bulionówki z lodówki.  Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka, lub inna część drobiu z kością 3 średnie marchewki plaster selera 2 ząbki czosnki 1 cebula przypiekana nad ogniem 1 por, tylko biała część zielona natka pietruszki  świeża bazylia kilka ziaren pieprzu czarnego kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy 1.5 łyżki soli gruboziarnistej morskiej lub Himalajskiej woda Przyprawy i dobrą(...)zieloną natkę pietruszki i świeże liście bazylii.3. Do małego słoiczka przekładamy część bulionówki, którą zużyjemy w krótkim czasie i możemy ją przetrzymywać w lodówce do używania na bieżąco do zup i sosów. Pozostałą część pakujemy w folię do żywności w małych porcjach, układamy w pojemniku i przekładamy do zamrażalki

Apetyczna babeczka