zupa z porów - 5432 przepisów (strona:255/363)

Botwinka 253

Botwinka to jedna z moich ulubionych zup. Co roku czekam z niecierpliwością na nowalijki, by móc ją ugotować. Na samym początku sezonu, gdy trudno jest jeszcze dostać botwinę z buraczkami możemy dokupić jednego starego buraka. pęczek botwiny razem z buraczkami pęczek młodej włoszczyzny koperek 4 ziemniaki łyżka masła 4 ząbki czosnku pół cytryny łyżka cukru sól Warzywa myjemy i obieramy(...)Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę, pora zostawiamy w całości. Odcinamy buraki z botwiny, obieramy i kroimy w je kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy ok. 3 litrami wody. Dodajemy łyżkę masła klarowanego i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy łyżkę soli i gotujemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie dodajemy do garnka pokrojoną botwinę oraz poszatkowany koperek. Wrzucamy obrane

Dieta bez mleka
Pomysł na… rosołowe tartaletki 151

zupowego mistrza” wytrwale i niezmiennie dzierży moja Mama, a ja ograniczam się do gotowania rosołu (niestety wg Młodszej wciąż wychodzi mi gorzej niż Babci ) i paru innych zup, smakowo mi bliższych, czyli znów nie po myśli moich dziewczyn. Za to w weekend (w ramach zadośćuczynienia za forsowanie swoich smaków w kuchni), obowiązkowy jest rosół. A ten staram się dopieszczać(...)warzyw, na sporym kawałku wiejskiej kury. Ból marnotrawstwa zaczyna się wtedy, gdy nie jesteśmy w stanie przejeść włoszczyzny i mięsa.  Były więc już  warzywne kołduny z włoszczyzny, pora teraz na tartaletki z warzyw i rosołowego mięsa – idealne na drugie danie Składniki na 12 sztuk: Przepis na kruche ciasto  TUTAJ (mniej zainteresowani płaskurką niech przewiną prawie

gutfut
Krupnik 158

Zup  na blogu jest u mnie troszkę...ale krupniku chyba nie ma..przeglądając swoje zapiski mam zaległych jeszcze zupek[ krupnik też jest, ale inny] i innych wpisów do opublikowania , ale jak to bywa ciągle brak czasu..a teraz na dodatek coś mnie grypa chyba dopadła.. kawałek mięsa wieprzowego np.łopatki  2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera(...)kawałeczek białej część pora kilka ziemniaków 10 dk g kaszy jęczmiennej  listek laurowy,  ziele angielskie sól,  pieprz vegeta Mięso umyć, pokroić w kawałki, przełożyć do garnka,  zalać zimną wodą. Zagotować,zmniejszyć ogień , dodać obrane i pokrojone warzywa [ oprócz ziemniaków]. Dodać przyprawy i gotować.W między czasie obrać ziemniaki i po kroić w kostkę.Dodać do garnka

Moje domowe kucharzenie
Rosół wołowy 82

Składniki  Woda około 2/3 l   drób ( kto co woli lub kto co ma   ) ja użyłam 2 nóżki wołowina ( szponder ) jarzyny: pietruszka korzeń, seler, marchewka, por, przypalona cebula, nać do posypania, czosnek   przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz,   3 łyżeczki sosu sojowego   Przygotowanie: Umyte mięso wkładamy do garnka z zimną wodą. Gotujemy(...)dzięki temu nasz rosół będzie klarowny i nie będzie miał szumowin). Kiedy się zagotuje dodajemy liść laurowy, ziele, solimy. Przypalamy na palniku cebulkę, czosnek. Obieramy włoszczyznę kroimy ,dodajemy do zupy. Gotując nadal na małym ogniu przez 3h, na końcu dodajemy sos sojowy, przyprawiamy.  Smacznego

Kukuleczki
Barszcz sefardyjski 159

buraki podpiekły.  2 . Następnie zalałam bulionem, dodałam przyprawy (całe powinno się umieścić w torebce do gotowania lub koszyczku do herbaty, żeby uniknąć potem przeszukiwania całej zupy - zmiksowana zupa z przyprawami może zgorzknieć!) dusiłam ok. 20 minut.  3. Wyjęłam wszystkie całe  przyprawy, zdjęłam z ognia, zmiksowałam i postawiłam z powrotem na kuchence, wlałam wino, doprawiłam pieprzem, solą(...)gotowałam 5 minut na małym ogniu, mieszając. 4. Nalałam do talerzy, udekorowałam śmietaną, kremowym octem balsamicznym i skórką cytrynową. Bardzo smaczne i całkiem inne niż barszcz, jaki do tej pory jadłam. :) Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Barszcz ukraiński w stylu azjatyckim 211

zupy możecie użyć zwykłych buraków i zakwasić ją cytryną ale zapewniam, daleko jej będzie do barszczu z kiszonką. Zacznijcie od ukiszenia buraków ( przepis ), po 7 dniach możecie już gotować zupę. Naprawdę warto :).  Trzymając się stylu azjatyckiego zamiast fasolki wspięga wężowata, krewniaczka bobu. Urocze małe nasionka z czarną plamką, ugotowane w zalewie (do kupienia w np. Lidlu) i grzyby shitake(...)minut Składniki: 1500-2000 ml domowego bulionu, 20 suszonych grzybów shitake, 5 ziemniaków, 3-4 ukiszone buraki, 1/2 szklanki soku z kiszonych buraków, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera korzeniowego, ok. 3 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej, 1 puszka pomidorów bez skóry, 2 szklanki wspięgi wężowatej, 3-5 ząbków czosnku, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczka cukru, sól

SzczyptaSmaQ
Jak zrobić domowy rosół? Sprawdź listę składników 740

Prawdziwy domowy rosół, na bazie którego przyrządzane są np. zupy podawane w restauracji Biesiadowo w Łodzi, powstaje w oparciu o naturalne składniki. Jakie? Na pewno nie znajdziesz pomiędzy nimi kostki rosołowej. To wywar mięsny lub mięsno-warzywny, który swój smak uzyskuje w wyniku długiego gotowania. Zobacz, czego potrzebujesz, by go przyrządzić. Mięsny czy warzywny? Wybór należy do Ciebie. Jeżeli chcesz(...)kilku rodzajów, by powstały wywar był intensywny. Sięgnij np. po: pręgę wołową, prawdziwą wiejską kurę i nogę z kaczki; włoszczyzny, czyli warzyw: odrobiny selera, kilku pietruszek, kilku marchewek, małego pora, kawałka kapusty włoskiej, 1 cebuli w łupinie, przypraw: 2-3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego, sól, wody – dobrze gotować rosół na tej przefiltrowanej lub źródlanej

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Fasolka po bretońsku z ciecierzycą, bez glutenu 107

Fasolka po bretońsku z ciecierzycą Składniki: 250 g ciecierzycy 200 g boczku 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu duży kawałek selera 1 cebula 1

nietadieta
Forszmak lubelski 166

450 g mięsa (szynka-łopatka) 350 g dobrej kiełbasy 300 g boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 100 g pieczarek 1 puszka groszku 4-5

Gotowanie jest łatwe
Zupa - krem kalafiorowy 165

Zupka o konstystencji kremowej o delikatnym smaku kalafiora :) Kto za kalafiorem nie przepada , po spróbowaniu tej zupki , kalafior zaliczony będzie do najbardziej ulubionych warzyw ;) Zupka dosc

Słodkości i nie tylko
Barszcz ukraiński - moja wersja 177

Dzisiaj gościła u nas zupa, naszła nas chęć na barszcz ukraiński, przepisów na barszcz ukraiński jest naprawdę wiele, każdy robi tak, jak mu smakuje. Na pewno znajdą się osoby, które powiedzą, że to nie jest prawdziwy barszcz ukraiński itp, ok jasne :), ale każdy ma jakiś swój przepis na niego, i każdy robi inaczej. Ale żeby już nie przedłużając zapraszam(...)pietruszka kawałek selera biała kapusta pokrojona drobno (ja dałam tak z 4 łyżki posiekanej) biała fasola (użyłam fasoli z puszki) 4 ziela angielskie 3 ziarenka pieprzu mały kawałek pora 1,5 łyżki majeranku śmietana 30% sól pieprz Przygotowanie: Można zrobić dzień wcześniej: Na początek myjemy buraki, zalewamy wodą w garnku i gotujemy ok. 1,5h pod przykryciem, aż buraki będą

Gotuj z Mąką
Barszcz czerwony 146

wyostrza jego smak. Barszcz przygotowałam w tradycyjny sposób i podałam w formie pitnej jajko dodatek do krokietów. Barszcz czerwony możecie także przygotować w trochę wzbogaconej formie i podać jako zupę z dodatkiem warzyw, jajka i smietany. Jest to tzw. barszcz po ukraińsku. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam(...)Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania barszczu czerwonego. 250 ml koncentraktu z buraka 1,5 kg buraczków ćwikłowych 1 mały seler (korzeń) 1 mały por 1 duża marchew 1 duża pietruszka (korzeń) 2 liście laurowe kilka sztuk suszonych grzybów (około 6 grzybków) 1 duże kwaskowe jabłko 1 łyżka cukru kryształu 1,8 litra wody

mecooks
Krem z pieczonej dyni z owczym serem urda oraz pudrem orzechowym 85

tylko do albo siedzenia pod kocem w całości (tak, żeby tylko oczka i czubek nosa wystawały), albo do gotowania. Bardzo, bardzo zachciało mi się słońca, przygotowałam więc pyszną „słoneczną „ zupę, której już sam kolor nastraja pozytywnie. A co dopiero smak! Zapraszam Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser owczy urda Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 2-3 ząbki czosnku Odrobina oliwy(...)litry bulionu drobiowego* Puder orzechowy z kminkiem i kolendrą** Zaczęłam od nastawienia *bulionu drobiowego: 2 ćwiartki z kurczaka zagrodowego, 2-3 marchewki, 2 korzenie pietruszki, kawałeczek pora, kawałeczek selera oraz przyprawy: kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżka soli zalałam ok. 3 litrami wody i gotowałam na wolnym ogniu przez 2,5 godziny. Bulion ma być lekko słony

Kate's Kitchen
Pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami 121

suszone owoce i orzechy. Mój dzisiejszy pasztet jest z kurczaka z warzywami i suszonymi grzybami. Składniki: • 1 kurczak • 2 marchewki • 2 pietruszki • 1/2 selera • 1/2 pora • 1 duża cebula • sól, pieprz • 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego • 30 g grzybów suszonych • 2 bułki kajzerki • 5 jajek • gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: • Gotować kurczaka(...)zielem angielskim, jak gotujemy rosół na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Wywar z kurczaka i warzyw wykorzystać jako rosół lub jako baza do innej zupy. • Namoczone grzyby gotować 15 minut, odcedzić. • Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, dokładnie odcisnąć z wody. • Po wystygnięciu oddzielić mięso kurczaka od kości i zmielić

To co kocham
Liebster Blog Award 160

pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.        MOJE ODPOWIEDZI NA ZADANE PYTANIA Skąd pomysł na nazwę bloga? -Lubię zdrowe i kolorowe jedzenie  Ulubiona pora roku - Lato Piszę bloga bo: - Pragnę podzielić się z innymi moimi pomysłami kulinarnymi  Od czego zaczynasz dzień? - Dzień zaczynam od kawy Pomysł na spędzenie dnia wolnego? - Wypad w góry(...)najczęściej? - to co grają w radiu. Ile czasu każdego dnia spędzasz przed komputerem? - 30min. Chyba że pisze posta wtedy  troszkę dłużej :P Obiad, na który teraz mam ochotę: - Zupa ogórkowa.  Jakich prac domowych najbardziej nie lubisz wykonywać? - Prasować Pasje oprócz blogowania... - Sport, Górskie wycieczki. Jakiego aparatu używasz? - Robię zdjęcia aparatem z telefonu komórkowego Blogi, które nominuję: http://jolkawkuchni.blogspot.com

Zdrowo i kolorowo

Proponowane wyszukiwania