zupa z porów - 5432 przepisów (strona:247/363)

Klopsiki z grzybami w sosie pieczarkowym wg Aleex 126

powinna potrząsnąć wszystkimi decydentami. Pora, aby od nowa poukładać nasz świat. Bo tylko on nam pozostał… Składniki: Na klopsiki: • ½ kg mięsa mielonego z szynki lub z łopatki • 30 dag pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięs Knorr’a • jajko • 1/2 małej bułki, np. kajzerki • olej Na sos: • ½ kg pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz • zupa borowikowa Knorr’a • olej

W mojej kuchni
Szczaw w słoikach na zimę 128

użycia. A resztki oleju w zupie dodadzą tylko walorów smakowych. Gotowe słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu, jak np. piwnica. Jeśli takiego miejsca nie mamy to możemy trzymać w lodówce. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
BOTWINKA 68

plastry selera kawałek pora   2-3 łyżki śmietany   sól pieprz opcjonalnie sok z cytryny lub kwasek A jak to zrobić: Z mięsa i włoszczyzny przygotować wywar, z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Wywar przecedzić i dodać z powrotem tylko pokrojoną w plastry marchewkę. Botwinę umyć dokładnie pod bieżącą wodą, pokroić i dodać do zupy. Ziemniaki pokroić

Kuchnia w opałach
Barszcz Ukraiński 194

jedliśmy przepyszny barszcz Ukraiński. Tak mi ta zupa zasmakowała, że postanowiłam spróbować zrobić ją w domu. Poszperałam w internecie w poszukiwaniu jakiś ciekawych przepisów i zabrałam się do gotowania. Zupa wyszła naprawdę dobra, ale oczywiście do tej co jadłam w restauracji nie ma co  się równać. Chyba będę musiała pójść tam jeszcze raz ;) Barszcz Ukraiński składniki: 5 średniej wielkości(...)wodzie, następnie płuczemy i gotujemy aż będzie miękka. Grzyby namaczamy w wodzie na około 20 minut. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, kurczaka myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy por, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, obrany czosnek i grzyby razem z wodą z namaczania. Zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy na małym ogniu od 1 - 1,5 godziny. Następnie wszystko wyciągamy

Delusional Trine
Restauracja Kryształowa - Katowice 134

temu miejscu.   Dookoła słychać było cichutką muzykę, która harmonizowała z wnętrzem. Stół w sali śląskiej Przejdźmy jednak do sedna wizyty. Wybrałyśmy się więc do restauracji w niedzielę w porze obiadowej. Tuż po przekroczeniu progu Kryształowej przywitał nas przesympatyczny Pan Menedżer. Miły i uśmiechnięty człowiek, któremu bardzo dziękujemy za gościnę. Najpierw odprowadzone zostałyśmy do szatni, gdzie zostawiłyśmy płaszcze, a następnie(...)bardzo starannie dobrane. W Kryształowej serwowane są dania regionalne oraz potrawy z tradycyjnej kuchni polskiej. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że potraw jest niewiele, widnieje tam raptem pięć zup, czy cztery desery. Jednak po przyjrzeniu się dokładnemu okazuje się, że każda z nas znajduje coś dla siebie. Sama karta dań bardzo przejrzysta, dwujęzyczna.  Ceny wydają się dość wysokie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Flaczki cielęce w rosole 269

takiej ilości, aby było jej mniej więcej kilka centymetrów wyżej nad poziom mięsa. Na wolnym ogniu zagotować wszystko. Po kilku minutach od zagotowania dodać marchew, seler, pietruszkę i pora. Gotować na minimalnym ogniu do miękkości. W połowie gotowania dodać sól do smaku. Z gotowego rosołu wyjąć warzywa i mięso i wystudzić. Mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki. Marchew(...)seler pokroić w kostkę średniej wielkości. Do rosołu włożyć flaczki i przyprawić. Gotować przez około 10 minut na niewielkim ogniu. Na końcu dodać mięso z kurczaka i warzywa. Gdyby zupa była zbyt gęsta, wtedy można dolać wody. Wszystko razem ponownie zagotować i spróbować czy nie trzeba jeszcze doprawić. Podawać ze świeżym pieczywem. * Flaczki kupuję już oczyszczone i ugotowane. W wielu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Delikatny krem pieczarkowy z rozgrzewającymi grzankami z cukini 167

wody olej i masło do smażenia 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki pół selera z rosołu 1 pietruszka z rosołu 2 ziemniaki z rosołu opcjonalnie mały ugotowany w rosole por 5 łyżek czerwonej soczewicy sól ziołowa, pieprz ziołowy i zwykły mielony, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona Przygotowanie : Pieczarki, cebulę i cukinię obierz i opłucz pod bieżącą wodą(...)masła. Wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj porządną łyżkę masła i gdy się rozpuści, wsyp pieczarki i przemieszaj. Przypraw wg uznania pieprzem ziołowym i mielonym oraz ziołami prowansalskimi. Pamiętaj, że zupa ma być delikatna. Smaż na większym ogniu, aż odparuje większość soku.  Usmażone pieczarki z cebulką przełóż do dużego garnka. Odłóż 3 łyżki na talerzyk/do miseczki. Zalej gorącym rosołem

Anioszek w kuchni
Wieprzowina po chińsku 511

Dziś coś dla wielbicieli kuchni chińskiej. Bardzo proste danie, a zapewniam, że smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam, bo naprawdę warto spróbować :) Przepis znaleziony  tutaj . Składniki: 500g

kuchnia doski
Żurek z boczkiem i białą kiełbasą 220

żytniej. Barszcz biały natomiast to zupa na bazie zakwasu pszennego. Nazwa barszcz biały może być związana z faktem, iż kiedyś przygotowywano ją z rośliny o nazwie barszcz, która nadawała zupie kwaśny smak. Żur z kolei to spolszczone niemieckie słowo „sauer” oznaczające „kwaśny”. Jak wspomniałem wyżej podstawą żurku jest zakwas żytni. Najlepiej przygotować na co najmniej(...)możemy przystąpić do ugotowania żurku. Składniki: 1 litr zakwasu 500g białej kiełbasy 200g boczku wędzonego ze skórą 2 marchewki 1 duża pietruszka razem z natką 1 duża cebula pół pora pół selera 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 2 łyżki chrzanu 2 łyżki kwaśnej śmietany kilka ząbków czosnku sól cukier majeranek Przygotowanie: Do dużego garnka wkładamy obraną i przekroją

Jacob Tastes
Zupa krem z białych warzyw 118

Jako dodatek do zupy zaproponowałem Wam prażone pestki słonecznika. Ale możecie również przygotować go z pestkami dyni. A dla tych co nie przepadają za ziarnami i pestkami polecam przygotowanie razowych grzanek. Czas przygotowania: 35 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 1 duży seler 2 pietruszki (korzeń) 6 średnich ziemniaków 1 por 2 średnie białe cebule

kulinarnyJa
KASZA BULGUR Z KURCZAKIEM W SOSIE POMIDOROWYM 151

sałatki, dodawać do zup albo dusić w postaci znanych i lubianych i pilawów. Powstaje z najbardziej wartościowych ziaren pszenicy durum i jest bogata w substancje wspomagające pracę serca, kojące nerwy i obniżające poziom cukru we krwi. Na dodatek jest skarbnicą kwasu foliowego tak ważnego dla kobiet w ciągu. Prawdziwa perła wśród kasz! Jeśli do tego pory nie mieliście

Ostra na Słodko
Krokiety z farszem z warzyw i jajek 363

zostaną po ugotowaniu zupy. Tym razem zrobiłam farsz bez dodatku mięsa, z jajek połączonych z warzywami i serem. Bardzo fajna odmiana, spróbujcie koniecznie. KROKIETY z FARSZEM  z WARZYW I JAJEK Składniki: (7-8szt) naleśniki: 2 jajka 1 szkl mleka 1 szkl mąki szczypta soli 3 łyżki oleju farsz: 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pora 75 g sera

Bon appetit mon amie
SMAŻONE PIEROGI NA JARZYNCE 183

porze kapusta jest niezastąpiona w w domowej kuchni.Możemy z niej przygotować wiele smacznych dań.Dziś przygotowałam bardzo smaczny przepis na smażane pierogi z mięsem , otulone w kapuścianej jarzynce.Zapraszam!. Ciasto: ****************** 50 dag.mąki 2 jajka sól 2 łyżki oleju Ok.1 szklanki ciepłej wody Farsz: ********************** 60 dag.mięsa z rosołu lub wieprzowego z zupy 1 sucha bułka 1 żółtko 2 cebule

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa pieczarkowa z makaronem 164

kawałek selera kawałek pora 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego łyżka mąki 3 łyżki śmietany sól pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Warzywa obieramy, pieczarki kroimy w małe kawałki i wszystko razem wkładamy do rosołu. Dodajemy listek, ziele angielskie i stawiamy na kuchnię. Gotujemy do miękkości warzyw. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do zupy, zagotowujemy i zestawiamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Gdyńska Oferta Lunchowa - z wizytą w TRAFIK 150

porze obiadowej, bo jest czym się zachwycać.     Zobaczcie sami, poniżej fotorelacja! :) _________________________________________________________________ TRAFIK - Skwer Kościuszki 10 - Marzenie wszystkich mieszczuchów! Można tu przyjść zarówno na samotną, poranną, aromatyczną kawę ze świeżą gazetą, lunch w środku dnia, jak i późną kolację w gronie przyjaciół. [źródło: www.kulinarnagdynia.pl ] W ofercie promocyjnej zaserwowano mi lunch dnia. Na przystawkę zupa warzywna z boczkiem , pełna mięsa

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania