dłuższego czasu obserwuje się przesunięcie pory obiadowej w kierunku godzin wieczornych. Jest to głównie związane ze zmianą obecnego stylu życia. Dawniej kobiety siedziały w domu i gotowały, dzisiaj również rozwijają się zawodowo i to właśnie ze względu na godziny pracy, spożywamy obiad nieco później. Tradycyjnie w skład obiadu wchodziły dwa dania: zupa oraz danie główne. Obecnie coraz rzadziej trzymamy się
Kulinarne PrzebojePolsce zupy. Przepis przeznaczony raczej dla początkujących, aniżeli doświadczonych i przywiązanych do własnej rodzinnej receptury. Jednak jako sprawdzona przez lata metoda stanowi dobry punkt wyjścia dla własnych eksperymentów. Zapisz przepis Drukuj Składniki 700g mięsa z kury (patrz porady) 200-250g marchewki 1 średnia cebula kawałek korzenia selera lub pietruszki (150g) biała lub zielona część pora (150g) sól 2 liście(...)kawałki. Cebuli nie musimy obierać z łupiny (rosół będzie nieco ciemniejszy), ale zawsze nacinamy ją w górnej części, aby upewnić się że i łupina i wnętrze są zdrowe. Pora możemy przekroić na 2-3 mniejsze kawałki. Do garnka dodajemy warzywa, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Rosół gotujemy powoli, na bardzo małym ogniu, pod częściowym przykryciem przez
Kulinarna Pokusasyta i jednocześnie lekka. Od dzisiaj jestem jej fanką. Jest pyszna :) O przepis na kwas zapytała mnie Alicja, która zajrzała na bloga w poszukiwaniu smaków dzieciństwa. Nie znam tej zupy z domu, ale znalazłam ją wśród przepisów z Ziemi Lubaczowskiej (mam nadzieję, że o taki właśnie kwas pytała Alicja). Kuchnia tego regionu obfituje w dania kresowe, co zawdzięcza migracji ludności(...)namoczonych, umytych i pokrojonych w cienkie paseczki) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe majeranek sól pieprz i pieprz ziołowy włoszczyzna do rosołu (marchewka, pietruszka, cebula, kawałek selera i pora) 4 łyżki śmietany, natka pietruszki (do dekoracji) Fasolę płuczemy, zalewamy letnią, przegotowaną wodą, i moczymy przez całą noc. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości w tej samej wodzie, w której
Trzeci talerzFlaczki można też przygotować na bazie żołądków drobiowych. Smakują wybornie <3 Składniki 1 kg żołądków drobiowych 2 udka z kurczaka 1 skrzydło z indyka 1
R'n'G KitchenJabłecznik z winem, czyli Apfel- Weintorte Jabłecznik z winem, czyli Apfel- Weintorte kojarzy mi się zawsze z jesienią. Może dlatego, że to piekę go z reguły
dolcevitainmykitchen4 60 min+ Łatwe Przystępne Przepis na najlepszy domowy rosół z kurczaka. Składniki mięso z kurczaka (porcja rosołowa, udko z kurczaka, skrzydełka) włoszczyzna: 1 duża marchew
PysiaGotuje.plSkładniki (porcja): 500 ml bulionu (lub ok. 400 jeżeli lubimy bardziej gęste) 150 g białej kapusty 30 g pietruszki 110 g (1 cała) marchewki 40 g
Malowane smakiemGrochówka to jedna z bardziej znanych mi pożywnych zup, przygotowałam ją na specjalne życzenie, gdyż nie przepadam za takimi daniami, choć muszę przyznać, że mają one swoje zalety. Po pierwsze wystarczy na sporą liczbę gości, zapewnia uczycie sytości oraz przyjemnie rozgrzewam od środka na przednówku wiosny, kiedy zimna wciąż dokazuje i ciężko jej nas opuścić. Również samo gotowanie grochówki zapewnia(...)pominąć proces przygotowania bulionu, ja jednak wolę gotować groch w warzywnym wywarze, smak zzupy jest bardziej wyrazisty i głęboki. Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 90 min Bulion 1 por 1 korzeń pietruszki 2 marchewki kawałek selera 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2-3 liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kila ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka soli
Słodki Kompromiszbędnych słów dzisiaj: zupa krem z brokuła i młodych ziemniaków zabielona serkiem,a podana z pszenno-żytnim chlebie z makiem i wędzonym łososiem atlantyckim. Krem brokułowo-ziemniaczany Składniki: 1 brokuł o wadze 400-500gram 3 średnie ziemniaki 1-1,5l bulionu warzywnego (włoszczyzna,3-4 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego,2liście laurowe) 1 średnia cebula(...)albo proszkiem,eko kostką,ale nie polecam -lepiej ugotuj bulion-obierasz warzywa i bulion "sam" się gotuje.) (wlej do garnka 1,5 litra wody, dodaj przyprawy i obrane warzywa:por,pietruszka,marchewki,seler i gotuj wolno około godziny) 2. Na łyżce tłuszczu(u mnie masło i kilka kropel oleju rzepakowego) przesmaż przez 3-4 minuty drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty
U Fiolkizbędnych słów dzisiaj: zupa krem z brokuła i młodych ziemniaków zabielona serkiem,a podana z pszenno-żytnim chlebie z makiem i wędzonym łososiem atlantyckim. Krem brokułowo-ziemniaczany Składniki: 1 brokuł o wadze 400-500gram 3 średnie ziemniaki 1-1,5l bulionu warzywnego (włoszczyzna,3-4 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego,2liście laurowe) 1 średnia cebula(...)albo proszkiem,eko kostką,ale nie polecam -lepiej ugotuj bulion-obierasz warzywa i bulion "sam" się gotuje.) (wlej do garnka 1,5 litra wody, dodaj przyprawy i obrane warzywa:por,pietruszka,marchewki,seler i gotuj wolno około godziny) 2. Na łyżce tłuszczu(u mnie masło i kilka kropel oleju rzepakowego) przesmaż przez 3-4 minuty drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty
Fiolka w kuchnisend', 'pageview'); -kalafior średniej wielkości -kawałek mięsa z kością, np. ćwiartka z kurczaka lub golonka indycza -6 szklanek wody -włoszczyzna jak na rosół: marchewka, pietruszka, kawałek selera, zielona część pora, spora cebula, gałąź lubczyku -duży pomidor -5 małych ziemniaków -szklanka śmietany 18% -sól, pieprz -zielenina: natka pietruszki, koperek lub szczypiorek Kalafior moczymy w wodzie z solą ( aby wypłynęły muszki(...)włoszczyznę. Gotujemy na wolnym ogniu 30 minut. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Sparzony i obrany ze skórki pomidor miksujemy lub drobno kroimy, dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 15 minut. Wyciągamy z wywaru mięso i włoszczyznę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę, resztę włoszczyzny odrzucamy. Mięso oddzielamy od kości, drobimy i wrzucamy razem do wywaru. Zdejmujemy
Kulinarne przemysleniawizycie w ogrodzie i przerwaniu mojego buraczkowego zagonu,wrocilam z pieknym peczkiem botwinki.U mnie latem to zupa niemal obowiazkowa i jedna z ulubionych.Botwina,czyli mlode listki buraka cwiklowego zawiera duzo witamin: zelaza,wapnia i ogrom antyoksydantow.Zupa z botwinki pobudza apetyt,odkwasza i odtruwa organizm.Wedlug naukowcow liscie botwiny zawieraja substancje o dzialaniu podobnym do estrogenow,czyli hormonow mlodosci,piekna i seksu.Lekka(...)letnia zupka bez wywaru miesnego.Zatem do dziela.Skladniki na 4 porcje:peczek botwink i (okazaly z malymi buraczkami)1 marchewkakawalek selera i pora+2 zielone galazki selera+koperekmala cebulka2 zabki czosnku1 lyzka masla gheelistek laurowy4 kulki ziela angielskiegosol,cukier,ocet1 l bulionu warzywnego1 lyzeczka maki insant (krupczatki)2 jajkaWykonanie: Botwinke dokladnie wyplukac,aby pozbyc sie piasku.Malych buraczkow nie obieram,tylko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zamrażarce! Polecam, bo to genialny kuchenny trik, na zaoszczędzenie czasu. Składniki: Cebula biała 2 szt. Czosnek 3-4 ząbki Oliwa (kilka kropel) Marchewka ½ kg Kalarepka ½ kg Seler 1 szt. Por 1 szt. Papryka czerwona 1 szt. Ziele angielskie (kilka ziaren) Listek laurowy Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na oliwie z posiekany czosnkiem. Resztę warzyw oczyścić, zalać taką ilością wody(...)Przestudzić, zmiksować i przelać do szklanych pojemników. W lodówce można trzymać przez tydzień. Można też zamrozić w małych pojemnikach. W ten sposób przygotowane warzywka są świetną bazą do przygotowania zup lub sosów
Tradycyjna Kuchniarozgrzewamy olej z pestek winogron, wrzucamy cebulę do zeszklenia. Szatkujemy cienko kapustę, dodajemy do cebuli razem ze startą marchewką. Smażymy, mieszając, aby się nie przypaliła. Dodajemy pokrojony w talarki por. Całość smażymy nie dłużej, jak 10 minut. W międzyczasie w bulionie warzywnym gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dokładamy do garnka kapustę. Na patelni rozgrzewamy(...)doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obficie posypujemy natką pietruszki.Kapusta leczy (ponoć też kaca), zapobiega, podnosi, zapewnia… a w dodatku ma mało kalorii. Czy trzeba lepszej rekomendacji dla zupy z niej przygotowanej? Szybko, lekko i w dodatku smacznie, więc… smacznego. Wydrukuj przepisThe post Wegetariański kapuśniak appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko