zupa z porów - 5432 przepisów (strona:242/363)

Zupa chrzanowo-musztardowa 160

Kolejna zupka -chrzanowa..tym razem z braku odpowiedniej ilości chrzanu dodałam musztardę i dla odmiany jajko starłam na tarce.Ilość składników dowolna, wedle gustu i smaku

Moje domowe kucharzenie
Fasolowa na żołądkach indyczych 159

się nimi zajadają , szczególnie jeśli chodzi o zupy na żołądkach lub serduszkach ..mniam , sama je uwielbiam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 6 żołądków indyczych 3 l wody niepełna szklanka ,suszonej, drobnej, fasolki białej 1 duża marchewka kawałek pora kawałek korzenia pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Ogrodnik w podróży
Zupa „podwójnie grzybowa” 132

Ciężkie czasy ostatnio nastały. Będzie już z miesiąc jak Gnom nie widział przedszkola. Zgredek ząbkuje już szósty miesiąc. A matka jest tylko jedna 🙂 Zatem żeby rodzina

gotować!
ZUPA WIEJSKA 170

taka brzydka pogodę. lubię gotować zupy na bazie pachnących lasem grzybków suszonych , które zbierałam pod koniec lata.Same warzywa ,kapusta pekińska i przyprawy jak seler i majeranek skutecznie przeganiają jesienną handrę.A jak jest u Was?.Zapraszam. 30DAG.ZIEMNIAKÓW W KOSTCE 1MARCHEW 1PIETRUSZKA 1CEBULA 1/2SELERA(...)1ŁYŻKA MAKI 1 LIŚĆ LAUROWY 1LIŚĆ KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 1 POR 2ZĄBKI CZOSNKU GARŚĆ SUSZONYCH GRZYBÓW 2ŁYZKI SMALCU 1 KOSTKA ROSOŁOWA PO 1/2 ŁYŻECZKI KMINKU,MAJERANKU NATKA PIETRUSZKI NAĆ SELERA SÓL,PIEPRZ `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ WARZYWA OBRANE I UMYTE POKROIĆ W KAWAŁKI.DROBNO POSIEKAĆ CEBULĘ,ZRUMIENIĆ NA SMALCU,DODAĆ WARZYWA I PODSMAŻYĆ .WSYPAĆ MĄKĘ,WYMIESZAĆ.PRZEŁOŻYĆ DO GARNKA I ZALAĆ WODĄ,DORZUCIĆ GRZYBY,ZIEMNIAKI

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka z pieczonej dyni i brukselki 147

Staram się ,,jeść zgodnie z porami roku", a przynajmniej używać produktów sezonowych. Zimą wybór świeżych, nieimportowanych warzyw jest dosyć ograniczony. Dlatego aby urozmaicić menu zestawiam różne warzywa i techniki przygotowania. Upieczone warzywa mają bardziej wyrazisty smak, niż gotowane i najczęściej stają się lekko słodkie (to wynik karmelizacji cukrów).  Jeśli chcecie przygotować wyjątkowo smakowita zupę z 2-3 dowolnych warzyw

Codziennik Kuchenny
Sałatka z grillowanym kurczakiem 218

W tej sałatce jest zakochana cała moja rodzina. Szybko się ją robi i jest naprawdę bardzo smaczna. Gorąco polecam. Składniki: 3 duze pojedyńcze piersi z kurczaka

kuchnia doski
MAKARON Z TRUSKAWKAMI I CYNAMONEM NA CIEPŁO 195

nastanie na nie pora, staram się wykorzystać je jak tylko można, rozkoszując się przy tym ich świeżością i dojrzałością.      Zawsze w upale jedliśmy makaron z truskawkami, które miksowałam z jogurtem naturalnym, odrobiną miodu i cynamonu. Tego nauczył mnie Tato, który wychowany na wsi w wielodzietnej rodzinie, nie raz jadał takie obiady, zupy owocowe, rozmaite smakołyki

W kuchni Karmel-itki
Zupa z białych szparagów 119

patelnię z oliwą i lekko podsmażamy. Zupę nakładamy na talerze, wrzucamy kilka główek szparagów, które odłożyliśmy wcześniej i dekorujemy szałwią. Skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Dwukolorowa zupa z cukinii 111

nalewania zupy i równomiernie obie zupy jednocześnie wlewamy na talerz, tak żeby w połowie się połączyły. Talerz ozdabiamy kawałkami cukinii, a na środek dajemy kleksa śmietany. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Zupa pieczarkowa 156

mąką i też dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze chwilę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dorzucamy natkę pietruszki i podajemy z makaronem. Prawda, że proste? Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Barszcz ukraiński czyli buraczany eintopf 140

Nazywam często barszcz ukraiński eintopfem ponieważ (wym. ajntopf – niem. jeden garnek) jest to potrawa jednogarnkowa,  zastępująca cały obiad ze względu na bogaty i pożywny skład

Tradycyjna Kuchnia
Zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym 165

sezon inauguruje u mnie zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym. Zawsze przygotowuję jej spory garnek, żeby starczyła na dwa dni, ale i tak często już po pierwszym dniu niewiele zostaje;)   Składniki: 0,5 l bulionu drobiowo-warzywnego duży pęczek botwinki z buraczkami wielkości orzechów włoskich 2 marchewki 1 pietruszka pół niedużego pora 6-8 niedużych młodych ziemniaków

Kulinarne Inspiracje
Botwinka 186

botwinki "skończył"  tym razem w zupie, ale dopóki sezon na nią trwa, pokuszę się z pewnością na jakieś eksperymenty kulinarne z jej udziałem, do czego i was zachęcam. Piszcie jeśli macie jakieś ciekawe pomysły, a z chęcią je wypróbuję.Składniki:pęczek botwinki3 duże buraki (lub butelka koncentratu z buraków)włoszczyzna: marchew, pietruszka, por, odrobina selera6 ziemniakówjogurt naturalny lub śmietanajajka

Smakowity Blog Kulinarny
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 130

boczek, przekładamy do miseczki. Na wytopiony z boczku tłuszcz wrzucamy cebulę, aby się zeszkliła, następnie pokrojony w słupki czosnek.  Kolejno dodajemy poszatkowaną kapustę z marchewką oraz pokrojony w talarki por. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem oraz kminkiem. Wszystko mieszamy i krótko smażymy (warzywa są cienko pokrojone, więc nie wymagają długiego gotowania). Paprykę pozbawioną gniazd nasiennych kroimy w paski(...)kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania – dodajemy kapustę przesmażoną z warzywami. Na tej samej patelni rumienimy pokrojone na kawałki kiełbaski, które również dodajemy do zupy razem z boczkiem. Kolejno na patelnię, z tłuszczem po kiełbaskach, wrzucamy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, połamane liście laurowe i pokruszone ziele angielskie. Chwilę smażymy, aż pomidory

mojewypiekiinietylko
Włoska zupa Minestrone po polsku (bezglutenowa) 153

Włoska zupa Minestrone to genialna mieszanka warzyw w aromatycznych przyprawach z dodatkiem tartego sera typu parmezan lub grana padano . Moja wersja jest nieco spolszczona, ponieważ nie mam możliwości zdobyć słoniny pancetta ani fasoli flageolet, więc używam boczku albo zwykłej białej fasoli z puszki. Staram się, by składniki na moje przepisy były dostępne nie tylko w każdym polskim sklepie(...)podanych proporcji powstaje spory gar wystarczający dla 6-7 dorosłych osób): 150 g wędzonego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 por 2 puszki pomidorów lub 5 całych świeżych sparzonych bez skórki i szypułek 1 puszka białej fasoli ćwierć główki białej kapusty ok półtora litra bulionu oliwa z wytłoczyn do smażenia

Kawa z mlekiem
DOMOWY ROSOŁEK. TYM RAZEM Z RYŻEM 169

przecież jest taka pyszna!  Koniecznie muszę gotować ją częściej ...  Składniki: 3 udka 2 podudzia 5 skrzydełek 1 porcja rosołowa 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 por 1 gałązka selera naciowego ziele angielskie liść laurowy sól pieprz mała cebulka Wykonanie: Części kurczaka myjemy pod zimną bieżącą wodą. Wkładamy je do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy(...)kawałki mięsa należy zawsze trzymać osobno w miseczce a nie w rosole, gdyż przyśpieszy to kwaśnienie rosołu. Duża ilość posiekanej natki pietruszki stanowi uwieńczenie smaku tej pysznej i zdrowej zupy. Ryż gotujemy na sypko. Nakładamy na talerze i  zalewamy gorącą zupą

Walijskie Pichcenie
Nowy porządek. I krem z cukinii 185

taką, której nie lubię najbardziej. Kiedy przez pewien czas pracował jak normalny człowiek, czyli między siódmą a szesnastą, byłam w siódmym niebie. Razem z domu wychodziliśmy, wracaliśmy o podobnych porach. Jadaliśmy razem obiady, wieczorami oglądaliśmy filmy, chodziliśmy spać niezbyt późno, żeby następnego dnia wstawać bez ociągania.Gdy pracowaliśmy oboje, ja rano, on popołudniami, niemal się nie widywaliśmy (na co narzekałam(...)mięsem - ja nie umiem nawet rozkroić całego kurczaka... Jednak ochota na ciepły posiłek często się pojawia, szczególnie po męczącym dniu. I w takich przypadkach z pomocą przychodzą mi zupy - proste, szybkie, niewiarygodnie pyszne. Często tanie, z niewielu składników. Minimum wysiłku, maksimum smaku - to właśnie lubię przy gotowaniu.Tym razem postawiłam na cukinię, która zaskakująco rzadko pojawia się w mojej kuchni. Ugotowałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa pomidorowa z nutą curry 187

skrzydło z indyka, 3 do 4 l wody, 3 marchewki, 2 pietruszki, 5 cm pora :) kawałek selera, 700 g przetartych pomidorów z czosnkiem (użyłam Passaty z Biedronki), 2 łyżki mrożonej lub świeżej bazylii, 1 łyżeczka curry, 3 ziele angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz. Mięso czyścimy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Solimy i gotujemy przez(...)czasie dodajemy starte na tarce warzywa i gotujemy kolejne 20 minut. Następnie wlewamy pomidory i gotujemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso, ziele, licie laurowe i miksujemy zupę, po czym ponownie odstawiamy na palnik. Przyprawiamy curry, pieprzem oraz bazylią. Ja podają z makaronem lub ryżem. Zupa nie przypomina zupy krem, ale jest dość gęsta. Mięso ze skrzydła  indyka

Delicious Titbits
Zupa krem z dyni z kminem rzymskim 166

razem mojej zupie dyniowej dodałam orientalnego aromatu. Wypróbuj koniecznie! Składniki: 1 mała dynia u mnie hokkaido  moja dynia ważyła niecały kg, ale to zasługa tego że była ona z własnego ogródka, jeżeli Wasza będzie większa to odmierzcie mniej więcej 1 kg 1 marchewka 1 batat 1 pietruszka około 10 cm korzenia pora mały kawałek selera liść laurowy

Życie zaczyna się w kuchni
Terrina jogurtowa z szparagami i salsą z łososia (bez laktozy) 193

zaczyna się właśnie moja ulubiona pora na przeróżne sezonowe produkty. Zacznijmy więc z przytupem od szparagów, które świeże są z nami dosyć krótko, a smakują naprawdę wyjątkowo. Nie będzie zbyt skomplikowanie, ale z pewnością wyjątkowo, i nieco ekstrawagancko. W zasadzie przepis chodził mi już po głowie od dawna. Gdzie nie spojrzę to szparagi zapiekane, zupy krem, szparagi w towarzystwie jajek

vaniliowoczekoladowa
Torcik kokosowy 168

wykorzystaniem. Do tej pory robiłam z nich kokosanki , ale tym razem uzbierałam ich, aż 10 i kokosanek musiałabym chyba zrobić z 5 porcji. Ciekawa jestem, czy również mrozicie białka?  Zawsze staram się, aby wykonanie ciasta zajmowało jak najmniej czasu i tym razem się udało. Torcik kokosowy robi się w międzyczasie, tj. między zupą a drugim daniem. Najdłużej zajmuje wystudzenie

Kuchcik gotuje
Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 1 153

pory mój Syn, a jest jego wielkim smakoszem .   Pasaż handlowy na dworcu, restauracja Uogashizushi. Shizuoka –  Chirashi Don: miska ryżu z różnymi owocami morza,  plastrami sashimi (surowa ryba cięta w odpowiedni sposób) oraz omletem.   Shizuoka –  Tennen Maguro, dosłownie naturalny tuńczyk:  miska ryżu z różnymi kawałkami świeżego tuńczyka,  marynowane warzywa i zupa miso

Kuchcik gotuje
“Kuchnia grecka” – recenzja 174

arbuzem i kozim serem, zupa avgolemono z serem halloumi i sos avgolemono jako dodatek do gnocchi, czy pasticcio, czyli grecka zapiekanka makaronowa. Jest trochę greckiego streetfoodu np. frytki z fetą czy tosty fasolowe z opiekacza. Są patenty na wzmocnienie smaku przez grillowanie i przypalanie warzyw i to nie tylko zwykłego bakłażana, ale też pora czy dyni.   Są też przepiękne

Ugotowane pozamiatane
Barszcz wołyński 171

zimne dni. Zupa pożywna i z powodzeniem zastąpi dwa dania. Możemy go przygotować dzień  wcześniej. Nabiera wtedy głębszego smaku i koloru. W sam raz na nadchodzące Święto Zmarłych.  Składniki: -1/2 kg mięsa wołowego z kością  -1/2 kg buraków -1/2 szklanki suchej fasoli -pęczek włoszczyzny:marchewka, pietruszka, zielona część pora, kawałek selera, cebula

Kulinarne przemyslenia
Kurczak pieczony na ryżu 10285

kwitnie – nie ta pora roku ) 2 duże cebule 1/2 szklanki ketchupu 3 szklanki wody sól , chilli do smaku Marynata : 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Kurczaka dzielimy na kawałki – ja zazwyczaj wycinam korpus i zostawiam na zupę , tym razem było nas mniej

Ogrodnik w podróży
Rosół Domowy 196

baza do dań i innych zup. Gościł w moim rodzinnym domu zawsze w niedzielę, więc moje wspomnienia z nim związane są niezwykle przyjemne.  Rozgrzewający, aromatyczny, rodzinny i pyszny. W czasie zimowo-jesiennych pluch rozgrzeje nasz organizm i postawi do pionu przeziębionych. Składniki: 3 duże udka 20 dag mięsa wołowego z kością np. szponder por 1/2 pietruszki 3 marchewki natka

ChilliJemy
Zupa jarzynowa z fasolą 170

Pyszna pożywna zupa na jesienne chłody Składniki • 3 ziemniaki • 1 cebula • 1/2 małej główki kapusty włoskiej • 2 marchewki • 1 słoik fasolki białej • 2 pietruszki • kawałek selera • biała część z poru • pęczek ziół pietruszka lubczyk oregano • 2,5 l rosołu • 1 ząbek czosnku • sól • pieprz • kawałek papryczki chili Sposób przygotowania 1. • Cebulę por pokroić w paski przysmażyć na oliwie dodać

W królestwie smaków Beaty